Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7402
Mărime: 892.54KB (arhivat)
Publicat de: Petronela C.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 3
  2. 2. STADIUL ACTUAL AL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIU (LITERATURE REVIEW) 4
  3. 3. IPOTEZE DE CERCETARE 7
  4. 4. DATE ȘI METODOLOGIE 8
  5. 5. REZULTATE 16
  6. 6. CONCLUZII 20
  7. 7. SURSE BIBLIOGRAFICE 22

Extras din proiect

CUVINTE CHEIE: execuție bugetară, impozit indirect, eficiența impozitului, încasări bugetare, fiscalitate, cotă de impozitare, evaziune fiscală.

REZUMAT

Economia nu ar exista fără fiscalitate, fiscalitatea fără execuție bugetară, execuția bugetară fără impozite, impozitele fără contribuabili. În acest ciclu economico-fiscal, este evidentă complexitatea fenomenului fiscalității și nevoia permanenentă de adaptare și perfecționare a acestuia. Astfel, modificările aduse asupra impozitării indirecte, mai ales sub aspectul cotelor de impozitare, a avut efecte economice asupra încasării veniturilor, asupra fiscalității și asuptra economiei. Unele dintre aceste modificări asupra legilor fiscale au avut consecințe așteptate și pozitive, altele au avut efecte adverse celor preconizate.

1. INTRODUCERE

Într-o economie de piaţă, fiscalitatea îmbracă un dublu aspect pentru organizațiile și instituțiile economice. Pe de o parte, ea se concretizează în prelevări obligatorii către stat, cu influenţă asupra trezoreriei instituției. Acest aspect dă conţinut noţiunii de sarcină fiscală. Pe de altă parte, instituția poate folosi şi în interesul ei principiile şi metodele fiscale. Astfel, în activităţile de exploatare financiară sau de investiţii ale instituției se pot folosi metode şi tehnici ale căror incidenţă fiscală oferă avantaje concretizate într-o situaţie de trezorerie favorabilă.

Impozitele indirecte se percep cu prilejul vânzării unor bunuri şi al prestării unor servicii, al importului de bunuri şi în cazuri mai rare la exportul acestora, ele vizând cheltuielile, respectiv cheltuirea unor venituri.

Lgislaţia fiscală privind impozitele indirecte este reunită în Codul Fiscal. Prin elaborarea şi adoptarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu normele metodologice de aplicare, cu ultima actualizare prin Ordinanța de Urgență a Guvernului nr. 14 din 2 aprilie 2014 se evită multitudinea reglementărilor fiscale, modificările şi contradicţiile dintre diverse prevederi, se simplifică regulile de impozitare, se asigură abordarea corelată şi coerenţa unitară a impozitelor şi taxelor.

Pentru dezvoltarea ulterioară a ţării şi stimularea respectării voluntare de către contribuabili a legislaţiei fiscale în dreptul execuției privind impozitele indirecte, este necesară crearea unui sistem eficient şi echitabil de administrare impozitară, perfectată în conformitate cu noile relaţii de piaţă. Având în vedere fragilitatea actuală a economiei României sunt necesare măsuri pentru continuarea reformei sistemului fiscal și a procesului de optimizare a execuției bugetare a impozitelor indirecte, astfel încât impozitele şi taxele indirecte să asigure resurse financiare publice într-un mod echilibrat.

În acest context, modificarea cotelor de impozitare în cazul impozitelor indirecte are rolul de a perfecționa sistemul fiscal al impozitelor indirecte, de a spori calitatea fiscalității, în ideea eficientității sistemului și a sporirii valorii impozitelor indirecte ca venituri la bugetul de stat. Studiul de față analizează tocmai efectele creșterii / reducerii cotelor de impozitare a impozitelor indirecte asupra execuției bugetare (realizării veniturilor bugetare din impozite indirecte). Nu întotdeauna creșterea cotelor de impozitare în cazul impozitelor indirecte (mai ales la TVA și accize) a avut efectele scontate, adică de creștere a eficienței impozitării.

Stabilirea impozitelor și taxelor fără a determina în mod concret modul (procedura) prin care acestea ajung de la contribuabili la stat ar fi un proces inutil și ineficient. Execuția bugetară este indispensabilă sistemului fiscal, îi conferă o orientare, un scop și un obiectiv. Execuția bugetară este mereu adaptabilă sistemului fiscal din practica economică, ceea ce o transformă într-un proces deosebit de complex.

2. STADIUL ACTUAL AL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIU (LITERATURE REVIEW)

Societatea contemporană și economia modernă nu mai pot exista, cu atât mai puțin funcționa corespunzător, fără un sistem fiscal performant, care să asigure ciclul resurselor financiare publice. În acest sistem, impozitele au un rol determinant, iar procesul bugetar, care cuprinde execuția bugetară, este indispensabil. Resursele de natură fiscală constituie componenta de baza a fondurilor financiare publice, iar procurarea acestora presupune existenţa unui sistem fiscal bine articulat, funcţional şi raţional (Hoanță N., 2002) .

Impozitele semnifică obligații pecuniare, cerute potrivit unui sistem de norme legale, în funcție de capacitatea de contribuție a acestora și utilizate pentru satisfacerea nevoilor publice și ale indivizilor, în general (Tulai Constantin, 2003) . Pe de altă parte, în opinia autorilor Clocotici D. și Gheorghiu Gh. (1996) , impozitul este o instituţie de drept public fără de care este de neconceput existenţa statului şi a structurilor sale administrativ-teritoriale, făcând parte organică din acestea. Impozitul are rolul alimentării cu fonduri a bugetului statului, dar și acela al unui factor de echilibru în economie (Gabriel Ardant, 136) , iar în schimbul sumelor plătite la buget sub formă de impozite nu se solicită contraprestaţii din partea organelor statului (Roman D., 2001) . Impozitele reprezintă, de altfel, una dintre componentele esențiale ale sistemului fiscal, în opinia lui Ristea Mihai (1995) . Sistemul fiscal este structurat pe trei componente interdependente: impozitele şi taxele ca venituri ale statului, mecanismul fiscal şi aparatul fiscal.

Preview document

Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 1
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 2
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 3
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 4
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 5
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 6
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 7
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 8
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 9
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 10
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 11
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 12
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 13
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 14
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 15
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 16
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 17
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 18
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 19
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 20
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 21
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 22
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 23
Analiza Execuției Bugetare Privind Impozitele Indirecte și Posibilități de Îmbunătățire - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Analiza Executiei Bugetare Privind Impozitele Indirecte si Posibilitati de Imbunatatire.doc

Ai nevoie de altceva?