Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9349
Mărime: 45.22KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Păun
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Consideraţii teoretice pg. 3
  2. 1.1. Consideraţii generale pg. 3
  3. 1.2. Definirea analizei posturilor pg. 4
  4. 1.3. Cerinţe privind analiza posturilor pg. 7
  5. 1.4. Tipuri de analize ale posturilor pg. 8
  6. 2. Proiectarea posturilor pg. 10
  7. 2.1.Strategia de resurse umane pg10
  8. 2.2. Definirea proiectării posturilor pg.12
  9. 2.3. Modele de proiectare a posturilor pg.16
  10. 3. Fişele de post pg. 20
  11. 4. Concluzii şi propuneri pg. 29
  12. 4.1. Compararea responsabilitaţilor din fişele de post pg. 29
  13. 4.2. Propuneri pentru asigurarea unei comunicări rodnice între curier şi
  14. şeful direct superior pg. 31
  15. Bibliografie pg. 3

Extras din proiect

Capitolul 1

Consideraţii teoretice asupra temei alese

1.1 . Consideraţii generale privind analiza postului

“Omul e măsura tuturor lucrurilor”, afirmă filosoful grec Pretoqoras, ceea ce înseamnă că omul e capabil să integreze orice solicitări prezente sau viitoare având ca țintă omul, care trebuie să le facă. Esențial e efortul potrivit căruia, acțiunea simultană a acestor factori și capacitatea organismului omenesc trebuie să realizeze un echilibru permanent. Acest echilibru se reflectă în balanța energetică a organismului fiecărui om.

Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate și în care, pentru lumea afacerilor, provocările și obligativitatea schimbării țin de domeniul normalității. Ori, fără resurse umane, capabile de schimbare și adaptare, de creativitate și competențe profesionale multiple, organizațiile de orice fel sunt sortite eșecului. În acest context, oamenii reprezintă o resursă vitală, de azi și de mâine a tuturor organizațiilor, care asigură supraviețuirea, dezvoltarea și succesul acestora.

În acest context, fără prezența efectivă a oamenilor care știu ce, când și cum trebuie făcut, e pur și simplu imposibil ca organizațiile să-și atingă obiectivele. Tocmai de aceea pe plan mondial se duce o adevărată bătălie pentru atragerea creierelor, investițiile în acest sens fiind foarte rapide.

Importanța ființei umane în conducerea cu succes a unei afaceri e cea care face din managementul resurselor umane, un set de competențe, deprinderi și atitudini esențiale pentru toți managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale firmei/organizației.

Această responsabilitate nu e doar legată de a furniza slujbe oamenilor, de a-i îndruma cum să lucreze și de a le înregistra performanțele, deși managerii trebuie să facă acest lucru. Pe lângă toate acestea, e o investiție: a da oamenilor puterea pentru ca ei să acționeze eficient și eficace.

Analiza, proiectarea sau reproiectarea posturilor reprezintă unele dintre cele mai importante și, totodată, deosebit de complexe activități ale managementului resurselor umane.Aplicarea principiului omul potrivit la locul potrivit presupune, în primul rînd, cunoașterea cerințelor sau exigențelor fiecărui post, pentru că acesta, la rândul său, să poată fi comparat cu posibilitățile, capacitățile sau trăsăturile multidimensionale ale omului.

Practica managerială în domeniul resurselor umane dovedește că anlizele posturilor, proiectarea sau reproiectarea acestora efectuate cu profesionalism, cât și mai complet și mai complex, într-o viziune interdisciplinară, permit o înțelegere mai profundă a conţinutului acestora, a cerințelor comportamentale pe posturi, creând, totodată, o bază cât mai reală pentru elaborarea deciziilor de personal, care, la rândul lor, operaționalizează strategiile și politicile din acest domeniu.

Prin urmare, actualizarea politicilor și a programelor de personal ale organizației impune reînnoirea surselor lor de diagnostic, cu atât mai mult cu cât informațiile statistice și financiar-contabile sau alte informații, mai mult sau mai puțin tradiționale, nu sunt întotdeauna suficiente; trebuie să se verifice periodic și sistematic ceea ce se cunoaște despre posturi și despre oamenii care le ocupă. Sunt numeroase situațiile în care analizele posturilor sau reproiectarea acestora sunt efectuate fără scopuri precise, sau fără luarea în considerare a numeroaselor posibilități de folosire a datelor, sau informațiilor obținute.

Deși în general necesită mult timp și efort însemnat, activitățile de analiză și proiectare a posturilor trebuie realizate cu multă grijă și profesionalism, deoarece de rezultatele obținute depinde, în primul rînd, evaluarea corespunzătoare a performanțelor organizaționale în general, și a celor individuale în special.

De asemenea, fără o cunoaștere cât mai exactă a cerințelor sau exigențelor fiecărui post, nu pot fi dezvoltate eficient nici celelalte activități din domeniul managementului resurselor umane.

1.2. Definirea analizei posturilor

Analiza posturilor este una dintre cel mai importante activități ale managementului resurselor umane și se referă la conținutul și cerințele posturilor, și nu la analiza persoanelor care le ocupă.

Analiza posturilor constituie, totodată, o componență de bază a activităților din domeniul resurselor umane, deoarece cele mai multe dintre acestea sunt dependente, într-o anumită măsură, de analiza sistematică a posturilor.

Având în vedere importanța analizei posturilor pentru mare majoritate a activităților de personal, responsabilitatea analizei posturilor revine, în primul rînd, compartimentului de resurse umane; totodată, sunt implicaţi managerii operaționali și managerii celorlalte compartimente, deoarece, în multe situații, aceștia recunosc necesitatea analizei posturilor pe baza căreia se desfășoară celelalte activități din domeniul resurselor umane. În organizațiile mici, analiza posturilor se efectuează sumar de către patron sau de către un colaborator al acestuia, deoarece, de cele mai multe ori, organizațiile respective nu au un compartiment de resurse umane.

În unele situații, cînd se inițiază un nou program de analiză a posturilor, se creeză un comitet de analiză a posturilor sau o comisie de experți care îndrumă activitatea respective și ia decizii deosebit de importante, însă, adesea, destul de dificile.

În ceea ce privește definirea analizei posturilor, în literatura de specialitate există un număr relativ mare de definiții. Diferențele dintre definițiile respective, dincolo de aspectul științific, ascund, pe de o parte, aspecte formale, respectiv de formulare mai sintetică sau mai detaliată , iar pe de altă parte, unele deosebiri de opinii în ceea ce privește conținutul și obiectivele analizei posturilor , ca de exemplu:

• Obţinerea informaţiilor privind postul

• Procesul sistematic de obţinere şi organizare a informaţiilor corecte şi complete referitoare la posturi şi necesare elaborării deciziilor manageriale

• Studiul posturilor, în scopul simlificării muncii, conţinutului postului şi standardelor de timp, precum şi al obţinerii informaţiilor necesare altor activităţi din domeniul resurselor umane

• Procesul care implică colectarea informaţiilor referitoare la funcţiile postului, constă în identificarea, colectarea şi clasificarea sarcinilor, şi a comportamentului angajaţilor

Preview document

Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 1
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 2
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 3
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 4
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 5
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 6
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 7
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 8
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 9
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 10
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 11
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 12
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 13
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 14
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 15
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 16
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 17
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 18
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 19
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 20
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 21
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 22
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 23
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 24
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 25
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 26
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 27
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 28
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 29
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 30
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 31
Analiza Fișei Postului la SC Sprint Curier SA - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Analiza Fisei Postului la SC Sprint Curier SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?