Analiza Georgrafica Economica a Statului Elvetia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Georgrafica Economica a Statului Elvetia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Capitolul I. Repere geografice generale.3
Capitolul II. Incadrarea in tipologia statala
Cadrul natural.4
Componenta teritoriului.7
Nivelul produsului intern brut.8
Criteriu agregat(IDU).8
Capitolul III. Resurse
Resursele naturale.9
Resurse umane.9
Capitolul IV. Agricultura
Tipologie si productii agricole.13
Capitolul V. Industria
Ramuri industriale .14
Capitolul VI. Turism
Obiective turistice .15
Concluzii.18
Bibliografia .19

Extras din document

Capitolul I. Repere geografice generale

Elveția ,denumită complet Confederația Elvețiană ,se situează în Europa de Vest pe cursurile superioare ale fluviilor Rhone si Rhin. Elveția se întinde între paralelele de 45° și 48° latitudine nordică, și între meridianele de 5° și 11° longitudine estică.

Suprafata totala a statului este de 41.277 km2 din care uscat 39.997 km2,iar apa 1.280 km2, ocupand locul 135 in lume. Populația este de circa 7,639,961 milioane ocupand locul 94 in lume

Cinci tari se marginesc cu Elvetia, de-a lungul unor frontiere (cea mai mare parte naturale). Rinul formeaza o parte din granita cu Austria si Liechtenstein, iar in N si N-E impreuna cu lacul Constance (Bo) formeaza granita cu Germania si Austria. In parte de N-V, V si S-V Mtii Jura, raul Doules si lacul Leman o separa de Franta, iar grantia cu Italia spre S si S-E este formata din lantul Alpilor Occidentali

Fig.1 Reprezentarea grafica a elvetiei

Fig.2 Statele vecine ale elvetiei

Capitolul II. Incadrarea in tipologia statala

2.1Cadrul natural

Relieful

Elvetia e tara cu altitudinea medie cea mai ridicata din Europa.Faimos pentru privelistile alpine superbe, nu mai putin de 60% din teritoriul sau e reprezentat de o parte din muntii Alpi, marea bariera de piatra care desparte Europa de lumea mediteraneana care se intinde intr-un arc de 1200 Km, de pe Riviera franceza pana la portile Vienei.Un alt lant muntos, muntii Jura, stabileste frontiera cu Franta, in timp ce intre Alpi si muntii Jura se intinde relieful variat al Podisului Mittelland .

Structura geologică a Elveției este în mare măsură datorată coliziunii cu miloane de ani în urmă a plăcii tectonice continentale africane cu cea europeană. Munții Alpi au structura de bază constituită din granit. În perioada jurasică au rezultat munți de încrețire din calcar, mai mici decât Alpii. Regiunea Elveției centrale cuprinde șesuri și dealuri.

In Elvetia se disting trei regiuni principale:Alpii Elvetiei ocupa 58% din suprafata tarii, in toata partea meridionala, centrala si orientala a Elvetiei,Muntii Jura ocupa 12% din suprafata tarii, in ale caror vai, mult diferite de cele alpine, s-a dezvoltat o economie specific elvetiana, Podisul Elvetiei--Le Pleateau Suisse- sau Podisul Mitteland(Tara de mijloc a Elvetiei) este situat intre doua lanturi de munti, pe o intindere care ocupa restul de 30% din suprafata tarii, de o forma alungita si relativ ingusta.

În Elveția există 74 de vârfuri muntoase care depășesc 4000 m altitudine, dintre care 55 sunt în Elveția și 19 la granița cu Italia. In Alpii Walliser sunt un număr 12 piscuri, constituind cei mai înalți munți din Elveția. Vârful cel mai înalt din Walisseri și din Elveția este Dufourspitze (4.634 m) din Masivul Monte-Rosa.

Fig.3 Harta fizica a Elvetiei

Bibliografie

1.Andrei i., Erikos A., Tudor C. (2001), Statele lumii de la A la Z , Editura Steaua Nordului
2.Marin M., Lungu M., Anca Albu, Daniela P., Marin I., (2011), Geografia continentelor, Editura Unuversitatea, Bucuresti
3.Sarateanu Leon, Elvetia , Editura Poligrafic, Bucuresti
4.Braghina C., Pepteanu D., (2003), Consideratii privind conceptul de Geografie econimica pe plan mondial , Comunicari de geografie vol.VII , Editura Universitatea Bucuresti
5.www.scientia.ro
6.http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics
7.http://www.portaldecomert.ro/Tara-Elvetia-994.html
8.http://mfa.sites.mfa.gov.md/gae/ghid.elvetia.html