Analiza Macroeconomica a Inflatiei

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Macroeconomica a Inflatiei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alina Cretu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE
CAPITOLUL I: Analiza macroeconomica a inflatiei
I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex
I.2 Posibilitati de masurare a inflatiei
CAPITOLUL II: Tipuri de inflatie
II.1 Inflatia prin cerere
II.2 Inflatia prin costuri
II.3 Inflatia prin profituri
II.4 Inflatia importata
CAPITOLUL III: Efectele microeconomice ale inflatiei si Efectele macroeconomice ale inflatiei
Efectele microeconomice ale inflatiei
III A Efectul pretului
Efectul venitului
Efectul prosperitatii
Efectul tensiunii sociale
Efectele macroeconomice ale inflatiei
III B Nesiguranta generala de inflatie
Speculatii generate de inflatie
Consecintele inflatiei anticipate
CAPITOLUL IV:Politici antiinflationiste
IV.1 Politica bugetara antiinflationista
Studiu de caz
Anexe
Bibliografie

Extras din document

CAPITOLUL I

Analiza macroeconomica a inflatiei

I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex

Inflatia este un dezechilibru care atinge toate economiile nationale.De aceea, se cuvine sa se precizeze ce cuprinde aceasta notiune.

Se impune o analiza a cauzelor inflatiei,inainte de a lua orice fel de masuri de politica economica specifice combaterii acesteia.

Sursele inflatiei sunt foarte numeroase si una din problemele esentiale este aceea de a sti daca aceastea se produc urmare a unui tip de dezechilibru fundamental care ar afecta din ce in ce mai mult si mai violent economiile dezvoltate.

Accentuarea fenomenului inflationist ar putea lasa impresia ca nu exista doar o singura schimbare a ritmului,dar ca,poate,in mod egal,ar exista o schimbare a rotirii procesului inflationist.

Multi oameni asociaza inflatia cu cresterile preturilor bunurilor si serviciilor specifice.Trebuie sa fim foarte atenti pentru a distinge fenomenul inflatiei din cresterile preturilor pentru bunuri se servicii.Inflatia este o crestere in nivelul mediu al preturilor,nu o schimbare in orice pret specific.

Nivelul mediu al pretului se poate prabusi,tot atat de bine asa cum poate sa si creasca.

O scadere in preturile medii-deflatia-se petrece cand preturile scad la unele bunuri si servicii cu pondere mai mare decat cresterile pretului la toate celelalte din,,cosul reprezentativ”

Deoarece inflatia si deflatia sunt masurate in termenii nivelurilor medii ale pretului,este posibil ca preturile individuale sa creasca sau sa scada continuu in afara schimbarii in nivelul mediu al pretului.

Schimbarile in preturile relative pot avea loc intr-o perioada cu preturi medii stabile.De fapt,in economie,unde milioane de bunuri si servicii sunt schimbate pe pietele factorilor si produselor,preturile relative sunt intotdeauna in schimbare.

Intr-adevar,schimbarile pretului relativ sunt un element esential al mecanismului pietei.

Reamintim ce se intampla cand pretul de piata al serviciilor caracteristice creste relativ fata de alte bunuri si servicii.Acest pret(relativ) crescut pune alerta producatorii sa creasca productia lor,diminuand alte activitati de productie sau de petrecere a timpului liber.

Aceasta crestere in pretul relativ exprima cresterea cererii consumatorului pentru acest produs.Asemenea schimbari in structura productiei sunt de dorit.

Inflatia generala-o crestere in nivelul mediu al pretului-nu indeplineste aceeasi functie de piata.Daca toate preturile cresc in acelasi ritm(cu aceeasi rata),cresterile pretului pentru bunuri specifice au o valoare mai mica,ca semnale ale productiei.

I.2 Posibilitati de masurare a inflatiei

In expunerea consecintelor macro si microeconomice ale inflatiei,masurarea sa serveste doua scopuri:

- sa estimeze rata medie a inflatiei;

- sa identifice principalele ,, victime”

Modul de masurare cel mai obisnuit al inflatiei este indicele pretului consumatorului(IPC),deoarece acesta este un mecanism pentru masurarea schimbarilor in pretul mediu al bunurilor si serviciilor consumate.

IPC nu se refera la pretul oricarui bun,ci mai curand la pretul mediu al tuturor bunurilor consumate.

,,Pretul mediu” al bunurilor consumate nu este o marime foarte utilizata.O data ce noi stim pretul mediu al bunurilor consumate,putem observa cresterile medii-aceasta daca inflatia exista.Prin observarea proportiilor cu care preturile cresc,putem calcula rata inflatiei.

Pe langa IPC mai exista si indicele preturilor producatorului(IPP) care urmeaza frumul preturilor medii platite de producatori.

Acest indice include materiile prime,alte materiale intermediare si ultimele adaugiri ale bunurilor finale.IPP nu include toate preturile producatorilor ,ci in primul rand,acelea din ramurile principale ale economiei.

De-a lungul unei perioade de timp,IPP si IPC in general refelecta aceeasi rata a inflatiei.

Pe perioade mari de timp,in mod obisnuit IPP creste inaintea IPC,deoarece ia timp pentru ca,marimea pretului producatorului sa fie reflectat in preturile care sunt platite de consumatori.Pentru acet motiv,IPP este privit mai degraba ca un punct de reper al schimbarilor potentiale in preturile cu amanuntul.

Cel mai cuprinzator indice de pret este deflatorul PNB.Deflatorul PNB inglobeaza toata productia,inclusiv bunurile de consum,bunurile investitionale si serviciile guvernamentale.Spre deosebire de IPC si IPP,deflatorul PNB nu se bazeaza pe un ,,cos” fix de bunuri si servicii,permitand continutului cosului sa se schimbe o data cu consumul indivizilor si comportarile investitiilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Macroeconomica a Inflatiei.doc

Alte informatii

Acest proiect dezbate problema inflatiei la nivel macroeconomic, avand studiu de caz pe Romania cu privire la masurarea inflatiei si tintirea acesteia de catre BNR in anii 2008-2009. A fost prezentat in cadrul ASE - Facultatea de Economie in anul I