Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4919
Mărime: 2.71MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Facultatea de Contabilitate, Audit și Informatică de gestiune

Extras din proiect

I. Prezentare principalelor companii de pe piata telecomunicatiilor din Romania

Romtelecom

Compania Romtelecom a fost fondata in anul 1930, sub denumirea Societatea Anonima Romana de Telefoane, 90% dintre acţiuni fiind deţinute de firma americana ITT.

In 1997, Romtelecom devine societate pe acţiuni in vedere privatizarii iar in anul 1998 grupul elen OTE cumpara 35% din acţiuni plus 16% uzufruct, platind 675 de milioane de dolari şi preluand managementul companiei.

In 1998 Romtelecom primeşte o licenţa de telefonie mobila, iar serviciile sunt lansate in anul 2000 de o companie separata - Cosmorom, care era deţinuta integral de operatorul de telefonie fixa.

In 2003, OTE devine acţionar majoritar dupa ce achita 273 mil. dolari. In acelasi an, Romtelecom pierde monopolul pe telefonia fixa, piaţa devenind deschisa pentru operatori alternativi.

In anul 2004 Romtelecom fuzioneaza cu compania sa de servicii internet, Artelecom şi incepe sa investeasca puternic in acest domeniu incepand cu anul 2005. Tot in anul 2005 Romtelecom renunţa la serviciile de cablu TV, prin vanzarea companiei sale Cable Vision of Romania (CVR) catre firma romaneasca de cablu Astral, pentru 8 milioane de dolari.

La jumatatea anului 2005 Romtelecom vinde 70% din acţiunile companiei de telefonie mobila Cosmorom catre Cosmote, divizia de telefonie mobila a grupului OTE. Cosmorom se afla intr-o situaţie dificila pe fondul scaderii bazei de clienţi şi a competiţiei puternice cu Orange Romania şi MobiFon SA (Connex - actualul Vodafone). In anul 2006, la sfarşitul lunii noiembrie, Romtelecom revine pe piaţa de servicii TV, lansand un serviciu de televiziune prin satelit sub brandul Dolce.

In anul 2008 in acţionariatul OTE intra compania germana Deutsche Telekom, prin preluarea a 25% din acţiunile grupului din Grecia. In iulie 2008, Romtelecom revine discret şi pe piaţa de cablu TV, prin infiinţarea unei companii separate, denumite NextGen Communications SRL. In anul 2009 Deutsche Telekom preia inca 5% din acţiunile OTE, astfel implicarea DT in grupul din Grecia ajungand la 30%.

In anul 2010, compania de cablu NextGen cumpara peste 10 operatori de cablu TV mai mici iar in luna martie 2011, Romtelecom anunţa ca a semnat contractele de achiziţie a bazei de clienţi pentru serviciile de televiziune prin satelit de la companiile DTH Television Grup (Boom TV) şi Digital Cable Systems (AKTA).

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de televiziune şi internet. In Top 100 Cele mai valoroase companii din 2010, Romtelecom ocupa poziţia 10 avand o valoare de 1.100 mil. Euro.

RCS & RDS

Este un operator de servicii de telecomunicatii din Romania, infiintat in anul 1994.

Compania Romanian Cable Sistem (RCS) a cunoscut o dezvoltare rapida pe piata din Romania, primii pasi concretizandu-se prin achizitionarea mai multor retele de comunicatii din tara. Deja in anul 1996 se realizeaza consolidarea Grupului RCS, iar acesta incepe sa se extinda tot mai mult prin achizitii.

Compania RCS & RDS este prezenta inca din anul 1998 in Ungaria si incepand cu anul 1999 in Slovacia oferind in acest moment servicii de televiziune prin cablu, Internet si telefonie fixa. In prezent (martie 2008), RCS & RDS are operatiuni in Ungaria, Slovacia, Serbia, Cehia, Croatia si in Moldova.

RCS & RDS este in prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internet de banda metropolitana, dintre operatorii din Romania deservind: televiziune prin cablu, televiziune digitala prin satelit – DigiTV, internet, telefonie fixa, telefonie mobila.

Cosmote

Cosmote Romania este al treilea operator de pe piaţa de telefonie mobila din Romania. Operatorul a primit a treia licenţa GSM de la guvernul roman in decembrie 1998 şi s-a lansat comercial in martie anul urmator, sub numele de Cosmorom. Compania şi-a inceput activitatea oferind servicii de telefonie mobila pe baza de abonament sau de cartela preplatita.

Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara, o divizie a operatorului de telefonie fixa national Romtelecom, nu a rezistat concurentei iar in anul 2005, cu mai putin de 100 de clienti noi de la inceputul anului, si cu peste 80% din baza de clienti compusa din angajati si parteneri Romtelecom (care nu platesc), compania a inceput sa fie monitorizata, putand sa intre in faliment oricand. Cosmorom nu inregistrase pana atunci profituri nete si se estimeaza ca investitia initiala si pierderile acoperite de Romtelecom depasesc un miliard de dolari. S-au desfasurat negocieri pentru inchiderea sa, dar decizia a fost amanata in repetate randuri, astfel incat viitorul operatorului a fost mult timp nesigur.

La sfarsitul verii 2005, Cosmorom a fost preluat de operatorul mobil grec COSMOTE, care face parte din grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom. Romtelecom a pastrat 30% din actiunile operatorului. Acoperirea nationala Cosmorom pana la preluarea de catre Cosmote era de doar 53%. Pe 6 decembrie 2005, cu mai putin de 20 000 de clienti si o cota de piata mai mica de 1%, Cosmote işi lanseaza oferta de produse şi servicii, cu 2 saptamani dupa concurenţii Orange şi Vodafone.

Procesul de rebranding, lansat la inceputul lunii decembrie 2005, a inclus o noua politica si o noua strategie: compania ofera, atat clientilor utilizatori de cartele COSMOTE cat si abonatilor, tarife unice in orice retea si mai scazute decat ale principalilor competitori. Compania a mizat pe atragerea clientilor potentiali, avand in vedere rata redusa de penetrare a telefoniei mobile in Romania din acea perioada, situata la 66%.

Preview document

Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 1
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 2
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 3
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 4
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 5
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 6
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 7
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 8
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 9
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 10
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 11
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 12
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 13
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 14
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 15
Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Mediului Concurential pe Piata Telecomunicatiilor din Romania - Modelul PEST.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea pe internet la SC Romtelecom SA

INTRODUCERE În ziua de azi nimeni nu se mai miră când aude de Internet. Dimpotrivă. Acest termen aproape necunoscut publicului larg în urmă cu...

Plan de Afaceri - SC Romapel SRL

S.C. Romapel SRL este o firma specializata în domeniul telecomunicatiilor si a transmisiilor de date/voce. Proiectul nostru consta în realizarea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Cartelurile

În tipologia restricţiilor de concurenţă, înţelegerile între întreprinderi care îmbracă forma acordurilor secrete constituie forma cea mai nocivă....

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Prețuri și concurență

CURS 1 INTRODUCERE Intre notiunea de pret si cea de concurenta exista o stransa legatura deoarece acestea se pot influenta sau determina...

Microeconomie

Capitolul 1 INTRODUCERE ÎN STUDIUL ECONOMIEI Planul temei 1. 1 Economia – formă a acţiunii umane 1.1.1 Nevoile şi resursele economice 1.1.2...

Te-ar putea interesa și

Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA

1. Introducere Justificarea Temei Am ales firma Heineken România ( fosta firmă Brau Union România), datorită istoricului pe care îl are,...

Ai nevoie de altceva?