Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6943
Mărime: 83.07KB (arhivat)
Publicat de: Sabina Timofte
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ispas Ana
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE STIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR DEPARTAMENT: ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ SPECIALIZAREA : E.C.T.S.

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Cap. I Localizarea si caracterizarea generală a regiunii de dezvoltare Centru.4
  3. Cap. II Prezentarea potențialului turistic al regiunii de dezvoltare Centru.7
  4. Cap. III Analiza bazei tehnico-materiale şi a ofertei de servicii turistice.13
  5. Cap. IV Analiza circulaţiei turistice.18
  6. Cap. V Propuneri de valorificare a potenţialului turistic al regiunii.23
  7. Cap. VI Concluzii.25
  8. Bibliografie.26

Extras din proiect

INTRODUCERE

Turismul este considerat -,,o formă de recreere alături de alte activităţi şi formule de petrecere a timpului liber”, şi presupune ,, mişcarea temporară a oamenilor spre destinaţii situate în afara reşedinţei obişnuite şi activităţile desfăşurate în timpul petrecut la acele destinaţii”, de asemenea, în cele mai multe situaţii el implică efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate. Altfel spus, este o activitate complexa care presupune deplasarea, stationarea de la cateva ore la mai multe zile si realizarea intr-o localitate, pe un traseu sau intr-o regiune a unui scop precum recreerea, odihna, tratamente balneare, instructia specifica, manifestari stiintifice sau de afaceri.

Cel mai de preţ tezaur al Romaniei îl constituie colecţia de atracţii naturale şi antropice de care dispune ţara noastră. Şi pe meleagurile româneşti istoria şi-a pus amprenta lasând poporului roman drept „moştenire” o vastă avere, reprezentata atât prin ţinuturi legendare grandioase prin peisagistica inedita, cât şi mărturii culturale.

Ţara noastră este deţinatoarea unui ansamblu de vestigii arheologice, monumente istorice, de arta sau arhitectură ca şi a unui inestimabil patrimoniu etnofolcloric, care atesta evoluţia şi perenitarea pe aceste meleaguri, dezvoltarea culturii şi artei poporului român. Tot acest fond cultural-istoric formează o parte însemnata a ofertei turistice şi o componentă a imaginii turistice a României pe piaţa internaţionala. Între aceste mărturii de viaţă şi cultură reprezentative pentru istoria civilizaţiei poporului nostru amintim pe cele mai importante: vestigiile arheologice, monumentele istorice şi de arta , elementele etnografice şi folclorice, instituţiile şi evenimentele cultural-artistice.

Între principalele zone ale ţării un loc important îl deţine prin varietatea şi valoarea elementelor cultural-artistice- regiunea de dezvoltare Centru.

Cap. I Localizarea si caracterizarea generală a regiunii de dezvoltare Centru

Regiunea de dezvoltare “CENTRU” este așezată în zona centrală a Romaniei, în interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe cursurile superioare și mijlocii ale Muresului și Oltului, fiind străbătută de meridianul de 25º longitudine estică si paralela de 46º latitudine nordică. Prin poziția sa geografică, Regiunea CENTRU realizează conexiuni cu 6 din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, înregistrându-se distanțe aproximativ egale din zona ei centrală până la punctele de trecere a frontierelor.

Regiunea “CENTRU” este formată din județele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures și Sibiu și are o suprafață totală de 34100 km², ceea ce reprezintă 14,3% din teritoriul tarii. Ca suprafață, depășește unele țări europene cum ar fi Albania, Luxemburgul, Macedonia, Slovenia și Republica Moldova. Relieful este foarte variat, predominant muntos, cu ridicat potențial turistic și de dezvoltare a zootehniei, dar și cu suprafete întinse de platou și lunca propice culturilor agricole. Lipsit de câmpii propriu-zise, cuprinde părți însemnate din cele trei ramuri ale Carpaților Românești, zona colinară a Podișului Transilvaniei și depresiunile din zona de contact intre zona colinară și cea montană.

Zona montană se intinde pe 47% din suprafata Regiunii Centru, ocupând părțile de est, sud și vest ale regiunii. La limita Regiunii Centru cu Regiunea Sud, se găsesc cele mai înalte vârfuri din Romania: Moldoveanu (2544 m) și Negoiu (2535 m), ambele situate în masivul Făgăraș, numeroase alte vârfuri din Carpații Meridionali depășind înăltimea de 2000 m. Datorita înăltimii și masivitătii lor, Carpații Meridionali au fost supranumiți "Alpii Transilvaniei".

Indicele de specializare economică al unei regiuni arată gradul de specializare într-un anumit sector economic, mai precis, măsoară raportul dintre ponderea sectorului la nivel regional şi cea la nivel naţional, pondere măsurată în termenii populaţiei ocupate. Regiunea Centru are cel mai ridicat indice de specializare industrială, fiind urmată îndeaproape de Regiunea Vest . Fiind o regiune puternic industrializată, Regiunea Centru a resimţit declinul suferit de ramuri industriale importante precum industria minieră, construcţiile de maşini, industria chimică, procesul de restructurare a industriei grele nefiind încă încheiat. Din această cauză specificul industrial al Regiunii Centru şi dificultăţile procesului de restructurare au determinat o încetinire a ritmului de creştere economică. Sunt dezvoltate aici majoritatea activităţilor industriale:

- industria prelucrătoare: alimentara si băuturi in toate judetele; industria tutunului in judetul Covasna; textile si produse textile mai ales in judetele Mures, Sibiu si Brasov; confectii din textile, blanuri si piele in toate judetele; pielarie si incaltaminte in Alba, Sibiu; prelucrarea lemnului in judetele Alba, Harghita, Mures; celuloza, hartie si carton in Alba si Brasov; chimie in judetele Mures, Brasov si Alba; alte produse din minerale nemetalice in judetele Sibiu, Alba, Mures; metalurgie in Sibiu, Alba;

- energie electrica si termica, gaze si apa - in toate judetele. Regiunea Centru deţine ponderi semnificative la câteva produse industriale de bază: îngrăşăminte chimice (47,4% din producţia tării, in judetul Mures), brânzeturi (45,7% în special în judeţele Mures, Covasna, Harghita) gaze naturale extrase (41,5% din producţia naţională, în special judeţele Mureş şi Sibiu), cherestea 31,6%, în judeţele Alba, Harghita, Sibiu), lapte (28,9%, în judeţele Mureş, Alba, Brasov), mobilier (17,0%, îndeosebi în judeţul Alba si Mures), preparate din carne (16,4%), carne ( 15,7%), încălţăminte (13,7%, judeţele Sibiu, Alba şi Braşov), hartie ( 13,6% ), ciment ( 11,2%, in judetul Brasov), zahar (6,1%, în judeţele Mureş şi Braşov).

Preview document

Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 1
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 2
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 3
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 4
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 5
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 6
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 7
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 8
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 9
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 10
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 11
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 12
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 13
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 14
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 15
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 16
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 17
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 18
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 19
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 20
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 21
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 22
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 23
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 24
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 25
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 26
Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Analiza Ofertei si Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiul comparativ asupra turismului cultural între România și Franța

Schimbările majore din toate sectoarele vieții economice conduc la implementarea unor modele de creștere economică orientate spre globalizare și...

Perspectivele dezvoltării turismului balnear - studiu de caz stațiunea Slănic Prahova

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la...

Tendințe de dezvoltare a turismului în regiunea Emilia-Romagna, Italia

INTRODUCERE: Ofertarea şi prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esenţiale ale competitivităţii internaţionale şi îşi pun din ce în...

Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia

Analiza ofertei şi cererii turistice la nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia Introducere Tema proiectului este ”Analiza ofertei și...

Plan de dezvoltare a județului Cluj

Introducere Elaborarea Planului de Dezvoltare a Judeţului Cluj, pe perioada 2007-2013, reprezintă nu numai o necesitate stringentă pentru actorii...

Analiza Ofertei și Cererii Turistice Regiunea Nord Est

Introducere Regiunea de dezvoltare Nord-Est face parte, conform tradiției, din vechea regiune istorică a Moldovei. Regiunea se învecinează la Nord...

Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest

1 ANALIZA STATISTICĂ A OFERTEI ŞI CERERII TURISTICE ÎN REGIUNEA DE DEZVOLTARE OLTENIA DE SUD VEST ÎN PERIOADA 1998-2007 Dezvoltarea regionala este...

Particularități ale formării prețurilor în turism

Capitolul 1.Turismul Turismul este important nu numai ca sursa de venituri sau ĭncasǎri valutare,ca un factor de stopare sau atenuare a...

Ai nevoie de altceva?