Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 21577
Mărime: 362.21KB (arhivat)
Cost: 11 puncte

Cuprins

I. PREZENTAREA SECTORULUI FARMACEUTIC 4

I.1 Delimitarea domeniului conform C.A.E.N. 4

I.2. Descrierea domeniului ales cu ajutorul analizei P.E.S.T. 5

a) Mediul politico-legislativ 5

b) Mediul economic 7

c) Mediul socio-cultural 10

d) Mediul tehnologic 13

II. PREZENTAREA COMPANIEI ANTIBIOTICE IASI S.A. 15

II.1. Istoric 15

II.2. Obiect de activitate 16

II.3. Principalii acţionari 17

III. ANALIZA MEDIULUI DE AFACERI AL COMPANIEI 19

III.1. Principalii clienţi: 19

III.2. Principalii concurenţi: 19

III.3. Principalii furnizori interni 20

III.4. Analiza SWOT 21

a) Puncte tari 21

b) Oportunităţi 23

c) Ameninţări: 24

III.5. Analiza modelului Porter 25

a) Rivalitatea între concurenţii existenţi 26

b) Ameninţarea noilor intraţi şi apariţia concurenţilor potenţiali 28

c) Produsele substituibile şi ameninţarea acestora 29

d) Furnizorii şi puterea de negociere a acestora 29

e) Consumatorii şi puterea lor de negociere 30

IV. ANALIZA ECONOMICO – FINANCIARĂ A COMPANIEI ATB 32

IV.1. Evoluţia financiară a societăţii Antibiotice Iaşi 32

IV.1.1. Indicatorii de structură ai activului 33

IV.1.2. Indicatorii structurii pasivului 35

IV. 1.3. Indicatorii de lichiditate 36

IV.1.4. Indicatorii de rentabilitate 38

IV.1.5. EPS (Earning Per Share) şi PER (Price Earning Ratio) 39

a) Indicatori ai activităţii: 41

b) Indicatori ai rezultatului 42

V. STRATEGIA DE AFACERI 43

VI. EVENIMENT CU POTENTIAL DE RISC 57

VII. CONCLUZII 59

Extras din document

I. PREZENTAREA SECTORULUI FARMACEUTIC

Industria de medicamente şi produse farmaceutice din România a fost creată ca sector de sine stătător în anii ’40-’50, ulterior dezvoltarea acestei ramuri a avut ca obiectiv specializarea fiecărui producător, pornind de la necesitatea asigurării produselor pentru piaţa internă, fără a exista concurenţă între societăţile de profil.

I.1 Delimitarea domeniului conform C.A.E.N.

Industria farmaceutică este inclusă, conform clasificării CAEN, în secţiunea DG, reprezentată de fabricarea substanţelor, a produselor chimice şi a fibrelor şi firelor sintetice şi artificiale. Aceasta face distincţie între producţia substanţelor chimice de bază, care cuprind prima grupă industrială, şi producţia de produse intermediare şi finale obţinute prin prelucrarea ulterioară a substanţelor chimice de bază, industria farmaceutică fiind încadrată în această ultimă categorie.

Principalul obiect de activitate al societăţilor din industria farmaceutică poate fi încadrat în grupa 244-„Fabricarea de medicamente, produse farmaceutice şi naturiste”, cu cele două clase:

- 2441 – „Fabricarea produselor farmaceutice de bază”, care include:

- producerea de substanţe active din punct de vedere medicinal, ce urmează a fi utilizate pentru proprietăţile lor farmacologice la fabricarea medicamentelor;

- prelucrarea sângelui;

- 2442 – „Fabricarea preparatelor farmaceutice”, care include:

- fabricarea medicamentelor, definite ca atare în legislaţia Comunităţii: antiseruri,vaccinuri, diverse medicamente;

- fabricarea produselor chimice anticoncepţionale;

- fabricarea vatei, tifonului, feşelor, bandajelor medicinale etc.

Principalele caracteristici ale industriei farmaceutice sunt:

- specificitatea, legată de natura producţiei;

- medicamentele sunt fabricate obligatoriu în întreprinderi autorizate de Ministerul Sănătăţii;

- exigenţele legate de calitate decurg din destinaţia lor şi ele angajează responsabilitatea fabricanţilor;

- materiile prime sunt foarte variate – produse de natură vegetală şi animală, cu probleme de colectare, de tratare, de stocaj şi de control, care le sunt specifice; substanţe chimice minerale, cu probleme de aprovizionare proprii minereurilor şi substanţelor organice de sinteză, adesea foarte scumpe, frecvent de periculoase şi care implică măsuri foarte severe de securitate şi supraveghere (toxice si stupefiante);

-utilizarea terapeutică a unei substanţe medicamentoase necesită adesea prezentări care să permită administrarea unui medicament pe mai multe căi de aplicare;

-adaptarea la vârsta pacientului reclamă forme farmaceutice diferite şi forme multidoze - la rândul ei, varietatea formelor necesită aparatură şi instalaţii diferite, ceea ce conduce la complexitatea producţiei.

I.2. Descrierea domeniului ales cu ajutorul analizei P.E.S.T.

a) Mediul politico-legislativ

Industria farmaceutică este guvernată de o serie de reguli şi cerinţe restrictive din punct de vedere al legislaţiei în vigoare. Factorii politici şi legislativi care intervin pe piaţa produselor farmaceutice au caracter obligatoriu, fiind absolut necesară respectarea şi verificarea continuă a respectării normelor legale, cu atât mai mult cu cât este în joc viaţa şi sănătatea consumatorilor finali de pe această piaţă.

În România, condiţiile producerii şi punerii pe piaţă a produselor medicamentoase, precum şi condiţiile şi măsurile pentru asigurarea calităţii sunt reglementate de guvern prin OUG nr.152/1999. Prin OUG nr. 125/1998, guvernul a hotărât înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), care asigură realizarea politicii statului în domeniul controlului complex al calităţii medicamentelor, al altor produse pentru uz uman. Fabricarea produselor medicamentoase se face numai în unităţi de producţie care au obţinut autorizaţia de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii iar fabricarea este condiţionată de obţinerea autorizaţiei de a aduce pe piaţă produsul medicamentos.

Fabricarea industrială a medicamentelor se realizează pe baza recomandărilor făcute de ghidul european BPF Eur. (Guide de Bonnes Pratiques de Fabrication des Medicaments), redactat de Comisia Comunităţii Europene. Este folosit şi Ghidul american GMP (Good Manufacturing Practices). În România, de la 1 decembrie 1995, a intrat în vigoare o ordonanţă a Ministerului Sănătăţii privind producţia şi circulaţia medicamentelor-Reguli de bună practică de fabricare. GMP a fost pentru prima dată acordat de OMS, în 1964.

Certificarea de bună practică de fabricaţie GMP a devenit obligatorie începând de la sfârşitul anului 2003. În general firmele mici au avut de suferit de pe urma acestei legi, dar multe dintre medicamentele existente în portofoliul companiilor în cauză vor circula în continuare pe piaţă, ca rezultat al cedării autorizaţiilor de comercializare către producătorii care deţin certificat GMP. Din datele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România (APMR) reiese că producţia celor care nu mai deţin autorizaţie este de sub 5% din totalul valoric al producătorilor autohtoni. Producătorii care nu au putut obţine GMP şi-au vândut autorizaţii de punere pe piaţă (APP), alţii au trecut la fabricarea de suplimente nutritive, o categorie de produse care a scăpat deocamdată unui control riguros impus medicamentelor.

Certificatele GMP au o bază juridică expresă apărută prin Ordinul nr. 1.441 din 5 noiembrie 2004 privind aprobarea Ghidului pentru efectuarea inspecţiilor de bună practică de fabricaţie, semnat de ministrul sănătăţii din acea perioadă, şi publicat în Monitorul Oficial, nr. 1.145, Partea I, din 3 decembrie 2004.

In ceea ce priveşte preţul medicamentelor, în măsura în care s-a reuşit alinierea la criteriile Uniunii, conducerea fabricii ieşene analizată, Antibiotice, crede că aceste preţuri vor creşte de aproape patru ori. Aderarea a fost percepută de producătorul ieşean, ca o continuă modernizare a tehnologiei, căci bătălia brandurilor de medicamente a devenit mult mai puternică pe piaţă.

Un factor politic specific acestui sector îl reprezintă gradul la care se ridică subvenţiile acordate pentru compensarea valorii de comercializare a medicamentelor pe piaţă. Pe termen scurt, evoluţia pieţei este determinată de gradul de susţinere al sistemului public, care pe moment este la un nivel nesatisfăcător. Atât de des invocata criză financiară în care se zbate sistemul de sănătate face ca producătorii, distribuitorii de produse farmaceutice sau farmaciile să aibă încă de recuperat de la stat datorii destul de mari. Astfel, de-a lungul timpului au fost operate mai multe schimbări menite să eficientizeze sistemul. A fost schimbat sistemul de compensare, dar şi lista medicamentelor compensate. Din punct de vedere legal, medicamentul este acel produs al cărui preţ este protejat de către Ministerul Sănătăţii şi Stat. În realitate însă, proprietarii marilor lanţuri de farmacii menţin în mod indirect un preţ ridicat, mult mai mare decât plafonul impus de autorităţile în domeniu.

Preview document

Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 1
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 2
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 3
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 4
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 5
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 6
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 7
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 8
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 9
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 10
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 11
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 12
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 13
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 14
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 15
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 16
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 17
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 18
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 19
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 20
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 21
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 22
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 23
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 24
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 25
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 26
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 27
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 28
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 29
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 30
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 31
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 32
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 33
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 34
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 35
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 36
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 37
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 38
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 39
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 40
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 41
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 42
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 43
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 44
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 45
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 46
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 47
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 48
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 49
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 50
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 51
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 52
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 53
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 54
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 55
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 56
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 57
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 58
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 59
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 60
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 61
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 62
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 63
Analiza performanței și a strategiei de afaceri a SC Antibiotice SA - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Analiza Performantei si a Strategiei de Afaceri a SC Antibiotice SA.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnostic Economico-Financiar

Capitolul 1. Prezentarea societătii si a mediului său extern Obiectul lucrării de fată este Întreprinderea de Medicamente si Corolanti...

Studiu Tehnico-economic și Întocmirea Planului Strategic pentru SC Collini SRL

ARGUMENT În secolul XXI tehnologia cheie este legată de colectarea, prelucrarea şi distribuirea informaţiei. Printre alte realizări, am asistat...

Plan de Afaceri OMV Petrom

I.DESCRIEREA COMPANIEI 1.INFORMAȚII GENERALE Cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing, Gaze naturale si Energie,...

Fundamentarea politicii de preț la SC Agricola Internațional SA

Capitolul 1: CARACTERIZAREA SECTORULUI AGROALIMENTAR DIN ROMANIA IN PERSPECTIVA INTEGRARII IN U.E. Economia agroalimentara se contureaza ca...

Piața produselor farmaceutice din România

Introducere Industria farmaceutica romaneasca este intr-o continua schimbare datorita noilor oportunitati ce apar pe piata. Odata cu numarul tot...

SC Biofarm SA

II.1. Scurt istoric şi prezentarea S.C. „Biofarm” S.A 1921 - 1936: Se pun bazele unitatii actuale prin fuzionarea mai multor firme producatoare de...

Principalele recomandări privind guvernarea întreprinderii - studiu de caz la societatea Biofarm SA

I. Principalele recomandări privind guvernarea întreprinderii Recomandările privind guvernarea întreprinderii/guvernarea corporativă, indiferent...

Studiu de Caz - Antibiotice SA Iasi

I. Selecţia partenerilor externi Aşa cum a fost menţionat anterior, un important centru de import şi distribuţie este firma GSK (GlaxoSmithKline)...

Ai nevoie de altceva?