Analiza Pieței Autoturismelor din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 9008
Mărime: 333.97KB (arhivat)
Publicat de: Iulian Chiriac
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paul Zugravu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FACULTATEA DE ECONOMIE GENERALĂ

Extras din proiect

Introducere

Producţia, piaţa şi concurenţa în domeniul autoturismelor din România se află încă de la începuturile lor sub influenţa exigenţelor interne şi, totodată, internaţionale de cantitate, calitate şi structură. În prezent, România, ca membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, are în faţă noi perspective economice care vor fi marcate în continuare de ameliorarea producţiei şi vânzării de autoturisme, ce au un puternic efect de antrenare pentru ansamblul sistemului economic românesc.

Piaţa de autoturisme din ţara noastră, în anul 1990, era formată din cele trei mărci

româneşti de autoturisme (DACIA, ARO ŞI OLTCIT). În prezent există circa 39 de mărci importate de autoturisme. La acestea se adaugă cei doi producători autohtoni, şi anume: Dacia Groupe Renault Mioveni şi Daewoo Automobile România, care au o reţea de comercializare aflată în plină dezvoltare în toată ţara asigură piaţa autoturismelor din ţara noastră. Competiţia acerbă între importatorii unei singure mărci şi cei multibrand transformă această piaţă într-un câmp de luptă în care armele sunt strategiile de marketing, campaniile de publicitate sau discounturile generoase.

Producţia auto naţională care in momentul de fata este susţinută aproape exclusiv de Dacia, s-a prăbuşit cu 62% în ianuarie 2009, la 9.482 unităţi, în timp ce exporturile au scăzut cu 30,7%, la 8.943 autovehicule, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

În prima lună a anului trecut au fost produse şi asamblate în România 24.927 unităţi, exporturile totalizând 12.897 autovehicule.

Autoturismele au reprezentat peste 90% (8.775 unităţi) din producţia naţională aferentă primei luni a acestui an. Numărul de unităţi fabricate a scăzut însă cu 63,8%.

În ianuarie au mai fost produse 707 vehicule comerciale (+6,3%), dar niciun autobuz, la fel ca în ianuarie 2008.

Exporturile au fost dominate de autoturisme, care au cumulat peste 90% (8.242 unităţi) din total, dar numărul de unităţi livrate peste hotare s-a redus cu 35,8%.

Singura categorie care a înregistrat creştere la export a fost cea a vehiculelor comerciale, care a avansat de peste 13 ori, însă pe volume mai scăzute, de la 52 de unităţi în ianuarie 2008 la 701 exemplare în prima lună a acestui an.

Creşterea acestui segment are drept cauză începerea comercializării de vehicule comerciale uşoare marca Dacia pe mai multe pieţe europene ( Franta, Germania).

Importurile totale (automobile, autovehicule comerciale şi autobuze ) au înregistrat o scădere de 61,8%, de la 16.429 unităţi în prima lună a anului trecut la 6.274 exemplare.

Cel mai important segment de import, autoturismele, au inregistrat o scadere cu 58,9%, de la 13.283 unităţi la 5.465 exemplare.

Vânzările totale de autovehicule noi (automobile, vehicule comerciale şi autobuze) din România au căzut cu 65% în prima lună a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, la 8.187 unităţi.

O alta cifra importanta ce merita retinuta, este scaderea cu 39,5% a vanzarilor pe piata autohtona inregistrata de catre autoturismele produse in Romania, la finele lunii octombrie 2008.

In cifre consolidate, in cele10 luni ale anului 2008, piata auto a inregistrat un volum general de 292.239 unitati (-2,3%) din care 243.475 autoturisme, 44.860 (+16,1%) autovehicule comerciale si 3.904 autobuze (+63,6%).

Producţia naţională de autovehicule a inregistrat si ea o scadere de 5,8% fata de luna

similara a anului 2007 (29.568 unitati/2008 fata de 31.402 unitati/2007), chiar daca pe

ansamblul celor 10 luni e o crestere de +14,1% (226.332 unitati fata de 198.278 unitati).

Cresterea este data de un avans al productiei de autoturisme cu 11,3%, la care se adauga dublarea productiei de vehicule comerciale (+94,3%), pana la un volum de 13.177 unitati, acestea regasindu-se preponderent la export.

Cresterea productiei a avut sustinere in conditiile mentinerii cererii la export,

acesta inregistrand la 10 luni ale anului 2008 un plus de 50,1% (151.855 unitati). Trebuie mentionat faptul ca 67% din cele 151.855 unitati din productia nationala au plecat la export, 99% dintre acestea fiind autoturisme Dacia. Este totusi de remarcat semnalul dat de scaderea volumului cu 14% fata de luna anterioara, ceea ce in conditiile actuale ale restrangerii pietei externe, era de asteptat.

Importul de autovehicule a inregistrat o scadere de 24,9% fata de aceasi luna din 2007,

dar, o crestere generala la 10 luni in 2008 de 4,1% (fata de 52,7% cat se inregistra anul

trecut). Aceasta crestere a fost sustinuta in special de segmentul autovehiculelor

comerciale usoare care, a inregistrat o crestere de 10,9%. Si aici trebuie insa facuta

mentiunea ca fata de luna precedenta s-a inregistrat o scadere cu 14% a importului de

vehicule comerciale, care la 9 luni se bucura de o crestere de 21,6%. La autoturisme in

schimb, cresterea a fost mult mai redusa, de numai 1,9%, dar cu o scadere de 9,7% fata

de luna trecuta, sau una si mai importanta, de 25,6% fata de octombrie 2007.

Datele de mai sus ne arata ca actuala criza financiara incepe sa afecteze puternic principalul motor de crestere economica: industria auto. In conditiile in care datele de vanzari reflecta comenzi de acum cateva luni (este deci de asteptat ca situatia sa se

deterioreze in continuare) industria are nevoie de o politica sectoriala de descurajare a

intrarilor de autovehicule vechi si poluante, dublata de derularea unui program de innoire a parcului auto ("prima de casare").

Si asta pentru ca orice produs fabricat in Romania genereaza, locuri de munca (in prezent, in sectorul auto activeaza cca. 200.000 de angajati / cca. 5% din forta de munca angajata in economie), venituri bugetare (9,5% din PIB) si fluxuri financiare benefice de la productie la comercializare, cu ramificatii catre sistemul bancar sau alte sectoare precum cel de asigurari sau leasing (alte locuri de munca + contributii la buget)

Legat de recenta masura de suspendare a taxei auto pentru autoturismele noi aceasta

este binevenita in actualul context economic dar si al pietei auto, aflata in declin.

Situaţia pieţei auto in 2008, comparativ cu anul 2007 se prezinta astfel:

Cererea de autoturisme. Factori de influenţă

Cererea reprezintă o noţiune fundamentală în orice economie de piaţă, ce corespunde fenomenului schimbului, considerat ca punct de vedere al participanţilor săi. Cererea semnifică cantitatea unui bun sau unui serviciu care poate fi achiziţionat pentru un preţ definit, în timpul unei unităţi de timp dată, pe o piaţă dată. Cererea totală a pieţei de autoturisme reprezintă volumul total al autoturismelor, inclusiv serviciilor adăugate, care ar fi achiziţionate de un grup definit de cumpărători dintr-o zonă geografică definită, într-o perioadă de timp definită şi într-un mediu de marketing definit, dat fiind un efort de marketing pe sector de o mărime definită şi într-o combinaţie de variabile definită.

Cunoaşterea şi cuantificarea factorilor care determină cererea reprezintă cea mai

importantă dar şi dificil de determinat sursă de informaţii pentru managerii firmelor.

Trebuie menţionat că autoturismul a fost conceput pentru a satisface consumul privat,

destinat menajului, vizibil celorlalţi, semenilor. Acest fapt a venit să întregească satisfacţia asociată posesiei autoturismului. De remarcat faptul că o cotă importantă din cererea pentru autoturisme nu este degajată în mod direct de la menaje, ci de la firme – parcul de autoturisme creat fiind pus la dispoziţia salariaţilor în special în cadrul firmelor multinaţionale.

Preview document

Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 1
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 2
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 3
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 4
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 5
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 6
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 7
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 8
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 9
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 10
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 11
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 12
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 13
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 14
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 15
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 16
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 17
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 18
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 19
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 20
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 21
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 22
Analiza Pieței Autoturismelor din România - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Autoturismelor din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția Consumatorului în Industria Textilă

INTRODUCERE Termenul de “protecţia consumatorului”, întâlnit din ce în ce mai mult în vocabularul românesc în ultimii ani, reflectă, prin...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Leasingul și Creditarea în Economia Întreprinderii

INTRODUCERE Pentru ca o întreprindere să supravieţuiască pe piaţă aceasta trebuie să se adapteze mediului în care funcţionează, menţinându-şi în...

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Strategii pe piața autoturismelor din România

Capitolul 1. Piaţa şi mediul economic concurenţial 1.1. Mediul de afaceri contemporan Mediul de afaceri reprezintă ansamblul reglementărilor...

Atitudinea Consumatorilor privind Publicitatea Pieței Auto din România

INTRODUCERE Aceasta lucrare isi propune sa analizeze din punct de vedere al avantajelor si dezavantajelor publicitatii pietei auto din Romania, si...

Tranzacții comerciale - privatizarea Automobile Craiova de către Ford

1. Caracterizarea generala a privatizarii 1.1. Definirea privatizarii Privatizarea consta in transferul activelor care sunt in proprietatea...

Mediul de Marketing al SC Pol Distribution SRL

INTRODUCERE Această lucrare intitulată “Mediul de marketing al S.C. Pol Distribution S.R.L.” are drept scop relevarea şi analizarea principalelor...

Oligopolul pe piața autoturismelor

Introducere Producţia, piaţa şi concurenţa în domeniul autoturismelor din România se află înca de la începuturile lor sub influenţa exigenţelor...

Piața autoturismelor în România

1.Scurt istoric Adevaratii pionieri in constructia automobilului sunt considerati Lenoir, Delamare - Deboutterville, Daimler, Benz si Ford. Odata...

Ai nevoie de altceva?