Analiza piețelor de automobile

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 9765
Mărime: 20.67MB (arhivat)
Publicat de: Romeo Militaru
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Masina a devenit.... un articol vestimentar fara de care ne simtim nesiguri, dezbracati si incompleti. ~Marshall McLuhan, Understanding Media, 1964

1.a - Scurt istoric al produsului la nivel mondial si national

Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la distante mult mai mari. Astfel, el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de transport, de la cele mai rudimentare, atingand apogeul in sec. al XIX-lea, odata cu inventia automobilului. istorie automobil.

Primi fabricanti de autoturisme a fost Franta : Panhard & Levassor (1889) si peugeot (1891). Prin fabricanti de autovehicule ne referim la constructori ai intregului vehicul pentru vanzare si nu doar la inventatorii motoarelor ce au experimentat doar pentru a-si testa motoarele-Daimler si Benz au inceput astfel, inainte sa devina constructori de automobile in toata regula si si-au facut primii bani licentiandu-si patentele si vanzandu-si motoarele catre fabricantii de autovehicule.

Rene Panhard si Emile Levassor erau parteneri in afacerile utilajelor de prelucrare a lemnului, cand au hotarat sa devina fabricanti de automobile. Au construit primul automobil in 1890 folosind un motor Daimler. Ei au construit autovehicule cu pedala de ambreiaj, transmisie pe lant ce tine pana la cutia de viteza si un radiator frontal.Levassor a fost primul designer ce a mutat motorul in fata autovehicului si a folosit sablonul cu roata de rezerva.

Primii constructori de vehicule propulsate cu ajutorul benzinei ai Americii, au fost Charles si Frank Duryea. Fratii erau constructori de biciclete ce devenisera interesati in motoarele pe benzina si automobile si au construit primul vehicul motorizat in 1893, in Springfield, Massachusetts.

Constructorul de automobile american, Henry Ford (1863 - 1947) a inventat o linie de asamblare imbunatatita si a instalat prima linie transportoare pe baza de curele in fabrica sa de automobile din Ford Highland Park , uzina Michigan, prin anii 1913-1914. Linia de asamblare a redus costurile de productie pentru vehicule reducand timpul de asamblare. Faimosul model T, a lui Ford a fost asamblat in 93 minute. Pana in 1927, 15 milioane de autoturisme Model T fusesera construite.

Odata cu ei apar si firmele specializate in constructia automobilului. Prima firma se numea "Panhard-Levassor" si a fost fondata in anul 1845, folosind motoare Daimler. In 1898, apare firma Peugeot, care va construi si un motor cu acelasi nuume. Firma Renault isi are inceputurile in anul 1899, descrisa de Louis Renault, impreuna cu cei trei frati ai sai. Uzinele Fiat si-au deschis portile in anul 1899, urmate de Mercedes, in anul 1900. Firma Mercedes a construit modelul Mercedes 1901, consierat stramosul automobilului modern. Primul automobil al firmei Rolls Royce - a aparut in anul 1903. In anul 1908, apare in Europa automobilul Ford T, primul automobil produs in milioane de exemplare. El era atat de imbunatatit, incat a rezistat 19 ani, iar un adevarat avantaj reprezinta greutatea sa foarte mica, de numai 600 Kg.

Istoria automobilului romanesc nu are, din pacate, prea multe file. Majoritatea romanilor considera Dacia ca fiind primul automobil fabricat in Romania. Unii stiu ca la sfarsitul anilor 1930 au fost asamblate in Bucuresti automobile Ford. Putini stiu insa ca in urma cu aproape 90 de ani, in 1908 lua fiinta la Arad fabrica de automobile MARTA. Din 1910 incepe fabricarea de autoturisme cu diverse caroserii:Dublu-Phaeton, Landolet, Limuzina etc. Motoarele erau cu patru cilindri de 20, 30 si 40 CP. Autoturismele cu motoare de 20 sau 30 CP aveau transmisie cardanica, iar cele cu motoare de 40CP aveai transmisie prin lant. Bineinteles, toate erau fabricate sub licenta firmei franceze Westinghouse.

Circa 150 de autoturisme Marta au fost fabricate pana in 1912 cand firma franceza a dat faliment. Viitorul devenea sumbru si pentru firma Marta, dar salvarea a venit din partea firmei austriece Austro Daimler. In 1914 incepe Primul Razboi Mondial. Productia civila inceteaza si in fabrica Marta. (sursa: Auto PRO nr.6/2006)

Dacia este cel mai mare producator roman de automobile, care din Septembrie 1999 apartine grupului Renault. Obiectul de activitate al societatii il constituie producerea si comercializarea deautomobile, piese de schimb, masini unelte si instalatii pentru industria de automobile.

Pentru a reduce timpul intre proiectare si lansarea in productiei de serie a unui autoturism, autoritatile romane au considerat necesara producerea unui autoturism sub licenta obtinuta de la un producator strain. Se dorea o licenta pentru un autoturism din clasa medie cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1,000 si 1,300 cmc si sa se produca intre 40,000 si 50,000 automobile/an. La licitatie au participat Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo si Austin. De asemenea, s-au testat urmatoarele modele: Renault 10, Peugeot 204,Fiat 1100D,Alfa Romeo 1300,Austin Mini Morris. Insa dupa vizita istorica a Presedintelui francez Charles de Gaulle in Romania din 1966, s-a luat decizia la nivel de partid, ca in uzina Dacia sa produca autoturisme sub licenta Renault.

Dacia a luat nastere in 1966 la Colibasi, Judetul Arges; avand la baza un acord intre autoritatile comuniste si producatorul francez de automobile Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia cu logo propriu. Constructia Uzinei de Autoturisme Mioveni a inceput in 1966 si s-a incheiat intr-un timp record de doar un an si jumatate. Pe 1 Iulie 1968, se incep testele la cele 217 statii de lucru din uzina, iar pe 3 August 1966, se testeaza primul motopropulsor. Pe 20 August 1968, se incepe productia modelului Dacia 1100, un model sub licenta Renault R8; acesta era o berlina cu tractiune si motor pe spate.

Primul automobil iesit pe poarta fabricii a fost facut cadou Presedintelui Republicii Socialiste Romania de atunci Nicolae Ceausescu. Conform contractului, Renault furniza toate partile componente ale modelului, urmand ca cei de la Dacia sa le asambleze. Dupa Dacia 1100, a urmat Dacia 1300 care a intrat in productie in august 1969, un model sub licenta R12 avand logo Dacia.

Dupa 10 ani de asteptare (1995), Dacia lanseaza primul model 100% romanesc sub numele Dacia Nova .

In 1998, anul in care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe portile uzinei a iesit autoturismul cu numarul 2,000,000.

In 1999, Renault achizitioneaza 51% din capitalul Dacia si anunta ca va lansa un nou model. in 2000 este lansat modelul SupeRNova, un model care a fost o evolutie a Daciei Nova. Modelul SupeRNova era echipat cu un grup motopropulsor Renault de 1,4 litri MPI.

Dacia Duster se lanseaza oficial pe 18 Martie 2010 in Romania, primul SUV Dacia urmand sa fie pus in vanzare in showroom-urile dealerilor din Romania incepand din 15 aprilie.

La lansarea Daciei Duster a participat fostul pilot de Formula 1, Alain Prost. Dacia Duster va putea fi cumparata in Romania la preturi cuprinse intre 10.500 de euro si 17.600 de euro, in functie de versiune si dotari.

Acum s-a ajuns ca 12 octombrie 2010 Dacia sa aniverseaze productia a 1.000.000 unitati Logan in sase ani de productie la Mioveni.

1.b - Gama sortimentala existenta pe piata produsului

Preview document

Analiza piețelor de automobile - Pagina 1
Analiza piețelor de automobile - Pagina 2
Analiza piețelor de automobile - Pagina 3
Analiza piețelor de automobile - Pagina 4
Analiza piețelor de automobile - Pagina 5
Analiza piețelor de automobile - Pagina 6
Analiza piețelor de automobile - Pagina 7
Analiza piețelor de automobile - Pagina 8
Analiza piețelor de automobile - Pagina 9
Analiza piețelor de automobile - Pagina 10
Analiza piețelor de automobile - Pagina 11
Analiza piețelor de automobile - Pagina 12
Analiza piețelor de automobile - Pagina 13
Analiza piețelor de automobile - Pagina 14
Analiza piețelor de automobile - Pagina 15
Analiza piețelor de automobile - Pagina 16
Analiza piețelor de automobile - Pagina 17
Analiza piețelor de automobile - Pagina 18
Analiza piețelor de automobile - Pagina 19
Analiza piețelor de automobile - Pagina 20
Analiza piețelor de automobile - Pagina 21
Analiza piețelor de automobile - Pagina 22
Analiza piețelor de automobile - Pagina 23
Analiza piețelor de automobile - Pagina 24
Analiza piețelor de automobile - Pagina 25
Analiza piețelor de automobile - Pagina 26
Analiza piețelor de automobile - Pagina 27
Analiza piețelor de automobile - Pagina 28
Analiza piețelor de automobile - Pagina 29
Analiza piețelor de automobile - Pagina 30
Analiza piețelor de automobile - Pagina 31
Analiza piețelor de automobile - Pagina 32
Analiza piețelor de automobile - Pagina 33
Analiza piețelor de automobile - Pagina 34
Analiza piețelor de automobile - Pagina 35
Analiza piețelor de automobile - Pagina 36
Analiza piețelor de automobile - Pagina 37
Analiza piețelor de automobile - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietelor de Automobile.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Globalizarea - Proces dominant la nivelul economiei mondiale

Mediul înconjurător în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile devine tot mai turbulent, astfel organizaţiile trebuie să înveţe să se...

Fundamentarea politicii de distribuție a SC Automobile Dacia SA în vederea creșterii profitabilității acesteia

INTRODUCERE Scriitorul englez Edward Morgan Forster a scris în anul 1909 o nuvelă intitulată „Maşina se opreşte”, o nuvelă în care a descris o...

Analiza pieței de autovehicule - studiu de caz pe Logan

INTRODUCERE Lucrarea de faţă cu titlul „Analiza pieţei de autovehicule. Studiu de caz pe LOGAN” este structurata in doua părţi. Prima parte...

Tranzacții comerciale - privatizarea Automobile Craiova de către Ford

1. Caracterizarea generala a privatizarii 1.1. Definirea privatizarii Privatizarea consta in transferul activelor care sunt in proprietatea...

Planul de Afaceri al Firmei Dacia

Capitolul 1 . Planul de afaceri – rol și importanță 1.1 . Definirea planului de afaceri Planul de afaceri este un instrument decizional, dinamic,...

Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors

Analiza Supply Chain-ului la FORD MOTORS Ford Motors Company este al doilea producator de automobile din lume, activând în prezent în peste 200...

Activități Premergătoare Derulării unei Operațiuni de Export

I. ACTIVITATI PREMERGATOARE DERULARII UNEI OPERATIUNI DE EXPORT 1. Prezentarea generala a firmei 1.1. Forma juridica de organizare, cadrul...

Superaliaje

Rezumat: Superaliaj, sau aliaj de înaltă performanță, este un aliaj cu capacitatea de a opera la o fracțiune mare din punctul său de topire....

Ai nevoie de altceva?