Analiza Pretului Petrolului si Socurile Petroliere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Pretului Petrolului si Socurile Petroliere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anca Gherman

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Lucrarea analizeaza distributia rezervelor mondiale de petrol, principali reprezentanti ai cererii si ofertei de petrol. De asemenea sunt analizati factorii ce contribuie la formarea pretului, influentele sale asupra indicatorilor macroeconomici si asupra altor preturi. In final se prezinta evolutia pretului petrolului in viitorul apropiat si sunt prezentate concluziile lucrarii.

PREZENTAREA TEMEI SI MOTIVAREA EI

Acest proiect isi propune sa analizeze distributia resurselor mondiale de petrol, urmarind principalele tari producatoare respectiv consumatoare de petrol. De asemenea isi propunem sa urmareasca modul in care se formeaza pretul petrolului, cum acesta poate influenta alte preturi sau chiar economiiile nationale. In final concluzioneaza aspecte privitoare la viitoarele evolutii ale pietei petroliere.

Ne-am ales aceasta tema intrucat este de actualitate, avand in vedere ca variatia pretului petrolului a afectat puternic economiile mondiale in ultimii ani. Sa nu uitam ca anul trecut petrolul a atins cote istorice determinand schimbari importatnte in comportamentul consumatorilor dar si reorientarea altor industrii. Spre exemplu industria auto a inceput sa se orienteze spre producerea de masini mai mici cu un consum scazut de benzina dupa anii in care vanzarile s-au bazat pe modelele mari si poluante.

Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema este acela ca am dorit sa aflam modul in care a evoluat in trecut pretul pe aceasta piata si ce transformari economice sociale si politice a avut.

De asemenea am dorit sa aflam ce state pot influenta puternic pretul si cum realizeaza ele acest lucru.

Lucrarea urmeaza un fir logic al evenimentelor. In primul capitol sunt prezentate rezervele mondiale de petrol si distributia acetora pe glob. De asemenea aici este prezentat consumul mondial de petrol reliefandu-se principali consumatori. Cel de-al doilea capitol studiaza oferta mondiala de petrol. Se incepe prin prezentarea productiei de petrol mondiale si evidentiere principalilor producatori si se continua cu o scurta prezentare a OPEC. In studiul despre OPEC dorim sa urmarim cauzele ce au dus la formarea acestei organizatii, modul in care ea influenteaza pretul petrolului, gradul de influenta detinut de OPEC si efectele negative ale actiunilor organizatiei. In al trei-lea capitol ne-am propus sa studiem mai atent evolutia pretului petrolului de-a lungul timpui, socurile petroliere dar si modul in care pretul petrolului influenteaza alte industrii, alte preturi si chiar economia mondiala. Ultimul capitol cuprinde concluziile studiului si totodata previziuni ale evolutiilor viitoare ale pretului petrolului, precum si modul de funtionare ale acestei industrii.

CEREREA DE PETROL

Petrolul si derivatele sale reprezinta principal sursa de energie pentru majoritatea popoarelor lumii.

Petrolul este o roca sedimentara caustobiolitica. El se prezinta ca un amestec complex de hidrocarburi lichide. Sub influenta presiunilor mari petrolul incepe sa migreze din zonele de formare spre suprafata. De aceea a fost cunoscut si utilizat inca din antichitate in Orientul Mijlociu in jurul anilor 5000-6000 i.e.n. O data ce oamenii si-au dat seama de adevarata valoare a petrolului au inceput sa-si extinda capacitatile de extractie. Astfel, daca in 1987 la nivel mondial se produceau 910,2 mii de milioane de barili in 1997 productia ajunsese la 1069,3 mii de milioane barili pentru ca in 2007 ea sa atinga valoarea de 1237,9 mii de milioane de barili.

Orientul Mijlociu a reusit sa se mentina constant el detinand aproximativ 60% din resursele mondiale de petrol. Statele Unite desi si-au crescut productia au scazut cu procente ajungand de la 11,1% la aproape jumatate5,6%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pretului Petrolului si Socurile Petroliere.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE SESIUNEA DE COMUNICARI STIINTIFICE STUDENTESTI