Analiza Resurselor și Factorilor în Management

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 29462
Mărime: 145.04KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Tănasă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. ing. Bran Avram
UNIVERSITATEA “PETROL – GAZE” PLOIEŞTI

Cuprins

  1. 1. Resurse şi factori
  2. 1.1. Resursa timp
  3. 1.2. Cointeresarea
  4. 2. Caracteristicile resursei umane
  5. 2.1. Resursa umană/personal
  6. 2.2. Atitudini
  7. 2.3. Aptitudini
  8. 2.4. Comportament
  9. 2.4.1. Factorii ce influenţează comportamentul
  10. 2.4.2. Modele de comportamentul
  11. 2.4.3. Teoria disonanţei cognitive
  12. 2.5. Aspiraţii /interese /satisfacţie
  13. 3. Personalitate
  14. 3.1. Tehnici de măsurare, studii de caz
  15. BILBIOGRAFIE

Extras din proiect

Se clarifică conceptele cheie: resurse, factori precum şi tipologia acestora, diferenţele dintre resursa umană şi celelalte tipuri. O atenţie specială este acordată dinami¬cii resursei umane şi responsabilităţilor care revin manageri¬lor specializaţi (cu acest profil).

In mod curent auzim expresii comune pentru a caracteriza eşecul/succesul social, profesional, familial etc. Aceste expresii denumesc banii (disponibilitate/lipsă), opor¬tunităţile (şanse/lipsa şanselor), relaţiile (rudenie, "farmec social" etc, existenţă/inexistenţă) etc. De aici indiferent de ruta socială/profesională împlinirile/nereuşitele înregistrate depind de efort (oportunitate, calitate, perseverenţă) dar şi de şanse (noroc/nenoroc). Expresiile sus menţionate fac trimi¬tere la şanse.

De fapt în orice proces legat de viaţa şi acti¬vitatea omenească se combină elemente specifice, în cotităţi determinate (denumite, obişnuit, consumuri specifice).

Resursele/factori privesc tocmai elementele esenţiale, specifice, care se combină în fiecare proces reali¬zându-se produse finale/intermediare date. De exemplu porumbul (pro¬dus final/intermediar), făina (produs intermediar), turta, mămăliga (pr¬oduse fin¬ale); absolventul (de şcoala de meserii, de liceu, de colegiu, de facultate, de master, de doctorat -produs final/intermediar). Produsele pot fi principale (bu¬nuri, servicii) sau derivate (cultură - naţională/universală, organizaţională-, climat etc).

Universalitatea resurselor/factorilor din pers¬pectiva utilităţii şi disponibilităţilor acestora explică atenţia deosebită acordată acestui domeniu al cunoaşterii.

1. RESURSE SI FACTORI

Literatura de specialitate a identificat resur¬sele: oameni, bani, materiale, timp, autoritate (management). Deci aces¬te elemente cheie sunt antrenate în orice proces şi se regăsesc în out-put-ul respectiv (fiecare proces se încheie cu un anume rezultat, output-ul).

Antrenarea în dinamica unui proces a resurselor prezintă diferenţieri în funcţie de specificul procesului (care face ca cerinţele faţă de resurse să alterneze). Astfel resursele dominante/critice diferă de la proces la proces. Cotităţile de participare delimitează factorii, deci intrările (in-put-urile procesului).

In raport cu o serie de criterii se pot diviza resursele/factori în: disponibile (rare şi nelimitate) şi po¬tenţiale; naturale şi artificiale (rezultate din intervenţiile actorului uman). Departajarea frecvent folosită este după conţinut, fiind aşa cum s-a arătat: oameni, bani, materiale, timp, autoritate (management). Unele procese se desfăşoară în condi¬ţii controlate iar altele în condiţii necontrolate (pen¬tru acestea ambianţa naturală/socială este de asemenea o re¬sursa in sine). In esenţă aceste resurse reprezintă:

OAMENII - o serie de proverbe atestă recunoaşterea rolului cheie al acestei resurse. de fapt omul reprezintă resursa critică a tuturor proceselor legate de activităţile umane. In acest sens amintim: omul potrivit la locul potrivit; cine n-are bătrâni să-i cumpere; haina nu face pe om; spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti, corb la corb nu-şi scoate ochii etc. Această poziţie centrala care revine resur¬sei OM explică şi amploarea MRU. Chiar într-un mediu impropriu pentru MRU acesta pătrunde în plan ideatic, apoi, treptat se extinde şi în domeniul 4aplicativ;

BANII - reprezintă o resursă universală, mai precis o resur¬să prin puterea sa de conversie. Cu bani se obţin toate cele¬lalte resurse. Banii se regăsesc şi în sfera circulaţiei ju¬când acelaşi rol de conversie, de asigurare a accesului la produsele necesare subzistenţei şi spiritului. Banii îmbracă forma unor bancnote/monede diferite, între acestea stabilindu-se rate de schimb explicate economic ca întemeiate pe acoperi¬rea aur a respectivelor valute sau pe baza masei de bunuri produse la un moment dat;

MATERIALELE - privesc acele elemente antrenate sub forma consumurilor specifice, dependent de natura procesului, de tehno¬logia implicată. Procurarea acestei resurse implică dis¬ponibilităţi BA¬NESTI pe măsură. Cu cât resursa "materiale" este mai rară cu atât preţul de achiziţie este mai ridicat. Acelaşi efect se produce dacă se instituie un monopol pe pro¬ducerea ei. Diversitatea acestei resurse este cunoscută şi mereu se adaugă noi şi noi componente. Cărbunele, petrolul, electricitatea, lemnul, fierul, sticla, masele plas¬tice, nisi¬pul, resturile menajere etc constituie resurse materiale pen¬tru diferite procese;

TIMPUL - o resursă specifică ignorată. In general nu este inclusă între resurse/factori Deşi fiecare proces implică un interval de timp necesar/specific. Literatura de specialitate (R.A. Mackenzi,39, Rosmary Stewart, 73, Drucker P.F.,16, I. Ol¬teanu,52, J. Camraj,5) a relevat rolul aparte al acestei res¬urse: incolore, inod¬ore, insipide şi nesubstituibile. Toate procesele se desfăşoară în timp şi un consum specific de timp este legat de calita¬tea rezultatelor ori de posibilitatea de a se ajunge la rezul¬tate. In acest sens s-au identificat ac¬tivităţi CRONOFA¬GE, s-au întocmit liste cu aceste activităţi, s-au determinat prin¬cipiile care garantează valorificarea efi¬cace a acestei resurse. In final s-a descoperit legea lui Pareto conform că¬reia 20% din timpul cheltuit produce 80% din rezultate, iar restul de 80% din timpul cheltuit produce doar 20% din re¬zultate. de aici o normă de conduită: controlează-ţi în perma¬nenţă modul în care consumi timpul (fig.3.1, studiu de caz 3.1). S-a ajuns chiar la perfecţionarea unei tehnici baza¬te pe analiza timpului astfel încât să devină posibilă identi¬ficarea managerilor, tipurile acestora (GH. Tarţa, D.C. Stegăro¬iu şi Ileana Ur¬su,75);

FIG. 3.1. Legea lui Pareto (adaptat I. Rus., et al.,62 ,p.198)

80% din timpul cheltuit pe detalii

20% din timpul cheltuit pe esenţial

20%

din rezultate

80%

din rezultate

O interpretare eronata a eficientei este în opinia noastră data de ideea de ocupare a timpului în proporţii fixe cu anumite categorii de activităţi, aceste proporţii reprezentând „tiparul repartiţiei ideale”. Tim Hindel consideră că ar fi ideal ca 60% din timp să fie dedicat planificării şi dezvoltării, 25% din timp să fie alocat proiectelor în curs şi doar 15% sarcinilor de rutină, pe când situaţia reală este de 60% din timp alocat sarcinilor de rutină, 25% din timp proiectelor in curs şi doar 15% din timp pentru planificare şi dezvoltare. E interesant de observat că timpul acordat proiectelor în curs este în ambele cazuri cel ideal, problemele apar

Preview document

Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 1
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 2
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 3
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 4
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 5
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 6
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 7
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 8
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 9
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 10
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 11
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 12
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 13
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 14
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 15
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 16
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 17
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 18
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 19
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 20
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 21
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 22
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 23
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 24
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 25
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 26
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 27
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 28
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 29
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 30
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 31
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 32
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 33
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 34
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 35
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 36
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 37
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 38
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 39
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 40
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 41
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 42
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 43
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 44
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 45
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 46
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 47
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 48
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 49
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 50
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 51
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 52
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 53
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 54
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 55
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 56
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 57
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 58
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 59
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 60
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 61
Analiza Resurselor și Factorilor în Management - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Analiza Resurselor si Factorilor in Management.doc

Te-ar putea interesa și

Planul investițional de marketing pentru IMM-uri - aplicație SC Brumar Impex SRL Brașov

INTRODUCERE Motto: "Nu firmele care au bani fac marketing, ci firmele care fac marketing au bani" Necesitatea informaţiei a devenit acută în...

Schimbare organizațională - studiu de caz SC Vel Pitar SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA DE ANSAMBLU A ORGANIZAŢIEI 1 1 Prezentarea societăţii comerciale S.C Vel Pitar S.A Denumirea societăţii este Societatea...

Caiet Managementul Exploatilor Agricole

LUCRARE NR.1 Eficienta alocarii resurselor in cadrul activitatilor de productie din ramurile vegetale si animale Ramura de productie reprezinta...

Implementarea Managementului Calității la Restaurant Epava

INTRODUCERE Din punct de vedere economic, omul are doua dimensiuni esenţiale: cea de consumator si cea de producător, fiecare având...

Studiu privind gradul de motivație și satisfacție al angajaților din cadrul companiei de transport Metrorex SA

Introducere În prezent, motiva.ia .i satisfac.ia joaca un rol foarte important în via.a angaja.ilor, iar angajatorii trebuie sa trateze aceste...

Dezvoltarea Spațiului Rural cu Ajutorul Activităților Alternative

Introducere Structura, intenţiile şi scopul acestei lucrări sunt axate pe analiza şi cercetarea problemelor actuale şi de perspectivă, în ceea ce...

Eficacitatea resurselor umane din instituțiile publice

I. INTRODUCERE Managementul resurselor umane: cauze conceptuale, elemente de baza Managementul resurselor umane reprezintă ansamblul...

Fenomenul brain drain migrația intelectualilor

INTRODUCERE Artiștii, oamenii de știință, gânditorii, în general cei nativi ca nivel de inteligență, au fost atrași încă din antichitate de...

Ai nevoie de altceva?