Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 11954
Mărime: 187.34KB (arhivat)
Publicat de: Amalia Buzatu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iliescu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I INDUSTRIA ȘI PIAȚA FARMACEUTICĂ 5
  3. 1.1. Istoricul pieței farmaceutice 5
  4. 1.2. Industria farmaceutică 6
  5. 1.3. Piața produselor farmaceutice 9
  6. 1.4. Particularitățile pieței produselor farmaceutice 11
  7. 1.5. Formarea prețului pe piața medicamentelor 13
  8. CAPITOLUL II ANALIZA PERFORMANȚEI FINANCIARE LA SOCIETĂȚILE LISTATE ȘI TRANZACȚIONATE LA BURSA DE VALORI BUCUREȘTI 16
  9. 2.1. Bursa de Valori București 16
  10. 2.2. Indicatori de măsurare a performanței firmelor 17
  11. 2.3. Evoluții ale pieței de capital în România 24
  12. CAPITOLUL III Analiza rezultatelor economico-financiară a firmelor cotate la BVB - BIOFARM S.A. și ZENTIVA S.A. 26
  13. 2.1. Prezentarea S.C. „Biofarm” S.A și scurt istoric 26
  14. 2.2. Prezentarea S.C. „Zentiva” S.A și scurt istoric 27
  15. 2.3. Analiza comparativă a indicatorilor economico-financiari ai celor două societăți farmaceutice 29
  16. Concluzii 42
  17. Bibliografie 43

Extras din proiect

Medicamentele sunt esențiale pentru sănătate și pentru supraviețuirea populației. Promovarea accesului la acestea înseamnă practic respect față de dreptul la viață, garanția de a putea beneficia de descoperirile tehnologice și recunoașterea valorii sănătății umane, principii recunoscute în multe tratate internaționale. Acesta este un factor esențial în realizarea succesului în lupta contra bolilor și este direct relaționat cu gradul de dezvoltare și eficiență a sistemelor naționale de sănătate.

Toate organizațiile, indiferent de industria din care fac parte sau de mărime, sunt expuse continuu procesului schimbării, iar viteza de schimbare este mereu în creștere. Schimbarea conduce la necesitatea permanentă de aliniere a fiecărei companii la întregul proces economic.

Termeni precum sustenabilitate, responsabilitate sunt cuvinte de ordine pe agenda de lucru a multor companii, dar aceste aspecte presupun existența unor structuri organizatorice ce țin cont de dinamica prezentăși viitoare a mediului de afaceri.

În decursul timpului, când întreg sistemul economic românesc a parcurs un complex proces de transformări și sistemul farmaceutic, componentă obligatorie a sistemului național de sănătate, a fost supus la modificări de esență, în toate structurile sale, de la pregătirea specialiștilor cu studii superioare și medii, până la producerea și distribuția medicamentelor către beneficiarul final, pacientul. Farmaciile au fost printre primele structuri din sistemul de sănătate care s-au privatizat, iar farmaciștii printre primii profesioniști în domeniu care își desfasoară activitatea în mod independent. Practic, la nivelul sistemului farmaceutic au apărut probleme legate de nevoia populației de medicamente, necesarul de specialiști și existența unui cadru legislativ adecvat.

Referitor la necesarul de medicamente, acesta este în continuă creștere și este asigurat pe de o parte din industria proprie, iar pe de altă parte din importuri printr-un sistem bine organizat de firme importatoare și depozite de medicamente. În acest context trebuie precizat faptul că, vânzarea/comerțul cu medicamente prezintă o serie de particularități întrucât medicamentul este un produs ce se află sub control legislativ iar eliberarea/comercializarea sa este un act profesional care trebuie să se facă doar în interesul pacientului.

Specialiștii din domeniul farmaceutic, respectiv farmaciștii, asistenții de farmacie, laboranții trebuie să asigure, conform deontologiei profesionale, condițiile ca pacientul să primească în condițiile stabilite medicamentele/serviciile necesare, și prin pârghii legislative să permită manifestarea libertății de decizie la nivelul pacientului. Necesarul de specialiști, în continuă creștere, este asigurat prin înființarea de noi facultăți și în alte centre universitare pe lângă cele deja consacrate.

Cadrul legislativ asigură buna desfășurare a proceselor care au loc atât în cadrul industriei farmaceutice cât și la nivelul pieței farmaceutice, farmaciile înființându-se și funcționând în prezent, pe baza legii comerțului și a unor ordine ale ministerului de resort.

O analiză a pieței farmaceutice evidențiază faptul că în prezent în România există o cultură a automedicației și a consumului excesiv de medicamente/produse farmaceutice, există tendința la nivelul lucrătorilor din farmacii de a încuraja folosirea nerațională a medicamentelor, eliberarea de medicamente aflate sub restricție (ex. antibiotice) chiar și fără prescripție medicală, impunerea pe piață a medicamentelor scumpe din import în detrimentul celor autohtone, etc. Se poate spune că, în prezent industria farmaceutică joacă un rol important, având șanse reale de a sprijini strategia de inovare din România, atât la nivel de buget cât și referitor la numărul de specialiști angrenați. De asemenea, industria farmaceutică ar putea beneficia de resursele financiare pe care guvernul intenționează să le cheltuiască pentru stimularea investițiilor din sectorul privat în cercetare și dezvoltare. Astfel, autoritățile au bugetat resursele financiare pentru 2014-2016 la valoarea de 2.65 miliarde lei. Tot pentru aceeași perioadă fondurile structurale cu această destinație vor ajunge la 369 milioane de euro. Suplimentar, trebuie să se țină cont de faptul că propunerile pentru bugetul UE 2014-2020 preconizează o creștere importantă pentru capitolul - cercetare, dezvoltare și inovare. Comisia Europeană planifică un cadru strategic comun în cercetare și dezvoltare, care va avea un volum de 80 de miliarde euro pentru perioada 2014-2020.

Lucrarea de față prezintă o analiză a rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB, cu accent pe două dintre cele mai importante societăți din domeniul farma.

CAPITOLUL I

INDUSTRIA ȘI PIAȚA FARMACEUTICĂ

1.1. Istoricul pieței farmaceutice

Începuturile farmaciei pe teritoriul României le regăsim în antichitate la triburile de daci, informațiile parvenindu-ne de la istoricul Platon care subliniază în scrierile sale priceperea dacilor în utilizarea plantelor pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Primele farmacii apar pe teritoriul Transilvaniei în secolele XV - XVI la Sibiu (1494), Bistrița (1516), Brașov (1520) și Cluj (1573). În Țara Românească apare la București prima farmacie în anul 1740. În Moldova prima farmacie apare la Iași în anul 1757. La început farmacistul era numit „spițer", iar farmacia „spițerie", cuvinte provenite din limba italiană. Primele informații despre obligațiile pe care le au cei care mânuiesc remediile terapeutice apar în pravilele lui Vasile Lupu (1646) și Matei Basarab (1652). La începutul secolului al XlX-lea, în fiecare oraș mare, exista câte o farmacie. Prima formă de organizare a farmaciilor apare în jurul anului 1850, și anume „Gremiul Spițeresc" (Colegiul). Prima școală medico-farmaceutică este înființată în anul 1857 la București de către medicul militar francez Carol Davila numită „Școala națională de medicină și farmacie".

Bibliografie

Singer, P. (Ed.) - Tratat de etică, Editura Polirom, Iași, 2006;

Brandabur, R. - Comportamentul consumatorului organizațional pe piața produselor farmaceutice, Revista Română de Marketing, 2006;

José Ramón Huerta,Un gigante toca la puerta 2014,Potencia en medicamentos biotecnológico disponibil in http://www.poder360xom/article_detail.php?id_article=5304#ixzz32nsqcljV Lunes Mayo 26 2014/1:49:46 a.m. GMT(-6)

Desarrollo de medicamentos: cooperación farmacéutica, http://www.info-farmacia.com/

Preview document

Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 1
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 2
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 3
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 4
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 5
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 6
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 7
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 8
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 9
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 10
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 11
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 12
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 13
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 14
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 15
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 16
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 17
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 18
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 19
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 20
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 21
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 22
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 23
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 24
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 25
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 26
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 27
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 28
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 29
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 30
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 31
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 32
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 33
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 34
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 35
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 36
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 37
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 38
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 39
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 40
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 41
Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm si Zentiva.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetare de Marketing

Introducere Se spune ca e inutil să opreşti scurgerea timpului şi că cel mai bine este să înveţi să mergi în aceeaşi direcţie cu el. Succesul...

Piața produselor farmaceutice din România

Introducere Industria farmaceutica romaneasca este intr-o continua schimbare datorita noilor oportunitati ce apar pe piata. Odata cu numarul tot...

Analiza Gestiunii Portofoliului de Acțiuni Listate la BVB

1. Prezentarea portofoliului - Structura portofoliului: 5 societăţi listate la BVB , care au acelaşi indice bursier. Structura portofoliului la...

Analiza fundamentală a unei societăți cotate la bursă - ALRO Slatina

DATE GENERALE Nume societate: Alro Slatina Sector de activitate: metalurgia aluminiului Cod fiscal/CUI: R1515374 Cod CAEN: 2742 Cod Registrul...

Analiza structurii portofoliilor pentru SIF 3 și SIF 4 în perioada 2008-2009

Cap1.INFORMATII GENERALE 1.1 SOCIETATEA DE INVESȚITII FINANCIARE TRANSILVANIA S.A - prescurtat: SIF Transilvania (SIF3) este o persoana juridica...

Analiza și diagnosticul firmei SC Zentiva SA București

Zentiva este un lider în dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente generice, moderne și de înaltă calitate la prețuri accesibile.”...

Piața de Capital în România

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Teritoriu aflat prin excelenţă sub imperiul pragmatismul, domeniul pieţelor...

Modelare economică

Datele sunt deţinătoare de informaţie, iar datele informatice prin metode speciale pot fi transpuse într-un cod recognoscibil pentru calculator. În...

Ai nevoie de altceva?