Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL

Proiect
7.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 30893
Mărime: 142.08KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Consideraţii generale privind apariţia şi dezvoltarea ştiinţei managementului 3
  2. 1.1. Din istoria managementului 3
  3. 1.1.1. Evoluţia managementului românesc 6
  4. 1.2. Definiţia ştiinţei managementului 8
  5. 1.3. Abordări ale managementului 11
  6. 1.3.1. Şcoala clasică 12
  7. 1.3.2. Şcoala relaţiilor umane 14
  8. 1.3.3. Şcoala cantitativă 15
  9. 1.3.2. Şcoala sistemică 16
  10. 1.4. Funcţiile managementului 17
  11. Capitolul II.
  12. Stiluri de management 18
  13. 2.1. Definiţia stilului de management 18
  14. 2.1.1. Personalitatea managerului şi contextul ei funcţional 19
  15. 2.1.2. Activitatea managerială 22
  16. 2.1.2.1. Stilul managerului 22
  17. 2.1.2.2. Diversităţi stilistice 23
  18. 2.1.3. Caracterul, temperamentul şi stilul managerial 24
  19. 2.1.4. Aptitudine, aspiraţie şi stilul managerial 26
  20. Capitolul III.
  21. Metode de management cu caracter participativ 29
  22. 3.1. Metode generale cu caracter participativ 29
  23. 3.1.1. Managementul prin obiective 29
  24. 3.1.2. Managementul prin bugete 31
  25. 3.1.3. Managementul pe produs 31
  26. 3.2. Metode şi tehnici specifice de management cu caracter participativ 32
  27. Capitolul IV.
  28. Competenţe noi pentru o lume nouă – managementul mileniului III 38
  29. 4.1. Managementul performanţei determinant al stilului managerial 38
  30. 4.1.1. Definire, scopuri şi caracteristici ale managementului performanţei 38
  31. 4.1.2. Un model conceptual al managementului performanţei 39
  32. 4.1.3. Criterii de succes al managementului performanţei 40
  33. 4.2. Managementul carierei – componentă a stilului managerial privind
  34. progresul resurselor umane 40
  35. 4.2.1. Definirea managementului carierei 40
  36. 4.2.2. Conceptul de carieră şi înţelesurile lui 40
  37. 4.2.3. Principalele sensuri ale managementului carierei 41
  38. 4.3. Organizaţia începutului de mileniu 42
  39. 4.4. Lideri la început de mileniu 42
  40. 4.5. Restructurarea organizaţiei pentru secolul XXI 44
  41. Pag.
  42. Capitolul V.
  43. Analiza stilului de management la S.C. CONTAG S.R.L. 45
  44. 5.1. Prezentarea firmei 45
  45. 5.2. Analiza stilurilor de management şi a elementelor de management participativ 46
  46. 5.3. Analiza nivelului motivaţiei 52
  47. Concluzii şi propuneri 58
  48. Anexă
  49. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL I

CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND APARIŢIA ŞI

DEZVOLTAREA ŞTIINŢEI MANAGEMENTULUI

1.1. Din istoria managementului

Managementul este perceput diferit, în special de către cei care îl exercită. Unii dintre aceştia nu acordă o atenţie anume valorii istoriei şi teoriei managementului. Această apreciere pleacă de la ideea că istoria nu are relevanţă pentru societatea contemporană, iar teoria este abstractă şi nu are utilitate practică.

O analiză mai atentă ne va duce la concluzia că şi istoria şi teoria managementului sunt absolut necesare pentru îmbunătăţirea managementului actual.

Teoria este un element conceptual pentru asigurarea înţelegerii fenomenului în sine, care furnizează cadrul general de acţiune.

Managementul se practică în viaţa reală, motiv pentru care trebuie înţeles că teoriile mana-gementului se ancorează în aceste realităţi.

Conceptul de management a apărut şi a evoluat în timp şi a fost influenţat de trei forţe principale: sociale, economice şi politice. Aceste trei forţe acţionează şi în prezent.

Deşi managementul in sensul preceptelor sale actuale, se întâlneşte şi se manifestă în acest secol, când putem consemna şcoli de management dar şi rigorile ştiinţei managementului, totuşi practici manageriale se înregistrează cu mii de ani în urmă.

Istoria consemnează faptul că egiptenii au aplicat funcţiile managementului, făcând uz de planificare, organizare şi control la construirea marilor piramide. Practicile şi conceptele de management sunt întâlnite în operele lui Socrate, în anul 400 Î.C., în cele ale lui Platon în anul 350 Î.C. sau tratatele de conducere ale lui Alfarabiin în anul 900.

Rămânând în antichitate, istoria consemnează că sumerienii utilizau reguli şi regulamente de guvernare; egiptenii, aşa cum am arătat, utilizau practici de management pentru a construi pira-mide; babilonienii dispuneau de un set extensiv de legi şi politici de guvernare; grecii utilizau diferite sisteme de guvernare orăşeneşti şi federale, iar romanii utilizau structuri organizatorice pentru comunicare şi control. În antichitate, chinezii foloseau o structură organizatorică extensivă pentru agenţii guvernamentale şi acte, iar veneţienii procedau la proiectarea organizării şi utilizarea unor concepte de planificare pentru a se controla mările.

Orientul Îndepărtat a avut un rol special în originile managementului. Cei cinci Dragoni – Japonia, Coreea, Taiwan, Hong Kong şi Singapore au impresionat prin performanţele lor. Modul în care au evoluat practicile manageriale ale Orientului Îndepărtat explică succesul acestora.

Oamenii de afaceri japonezi studiază ”O carte a celor cinci cercuri” scrisă de un războinic japonez în anul 1645. Conceptul cercurilor calitative a fost în atenţie în anii ’60 şi şi-a propus să rezolve problema calităţii produselor, acţiune începută în S.U.A. în 1920.

Ţările din Orientul Îndepărtat au surse comune de cultură acestea venind din timpuri îndepărtate. În cadrul culturii Orientului Îndepărtat, moştenirea confuciană a contribuit la succesul afacerilor din aceste ţări.

Confucius (Kong Fu Ze) era un înalt funcţionar de stat în China, în jurul anilor 500 Î.C. foarte respectat pentru înţelepciunea sa.

Confucianismul conţine patru învăţături fundamentale:

- relaţiile de inegalitate dintre oameni sunt normale şi necesare pentru o societate stabilă;

- familia este modelul pentru toate genurile de organizaţii;

- trebuie să-i tratăm pe ceilalţi aşa cum dorim să fim trataţi noi înşine;

- toţi oamenii ar trebui să se străduiască pentru a-şi continua educaţia să muncească din greu şi să nu cheltuiască mai mult decât este necesar.

O primă şi simplă concepţie este înţelegerea istoriei şi culturii orientale care poate permite managerilor occidentali să adopte şi să utilizeze ideile şi practicile orientale pentru îmbunătăţirea organizaţiilor din întreaga lume. Cu toate acestea managementul afacerilor nu a fost tratat în mod distinct timp de secole. Atenţia în domeniul afacerilor s-a concentrat pe aspectele lor mana-geriale.

Abordarea ştiinţifică a managementului nu se remarcă până în secolul XIX. Reţinem printre pionierii cercetării şi abordării teoretice a managementului pe Robert Owen şi Charles Babbage.

Din cercetarea contribuţiei lui Robert Owen (1771 – 1858) la structurarea ştiinţei manage-mentului putem reţine mai ales meritul său de a recunoaşte importanţa resurselor umane într-o organizaţie, respectiv rolul acestora într-o afacere.

Teoria managementului comportamentului de mai târziu s-a dezvoltat şi prin ideile lui Owen.

La rândul său Charles Babbage (1792 – 1871) are meritul, plecând de la profilul lui de matematician, de a se fi concentrat pe eficienţa producţiei. Acesta a fost atât precursorul teoriei managementului clasic, cât şi a teoriei managementului cantitativ.

Credem că Babbage poate fi remarcat mai ales prin modul în care a înţeles relaţiile de armonie care se creează între forţa de muncă şi management pe fondul uni numitor comun: profitul şi împărţirea profitului.

Pentru a avea o imagine mai concludentă asupra evoluţiei teoriilor legate de management mai putem adăuga şi alţi cercetători ai domeniului. Apreciem astfel, contribuţia profesorului Andrew Ure la studierea şi formularea principiilor managementului la începutul secolului XVII, la Colegiul Anderson şi Glasgow.

Preocupări legate de principiile managementului au mai avut şi Charles Dupin în Franţa şi Daniel McCalleem, ultimul remarcându-se prin publicarea uneia din primele organigrame ale unei companii.

Vârful în istoria managementului, în general care coincide cu un cadru bine definit al managementului îl reprezintă începutul acestui secol. Considerăm că teoria managementului clasic are în spatele ei trei elemente care se fructifică în această teorie: pionieratul timpuriu al managementului, evoluţia şi complexitatea afacerilor şi practicile de management înregistrate până acum.

În planul teoriei începutului regăsim o multitudine de abordări dintre care reţinem două ca fiind cele mai edificatoare: managementul ştiinţific şi teoria clasică a organizării care împreună, compun teoria managementului clasic.

Managementul ştiinţific este sinonim cu managementul muncii şi al forţei de muncă. Primele cercetări au aparţinut unui grup de cinci cercetători, dintre care Frederik W. Taylor a avut un rol însemnat.

La începutul secolului XX, remarcăm un interes anume pentru productivitate în sensul utilizării forţei de muncă cât mai eficient posibil. Taylor a făcut diferite experimente şi a formulat paşii care trebuie făcuţi şi supravegheaţi de manageri pentru a îmbunătăţi în mai mare măsură eficienţa angajaţilor lor. Aceştia sunt consideraţi paşi în managementul ştiinţific.

Opera lui Taylor a avut un impact semnificativ asupra industriei americane. Prin aplicarea principiilor şi modalităţilor similare la specializarea pe meserii, firmele au ajuns să se sprijine din ce în ce mai mult pe tehnicile producţiei de masă.

Amprenta lăsată de Taylor asupra societăţii americane poate fi văzută şi astăzi iar paşii de care aminteam cuprind:

- realizarea unei ştiinţe pentru fiecare element al slujbei (meseriei), pentru a înlocui metodele învechite empiriei;

- selectarea în mod ştiinţific al angajaţilor şi apoi pregătirea şi instruirea lor, pentru a-şi face treaba aşa cum s-a descris mai sus;

- supravegherea salariaţilor, pentru a fi siguri că urmează metodele prescrise pentru realizarea sarcinilor de serviciu;

- continuarea planificării muncii dar ea să utilizeze muncitori care să realizeze cu adevărat sarcinile lor de muncă.

Este momentul în care randamentul forţei de muncă se aprofundează şi se caută toate căile depinzând de muncitor, de mijloacele la îndemână şi de modul în care acesta este organizat.

Teoria clasică a organizaţiei presupune într-un fel opusul managementului ştiinţific în sensul că în timp ce ultimul se ocupă de activitatea indivizilor, respectiv a salariaţilor, teoria clasică a organizaţiei pune accentul pe monitorizarea organizaţiei în întregul său.

Ca şi în cazul primei teorii şi aici întâlnim un grup de specialişti ai problemei, dintre care se detaşează Henry Fayol care a adus o contribuţie deosebită în cei 50 de ani de experienţă manage-rială, la fundamentarea acestei teorii.

Preview document

Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 1
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 2
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 3
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 4
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 5
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 6
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 7
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 8
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 9
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 10
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 11
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 12
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 13
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 14
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 15
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 16
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 17
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 18
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 19
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 20
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 21
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 22
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 23
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 24
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 25
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 26
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 27
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 28
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 29
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 30
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 31
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 32
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 33
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 34
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 35
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 36
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 37
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 38
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 39
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 40
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 41
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 42
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 43
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 44
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 45
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 46
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 47
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 48
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 49
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 50
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 51
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 52
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 53
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 54
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 55
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 56
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 57
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 58
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 59
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 60
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 61
Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Analiza si Perfectionarea Stilurilor de Management la SC Contag SRL.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • figura1.doc
  • figura2.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Antibiotice Iași

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii (societate comerciala, institutie,...

Strategii Competitive în Mediul Concurențial Actual

Capitolul I. Managementul strategic – sursă de obţinere a avantajului competitiv 1.1. Definirea componentelor strategiei Odată cu trecerea la...

Analiza economico-financiară S.C. Albalact S.R.L.

1.1 Scurt istoric, descrierea succintă a firmei și a sectorului de care aparține S.C. ALBALACT S.R.L1.a fost înființată în anul 1971, iar în 1990 a...

Diagnosticul Financiar al Societății Comerciale Albalact

Capitolul I PREZENTAREA FIRMEI S.C. ALBALACT S.A. Infiinţată în anul 1971 şi transformată în societate comercială pe acţiuni în 1990, compania...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Managementul schimbării - SC CSG Consulting SRL

Managementul schimbarii Context SC. CSG CONSULTING SRL asigura urmatoarele tipuri de servicii: - Consultanta în managementul proiectului, cu...

Ai nevoie de altceva?