Cuprins
I. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat
1.1 Introducere
1.2 Clasificarea cheltuielilor publice
1.3 Structura cheltuielilor publice
1.4 Analiza cheltuielilor publice
II. Mutatii in structura functionala a cheltuielilor publice din bugetul de stat in perioada 2009-2011
III. Mutatii in structura economica a cheltuielilor publice din bugetul de stat in perioada 2009-2011
Bibliografie
Extras din document
I. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat
1.1 Introducere
Notiunea de cheltuiala publica s-a conturat pe fundalul aparitiei si evolutiei consumului de resurse, cu deosebire, in forma baneasca, pentru satisfacerea de nevoi publice , fiind utilizata cu mai multe acceptiuni, atat in teorie cat si in practica, dintre care, se invoca , cel mai adesea, sensul juridic si cel economic.
Cheltuielile publice exprima relatiile economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizării resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia.
Conceptul de cheltuiala publica este folosit cu mai multe intelesuri cum ar fi:
a) Cu sens juridic
- Reprezinta o plata a unei sume de bani din fonduri publice, legata de crearea si functionarea entitatilor publice si in general, de infaptuirea activitatilor cu caracter public, inclusiv a celor derulate prin intreprinderile cu capital de stat.
b) Cu sens economic
- Termenul de cheltuiala publica reprezinta relatii si procese economice de repartitie a produsului intern brut (PIB), concretizate in alocarea si utilizarea resurselor financiare pentru realizarea de obiective sau actiuni considerate de interes public, fie la nivel national, fie la cel al colectivitatilor locale inclusiv al entitatilor publice operative(Ex: institutii, intreprinderi, etc. ).
Cheltuielile publice ajuta la realizarea celei de-a doua faze a functiei de repartitie a finantelor publice si anume repartizarea pe destinatii a fondurilor banesti.
1.2 Clasificarea cheltuielilor publice
Clasificarea cheltuielilor publice se realizeaza dupa diferite criterii facand posibila cunasterea continutului concret si a rolului diferitelor categorii de cheltuieli, cat si a structuri acestora.
Cheltuielile publice se clasifica dupa patru tipuri de criterii si anume:
1. Administrative
2. Economice
3. Functionale
4. Financiara
Clasificatia administrativa se bazeaza pe criteriul institutiilor prin intermediul carora se efectueaza cheltuieli publice (Ex.: ministere, institutii publice autonome, unitati administrativ teritoriale etc.). Aceasta clasificare prezinta, dezavantaje deoarece entitatile enumerate mai sus contin in structura lor cheltuieli cu destinatii diverse, care se modifica periodic, ceea ce face ca aceste cheltuieli publice sa fie necomparabile în timp.
Clasificatia economica se bazeaza pe doua criterii de grupare:
a) Primul criteriu are in vedere continutul proceselor de consum exprimate, potrivit caruiacheltuielile se impart: cheltuieli curente(de functionare) si cheltuieli de capital (cu caracter de investitii)
b) Al doilea criteriu are in vedere natura actiunilor finantate si inmpatre cheltuielile in: cheltuieli pentru prestarea serviciilor publice si cheltuieli de transfer (de resurse banesti).
In cadrul clasificatiei economice, cheltuielile publice se grupeaza astfel:
Cheltuieli curente
Cheltuieli de capital
Imprumuturi acordate
Rambursari de credite, plati de dobanzi si comisioane la credite.
Clasificatia functionala utilizeaza drept criterii de grupare a cheltuielilor publice, domeniile de activitate, ramurile economiei spre care sunt dirijate resursele financiare publice, incluzand si alte destinatii date acestor resurse, cum sunt cele legate de efectuarea unor transferuri intre diverse niveluri ale administratii publice, plata dobanzilor la datoria publica, constituirea de rezerve la dispozitia autoritatilor publice administrative.
Bibliografie
Filip, Gh., Finanţe Publice, Editura Junimea, Iaşi, 2010
Ştefura Gabriel, Proces bugetar public, Editura UAIC, 2007
Văcărel, I. (coord) , Finanţe publice , E.D.P., Bucureşti, 2008
Buletinul MFP - http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=buleti
Anuarul statistic al României http://www.insse.ro
Conturile de execuţie a bugetului de stat 2008-2010
Clasificația Indicatorilor Privind Bugetul De Stat, Ordinul MFP nr. 1954/16.12.2005
Rapoarte şi analize ale Consiliului Fiscal http://www.consiliulfiscal.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei.docx