Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 198 în total
Cuvinte : 98987
Mărime: 450.60KB (arhivat)
Publicat de: Andrei S.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Nicolae Sută
Lucrare de doctorat sustinuta la Facultatea de Relatii Internationale, Bucuresti. ACADEMIA DE STUDIIECONOMICA FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Pentru început este extrem de important de afirmat faptul ca lucrarea de fata nu îsi propune o abordare juridica a proprietatii intelectuale. Fiind scrisa de un economist, intereseaza, dupa cum o spune si titul, doar aspectele comerciale. Bineînteles ca se interseacteza de nenumarate ori cu aspecte si cu termeni juridici însa numai pentru a facilita întelegerea notiunilor, precum si pentru a trece în revista legislatia în domeniu.

Prin urmare, se impune discutarea unei teme care revine ciclic în lucrare, ea aparând atât în primul, cât si în ultimul capitol: Ar trebui ca Acordul TRIPs sa fie guvernat de OMC? A fost justificata negocierea sa în cadrul Rundei Uruguay? Raspunsul la aceasta întrebare nu este simplu, mai ales ca exista organisme internationale create doar pentru a reglementa si guverna proprietatea intelectuala. Mai mult, parerile specialistilor sunt împartite. Probabil ca raspunsul poate fi dat si din punct de vedere temporal. Apartenenta Acordului la OMC nu era justificata la momentul negocierii, însa în prezent este extrem de dificil de imaginat cadrul negocierilor comerciale multilaterale fara acesta. Principala motivatie a apartenentei Acordului TRIPs la OMC este legata de progresele realizate în ultimii ani, atât în domeniile tehnologiilor de vârf, cât si în cel al industriei farmaceutice.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Acordul TRIPs nu a fost initial decât un compromis, el neinstaurând altceva decât standarde minime de protectie. În plus, tarile în dezvoltare si cele mai putin dezvoltate au fost obligate sa-l accepte, în schimb primind concesii în alte domenii de negociere. La fel de adevarat este si faptul ca în spatele pozitiei tarilor dezvoltate si mai ales a Statelor Unite ale Americii au stat interesele marilor giganti din industria farmaceutica. Practic singurul compromis pe care l-au obtinut la vremea respectiva tarile în curs de dezvoltare au fost perioadele de tranzitie în functie de gradul de dezvoltare. În realitate, acestea nu au fost suficiente.

Cu toate acestea, trebuie amintite aici si aspectele pozitive ale protectiei proprietatii intelectuale si ale Acordului TRIPs implicit. Rezultatele numeroaselor studii releva ca aplicarea acestuia si deci armonizarea legislatiei în domeniu a statelor membre a dus la reducerea comertului cu marfuri contrafacute si pirat. Este larg cunoscut faptul ca în tarile unde proprietatea intelectuala a fost protejata, inovatiile sunt mult mai frecvente iar progresul tehnologic evident. Mai mult, numeroase tari în curs de dezvoltare si-au aliniat legislatia în domeniu la prevederile Acordului TRIPs mai repede decât erau obligate sa o faca.

Pentru o mai buna întelegere a prevederilor Acordului se impunea ca punct de plecare stabilirea notiunilor teoretice. Astfel, primul capitol cuprinde o definire a principalelor drepturi de proprietate intelectuala, precum si o trecere în revista a Conventiilor Internationale referitoare la fiecare dintre acestea. Se creeaza astfel un cadru propice pentru un istoric al negocierilor care au dus la textul Acordului TRIPs, asa cum a fost el adoptat. Aceste negocieri nu au fost lipsite de dificultati iar pentru cine urmareste cu atentie mersul lor este evidenta diferenta de abordare dintre tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare si mai putin dezvoltate. Un rol important l-a jucat în cadrul negocierilor si participarea reprezentantilor OMPI. Capitolul se încheie cu prezentarea pe parti a Acordului TRIPs. Sunt luate în discutie principalele prevederi ale acestuia, pe subcapitole.

Aspectele comerciale ale drepturilor deproprietate intelectuala- Acord multilateral important al OMC

Deoarece unul dintre scopurile principale si declarate ale Acordului TRIPs a fost reducerea ponderii comertului international cu marfuri contrafacute si pirat, cel de-al doilea capitol al lucrarii încearca o incursiune în acest domeniu. În acest sens, capitolul cinci îi vine în ajutor cu o serie de date si analize matematice menite sa demonstreze sau nu daca Acordul TRIPs si-a atins macar partial acest scop. Capitolul al doilea debuteaza cu descrierea problemelor aparute în cadrul procesului de implementare a prevederilor TRIPs în legislatiile statelor membre. De asemenea, sunt prezentate si activitatea si atributiile Consiliului TRIPs. Un rol important îl ocupa descrierea procedurii de solutionare a disputelor. Acest capitol continua cu analiza impactului Acordului asupra tarilor în curs de dezvoltare, prezentând atât avantajele oferite, cât si costurile implicate. În plus, sunt luate în discutie si aspecte legate de acordarea de asistenta tehnica acestor state.

Cel de-al treilea capitol descrie modul în care a fost aliniata legislatia tarii noastre pentru a respecta obligatiile asumate. Pentru început, acest capitol face un scurt istoric al protectiei proprietatii intelectuale în România înainte de intrarea în vigoare a Acordului TRIPs. Este de remarcat faptul ca tara noastra a fost una din primele din lume care au introdus legi în domeniul proprietatii intelectuale. Apoi, capitolul prezinta pe rând legislatia româna pentru cele mai importante forme ale proprietatii intelectuale. În paralel, sunt prezentate si notificarile facute de tara noastra la Consiliul TRIPs, precum si discutiile purtate de reprezentantii României cu membrii Consiliului, cu aceste ocazii. Mai mult, capitolul contine cele mai recente modificari ale legislatiei în domeniu.

Ca orice alt acord si Acordul TRIPs necesita modificari si completari iar lucrul acesta este cerut de însusi textul Acordului. Capitolul al patrulea urmareste negocierile purtate în cadrul Consiliului TRIPs înainte de Declaratia de la Doha, cât si dupa aceasta. Desi se pare ca în prezent statele membre au cazut de acord asupra viitorului Acordului TRIPs, este foarte greu de afirmat ceva cu certitudine pâna la încheierea Rundei Mileniului.

Capitolul cinci al acestei lucrari îsi propune o analiza detaliata a impactului Acordului TRIPs asupra evolutiei ponderii programelor pentru calculator pirat în cadrul cheltuielilor cu instalarea programelor soft. Autorul creeaza un model matematic care urmareste atent aceste avolutii iar concluziile care se desprind din aceasta analiza sunt extrem de interesante în acest context.

Preview document

Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 1
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 2
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 3
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 4
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 5
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 6
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 7
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 8
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 9
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 10
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 11
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 12
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 13
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 14
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 15
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 16
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 17
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 18
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 19
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 20
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 21
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 22
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 23
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 24
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 25
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 26
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 27
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 28
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 29
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 30
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 31
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 32
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 33
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 34
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 35
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 36
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 37
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 38
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 39
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 40
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 41
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 42
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 43
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 44
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 45
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 46
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 47
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 48
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 49
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 50
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 51
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 52
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 53
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 54
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 55
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 56
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 57
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 58
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 59
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 60
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 61
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 62
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 63
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 64
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 65
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 66
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 67
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 68
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 69
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 70
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 71
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 72
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 73
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 74
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 75
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 76
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 77
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 78
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 79
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 80
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 81
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 82
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 83
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 84
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 85
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 86
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 87
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 88
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 89
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 90
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 91
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 92
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 93
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 94
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 95
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 96
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 97
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 98
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 99
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 100
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 101
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 102
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 103
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 104
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 105
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 106
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 107
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 108
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 109
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 110
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 111
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 112
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 113
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 114
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 115
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 116
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 117
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 118
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 119
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 120
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 121
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 122
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 123
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 124
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 125
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 126
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 127
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 128
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 129
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 130
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 131
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 132
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 133
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 134
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 135
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 136
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 137
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 138
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 139
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 140
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 141
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 142
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 143
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 144
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 145
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 146
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 147
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 148
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 149
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 150
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 151
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 152
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 153
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 154
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 155
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 156
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 157
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 158
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 159
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 160
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 161
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 162
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 163
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 164
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 165
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 166
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 167
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 168
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 169
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 170
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 171
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 172
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 173
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 174
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 175
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 176
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 177
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 178
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 179
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 180
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 181
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 182
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 183
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 184
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 185
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 186
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 187
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 188
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 189
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 190
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 191
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 192
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 193
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 194
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 195
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 196
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 197
Aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală - acord multilateral important al OMC - Pagina 198

Conținut arhivă zip

  • Aspectele Comerciale ale Drepturilor de Proprietate Intelectuala - Acord Multilateral Important al OMC.doc

Te-ar putea interesa și

Diagnoză organizațională - Adidas

Mediul demografic prezinta un interes deosebit în activitatea companiei, întrucât este compus din oameni, iar oamenii formeaza piata. În evaluarea...

Sistemul GATT-OMC - Evoluții și consecințe

Introducere .4 Capitolul I. GATT—Necesitate fundamentală pentru lumea postbelică .6 1.1. Carta de la Havana și fondarea GATT ..6 1.2. Structură...

Izvoarele Dreptului Comunitar

INTRODUCERE IZVOARELE DREPTULUI COMUNITAR Uniunea Europeană este construită într-un sistem instituțional unic în lume. Prin izvoare ale...

Locul și rolul țărilor dezvoltate și al țărilor în curs de dezvoltare în cadrul sistemului comercial multilateral

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune o analiză a economiei şi comerţului intern şi extern a ţărilor dezvoltate şi a ţărior în tranziţie, şi...

Sistemul GATT-OMC - Evoluții și consecințe

Introducere Lucrarea de licență la tema ,,Sistemul GATT-OMC-evoluții și consecințe”reprezintă o sinteză a activității ambelor organizații în...

Politica comercială a României în domeniul agroalimentar

Capitolul 1 Cadrul general 1.1 Scurt istoric Evolutia comertului cu produse agricole pana in 1940 Inceputa tarziu si intr-o tara inapoiata din...

Runda Doha

1. Introducere In perioada 9-14 noiembrie 2001 s-a desfasurat la Doha (Qatar) a IV-a Conferinta Ministeriala a Organizatiei Mondiale a Comertului...

Organizația mondială a comerțului

Introducere Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), creata la 1 ianuarie 1995, este o organizatie internationala care supervizeaza un numar mare...

Ai nevoie de altceva?