Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 19101
Mărime: 147.09KB (arhivat)
Publicat de: Ilinca Rădulescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conferentiar Univ. Dr. Sipos Gabriela Lucia
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI DE ADMINISTRARE A AFACERILOR

Cuprins

  1. CAP. I Leasingul sursă de finanţare pentru afaceri.
  2. 1.1.Apariţia şi dezvoltarea leasingului.
  3. 1.2.Contractul de leasing.
  4. 1.3 Carateristicile contractului de leasing.
  5. 1.4.Operaţiunile şi fazele operaţiunilor de leasing.
  6. 1.5 Exemplu de calcul a leasing-ului
  7. 1.6. Reglementările în vigoare cu privire la operaţiunile de leasing
  8. 1.7 Analiză comparativă între credit şi leasing
  9. CAP. II Tipuri de leasing.
  10. 2.1.Leasingul financiar.
  11. 2.2.Leasingul operational.
  12. 2.3.Vânzare şi leaseback
  13. CAP. III Leasingul în România.
  14. CAP.IV Dezvoltarea pietei de leasing in Romania
  15. 4.1 Factori determinanţi pentru politica de leasing în România 4.2 Avantajele finanţării prin Raiffeisen Leasing 4.3 Tiriac Leasing
  16. CAP. V Avantajele şi dezavantajele leasingului
  17. CAP VI Studiu de caz: Activitatea de leasing în cadrul comerţului cu autovehicule la SC AUTO ROMA SRL
  18. CAP. VII Concluzii.
  19. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAP. I LEASINGUL SURSA DE FINANTARE PENTRU AFACERI

Dictionarul Economic definste Leasingul - ca o activitatea financiar economica ce consta in darea de folosinta a unor bunuri mobile, (precum aparatura,mijloace de transport ,utilaje,etc,) sau imobile (de exemplu apartamente de hotel,spatii pentru sediile de firme , suprafete cu destinatie comerciala) contra unei sume de bani cu plata la momentul activiatii sau esalonata in rate lunare,unor persoane juridice sau persoane fizice care nu poseda resursele finaciare necesare pentru achizitionarea lor.

Aparitia leasingului a avut loc in perioada postbelica si a fost determinata de amplificarea cererii de masini si utilaje , de cresterea ritmului de uzura morala a acestora si sporirea dificultatii de procurare a resurselor financiare necesare pentru achizitionarea lor.Leasingul este o forma moderna de comert international ce propune transferul dreptului de folosinta contra cost in cadrul unui sistem original de finantare.

Finanţarea prin utilizarea sistemului de leasing constituie în economia românească o sursa veritabila pentru agenţii economici, pentru care investiţiile reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea activităţii lor. Statistica investitiilor arata ca 99% din activităţile din economie necesită investiţii pentru a se dezvolta, astfel finanţările în sistem leasing au cunoscut o creştere constantă.

Mediul concurenţial din Romania este tot mai dur, viteza de reacţie a activitatilor companiilor la schimbările din mediul extern este evidenta. Leasing-ul, prin operativitatea sa satisface în intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investiţii a agenţilor economici. In plus, prin leasing, agenţii economici evită procedurile complicate ale contractării de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societăţii sau cel privat pentru constituirea de garanţii. Regula Leasingul presupune existenta a trei terţe persoane: furnizorul, societatea finanţatoare (societatea de leasing) şi utilizatorul (beneficiarul finanţării). Societatea de leasing comercializeaza de la furnizor bunul solicitat de utilizator şi îl cedează acestuia din urmă pe o anumita perioadă de timp contra unor redevenţe lunare. Aceasta reprezintă în esenţă operaţiunea de finanţare prin leasing.

1.1. APARITIA SI DEZVOLTAREA LEASINGULUI.

Operatiunile de leasing sunt elemente relativ noi pe pietele financiare. Primele operatiuni de leasing s-au derulat in Statele Unite in 1954, acesta fiind momentul infiintarii American Leasing Corporation. In perioada urmatoare, activitatile specifice leasingului au inregistrat o dezvoltare rapida, extinzandu-se in toate tarile dezvoltate ale lumii, fiind un element important al mecanismelor economiei de piata. In 1994 a fost infiintata prima societate de leasing din Romania, iar primele reglementari legislative au fost elaborate in 1995. In 1997, ca urmare a dezvoltarii rapide a activitatilor de leasing, a aparut prima lege specifica referitoare la operatiunile de leasing - OG 51/1997, fiind adoptata ca atare in 1998. Avand ca scop promovarea operatiunilor de leasing si a avantajelor acestora pe piata romaneasca, in februarie 1996 a fost infiintata de catre 3 societati de leasing prezente pe piata in acel moment, Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing - UNSLR. De curand a fost elaborat un nou proiect de lege care a tulburat apele pe piata leasingului din Romania. Noul proiect prevede ca firmele de leasing sa devina societati pe actiuni si sa-si majoreze capitalul social la 25.000 euro, precum si obligativitatea de a-si constitui provizioane care sa acopere riscul de neplata a datoriilor de catre clienti. Firmele de leasing vor trebui sa prezinte catre BNR un raport privind provenienta fondurilor destinate constituirii capitalului social. Procedura de finantare In functie de etapele operatiunii de finantare, in derularea unui contract de leasing sunt implicate cel putin cinci parti: societatea de leasing, clientul sau utilizatorul final, banca finantatoare, furnizorul bunului ce urmeaza a fi achizitionat si societatea de asigurare. Etapele unei operatiuni de leasing pot fi sintetizate pe scurt astfel: alegerea bunului si a furnizorului, obtinerea ofertei si solicitarea finantarii, analiza si aprobarea solicitarii de leasing, incheierea contractului, asigurarea generala a bunului, livrarea bunului. Documentele necesare obtinerii finantarii variaza in functie de personalitatea juridica a celui care solicita finantarea si au rolul de a evidentia si garanta bonitatea si capacitatea de plata a solicitantului. In general, documentele necesare sunt reprezentate de cererea de finantare sau formularul de comanda (documente tipizate), documente financiare, care sa prezinte situatia financiara din ultimii doi ani de activitate, documente legale (certificat de inregistrare, cod fiscal, certificat constatator, act constitutiv si acte aditionale, etc.), declaratie de angajament a utilizatorului, factura proforma, cu o descriere detaliata a bunului si a caracteristicilor tehnice, a modalitatilor de plata si livrare, pretul si moneda de plata

1.2.CONTRACTUL DE LEASING.

In Romania, contractul de leasing este reglementat prin Ordonanta Guvernamentala nr. 51/1997, republicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12.01.2000, operatiunile de leasing constituind o noua categorie de fapte de comert care se adauga la cele prevazute de art. 3 Cod Comercial. Elementele contractului de leasing sunt:

a. Partile:

- locatorul/finantatorul;

- utilizatorul.

b. Descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing;

c. Valoarea totala a contractului de leasing;

d. Valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora;

e. Perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului;

f. Clauza privind obligatia asigurarii bunului.

Partile intr-un contract de leasing sunt:

a. Utilizatorul (locatarul) - clientul solicitarilor sau beneficiarul lucrului;

b. Finantatorul operatiunii - creditorul sau cumparatorul bunului (de regula, este o societate comerciala specializata);

c. Furnizorul (vanzatorul) - constructorul, producatorul sau fabricantul lucrului.

Obiect al operatiunilor de leasing il pot constitui bunurile imobile, bunurile mobile de folosinta indelungata aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor. Statistic, obiect al leasingului il formeaza in special echipamentul de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport,masinile,unelte,masinileagricole.

Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

Preview document

Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 1
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 2
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 3
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 4
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 5
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 6
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 7
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 8
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 9
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 10
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 11
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 12
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 13
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 14
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 15
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 16
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 17
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 18
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 19
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 20
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 21
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 22
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 23
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 24
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 25
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 26
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 27
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 28
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 29
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 30
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 31
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 32
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 33
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 34
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 35
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 36
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 37
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 38
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 39
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 40
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 41
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 42
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 43
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 44
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 45
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 46
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 47
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 48
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 49
Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Avantajele si Dezavantajele Finantarii prin Leasing a unei Firme.docx

Alții au mai descărcat și

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Leasingul, sursă a capitalurilor

INTRODUCERE Finanţările prin sistem leasing constituie în economia românească o adevărată gură de oxigen pentru agenţii economici pentru care...

Leasingul, modalitate de creștere a eficienței firmei Bicrel Impex SRL

Introducere Având în vedere contextul economic şi financiar actual din România, utilizarea leasingului ca instrument finaciar a devenit o...

PNDR instrument de finanțare al economiei rurale românești

Introducere Sprijinul prevazut prin Axa 3 vizeaza incurajarea diversificarii economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii din spatiul rural....

Finanțarea prin leasing

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. Leasingul este o modalitate de finantare a societatilor comerciale care doresc sa achizitioneze utilaje si...

Investițiile în Relansarea Economică a Întreprinderii

Introducere Investitiile reprezinta suportul material al dezvoltarii economice, ele stau la baza diversificarii sau cresterii calitative a tuturor...

Contractul de Leasing

1. Contractul de leasing Analistii comertului international au scos in evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de...

Finanțele întreprinderii

CAP I. FINANTELE INTREPRINDERII 1.1.Elemente teoretice de baza privind finantele Gestiunea financiara si de credit care functioneaza in orice...

Te-ar putea interesa și

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Contabilitatea Leasingului

1. LEASING 1.1. PREZENTAREA ŞI CARACTERISTICILE LEASINGULUI 1.1.1. SCURT ISTORIC Încă din antichitate s-a observat că beneficiile sunt obţinute...

Studiu privind Contabilitatea și Gestiunea Surselor de Finanțare ale Întreprinderii

CAPITOLUL I MODALITĂŢI DE FINANŢARE A ENTITĂŢILOR ECONOMICE 1.1 Deciziile de finanţare şi importanţa lor strategică Aspectele finanţării...

Studiu de fezabilitate - grădinița particulară Dumbrava Minunată

Cap. I. Descrierea generală a afacerii 1.1. Descrierea afacerii în care se doreşte să se intre Din 1880, anul în care s-a înfiinţat prima...

Finanțarea firmelor

Tema acestei lucrări este ’’Finanţarea firmelor prin emisiunea de obligaţiuni şi evaluarea acestora’’ şi urmăreşte: - prezentarea formelor de...

Finanțarea Activelor Imobilizate prin Leasing

1. FINANŢAREA ACTIVELOR IMOBILIZATE PRIN LEASING 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA LEASINGULUI Leasingul – ca tehnică de...

Studiu privind metode de finanțare modernă în comerțul internațional

CAPITOLUL I INTRODUCERE NOI TEHNICI ÎN FINANTAREA COMERTULUI INTERNAŢIONAL Finanţarea reprezintă totalitatea instrumentelor, a mecanismelor şi a...

Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme de turism

CAP. 1 LEASINGUL CA SURSA DE FINANTARE A AFACERII. Finanţările prin sistem leasing constituie în economia românească o adevărată gură de oxigen...

Ai nevoie de altceva?