Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4908
Mărime: 28.12KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neagoe Ioana Mirela
Lucrare de proiect prezentata la Universitatea Dimitrie Cantemir Brasov in anul II.

Cuprins

  1. 1. Managerul şi echipa managerială 1
  2. A. Echipa managerială 1
  3. B. Esenţa muncii în echipa managerială 2
  4. 1. Planificarea responsabilităţilor 3
  5. 2. Poziţia managerului 3
  6. 3. Poziţia membrilor echipei 3
  7. 4. Echilibrul dintre manager şi membrii echipei manageriale 4
  8. C. Formarea de către manager a echipei manageriale 4
  9. 2. Modul de lucru al managerului cu echipa managerială 7
  10. 2.1. Orientarea echipei de către manager 7
  11. 2.2. Informarea sistematică a echipei manageriale 7
  12. 2.3. Liderul formal şi informal în echipa managerială 7
  13. 2.4. Motivaţia individuală şi presiunea de grup în echipa managerială 8
  14. 3. Extinderea căilor de creştere a eficienţei echipei manageriale 9
  15. 3.1. Structura judicioasă a reuniunilor de lucru 9
  16. 3.2. Perfecţionarea raporturilor manager – membrii echipei manageriale 9
  17. 3.3. Influenţa dinamicii raporturilor interpersonale 10
  18. 3.4. Adoptarea unor reguli de lucru în echipa managerială 10
  19. 3.5. Colaborarea ingineri – economişti în echipa managerială 10
  20. 3.6. Perfecţionarea stilului de lucru al echipei manageriale 11
  21. 3.7. Consolidarea coeziunii echipei manageriale 12
  22. 3.8. Optimizarea climatului psihosocial al echipei manageriale 12

Extras din proiect

1. Managerul şi echipa managerială

Promovarea managementului participativ exprimă necesitatea organică a dialogului, a confruntării punctelor de vedere, a experienţei în acţiunea managerială efectivă a întreprinderii.

Ea determină apariţia unor însemnate avantaje de ordin psihologic, alături de cele de ordin economic, tehnic, politic, social. Componenta democratică a managementului participativ creează un teren favorabil pentru conlucrare şi colaborare, stabilind echilibrul raporturilor, reducând tensiunile posibile, terenul conflictelor. Climatul de colegialitate în managementul participativ întăreşte răspunderea individuală pe fondul celei colective, facilitează apariţia de idei şi iniţiative.

În acest context se înscrie necesitatea şi prezenţa echipei manageriale şi implicit aptitudinea de formare şi dezvoltare a echipei manageriale.

A. Echipa managerială

În plan definiţional echipa managerială este un grup de lucru care se constituie, de regulă, cu caracter permanent şi care se situează pe lângă manager.

Echipa managerială ne apare ca un răspuns la nevoia pe care o resimte managerul de a folosi competenţa deosebită a anumitor colaboratori pentru analiza, planificarea, organizarea şi urmărirea realizării unor obiective majore din viaţa întreprinderii. Se urmăreşte ca, pe această cale, să se perfecţioneze sistemul de comunicare managerială, să se economisească timpul, să se sporească competenţa în tratarea unor probleme executive sau din domeniul financiar, să se elaboreze politici sau să se contureze măsuri.

De reţinut că echipa managerială se formează pentru a îndeplini o sarcină pentru realizarea căreia nu există o componentă în organigrama întreprinderii. De asemenea, mai trebuie avut în vedere că managerul nu are obligaţia să adopte toate punctele de vedere ale echipei. În activitatea sa practică, el are datoria să analizeze, cu un pronunţat spirit critic, propunerile ce i se fac, să le contureze utilitatea şi eficacitatea, să le stabilească domeniul de aplicabilitate, pe scurt, să prevină eventualele eşecuri la care ar putea fi supus în urma aplicării cu superficialitate a unor sugestii venite din partea echipei.

În mare parte, eficienţa sau ineficienţa echipei manageriale se datorează componenţei acesteia. De aceea, ea trebuie să fie selectată cu mare grijă. Echipa managerială este chemată să informeze, să educe, să difuzeze idei şi planuri manageriale, să contribuie la schimbarea unor atitudini, să pună ordine în fapte şi în acţiuni, să dinamizeze, să explice şi să clarifice, să tempereze stări conflictuale sau să modereze comportamente.

Pentru a-şi putea îndeplini acest rol, echipa managerială trebuie alcătuită cu multă grijă şi simţ de răspundere. Membrii ei pot proveni din diverse niveluri ierarhice. Se recomandă ca numărul să nu fie prea mare, să fie atraşi salariaţi excelenţi şi de acţiune, capabili să influenţeze pozitiv şi mobilizator pe colaboratori. Ei trebuie să posede capacitatea de a se orienta cu uşurinţă în probleme dificile, să aibă o înaltă specializare, să fie maturi pe plan emoţional, să dovedească maturitate în analiza şi tratarea fenomenelor manageriale.

În construirea echipei manageriale este recomandabil ca o parte din membrii să fie din afara întreprinderii. Aceştia, de regulă, se pronunţă în mod obiectiv şi categoric.

Indiferent de provenienţa acestora, este de dorit ca membrii echipei să posede o experienţă cât mai bogată în problemele manageriale. Membrii echipei manageriale trebuie să dea dovadă de: seriozitate, onestitate, să aibă capacitatea de a-şi asuma răspunderi faţă de riscurile întreprinderii, să dovedească curaj în tratarea problemelor dificile, să posede discernământ şi flexibilitate în gândire.

Constituirea echipei manageriale începe cu definirea însuşirilor pe care trebuie să le întrunească membrii acesteia. În continuare, urmează găsirea acestora, operaţiune deloc uşoară.

În acest scop, managerul îşi întocmeşte mai întâi un plan privitor la compoziţia şi continuitatea echipei. În această etapă se precizează diferitele domenii din care se doreşte să provină membrii echipei, proporţia celor proveniţi din întreprindere şi a celor din exteriorul ei.

În continuare, se definitivează lista cu calităţile personale, subliniindu-se acelea generale, de dorit să le posede fiecare membru al achipei, precum şi calităţile speciale, specifice componenţilor echipei.

Cerinţele şi procedurile aferente activităţilor enunţate mai sus se regăsesc sub formă de obiective şi funcţiuni, discutate şi aprobate în principiu de către consiliul de administraţie. Aprobarea unei asemenea practici este de natură să prevină apariţia de eşecuri în acest domeniu. Pe această cale se poate contura cu claritate scopul formării echipei şi se ppot defini obiectivele, se stabileşte climatul pentru exprimarea nestingherită a opiniilor şi ideilor.

Scopul, obiectivele şi funcţiile se prezintă într-o formulare iniţială de către manager. Ele sunt analizate, dezbătute şi definitivate de către întreaga echipă, ceea ce se constituie ca o componentă de natură motivaţională favorabilă pentru participarea la acţiuni comune viitoare ale membrilor grupului respectiv.

Conţinutul funcţiilor şi atribuţiilor echipei este conceput de către manager. În funcţie de nevoile concrete ale întreprinderii, acestea se pot referi la:

- atribuţii referitoare la supravegherea şi verificarea modului de folosire a mijloacelor unităţii;

- atribuţii legate de elaborarea politicii sau strategiei întreprinderii;

- atribuţii privitoare la conceperea de programe pentru perfecţionarea procesului managerial.

Preview document

Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 1
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 2
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 3
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 4
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 5
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 6
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 7
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 8
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 9
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 10
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 11
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 12
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 13
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 14
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 15
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 16
Bazele Științifice ale Muncii Managerului cu Echipa Managerială - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Bazele Stiintifice ale Muncii Managerului cu Echipa Manageriala.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI 1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare,...

Reproiectarea managerială a SC Mecanica SA

Capitolul 1 ANALIZA VIABILITĂŢII MANAGERIALE 1.1. ANALIZA SUBSISTEMULUI METODOLOGIC Investigarea acestui subsistem în cadrul S.C. MECANICA S.A.,...

Proiectarea unui sistem informatic cu ajutorul programelor Excel, Access și Visual Basic la SC Montaj SA Ploiești

1. PREZENTAREA ÎNTREPRINDERII S.C. MONTAJ S.A. MONTAJ S.A. Ploiești a fost înființată prin H.G. 70/26.01.1991, prin reorganizarea, conform Legii...

Strategii de creștere a vânzărilor la SC Starcom SA Brașov

Introducere Pentru proiectul la managmentul general am ales Societatea Comerciala „STARCOM” S.A Am ales această societatea deoarece are o...

Managementul Riscului

Riscul? Nimic mai simplu si in acelasi timp ceva mai complex de identificat si mai ales de controlat. Din zorii istoriei, riscurile au constituit...

Subiecte Examen Management

1. Conceptul de management. Definire şi abordări. Conducerea stiintifica e principala cale de sporire a eficientei muncii, obiectivul ei fiind...

Gândirea și aptitudinile manageriale

OBIECTIVE Cursul îşi propune să realizeze: - Cunoaşterea de către studenţi a semnificaţiei gândirii şi aptitudinilor manageriale, printr-o...

Ai nevoie de altceva?