Belgia - Indicatori Economici

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3077
Mărime: 50.58KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Marton
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liliana Bratu
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea: Finanţe Bănci An: III, grupa I

Cuprins

  1. 1.Generalităţi
  2. 2. Indicatori macro-economici
  3. 3. Indicatorii dezvoltării umane
  4. 3.1. PIB
  5. 4. Evoluţii economice recente
  6. 5. Relaţiile economice(România-Belgia)
  7. 5.1 Interstitial şi cooperarea economică
  8. 5.2 Evoluţia investiţiilor belgiene în Romania(milioane Euro)
  9. 5.3 Evoluţia schimburilor comerciale româno-belgiene (milioane Euro)
  10. 6. Indicele Dezvoltării Umane (IDU)
  11. 8. Studiul de alfabetizare în Belgia
  12. 9. Sistemul de învăţământ
  13. 10. Bibliografie

Extras din proiect

Belgia

Belgia este unul din statele Benelux. Denumirea oficială a ţării este Regatul Belgiei (Royaume de Belgique / Koninkrijk Belgie). Este situată în apusul Europei şi se învecinează cu Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda şi Marea Nordului. Suprafaţa Belgiei este de aproximativ 30 500 de metri pătraţi.

Teritoriul Belgiei se împarte din punct de vedere geografic în trei regiuni: câmpia costieră în nord-vest, platoul central şi ţinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est. Diferenţa dintre cel mai sus şi cel mai jos punct nu este foarte mare, doar 694 de metri (cel mai jos aşezat punct este Marea Nordului şi cel mai înalt vârf al Belgiei este Botrange cu înâlţimea de 694 de metri). Teritoriul Belgiei este situat în climatul temperat.

În această ţară locuiesc circa 10 350 000 de locuitori, cu o densitate a populaţiei de 335 de locuitori pe kilometru pătrat. Vârsta medie a locuitorilor este de 40,9 ani. Majoritatea locuitorilor sunt de naţionalitate belgiană, ceea ce înseamnă de fapt că sunt ori flami (58%) sau valoni (31%). Restul de 11% îl alcătuieşte populaţia mixtă. Belgia are trei limbi oficiale – neerlandeza, pe care o vorbesc flamii, frnaceza, pe care o vorbesc valonii şi circa 1% din locuitori vorbesc germană. În ceea ce priveşte religia, predomină cea romano-catolică (75%). Restul de 25% din populaţie sunt predominant protestanţi.

Belgia este o monarhie constituţională care are ca formă de guvernământ parlamentul democrat federal. Capitala ţării este oraşul Bruxelles cu aproape un milion de locuitori. Din punct de vedere administrativ Belgia este împărţită în 10 provincii şi 3 regiuni (Bruxelles, Flandra şi Valonia). Pe baza revizuirii constituţiei din anul 1993, există în momentul de faţă în Belgia trei niveluri de guvernare: federală, regională şi guvernarea celor patru comunităţi lingvistice care-şi împart între ele îndatoririle şi răspunderea.

Belgia e considerată intersecţia Europei de vest, iar Bruxelles se află la doar 1000 de km depărtare de toate capitalele statelor mai mari din Europa de vest. Este sediul Uniunii europene şi al NATO. Şi-a câştigat independenţa în 4 octombrie 1830 când guvernarea de atunci a declarat independenţa Belgiei faţă de Olanda. În anul 1831 a venit la tron regele Leopold I.

Belgia are o economie modernă bazată pe întreprinderile private care profită în principal de poziţia geografică centrală a ţării, de infrastructura de transport bine dezvoltată şi de baza industrială şi economică bine închegată a ţării. Majoritatea unităţilor industriale sunt concentrate în regiunea populată a Flandrei în nord. Datorită faptului că Belgia dispune de puţine resurse naturale, importă marea parte a materiilor prime şi exportă multe produse, este dependentă de situaţia de pe pieţele mondiale.

În anul 2002 a intrat în Uniunea Monetară Europeană. Cele mai dezvoltate ramuri industriale sunt: industria utilajelor, industria metalurgică, industria constructoare de maşini, industria transporturilor, industria alimentară, chimică, textilă, industria sticlei şi industria petrolieră

Din domeniul agriculturii trebuie amintite sfecla de zahăr, fructele şi legumele, cerealele, tabacul, carnea de vită şi de porc şi laptele.

Prezentare monografică

Denumire oficială:Regatul Belgiei

Forma de guvernământ: Monarhie constituţională din anul 1831, cu sistem parlamentar

bicameral la nivel federal (Camera Deputaţilor şi Senatul care au rolul de a propune şi adopta legile, ce devin efective dupa semnarea decretului regal) şi unicameral la nivelul regiunilor şi comunităţilor.

Şeful statului: Regele Albert al II-lea, încoronat la 30 august 1993. În anul 2005, Regatul Belgia a aniversat 175 de ani de existenţă şi 25 de ani de federalism.

Personalităţi din guvern: Herman Van Rompuy, Prim Ministru. Guvernul este format dintr-o coaliţie creştin-democrată, liberală şi socialistă. În Belgia există un Guvern federal, format din 15 membri – primul ministru şi 14 miniştri, dintre care 7 francofoni şi 7 neerlandofoni (dimensiunea maximă de 15 posturi ministeriale şi structura lingvistică paritară sunt stabilite prin Constituţie – art. 99) şi 5 guverne comunitare şi regionale – Guvernul Flamand, Guvernul Valon, Guvernul ,Comunităţii franceze, Guvernul Regiunii Bruxelles-Capitala, Guvernul Comunitatii germanofone.

Geografie: Belgia este o ţară situată în Europa de Vest şi se învecinează la nord cu Olanda, la est cu Germania şi la sud cu Luxembourg şi Franţa. Anvers, cel de al treilea port ca mărime din lume, este situat în partea de nord-vest a Belgiei, la Marea Nordului. Bruxelles, capitala ţării, este situată la nord de centrul ţării. Alte oraşe importante: Liege, Namur, Gent, Charleroi, Brugge.

Suprafaţa ţării este de 30.522 kmp, distanţa cea mai mare între două puncte situate în interiorul graniţelor este de 330 km.Clima este specifică Europei de Vest, respectiv maritim-temperată, cu ierni blande şi veri plăcute.

Populatie: Belgia are o populaţie de 10,3milioane locuitori, cu o densitate de 330 de locuitori pe kmp, una din cele mai mari din lume.

Regiuni: Belgia este formată din trei regiuni şi anume:

Flandra (care cuprinde provinciile: Anvers, Flandra de Est, Brabantul Flamand, Limburg şi Flandra de Vest) cu o populaţie de 5,9 milioane locuitori, limba vorbită fiind neerlandeza (dialect al limbii olandeze);

Valonia ( cu provinciile: Namur, Liege, Luxemburg, Hainaut Occidental şi Brabantul Valon), situată în sudul ţării are o populaţie de 3,3 milioane locuitori, limba vorbită fiind franceza; regiunea Bruxelles)

Capitala cu o populaţie de cca. 1 milion de locuitori este oficial bilingvă (flamandă/franceză). În Belgia există, din punct de vedere cultural, trei comunităţi, respectiv flamanda, franceza, (Bruxelles-Capitala, flamandă şi franceză) şi germana (în zona situată la graniţa cu Germania).

Limba folosită: Oficial, limba vorbită este cea a regiunii respective, iar în Bruxelles una din cele doua, franceza sau flamanda. Engleza este de asemenea larg folosită, dar cu o frecvenţă mai mare în domeniul afacerilor.

Religia: romano-catolică este predominantă.

Moneda naţională: Euro.

Sărbători oficiale: 21 iulie, ziua naţională, 1 ianuarie, Paştele, 1 mai, 1 iunie, 11 iunie, 15 august, 1 noiembrie, 11 noiembrie (ziua armistiţiului), Crăciunul.

Resurse naturale: Belgia are resurse naturale limitate, fiind obligată să importe marea

majoritate a materiilor prime.

Produsul intern brut: 331,4 miliarde Euro – anul 2007 (din care : 61% - Flandra, 25% - Valonia şi 14% - Bruxelles-Capitala). Contribuţia diferitelor sectoare economice la crearea PIB: servicii comerciale 66,8%, industrie 16,8%, construcţii 4,6%, electricitate, gaze naturale şi apă 4%, agricultură, silvicultură şi pescuitul 0,8%.

PIB/locuitor: cca. 30.400 Euro (date 2007).

Creştere economică (2008): -1,7%

Creşterea producţiei industriale (2008): -2,%.

Rata inflaţiei: 5,1% (mai 2008)

Şomaj: 8,2% din populaţia activă (2008).

Comerţ Exterior: valori înregistrate la 31.12.2008: totalul schimburilor comerciale a fost de 642,5 miliarde Euro (cu 4,3% mai mult comparativ cu 31.12.2007), din care exportul a fost de 323,3 miliarde Euro (cu 2,9% mai mult decat la 31.12.2007), iar importul de 319,2 miliarde Euro (cu 5,8% mai mare). Cca. 77% din volumul total al schimburilor comerciale ale Belgiei au fost realizate cu ţările membre ale Uniunii Europene (76,8% din exporturi si 72,3% din importuri), iar diferenţa cu celelalte ţări.

Structura exporturilor : produse chimice şi farmaceutice (23,3%), maşini şi aparate (12,4%), materiale de transport (11,6%), metale comune şi produse metalurgice (10,5%), materiale plastice şi cauciuc (8,4%), produse minerale (7,4%), pietre preţioase şi bijuterii (5,1%), produse ale industriei alimentare (4%), textile şi imbracaminte (3,9%), produse ale regnului vegetal (2,2%), hârtie şi carton (2,0%), animale vii şi produse ale regnului animal (1,9%), instrumente şi aparate optice (1,7%), mobilă (1,3%), ciment, piatră, ceramică, sticlă ( 1,3%).

Preview document

Belgia - Indicatori Economici - Pagina 1
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 2
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 3
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 4
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 5
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 6
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 7
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 8
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 9
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 10
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 11
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 12
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 13
Belgia - Indicatori Economici - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Belgia - Indicatori Economici.doc

Alții au mai descărcat și

Indicatorii Macroeconomici ai Belgiei, Olandei și Luxemburgului în Ultimii 5 Ani

BENELUX Benelux este o uniune economică în Europa de Vest, compusă din trei monarhii vecine: Belgia, Nederland (Ţările de Jos) şi Luxemburg....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Geografia Economică Mondială

Capitolul I NOTIUNI GENERALE DE GEOGRAFIE POLITICA Concepte de geografie politica si geopolitica. Statul si componentele sale Pentru...

Geoeconomie

1. Geoeconomia: obiectul de studiu, relatiile cu alte stiinte, scurt istoric al dezvoltarii- este o stiinta de sinteza care are drept obiect de...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Indicatorii Macroeconomici ai Belgiei, Olandei și Luxemburgului în Ultimii 5 Ani

BENELUX Benelux este o uniune economică în Europa de Vest, compusă din trei monarhii vecine: Belgia, Nederland (Ţările de Jos) şi Luxemburg....

Internaționalizarea produselor cosmetice pe o piață străină

Capitolul 1: Descrierea companiei, misiunea si obiectivele propuse Compania “Natural Charm” este un simbol al produselor cosmetice din Romania,...

Belgia - Contextul Economic Actual

1. Introducere Belgia a participat la procesul de integrare regională în Europa dinaintea formării Uniunii Europene, așa cum o știm astăzi,...

Sistemul Contabil al Belgiei

INTRODUCERE Economia Belgiei a crescut constant în ultimii 10 ani, inclusiv şi Produsul Intern Brut. Inflaţia a fost ţinută sub control, Belgia...

Raport de țară - Belgia

Capitolul 1.Prezentarea generală a Belgiei Deviză naţională: Eendracht maakt macht (neerlandeză) L'union fait la force (franceză) Einigkeit...

Studiu de Caz - SC Tricotaje SRL

1. Prezentarea generala a SC Tricotaje Somesul SA Prezentarea unitatii patrimoniale Societatea comerciala “Tricotaje Somesul S.A.” cu sediul in...

Analiza investițiilor în țări membre ale Uniunii Europene - Belgia-Cehia

Capitolul 1. Investiții internaționale - noțiuni generale 1.1. Definirea și formele investițiilor internaționale Investiția reprezintă orice...

Economie mondială - Belgia

Belgia Cap.1: Prezentarea generala Belgia este o mică ţară situată în Europa de Vest, care se învecinează cu Ţările de Jos, Germania, Marele...

Ai nevoie de altceva?