Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 25307
Mărime: 124.96KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Antal
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Univ. Drd. BÎZOI GABRIEL
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI DE ADMINISTRARE A AFACERILOR

Cuprins

  1. CAP. 1. TRANSPORTURILE RUTIERE
  2. 1.1. Evoluţia transporturilor rutiere 5
  3. 1.1.1. Transportul urban pe plan mondial 6
  4. 1.1.2.Transportul pe plan European 7
  5. 1.1.3. Transporturile în Romania 14
  6. 1.2. Clasificarea mijloacelor de transport 19
  7. 1.3. Elementele specifice activitatii de transport 24
  8. 1.3.1. Particularitatile transportului public urban de pasageri 25
  9. 1.3.2. Obiectivul sistemului de transport urban de pasageri 26 1.3.3. Transportul urban si poluarea 26
  10. 1.3.4. Calitatea in transportul urban de pasageri – aspecte specific 27
  11. 1.3.5. Probleme ale mobilitatii urbane 27
  12. 1.3.6. Cerintele calitatii serviciilor de transport 31
  13. 1.4. Organizarea transportului public urban de calatori 32
  14. CAP. 2. BENEFICII ECONOMICE ŞI SOCIALE ALE TRANSPORTULUI RUTIER 33
  15. 2.1. Incluziunea socială 34
  16. 2.2. Excluziune socială 35
  17. 2.3. Grupuri susceptibile la excluderea socială şi care prezintă accesibilităţi (facilităţi) limitate 35
  18. 2.3.1. Persoane cu dizabilităţi 35
  19. 2.3.2. Gospodării cu venituri mici 35
  20. 2.3.3. Locuitorii din zonele rurale 36
  21. 2.3.4. Alte grupuri afectate de limiatrea accesibilităţii 36
  22. 2.4. Bariere ale integrării şi accesibilităţii 36
  23. 2.5. Implicaţiile costurilor specifice drumurilor în apariţia barierelor sociale 37
  24. 2.5.1. Impactul social al „ costului drumurilor” 37
  25. Cap.3. Analiza cost beneficiu 38
  26. 3.1. Definirea obiectivelor 38
  27. 3.2. Identificarea proiectului 39
  28. 3.3. Analiza optiunilor si a fezabilitatii. 40
  29. 3.4. Analiza financiara 44
  30. 3.5. Analiza economica 45
  31. 3.6. Alte criterii de evaluare Analiza de mediu 47
  32. 3.7. Analiza senzitivitatii, scenariului si riscului 48
  33. Cap. 4 Studiu de caz. REABILITAREA STRĂZI URBANE CARTIER „ZONA GĂRII” ORAVIŢA 49
  34. 4.1. INVESTIŢIA DE CAPITAL 49
  35. 4.1.1. Amplasamentul obiectivului investiţional 49
  36. 4.1.2. Obiectul investiţional 49
  37. 4.1.3. Motivaţia investiţiei 49
  38. 4.2. STRATEGIA DE CONTRACTARE 50
  39. 4.3. IPOTEZE ÎN EVALUAREA ALTERNATIVELOR (SCENARIILOR) 50
  40. 4.3.1. Entităţile implicate in proiectul investiţional 50
  41. 4.3.2. Definirea situaţiilor „CU proiect” şi „FĂRĂ proiect” 51
  42. 4.4. EVOLUŢIA PREZUMATĂ A COSTURILOR ŞI BENEFICIILOR ŞI ANALIZA COST-BENEFICIU A PROIECTULUI INVESTIŢIONAL 50
  43. 4.4.1. Primăria Oraviţa – prima entitate 50
  44. 4.4.1.1. Situaţia „fără proiect” 50
  45. 4.4.1.2. Situaţia „cu proiect” 51
  46. 4.4.1.3. Beneficii financiare 53
  47. 4.4.2. Operatorii de vehicule – a doua entitate 53
  48. 4.4.2.1. Fluxurile de trafic in situatia „fără proiect” şi „cu proiect” 53
  49. 4.4.3. Populaţia – a treia entitate 56
  50. 4.5. Relevanţa economica a îmbunătăţirii drumului 58
  51. 4.6. Durabilitatea şi costurile financiare pentru întreţinerea drumului pe termen lung 58

Extras din proiect

CAP. 1. TRANSPORTURILE RUTIERE

1.1. Evoluţia transporturilor rutiere

Transportul reprezinta un domeniu al activitatii social-economice prin care se realizeaza deplasarea bunurilor materiale si a oamenilor in spatiu, cu ajutorul unor vehicule sau instalatii speciale, pe anumite cai de circulatie, in vederea satisfacerii necesitailor materiale si spirituale ale societatii.

„Un sistem eficient de transport, reprezintă , în mod cert, fundamentul vieţii fiecăruia dintre noi”, spunea Daniel Fistung în lucrarea sa „Transporturi. Ecologie ,legislaţie”, apărută la Bucureşti în 2000. Transportul reprezintă o latură a activităţii economice, a societăţii omeneşti, organizată în scopul învingerii distanţelor. Prin activitatea de transport se realizează deplasarea în spaţiu a bunurilor sau a oamenilor în vederea satisfacerii nevoilor materiale şi spirituale ale societăţii omeneşti.

Transportul a devenit un element indispensabil vieţii, întrucât oferă membrilor societăţii posibilităţi de deplasare, comunicare, de percepere şi asimilare, a cât mai mult, din ce oferă civilizaţia. Civilizaţia modernă, caracterizată printr-un ritm intens de dezvoltare în cele mai diverse domenii, printr-un schimb masiv de valori materiale şi spirituale, reclamă o continuă deplasare de bunuri, o permanentă deplasare a oamenilor dintr-un loc în altul.1

În economia modernă, transportul reprezintă un factor dinamizator, ceea ce impune ca transportul rutier de mărfuri şi de persoane să fie optimizat, pentru a răspunde cerinţelor de deschidere şi dezvoltare durabilă, în concordanţă cu concluziile Consiliului European de la Goteborg.

Evolutia transporturilor a fost impusa de dezvoltarea mereu ascendenta a factorilor de productie. Multe din cuceririle stiintei si tehnicii, mai mult sau mai putin spectaculoase la vremea respectiva, au fost puse in slujba dezvoltarii si modernizarii bazei tehnico-materiale a transporturilor care, la randul ei, a fost capabila sa asigure oamenilor o gama variata de servicii intr-un timp din ce in ce mai redus. Sporirea necontenita a volumului productiei materiale, necesitatea schimbului de marfuri, nevoia de deplasare la distante mari a bunurilor si oamenilor au constituit factori promotori ai dezvoltarii ascendente a transporturilor, ai adancirii viziunii muncii si in cadrul acestei activitati.

De-a lungul istoriei, oamenii au încercat să amelioreze căile prin care erau transportaţi, atât ei cât şi bunurile lor dintr-un loc în altul. Primul mijloc de transport a fost chiar corpul uman, transportând lucruri în mână sau în cutii ţinute în mâini, cărate în spate, echilibrate pe cap, sau târâte. Inventarea carului cu roţi, a plutelor şi bărcilor şi dresarea animalelor ca animale de povară le-a permis oamenilor să calătorească mai repede, mai departe şi cu greutăţi mai mari. Au urmat neîntrerupte ameliorări ulterioare, de la jonci, caravele şi alte vapoare, până la trenurile cu aburi şi electrice şi până la avioanele supersonice. Transportul bunurilor şi ideilor a devenit atât de sofisticat şi eficient, încât timpul şi distanţa contează foarte puţin în lumea de astăzi, o lume care poate fi privită ca un enorm sat global.

Daca la inceput, activitatea de transport constituia parte a activitatii de comert, ulterior, prin adancirea diviziunii muncii ea se individualizeaza, devine de sine statatoare, contribuie la aparitia marii industrii, pe care o serveste. Transformarea transporturilor intr-un domeniu distinct se datoreaza progresului tehnic deosebit de puternic din aceasta perioada.

O influenta decisiva asupra dezvoltarii transporturilor a avut-o, de exemplu, inventarea masinii cu abur, care a facilitat aparitia cailor ferate, a navigatiei cu ajutorul navelor maritime si oceanice puse in miscare prin forta aburului. O serie de alte descoperiri in domeniul tehnicii: constructia primului automobil actionat de un motor cu ardere interna (1855); inventrea motorului cu ardere interna cu aprindere cu scanteie (1899); inventarea primului avion (1905) – sunt tot atatea evenimente care marcheaza evolutia si diversificarea transporturilor (aparitia transportului auto si apoi a celui aerian).

1.1.1. Transportul urban pe plan mondial

Pe plan mondial, in functie de nivelul de dezvoltare al oraselor, necesitatea de deplasre a locuitorilor a fost satisfacuta in mod diferit.

In Europa de Vest, automobilul a cucerit piata serviciilor de transport urban in defavoarea transportului public, iar intensa utilizare a acestuia, a avut drept rezultat un trafic dificil, generator de stres, limitarea spatiului de parcare si miscare, cresterea pluarii etc.

Pentru ca activitatile sociale, economice si culturale sa se desfasoare eficient, iar calitatea mediului sa nu se inrautateasaca, este necesara impunerea transportului public in viata orasului, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de acesta.

In orasele Europei de Est, pana in anii ’90, transportul urban public detinea rolul principal. Companiile (regiile) de transport public, care detineau in parc vehicule necorespunzatoare, ofereau servicii de calitate slaba, inregistrand beneficii minime sau pierderi. De aceea, companiile (regiile) de transport public au facut si fac fata cu greu transformarilor socio-economice ale perioadei de tranzitie.

In ultimii ani, transportul urban public din Europa de Est este concurat serios de deplasrea populatiei cu autoturisme personale. Datorita situatiei financiare precare insa, companiile (regiile) de transport nu-si pot permite aplicarea imediata a unor masuri radicale de revigorare. Adevarata redresare a companiilor (regiilor) est-europene de transport se va realiza pe baza unei strategii pe termen lung si va fi sustinuta fianciar de companiile (regiile) de transport, cu sprijinul autoritatilor locale. Politica adoptata fata de transportul public este o optiune pe termen lung.

La elaborarea principiilor pentru un sistem integrat de transport, trebuie sa aiba in vedere ca, rentabilitatea transportului public nu trebuie apreciata pe baza balantelor proprii de venituri si cheltuieli, ci, in functie de efectele utile pe care acesta le produce asupra vietii orasului.

In orasele occidentale, rolul social al transportului urban de pasageri, rezulta din obiective bine definite, iar finantarea acestuia este o problema a intreagii comunitati si nu numai a companiilor de transport sau autoritatilor locale.

Pe plan mondial, din studiile efectuate in legatura cu utilizarea vehiculelor de transport public, se desprind urmatoarele tendinte:

Preview document

Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 1
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 2
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 3
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 4
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 5
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 6
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 7
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 8
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 9
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 10
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 11
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 12
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 13
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 14
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 15
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 16
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 17
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 18
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 19
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 20
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 21
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 22
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 23
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 24
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 25
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 26
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 27
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 28
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 29
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 30
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 31
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 32
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 33
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 34
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 35
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 36
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 37
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 38
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 39
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 40
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 41
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 42
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 43
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 44
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 45
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 46
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 47
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 48
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 49
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 50
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 51
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 52
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 53
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 54
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 55
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 56
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 57
Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Beneficiile Economice si Sociale ale Transportului Rutier.doc

Alții au mai descărcat și

Neoclasicismul și Keynesianismul Monetar

INTRODUCERE “Toate economiile moderne sunt economii monetare” (Jean Marchal şi Jacques Lecaillon). Pornind de la aceastã afirmaţie peremptorie...

Locul și rolul întreprinderilor mici și mijlocii în economie

In structura economica a unei tari, existenta firmelor mici si mijlocii este absolut indispensabila; se stie ca ele au jucat dintotdeauna un rol...

Contribuția Scolii Neoclasice în Gândirea Economică

INTRODUCERE Prin cercetare, oamenii urmaresc sa-si sporeasca eficienta activitatilor desfasurate, sa se integreze tot mai benefic în mediul...

Salariul în Teoria și Practica Economică

1. C A P I T O L U L CONCEPTUL DE VENIT 1.1. Venitul element central al economiei de piaţă Producerea unui bun economic, presupune participarea...

Gândirea Economica Contemporana a lui John Maynaral Keynes

1. Introducere John Maynard Keynes (1883 –1946) a trăit între 1883-1946 (se naşte în anul în care moare Marx). Tatăl său a fost John Neville...

Problemele Structurale ale Economiei Românești

Introducere Europa ultimului deceniu al secolului trecut, cu transformarile ei politice, sociale si economice tulburatoare constituie un prilej...

Tendințe în Starea de Competitivitate a Economiei României

Introducere Competitivitatea unei naţiuni reprezintă capacitatea unei naţiuni de a crea şi menţine, prin politici adecvate, un mediu care să...

Analiza comparativă a automobilelor premium

Capitolul 1 – Prezentarea generala a automobilelor Am ales ca tema a proiectului automobilele, deoarece aceasta categorie de produse este una...

Te-ar putea interesa și

Dinamica serviciilor în România. Analiză asupra evoluției și tendințelor actuale

Rezumat Acest proiect de licență își propune să exploreze evoluția și tendințele actuale în domeniul serviciilor în România, analizând factorii...

Transporturile de mărfuri în Uniunea Europeană

Politica Uniunii Europene în Domeniul Transporturilor 1.1 Principalele orientări incluse in Cartea Albă Elementele esenţiale în funcţionarea unor...

România și Acceptarea ei în UE

I. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Extinderea Uniunii Europene reprezintă cea mai mare provocare a Europei la începutul secolului al XXI-lea, fiind...

Servicii Publice Locale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Sectorul serviciilor publice locale din Republica Moldova a suferit în ultimii 18 ani transformări importante,...

Politica în Domeniul Transporturilor

Itroducere Industria de transport reprezinta peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE),peste 6% din forta de munca, 40%...

Situația Economică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele scriitor francez...

Planul de Afaceri al Firmei Dacia

Capitolul 1 . Planul de afaceri – rol și importanță 1.1 . Definirea planului de afaceri Planul de afaceri este un instrument decizional, dinamic,...

Dezvoltare durabilă în transporturi

Cea mai cunoscută definiţie a dezvoltării durabile este cu siguranţă cea dată de Comisia Mondială pentru Mediu şi Dezvoltare "dezvoltarea durabilă...

Ai nevoie de altceva?