Bugetul de stat

Proiect
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 25161
Mărime: 135.45KB (arhivat)
Publicat de: Cab T.
Puncte necesare: 10
BUGETUL DE STAT

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul I - Noţiuni generale privind bugetul public în România
  3. 1.1.Noţiunea de buget şi noţiunea de buget public 3
  4. 1.2.Apariţia noţiunii de buget public şi evoluţia acestuia în România.6
  5. 1.3.Structura bugetelor publice 9
  6. 1.3.1. Sistemul veniturilor bugetare 10
  7. 1.3.2. Sistemul cheltuielilor bugetare 13
  8. 1.4.Sistemul Bugetar Public Naţional 17
  9. Capitolul II- Aspecte intoductive privind Bugetul de Stat
  10. 2.1.Noţiunea de Buget de Stat 22
  11. 2.2. Natura juridică a Bugetului de Stat 25
  12. 2.3. Structura Bugetului de Stat
  13. 2.3.1. Veniturile Bugetului de Stat 28
  14. 2.3.2.Cheltuielile Bugetului de Stat 35
  15. Capitolul III - Procedura bugetară privind bugetul de stat 37
  16. 3.1.Principiile procedurii bugetare 39
  17. 3.2. Etapele procedurii bugetare privind bugetul de stat 45
  18. 3.2.1. Elaborarea proiectului bugetului de stat 49
  19. 3.2.2. Aprobarea bugetului de stat şi adoptarea legii bugetare anuale 53
  20. 3.2.3. Execuţia bugetului de stat 60
  21. 3.2.3.1. Execuţia părţii de venituri a bugetului de stat 61
  22. 3.2.3.2. Execuţia părţii de cheltuieli a bugetului de stat.62
  23. 3.2.3.3. Execuţia de casă a bugetului 70
  24. 3.2.3.4. Evidenţa execuţiei bugetare 73
  25. 3.2.4. Încheierea exerciţiului financiar de control şi controlul execuţiei bugetare
  26. 3.2.4.1. Încheierea exerciţiului bugetar 74
  27. 3.2.4.2. Controlul execuţiei bugetare 75
  28. Concluzii 77
  29. Bibliografie 79

Extras din proiect

Introducere

Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin apariţia şi dezvoltarea comunităţilor umane, apariţia proprietăţii private şi împărţirea în clase sociale, dezvoltarea forţelor de producţie şi a relaţiilor marfă-bani, apariţia statului şi crearea aparatului de constrângere cu scopul de a asigura condiţii pentru acumularea de mijloace băneşti necesare întreţinerii aparatului de stat şi îndeplinirii funcţiilor sale.

Statul a apărut pe o anumită treaptă de dezvoltate a societăţii când, datorită nivelului forţelor de producţie şi diviziunii sociale a muncii, s-a făcut simţită tot mai mult diferenţierea socială şi materială, au apărut clasele sociale, s-a modificat poziţia grupurilor sociale faţă de mijloacele de producţie. Odată cu apariţia unei forţe publice, statul, au apărut şi primele elemente de finanţe: impozitele, dările, tributurile, birurile, cheltuielile statului.

În raport cu orânduirea social-politică în care s-au manifestat, finanţele au avut un conţinut de clasă determinat de condiţiile economice, politice şi sociale, precum şi o anumită sferă de cuprindere. Astfel, în sclavagism şi feudalism, sfera finanţelor a fost limitată de slaba dezvoltare a producţiei de mărfuri şi a relaţiilor băneşti, precum şi de necesităţile relativ reduse de mijloace pentru întreţinerea aparatului de constrângere. În societatea capitalistă, finanţele au cunoscut o largă dezvoltare determinată de generalizarea relaţiilor marfă-bani şi de necesităţile sporite de resurse băneşti ale statului, pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor sale.

Sarcinile finanţelor sunt duse la îndeplinire, în mare măsură, prin intermediul bugetului de stat, ca principal plan financiar al statului. Bugetul de stat este format din relaţii financiare, prin intermediul cărora au loc constituirea şi repartizarea celui mai important fond bănesc al societăţii – fondul bugetar. Relaţiile bugetare îşi găsesc expresia în principalul plan financiar al statului, care poartă denumirea de buget de stat.

La noi în ţară, dreptul finanţelor publice are următoarele izvoare:

- Constituţia României, în care sunt prevăzute normele referitoare la structura finanţelor publice, buget, impozite, taxe, precum şi la organele statului implicate în politica fiscală;

- Legea finanţelor publice 500/2002, care cuprinde norme cu caracter general privind finanţele publice, instituţii fundamentale, principii şi concepte vizând acest domeniu;

- Hotărârile şi Ordonanţele Guvernului prin care sunt reglementate aspecte speciale din anumite domenii care vizează finanţele publice;

- Ordinele si instrucţiunile Ministerului de Finanţe care reglementează aspecte de amănunt în domeniul finanţelor publice;

- Norme metodologice prin intermediul cărora sunt detaliate aspecte ce pot fi interpretate, cuprinse în legi şi alte acte normative.

Capitolul I

Noţiuni generale privind bugetul public în România

1.1. Noţiunea de buget şi noţiunea de buget public

Bugetul reprezintă un procedeu economic-financiar, cu caracter evalutiv, programatic şi comparativ, compus din două părţi, respectiv din partea de venituri şi partea de cheltuieli, care se întocmeşte pentru o perioadă determinată, în legătură cu resursele financiare ale oricărei persoane fizice sau juridice.

Se poate observa că ne referim la buget, în general, ca instrument de lucru în munca financiară de evidenţiere a veniturilor ce se poate realiza şi a cheltuielilor ce urmează a fi efectuate într-o perioadă determinată de timp de către orice persoană fizică sau juridică, indiferent dacă sunt persoane de drept public sau de drept privat.

Astfel, bugetul prezintă o serie de caracteristici:

- este un instrument de lucru în domeniul economic-financiar;

- este un act de programare pentru viitor a anumitor activităţi care presupune cheltuirea unor resurse financiare şi implicit constituirea acestor resurse;

- este un act de evidenţiere a datelor cuprinse în conţinutul său pe masură ce activităţile programate se desfăşoară;

- este un act de urmărire a modului în care s-au realizat activităţile programate;

- este format din două părţi, partea de venituri şi partea de cheltuieli, fapt ce permite programarea, evidenţierea şi urmărirea distinctă şi comparativă a acestora;

- se întocmeşte pentru o perioadă determinată de timp;

- se referă la resursele financiare, fie ale unei persoane fizice, fie ale unei persoane juridice sau ale oricărei asocieri de persoane, chiar şi fără personalitate juridică, dacă asocierea are ca scop îndeplinirea unor obiective concrete ce presupune efectuarea unor cheltuieli (fapt ce implică şi căutarea surselor de finanţare pentru realizarea obiectivelor propuse).

Pentru orice activitate cu caracter lucrativ ce urmează să se desfăşoare de-a lungul unei perioade determinate se poate întocmi un buget de venituri şi de cheltuieli care să permită programarea financiară a acelei activităţi, evidenţierea şi urmărirea modului de realizare (sub aspect financiar) a acelei activităţi, şi nu în ultimul rând previzionarea eficienţei financiare a activităţii respective (prin compararea veniturilor şi a cheltuielilor).

Atunci când întocmirea unui buget se referă la activitatea viitoare a unui corp public avem de-a face cu un buget public. Când ne referim la corp public avem în vedere: statul şi unităţile administrativ-teritoriale.

Noţiunea de buget public a fost definită de lege ca fiind ‘documentul prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile sau, după caz, numai cheltuielile, în funcţie de sistemul de finanţare a instituţiilor publice’. Deşi legea arată că se referă, în aceşti termeni, la noţiunea de buget, din cuprinsul acestei definiţii rezultă că, de fapt, ea se referă la noţiunea de buget public, aşa cum am prezentat-o.

În literatura de specialitate este consacrată ideea că bugetul public reprezintă actul juridic necesar pentru stabilirea şi autorizarea prealabilă a veniturilor şi cheltuielilor publice . Este concluzia la care se poate ajunge analizând întreaga literatură de specialitate, deşi trebuie arătat faptul că aceasta nu s-a concentrat prea mult asupra noţiunii de buget public, ci mai degrabă asupra noţiunii de buget de stat sau asupra celei de buget public naţional. Subliniem că cele două concepte nu se confundă, întrucât între ele este diferenţă de la parte la întreg .

O opinie foarte interesantă este aceea potrivit căreia bugetul este programul prin care se prevăd şi se aprobă veniturile şi cheltuielile destinate exercitării funcţiilor statului şi satisfacerii altor nevoi publice pentru o perioadă determinată (de obicei un an), program ce îmbracă forma legii .

Preview document

Bugetul de stat - Pagina 1
Bugetul de stat - Pagina 2
Bugetul de stat - Pagina 3
Bugetul de stat - Pagina 4
Bugetul de stat - Pagina 5
Bugetul de stat - Pagina 6
Bugetul de stat - Pagina 7
Bugetul de stat - Pagina 8
Bugetul de stat - Pagina 9
Bugetul de stat - Pagina 10
Bugetul de stat - Pagina 11
Bugetul de stat - Pagina 12
Bugetul de stat - Pagina 13
Bugetul de stat - Pagina 14
Bugetul de stat - Pagina 15
Bugetul de stat - Pagina 16
Bugetul de stat - Pagina 17
Bugetul de stat - Pagina 18
Bugetul de stat - Pagina 19
Bugetul de stat - Pagina 20
Bugetul de stat - Pagina 21
Bugetul de stat - Pagina 22
Bugetul de stat - Pagina 23
Bugetul de stat - Pagina 24
Bugetul de stat - Pagina 25
Bugetul de stat - Pagina 26
Bugetul de stat - Pagina 27
Bugetul de stat - Pagina 28
Bugetul de stat - Pagina 29
Bugetul de stat - Pagina 30
Bugetul de stat - Pagina 31
Bugetul de stat - Pagina 32
Bugetul de stat - Pagina 33
Bugetul de stat - Pagina 34
Bugetul de stat - Pagina 35
Bugetul de stat - Pagina 36
Bugetul de stat - Pagina 37
Bugetul de stat - Pagina 38
Bugetul de stat - Pagina 39
Bugetul de stat - Pagina 40
Bugetul de stat - Pagina 41
Bugetul de stat - Pagina 42
Bugetul de stat - Pagina 43
Bugetul de stat - Pagina 44
Bugetul de stat - Pagina 45
Bugetul de stat - Pagina 46
Bugetul de stat - Pagina 47
Bugetul de stat - Pagina 48
Bugetul de stat - Pagina 49
Bugetul de stat - Pagina 50
Bugetul de stat - Pagina 51
Bugetul de stat - Pagina 52
Bugetul de stat - Pagina 53
Bugetul de stat - Pagina 54
Bugetul de stat - Pagina 55
Bugetul de stat - Pagina 56
Bugetul de stat - Pagina 57
Bugetul de stat - Pagina 58
Bugetul de stat - Pagina 59
Bugetul de stat - Pagina 60
Bugetul de stat - Pagina 61
Bugetul de stat - Pagina 62
Bugetul de stat - Pagina 63
Bugetul de stat - Pagina 64
Bugetul de stat - Pagina 65
Bugetul de stat - Pagina 66
Bugetul de stat - Pagina 67
Bugetul de stat - Pagina 68
Bugetul de stat - Pagina 69
Bugetul de stat - Pagina 70
Bugetul de stat - Pagina 71
Bugetul de stat - Pagina 72
Bugetul de stat - Pagina 73
Bugetul de stat - Pagina 74
Bugetul de stat - Pagina 75
Bugetul de stat - Pagina 76
Bugetul de stat - Pagina 77
Bugetul de stat - Pagina 78
Bugetul de stat - Pagina 79
Bugetul de stat - Pagina 80
Bugetul de stat - Pagina 81
Bugetul de stat - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Stat.doc
  • Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Bugetul de stat - trecut, prezent și perspective

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrala a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relatiilor social-economice...

Sudiu comparativ privind bugetul UE și bugetul României

INTRODUCERE Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Bugetul de stat al României - principalul plan financiar al statului

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrală a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relaţiilor social-economice...

Comparații fiscale ale țărilor din Uniunea Europeană

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Analiza cheltuielilor publice

Argument ... pag. 3 Capitolul I: Prezentarea cheltuielilor publice ... pag. 4 I.1 Definiție și trăsături ... pag. 4 I.2 Indicatorii...

Calitatea produselor în relația cu mediul înconjurător

CALITATEA PRODUSELOR: Conceptul general de calitate se utilizeaza in diverse domenii printre care se afla si cel al productiei de marfuri si...

Notiunea, Rolul și Clasificarea Cheltuielilor Publice

1.Noţiunea de cheltuieli publice Cheltuielile publice reprezintă modalităţi de reprezentare şi utilizare a fondului bănesc bugetar in vederea...

Politică de preț

Agricultura in perioada de tranzitie La sfarsitul a zece ani de tranzitie,agricultura nu reuseste sa faca baza cresterii economice, principala...

Te-ar putea interesa și

Asigurările Sociale

Introducere Necesitatea asigurărilor sociale a fost recunoscută încă din etapa dezvoltării manufacturilor cu un număr de salariaţi sporit, în...

Evoluția și Structura Cheltuielilor Bugetului de Stat în Perioada 2003-2008

CAP. 1. CHELTUIELILE BUGETARE – PARTE INTEGRANTĂ A CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Conţinutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprimă...

Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat

CAPITOLUL I IMPOZITELE ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ 1.1. DEFINIREA ŞI CARACTERIZAREA IMPOZITELOR 1.1.1. CONTRIBUŢIA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ÎN ECONOMIA...

Controlul financiar ulterior al curții de conturi privind execuția bugetului de stat

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme majore cu repercusiuni în spaţiul economic - social şi care ar putea fi...

Procedura de elaborare a proiectului bugetului de stat

1.1. Noţiuni introductive Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii...

Evoluția asigurărilor sociale de stat

A. Aspecte teoretice privind bugetul asigurărilor sociale de stat 1.Conţinutul economic al bugetului asigurărilor sociale de stat Bugetul...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Caracteristica bugetului de stat al Republica Moldova

Introducere Bugetul de Stat al Republicii Moldova constituie principala componentă a sistemului bugetar de care depinde toată activitatea...

Ai nevoie de altceva?