Bugetul Uniunii Europene

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 4 fișiere: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3933
Mărime: 61.77KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Bugetul Uniunii Europene dintr-o privire 3.
  2. Utilizarea banilor dvs. în scopuri bune, convenite
  3. Bugetul UE este hotărât în mod democratic
  4. Cheltuielile din bugetul UE şi încasările la acesta sunt limitate prin acord
  5. O gestiune şi un control adecvate
  6. 2. Comisia răspunde în faţa Parlamentului pentru utilizarea bugetului UE 4
  7. Unde merg banii şi ce se realizează?
  8. Resursele noastre naturale
  9. A fi european: dezbatere, dialog şi cultură
  10. 3. Jucătorul mondial 7
  11. Cum se hotărăşte bugetul?
  12. Proiectul de buget preliminar al Comisiei
  13. Responsabilitatea gestionării bugetului
  14. Stabilirea bugetului pe activităţi
  15. Gestiune, audit şi control intern
  16. Cum efectuează Comisia plăţile?
  17. Cum şi cui sunt justificaţi banii?

Extras din proiect

1. Bugetul Uniunii Europene dintr-o privire

a) Utilizarea banilor dvs. în scopuri bune, convenite

Banii contribuabililor sunt folosiţi de către Uniune pentru finanţarea activităţilor pe care toate statele membre şi parlamentele le-au convenit în tratate. O sumă mică – aproximativ 1% din bogăţia naţională a Uniunii, echivalentă cu aproximativ 235 de euro pe cap de locuitor – ajunge la bugetul anual al UE şi este apoi cheltuită în principal pentru cetăţenii şi comunităţile Uniunii.

Un număr mare de activităţi sunt finanţate în statele membre, de exemplu în agricultură, pescuit, infrastructură (construcţia de drumuri, poduri şi căi ferate), educaţie şi formare, cultură, ocuparea forţei de muncă şi politică socială, politică de mediu, sănătate şi protecţia consumatorului, cercetare, pentru a menţiona numai câteva domenii. De asemenea, sunt în curs de derulare iniţiative pentru a oferi cetăţenilor UE un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie fără frontiere interne. O parte din bugetul UE se cheltuieşte pentru finanţarea dezvoltării economice în lume şi pentru ajutorul umanitar oferit ţărilor din afara UE, care sunt afectate de dezastre naturale şi de alte situaţii de criză.

b) Bugetul UE este hotărât în mod democratic

Planurile pentru cheltuielile anuale sunt negociate între Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri pe baza unei propuneri a Comisiei.

Bugetul acoperă cheltuielile tuturor instituţiilor Uniunii. Fixează venitul şi cheltuielile pentru anul respectiv, enumeră toate activităţile care urmează a fi finanţate şi stabileşte sumele totale de bani, precum şi personalul disponibil pentru fiecare. De asemenea, citează actele de autorizare pentru fiecare acţiune. Înainte de a putea fi puse în aplicare, aproape toate activităţile necesită şi un act legislativ comunitar – un act de autorizare sau o bază juridică – propus de către Comisie şi aprobat de autoritatea legislativă – Parlamentul European împreună cu Consiliul de Miniştri, în multe cazuri.

c) Cheltuielile din bugetul UE şi încasările la acesta sunt limitate prin acord

Cheltuielile UE sunt limitate prin tratate. Bugetul Uniunii nu trebuie să fie în deficit, ceea ce înseamnă că încasările trebuie să acopere întregul cost al diferitelor activităţi. Aceste încasări, sau venituri, provin din trei surse principale: taxele vamale, o parte din baza taxei pe valoarea adăugată (TVA) armonizate a fiecărui stat membru şi încă o contribuţie de la statele membre, pe baza mărimii venitului lor naţional brut (VNB).

Suma de bani ce poate fi pusă la dispoziţia Uniunii este limitată printr-un acord al statelor membre şi al parlamentelor. În momentul de faţă, plafonul este fixat la 1,24% din venitul naţional brut al Uniunii pentru plăţile efectuate de la bugetul UE. În termeni comparativi, aproximativ 45% din venitul naţional brut al Uniunii este alocat cheltuielilor publice naţionale, regionale şi locale în statele membre.

Cheltuielile UE sunt limitate şi printr-un acord multianual încheiat între membrii Parlamentului European, ai Consiliului de Miniştri şi ai Comisiei Europene. Acest acord conţine un „cadru financiar multianual”. Cele mai recente acoperă planuri ale cheltuielilor pentru perioade de şapte ani, din 2000 până în 2006 şi din 2007 până în 2013.

d) O gestiune şi un control adecvate

Comisia este responsabilă de implementarea bugetului, dar împarte cea mai mare parte a sarcinilor de gestiune cu statele membre. Un act legislativ comunitar – regulamentul financiar – convenit de către statele membre defineşte regulile aplicabile pentru cererea, bugetarea şi utilizarea fondurilor UE. Toate veniturile şi cheltuielile trebuie justificate. Se întocmesc rapoarte financiare care arată activele şi pasivele Uniunii, precum şi situaţii contabile generale şi bugetare.

Personalul Comisiei este în mare parte organizat pe departamente numite Direcţii Generale – abreviat DG – fiecare fiind condus de un director general. Personalul din DG-uri gestionează programele şi activităţile UE din sectoarele lor de specialitate, în permanentă legătură cu omologii lor din statele membre, după cum este necesar.

Auditurile sunt efectuate atât de auditori interni, cât şi externi (Curtea de Conturi Europeană). Direcţiile Generale trebuie să întocmească un raport în fiecare an, în care se evaluează munca departamentelor lor şi modul în care au fost utilizate resursele care le-au fost puse la dispoziţie. Rapoartele de activitate anuale sunt prezentate membrilor Comisiei şi un raport al acestora este transmis la autoritatea bugetară, adică la Parlamentul European şi la Consiliul de Miniştri, înainte de data de 15 iunie ce urmează fiecărui an bugetar.

2. Comisia răspunde în faţa Parlamentului pentru utilizarea bugetului UE

Rapoartele anuale ale auditorilor interni şi externi cu privire la gestionarea fondurilor Uniunii sunt trimise la Parlamentul European şi la Consiliul de Miniştri.

În fiecare an, în cadrul procedurii de „descărcare”, Comisia Europeană şi alte instituţii ale UE răspund în faţa Parlamentului European în legătură cu modul în care au fost utilizate resursele ce le-au fost puse la dispoziţie.

Comisia este obligată să întreprindă o acţiune de urmărire a concluziilor şi a recomandărilor făcute în cadrul procedurii de descărcare de către Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri. Parlamentul, Consiliul şi Curtea verifică acţiunile de urmărire.

Unde merg banii şi ce se realizează?

Direct sau indirect, beneficiem cu toţii din activităţile finanţate de la bugetul UE, fie că este vorba de plaje mai curate, de alimente mai sănătoase în farfuria noastră, de drumuri mai bune sau de garantarea drepturilor noastre fundamentale.

Acţiunile şi proiectele finanţate de bugetul UE reflectă priorităţile stabilite de ţările UE la un moment dat. Acestea sunt grupate în categorii mari de cheltuieli (numite „linii bugetare”) şi în 31 de domenii de acţiune diferite.

Bugetul UE finanţează acţiuni şi proiecte în domenii în care toate ţările UE au convenit să acţioneze la nivelul Uniunii. Astfel de decizii sunt luate din motive de ordin pur practic.

Acţiunea comună în aceste domenii se dovedeşte a fi mai eficientă şi mai puţin costisitoare.

Există totuşi şi alte domenii în care ţările UE au hotărât să nu acţioneze la nivelul Uniunii.

De exemplu, sistemele de securitate socială naţională, de pensii, sănătate sau educaţie sunt plătite de guvernele locale sau regionale. „Principiul de subsidiaritate„ garantează că finanţarea activităţilor este realizată cel mai bine la nivel naţional, regional sau local, fără că Uniunea să intervină.

Preview document

Bugetul Uniunii Europene - Pagina 1
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 2
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 3
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 4
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 5
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 6
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 7
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 8
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 9
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 10
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 11
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 12
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 13
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 14
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Uniunii Europene
    • Bibliografie.docx
    • Bugetul Uniunii Europene.docx
    • CUPRINS.docx
    • Intro.docx

Alții au mai descărcat și

Sudiu comparativ privind bugetul UE și bugetul României

INTRODUCERE Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Introducere Uniunea Europeană este, în mod fundamental, o asociaţie politică între statele suverane, bazată pe voinţă. Construcţia europeană se...

Bugetul Uniunii Europene

Capitolul 1 Continutul si structura bugetului Uniunii Europene Bugetul Uniunii Europene reprezinta ansamblul resurselor financiare de care acesta...

Bugetul Uniunii Europene

1.Introducere Uniunea Europeană este o organizaţie care include 25 de state de pe continentul european: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca,...

Bugetul Uniunii Europene

1. Uniunea Europeană Uniunea Europeană (UE) este o comunitate de state europene independente, astazi in număr de 27, reunite in jurul unor valori...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Sistemul Fiscal în Italia

Definirea fiscalităţii Termenii de fisc şi fiscalitate au o vechime considerabilă, existând dinaintea apariţiei statale. În acea vreme, pentru...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe...

Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia

1. Introducere Sistemul de finantare a politicilor UE are ca si caracteristica importanta autonomia. Uniunea Europeana are propriul buget,...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Bugetul (de venituri şi cheltuieli al) Uniunii Europene - conţinut şi evoluţie - Bugetul Uniunii Europene reprezintă ansamblul resurselor...

Resursele Bugetului Uniunii Europene - Veniturile și Cheltuielile Bugetului UE

1. Noţiuni elementare Cuvântul „buget” îşi găseşte originea în vechea limbă franceză, şi anume, în expresia „bouge” şi „bougette”, care exprimau...

Structura bugetului Uniunii Europene

“Materia vieţii de stat e munca, scopul muncii bunul trai, averea,-deci acestea sunt esenţiale. De aceea se vede care e răul cel mare: sărăcia.”...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Introducere Uniunea Europeană este, în mod fundamental, o asociaţie politică între statele suverane, bazată pe voinţă. Construcţia europeană se...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli a Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene – generalităţi 1.1. Noţiuni elementare Termenul “buget” îşi are originea în vechea limbă francenză, şi...

Bugetul Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene 1.1 Introducere Bugetul general al Uniunii Europene este actul care prevede şi autorizează pentru fiecare...

Ai nevoie de altceva?