Bursa de Energie Nord Pool

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Bursa de Energie Nord Pool.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Bursele de energie electrica sunt organizatii care au rolul de a asigura un mediu concurential de tranzactionare a energiei electrice in care participantii au posibilitatea de a vinde si de a cumpara angro energie electric ape baza de licitatie, cu livrare in termen scurt (pana la o zi calendaristica), respective cu livrare la o data viitoare (de ordinal lunilor si chiar anilor). Se face mentinerea ca bursa de energie electrica se incadreaza in categoria burselor de marfuri.

Bursa de energie este o piata de interes public care asigura, in conditii centralizate de negociere, eficienta si transparent, efectuarea de operatiuni privind:

a) Vanzari si cuparari de marfuri pe piete la disponibil;

b) Vanzari si cumparari de instrumente financiare derivate.

Bursa de Energie Electrica ste cantitatea comerciala al carei obiect de activitatate

constain crearea cadrului de tranzactionare atat a energiei electrice si serviilor de sistem aferente, cat si a instrumenteleor financiare standardizate care permit protejarea fata de riscurile la care expune participarea la tranzactii.

Bursa asigura mecanismele necesare tranzactionarii in conditii de transparent a preturilor si cantitatilor , confidentialitatea privind participantii la tranzactii si nediscriminare.

In intreaga lume functioneaza in prezent 33 de Operatori de energie electrica si/sau burse de energie electrica.

Bursa de energie electrica are rolul de a administra piata angro de energie electrica, si este vorba atat de component de piata fizica, precum si de componenta de piata financiara pentru energie electrica.

Piata fizica de energie electrica este piata in care agentii economici vand respectiv cumpara cantitati de energie electrica avand livrare in maximum 24 de ore. Acesta piata are 2 componente:

1. Piata spot- in care se lanseaza oferte de vanzare/cumparare de energie electrica si se incheie tranzactiile cu o zi inainte de momentul efectiv al livrarii. Piata spot este deci o component a pietei concurentiale pe care energia electrica este tranzactionata prin licitatie, stabilindu-se pretul de inchidere al pietei (PIP). Piata spot este mediul in care se tranzactioneaza ‘cu o zi inainte’ (day-ahead market), cu un mecanism bazat pe licitatie, bursa primind atat oferte de vanzare de energie electrica, dar si oferte de cumparare.Pe piata spot se tranzactioneaza contracte cu durata de o ora, iar ofertele sunt reperezentate de binomul cantitate-pret.

2. Piata de echilibrare ( ‘balancing’) – este o piata pe care participantii pot tranzactiona energie electrica dupa ce sesiunea de tranzactionare de pe piata spot a fost inchisa, avand astfel posibilitatea sa-si echilibreze portofoliile cat mai aproape de momentul livrarii.Se aplica sistemul de tranzactionare continua si se tranzactioneaza contracte cu durata de o ora.

Pe piata financiara adiministrativa de bursa se tranzactioneaza urmatoarele instrumente derivative:

Contracte ‘forward’ si contracte ‘futures’

- Contractele ‘forward’ sunt contracte pentru energie electrica, cu livrare si plata efectiva la un termen viitor fata de momentul in care este marcat oficial la piata;orizontul de timp este de pana la 4 ani.Contractul este evaluat pe piata zilnic, dar stabilirea drepturilor de incasare si a obligatiilor de plata este realizata la momentul livrarii efective.

- Contractele ‘futures’ sunt, de asemenea, contracte de vanzare sau cumparare a unei cantitati fixe de energie electrica la un prêt specificat, la o anumita data din viitor. Livrarea efectiva a energiei electrice siplata acesteia sunt efectuate la o data stabilita din viitor.

Contracte pentru optiuni – contracte standardizate care, in schimbul platii unei prime, creeaza pentru comparatorul optiunii dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde un anumit activ support la un prêt prestabilit, numit pret de exercitare,pana la,sau la data expirarii.Un altfel de contract are 3 componente de baza: pretul stabilit; pretul obtional ( sau prima); si data livrarii.

Contracte swap – sunt contracte prin care periodic se efectueaza plati intre parteneri ,in ambele directii, functie de un indicator .

Nord Pool, Bursa Nordica pentru energie este detinuta de 2 companii nationale de retea, Statnett SF din Norvegia si Svenska Krafnat din Suedia.In Finlanda , Nord Pool este reprezentata de bursa finlandeza pentru energie EL-EX din Helsinki. Actionarii Nord Pool sunt:

- Statnett SF: 50%

- Svenska Krafnat: 50%

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Energie Nord Pool.docx