Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 17600
Mărime: 241.83KB (arhivat)
Publicat de: Mihail Danilă
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I
  3. ANALIZA EFICIENTEI UTILIZARII POTENTIALULUI TEHNIC 4
  4. 1.1. Capitalul fix – resursa de baza a unitatilor economice 4
  5. 1.2. Analiza indicatorilor de apreciere a eficientei economice a utilizarii capitalului fix 6
  6. 1.3. Analiza volumului, structurii si calitatii potentialului tehnic 13
  7. 1.4. Analiza utilizarii potentialului tehnic 14
  8. 1.5. Reflectare modificarii mijloacelor fixe în principalii indicatori economico – financiari 17
  9. CAPITOLUL II
  10. ANALIZA GESTIUNII POTENTIALULUI TEHNIC LA S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 21
  11. 2.1. Prezentare generala a S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 21
  12. 2.2. Analiza volumului, structurii si calitatii potentialului tehnic la S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 24
  13. 2.3. Analiza utilizarii potentialului tehnic la S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 28
  14. 2.4. Reflectare modificarii mijloacelor fixe în principalii indicatori economico – financiari la S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 35
  15. CAPITOLUL III
  16. DETERMINAREA VARIANTEI OPTIME DE MODERNIZARE SI DEZVOLTARE A CAPACITATII DE APROVIZIONARE – DESFACERE LA S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. 41
  17. CONCLUZII 46
  18. BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 49

Extras din proiect

INTRODUCERE

Orice întreprindere, indiferent de profil si dimensiune, de spatiul socio-economic în care activeaza, trebuie sa-si probeze permanent viabilitatea, capacitatea de concurenta si de adaptare, performanta economico-financiara, acestea cu atât mai mult cu cât mecanismele clasice ale economiei de piata se formeaza si urmeaza sa functioneze cu toate rigorile ce le presupun.

Deci, piata, ca mecanism de reglare a functionarii economiei, are un impact complex si permanent asupra deciziilor libere si autonome ale agentilor economici privind operatiunile în alocarea resurselor, dimensiunea alocarii, eficienta utilizarii lor în vederea asigurarii marjei concurentiale, a variabilitatii. În acest context, s-a definit ca necesitate si utilitate analiza economico-financiara ca instrument de supraveghere a activitatii si performantelor ei, inclusiv cu luarea în considerare a variabilelor probabile ale pietei.

Prezenta lucrare, intitulata "ANALIZA GESTIUNII POTENTIALULUI TEHNIC LA O UNITATE ECONOMICA ", are ca obiectiv o analiza economico-financiara corecta si realist întreprinsa, care sa patrunda în esenta fenomenelor ce caracterizeaza activitatea firmei si în mod deosebit a utilizarii mijloacelor fixe.

Obiectivul propus a devenit realizabil numai printr-o buna cunoastere a potentialului intern al societatii, a rezultatelor economico-financiare obtinute, a factorilor care au determinat modificarea volumului de activitate, a efectelor economice realizate.

Analiza economico-financiara joaca un rol important în conducerea unitatilor economice, în exercitarea tuturor atributelor sau functiilor conducerii (previziune, organizare, coordonare, comanda si control)precum si în realizarea functiunilor fundamentale ale unitatilor (cercetare-dezvoltare, productie, comercializare, financiar-contabila, de personal).

În exercitarea functiei de previziune, analiza furnizeaza conducerii informatii necesare pentru realizarea prognozelor, pentru fundamentarea programelor, pentru stabilirea strategiei si tacticii de actiune.

Prin îmbinarea analizei retroactiva cu analiza curenta si analiza previzionala se realizeaza legatura între activitatea trecuta, prezenta si viitoare si se pot lua masuri pentru conducerea fenomenelor în viitor.

În realizarea functiei de organizare, analiza permite luarea masurilor necesare pentru organizarea activitatii agentilor economici, se apreciaza eficienta structurii organizatorice, se fundamenteaza propunerile pentru functionarea acesteia în vederea sporirii eficientei activitatii.

În exercitarea functiei de coordonare analiza urmareste corelarea diferitelor functiuni ale întreprinderii, asigurarea si mentinerea unui echilibru între necesitati si resurse, între venituri si cheltuieli sau între alte fenomene economice desfasurate la nivelul agentilor economici.

Un rol deosebit de important revine analizei economice în realizarea functiei de comanda, deoarece aceasta asigura fundamentarea deciziilor operative, tactice si strategice. Rezultatele analizei servesc la cunoasterea fenomenelor economice în toata complexitatea lor, a influentei ce este exercitata de diferiti factori, fapt ce permite stabilirea variantei optime de actiune.

În exercitarea functiei de control, analiza economica permite cunoasterea întregii activitati a rezultatelor economico-financiare, a eficientei deciziilor luate de conducerea întreprinderii, prin intermediul acestei functii putându-se stabili factorii si cauzele care au provocat diferite abateri în activitatea economica si luarea masurilor de reglare si prevenire a lor.

Pentru analiza gestiunii potentialului tehnic la S.C. „GENERAL CONSTRUCT” S.A. am folosit atât metode ale analizei calitative cât si metode ale analizei cantitative.

Analiza cantitativa urmareste esenta fenomenului, însusirile sale esentiale, factorii care sunt de aceeasi natura cu fenomenul si îl determina.

Rolul analizei calitative îl constituie elaborarea de metode în care sunt prinse elementele esentiale ale fenomenului.

În cadrul metodelor analizei calitative sunt incluse: metoda descompunerii sau diviziunii rezultatelor; metoda gruparii; metoda comparatiei rezultatelor.

Metoda diviziunii sau descompunerii rezultatelor consta în descompunerea fenomenelor si proceselor cercetate în elemente componente. Astfel se largeste sfera de cercetare la nivelul elementelor componente, stabilindu-se contributia acestora la modificarea totala a fenomenelor studiate si localizând în timp si spatiu provenienta rezultatelor si cauzele acestora.

Metoda gruparii presupune separarea colectivitatii cercetate, pe categorii omogene de unitati, dupa variatia uneia sau mai multor caracteristici alese în functie de scopul cercetarii si natura fenomenului studiat.

Metoda comparatiei presupune faptul ca toate rezultatele agentului economic se analizeaza nu numai ca marime în sine, ci si ca raport fata de un anumit criteriu sau fata de o baza de comparatie. În functie de baza de comparatie folosita se pot efectua: comparatii în timp între rezultatele efective si cele programate si între rezultatele din perioada curenta si cele din perioada de baza; comparatii în spatiu între rezultatele din sectiile societatii comerciale si între rezultatele obtinute de societatea comerciala si rezultatele medii pe ramura.

Analiza cantitativa presupune cercetarea fenomenului prin determinari cantitative exprimate prin greutate, grad, volum, numar, durata.

În cadrul metodei cantitative sunt incluse: metoda substitutiei în lant si metoda bilantiera.

Metoda substitutiei în lant se bazeaza pe variatia succesiva si corelata a factorilor specifici fenomenului analizat. Substituirea presupune înlocuirea într-o anumita relatie a valorii unui factor cu alta valoare. Ordinea de înlantuire a factorilor poate da nastere la mai multe variante posibile ale substituirilor, cu rezultate diferite.

Metoda bilantiera se utilizeaza în cazul în care între elementele fenomenului studiat exista relatii de tip determinist de natura sumei sau diferentei. Legaturile bilantiere oglindesc cantitativ interdependenta elementelor fenomenului, analiza lor permitând evidentierea cauzelor care au determinat modificarea acestuia prin compararea valorilor efective ale elementelor balantei cu valorile prevazute sau cele ale perioadei precedente.

Pentru obtinerea informatiilor necesare fundamentarii analizei economice la S.C.”GENERAL CONSTRUCT” S.A. am folosit atât surse exterioare societatii comerciale, dintre care se remarca cele privind analiza economico-financiara a întreprinderilor, însa preponderente au fost informatiile din sursele interne ca de exemplu: bilanturi contabile, informatiile obtinute de la serviciul financiar-contabil si de la serviciul resurse umane, salarizare, management, restructurare, privatizare, administrativ.

Din punt de vedere al naturii lor informatiile utilizate în lucrare au fost economico-financiare, tehnologice si tehnice, juridice, sociale etc.

Abordarea întregii problematici din prezenta lucrare este subordonata managementului intern al societatii analizate care trebuie sa asigure utilizarea eficienta a întregului potential de care dispune în vederea sporirii rentabilitatii.

Preview document

Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 1
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 2
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 3
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 4
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 5
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 6
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 7
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 8
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 9
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 10
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 11
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 12
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 13
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 14
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 15
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 16
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 17
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 18
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 19
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 20
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 21
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 22
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 23
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 24
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 25
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 26
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 27
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 28
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 29
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 30
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 31
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 32
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 33
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 34
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 35
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 36
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 37
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 38
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 39
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 40
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 41
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 42
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 43
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 44
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 45
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 46
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 47
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 48
Capitalul Fix - Resursă de Bază a Unităților Economice - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Capitalul Fix - Resursa de Baza a Unitatilor Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Piețe de capital și Bursa de Valori

1 Economii si investitii In orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atat la nivel macroeconomic cat si...

Globalizarea Piețelor de Capital

Cuvânt înainte Intr-o economie modernă şi flexibilă, capabilă să răspundă cerinţelor integrării multisectoriale crescânde, rolul pieţei de capital...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Optimizarea prin Simulare a Deciziilor de Investiții

INVESTIŢIILE ŞI ROLUL LOR ÎN ECONOMIE 1.1. Rolul investiţiilor în contextul economiei de piaţă din România. În orice domeniu: economic, social,...

Analiza diagnostic - SC Electrica SA Giurgiu

CAPITOLUL 1 “INVESTITIILE IN ROMANIA CONTEMPORANA” 1.1. ROLUL INVESTITIILOR IN CONTEXTUL ECONOMIEI DE PIATA DIN ROMANIA In orice domeniu:...

Gestionarea Financiară a Societății Comerciale

Capitolul 1: Consideraţii teoretice privind gestionarea financiară a societăţii comerciale 1.1. Starea financiară a întreprinderii Orice...

Analiza economico-financiară a SC Extrapan SA

Introducere În vederea urmăririi şi analizei rentabilităţii economico – financiare la nivelul unui agent economic, se cere mai întâi o cunoaştere...

Aplicații sinteze și studii de caz

1.Resursele economice se manifesta ca factori de productie atunci cand: participa la procesul de productie a)participa la procesul de productie...

Eficiența Economică a Investițiilor

1. Conceptul de eficienţă economică şi cel de eficienţă economică a investiţiilor Eficienţa economică este o noţiune complexă prin care se...

Management General și Juridic

AGENTUL ECONOMIC SI FUNCTIILE LUI Obiectul teoriei si practicii managementului îl constituie agentul economic, indiferent de forma sa de...

Previziuni Macroeconomice

PREVIZIUNI MACROECONOMICE BALANTA LEGATURILOR DINTRE RAMURI Aceste legaturi pot fi evidentiate prin intermediul balantei legaturilor dintre...

Ai nevoie de altceva?