Caracteristică generală a județului Vaslui

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8639
Mărime: 97.96KB (arhivat)
Publicat de: Emanuil Costin
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.CARACTERISTICA GENERALA JUDETULUI VASLUI

Scurt istoric. Pozitia geografica

Existenta judetului Vaslui este demonstrata de descoperirile arheologice din perioada neolitica dar este mentionat documentar in 1375 si in actele oficiale in 1423.

Judetul VASLUI este asezat in partea de est a tarii. Are drept vecini, la est Republica Moldova, granita constituind-o raul Prut, la vest, judetele Neamt, Bacau, Vrancea, la sud, judetul Galati si la nord, judetul Iasi.

Judetul Vaslui reprezinta 2,2% din suprafata Romaniei si 14,4% din suprafata Regiunii Nord-Est si acopera 5318 kmp. Intinzandu-se pe cursul superior si mijlociu al raului Barlad, strabate partea de sud si sud-est a Podisului Central Moldovenesc; in partea australa separa Colinele Tutovei de Dealurile Falciului.

Din punct de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, judetul Vaslui are 3 municipii (Vaslui, Barlad si Husi), doua orase (Negresti si Murgeni) si 81 comune cu 449 sate.

Relieful

Ca principale unitati de relief prezente pe teritoriul judetului Vaslui se pot evidentia: Podisul Central Moldovenesc, estul Colinelor Tutovei, Dealurile Falciului, Depresiunea Husi si Depresiunea Elan-Saratu, toate fiind subunitati fizico-geografice ale Podisului Barladului.

Din punct de vedere al altitudinii, relieful judetului Vaslui variaza intre inalţimile cele mai mari ce se gasesc in bazinul Racovei (485 m - Dealul Mangaralei, 465 m in Dealul Razesti, 461 m in Dealul Schitului) si inaltimea minima de 10 m din lunca Prutului.Aspectul general al podisului este de dealuri inalte cu plaiuri usor ondulate. Spre vaile Barlad si Lohan, Colinele Falciului se termina prin versanti abrupti, modelati intens prin procese de alunecare si torentialitate. In sud culmea se lateste aproape ca un podis in Colinele Malusteniului. Catre Valea Elanului vaile torentiale coboara spre est si sud-est de la 250 m la 100m.

Intre colinele Tutovei si cele ale Falciului se desfasoara Culoarul Barladului (cca 152 km lungime) format dintr-o lunca ce se largeste treptat din amonte (1-2 km ) spre aval (3-4 km) si din mai multe niveluri de terase; versantii, drept in cursul superior si stang, in aval de Crasna sunt abrupti. In estul judetului pe cca. 150 km se afla Valea Prutului cu un ses aluvial larg si mai multe terase.

Sub aspect hidrografic, teritoriul judetului Vaslui apartine bazinului raului Prut, care colecteaza afluentii din partea de est si sud-est, si bazinului raului Siret, din care raul Barlad dreneaza cea mai mare suprafata a judetului (peste 2/3). Raul Barlad, afluentul Siretului izvoraste din apropierea Curmaturii, pe Valea Ursului, la o altitudine de 370m si are o panta medie de la izvoare la varsare de 1.38%. Afluentii principali pe partea stanga sunt Sacovat, Durduc, Rebricea, Vasluiet, Crasna, Jarovat si pe partea dreapta Buda, Racova, Simila si Tutova.

Raul Prut izvoraste de pe versantul NE al Muntelui Cernahora (Ucraina). La intrarea in judet imediat in amonte de sistemul hidrogafic Dranceni totalizeaza o suprafata de bazin de 22630 kmp si o lungime de 675 km, iar la iesire, in amonte de varsarea raului Elan, o suprafata de bazin de 25768 kmp si o lungime de 846 km. Principalii afluenti pe care ii primeste Prutul din judet sunt : Sarata si Elanul.

Lacurile de pe teritoriul judetului Vaslui sunt preponderent de natura antropica, construite in scopul satisfacerii diverselor folosinte si combaterii inundatiilor. Cele mai importante sunt acumularile : Cazanesti pe raul Durduc, Solesti pe raul Vasluiet, Puscasi pe raul Racova, Manjesti pe raul Crasna, Rapa Albastra pe raul Simila si Pereschiv, care au toate prevazute si volume de aparare impotriva inundatiilor. Lacurile naturale sunt putine la numar. Mai importante sunt cele din lunca Prutului : Grosu, Ulmu , Broscaria si Hartesti.

In afara acestora exista o serie de acumulari construite special pentru prevenirea inundatiilor ca de exemplu : Delea pe raul Delea, Tacuta, Rediu pe Rediu, Moara Domneasca pe raul Feresti, Pungesti pe Garceanca, si Rosiesti pe Idriciu si inca cca. 80 de iazuri, crescatorii sau alte acumulari mici, amplasate pe diverse rauri : Simila, Racovita, Buda, Gugesti etc.

Clima

Din punct de vedere climatic, judetul Vaslui se caracterizeaza printr-o clima uscata, cu frecvente perioade de seceta. Valoarea medie anuala a precipitatiilor este de aproape 500 mm/mp – una dintre cele mai reduse valori medii din tara. Pe de alta parte, clima uscata poate crea mari probleme in zonele de lunca si campie din estul judetului, unde productii intregi mai ales de cereale, pot fi afectate de lipsa apei. Procesul de despadurire din aceste zone a inrautatit si mai mult conditiile naturale, iar slaba utilizare din ultimii ani a sistemelor de irigatii existente nu a contracarat aceasta situatie,clima : temperata, cu perioade lungi de curenti atmosferici alternand cu perioade ploioase.

Resurse naturale

Judetul Vaslui dispune de resurse naturale extrem de limitate, acestea rezumandu-se la:

- Solul - favorabil agriculturii si cresterii animalelor. Din suprafata totala a judetului de 533.127 ha, 72,2 % reprezinta zona agricola, 16,4 % paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera si 11,4 % alte suprafete (ape, suprafete construite, drumuri, cai ferate, etc.).

- Resursele subsolului - putin variate fiind reprezentate aproape in totalitate de materiale de constructie. Se exploateaza mai mult pe plan local, gresii, calcare oalitice, nisip, argila si loess. In unele sate sunt folosite local ape minerale sulfuroase, bicarbonatate iodobromurata si magneziano-sodice (Dranceni, Murgeni, Pungesti, Danesti). Lipsa altor materii prime si a resurselor de apa, constituie motivatii importante ale dezvoltarii lente si tarzii a asezarilor urbane din judet.

Programe de dezvolare

Programul de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vaslui a demarat, o campanie de promovare in comunele judetului a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Avand in vedere necesitatea de informare corecta a potentialilor benefeciari.

De asemenaea, au fost si vor fi organizate sesiuni de comunicare in centrele de commune. Acest program presupune modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.

Consiliul judetean Vaslui a anuntat finalizarea proiectului transfrontalier „Viziuni comune”, finantat în cadrul Programului de Vecinatate Romania-Moldova 2004 - 2006, Phare CBC 2005, prioritatea 1: Dezvoltare economica si sociala.

Valoarea totala a proiectului este de 62.950 Euro, din care 56.655 Euro a reprezentat finantarea nerambursabila a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei. Proiectul „Viziuni comune” a fost implementat de Consiliul Judetean Vaslui in parteneriat cu doua Consilii Raionale din Republica Moldova: Soroca si Hincesti.

Scopul proiectului „Viziuni comune” initiat de Consiliul judetean Vaslui a fost sprijinirea administratiilor publice din comunitati mici din judetul Vaslui si raioanele Soroca si Hincesti, in elaborarea de strategii proprii de dezvoltare economico-sociala, printr-o serie de activitati menite sa le imbunatateasca capacitatea de analiza, planificare si identificare a resurselor necesare pentru dezvoltarea comunitara.

Prin proiect au fost realizate activitati de formare a formatorilor in planificare strategica, care vor putea fi utilizati ca resurse la nivel local, activitati de instruire a functionarilor publici de la nivel local in domenii de interes pentru sustinerea dezvoltarii economice locale, au fost elaborate si editate strategii locale de dezvoltare pentru 7 comunitati mici, a fost realizat transferul de know-how in domeniul planificarii strategice si au fost identificate noi oportunitati de colaborare in domeniul dezvoltarii economice locale la nivel transfrontalier.

Preview document

Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 1
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 2
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 3
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 4
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 5
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 6
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 7
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 8
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 9
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 10
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 11
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 12
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 13
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 14
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 15
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 16
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 17
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 18
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 19
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 20
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 21
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 22
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 23
Caracteristică generală a județului Vaslui - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Generala a Judetului Vaslui.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza socio-economică regională

Regiunea acopera partea de Nord-Est al tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei. Geografic, regiunea se...

Marketingul fructelor la SC Fructera SA Bârlad

INTRODUCERE Marketingul a aparut in prima jumatate a secolului nostru , în ţările capitaliste dezvoltate, iniţial ca metoda de studiere şi...

Evaluarea riscurilor specifice în sectorul de competență al ISU Vaslui

Introducere Lucrarea de diplomă cu titlul ” Evaluarea riscurilor specifice în sectorul de competenţă al I.S.U. Vaslui” reprezintă o introducere în...

Evoluția social-economică a Comunei Zorleni, Județul Vaslui

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să reliefeze aspecte geografice, economice, istorice, social-politice şi culturale, ce caracterizează cât...

Poziția Județului Iași în Cadrul Regiunii Nord-Est

A. Descrierea Judetului Iasi A.1. Caracteristicile generale ale judetului Iasi Din punct de vedere geografic, teritoriul judetului Iasi este...

Consultanță Agricolă

CAP. I STRUCTURA ORGANIZATORICA A SERVICIILOR DE CONSULTANTA AGRICOLA LA NIVELUL JUDETULUI VASLUI 1.1. Structura organizatorica a Oficiului...

Schimbările climatice și arhitectură spatială în profil teritorial

INTRODUCERE Va puteti imagina o lume in care secetele sunt de lunga durata, iar inundatiile mai devastatoare; unde insulele sunt scufundate; unde...

Strategia de dezvoltare economico - socială a Comunei Ivanești, Județul Vaslui

1.1.CARACTERISTICI GENERALE 1.1.1.SCURT ISTORIC Prima atestare documentara a comunei Ivanesti( care pe atunci purta numele HUSANI) este...

Ai nevoie de altceva?