Caracteristici si Tendinte in Evolutia Sistemului Bancar Romanesc

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Caracteristici si Tendinte in Evolutia Sistemului Bancar Romanesc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Dezvoltarea și diversificarea activităților bancare în cadrul economiilor monetare actuale au impus abordări noi sub raportul tehnicilor și operațiunilor cu produse și servicii specifice.

Ca urmare a politicii de privatizare, multe bănci din România trec printr-un process continuu de reorganizare, de armonizare a tehnicilor și practicilor proprii cu experiența băncilor care le-au preluat sau cu care au fuzionat. Extinderea gamei produselor și serviciilor bancare, ca și utilizarea unor instrumente și tehnici adecvate, este un obiectiv prioritar pentru sistemul bancar românesc.

Succesul acțiunii de restructurare a sistemului bancar este demonstrat și de evoluția acestuia din anii care au urmat. Deși percepția public, afectată de numărul important de falimente înregistrate în domeniul bancar, a fost mai degrabă negativă, indicatorii de performanță au arătat o substanțială ameliorare a calității sistemului bancar.

Creșterea ponderii capitalului străin și procesul de privatizare au condus la modificări importante în structura sistemului bancar românesc, astfel că, dupa 2003, numărul de instituții de credit din sistem a început din nou să crească.

Macrostabilitatea și eforturile băncilor de consolidare a poziției lor pe piața internă, au contribuit la întărirea stabilității și solidarității sistemului bancar.

Astfel, anul 2003 poate fi considerat anul manifestării depline a rezultatelor procesului de asanare și consolidare a sectorului bancar, început în perioada 1999-2000 iar apariția unor noi bănci, fuziunile realizate la nivelul sucursalelor băncilor străine, au condus, după anul 2003, la o nouă arhitectură a sistemului bancar românesc.

Conținut

CARACTERISTICI ÎN EVOLUȚIA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC

Instituțiile de credit, persoane juridice române, se pot constitui și funcționa, cu respectarea legislației bancare, în una din următoarele categorii: bănci, organizații cooperatiste de credit, bănci de economisire și creditare în domeniul lucrativ, bănci de credit ipotecar și instituții emitente de monedă electronică.

Din analiza situațiilor financiare ale instituțiilor de credit, se observă caracteristici importante :

- în primul rând, cele mai mari bănci, BCR și BRD, au reușit să-și conserve fără problem pozițiile, cu prețul diminuării substanțiale a veniturilor.

- în al doilea rând, putem identifica anumite bănci care au reușit să-și majoreze semnificativ, cu peste 10%, volumul de noi împrumuturi. Strategia acestor bănci s-a bazat pe o abordare echilibrată și în perioada de „boom”, scopul principal nefiind profitul și cota de piață.

- în al treilea rând, analizând raportul credite/depozite, putem diferenția băncile in două categorii: bănci cu un raport subunitar, fapt ce relevă adoptarea unei strategii moderate de creditare și bănci cu un raport supraunitar, fapt ce pune în evidență dependența acestor bănci de resurse externe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici si Tendinte in Evolutia Sistemului Bancar Romanesc.doc