Caracteristicile întreprinzătorului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3130
Mărime: 37.61KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Murariu
Puncte necesare: 7
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Materie: Economia Afacerilor

Cuprins

  1. I. Introducere. Conceptul de intreprinzator
  2. II. Profilul intreprinzatorului
  3. 1. Intreprinzatorul si Small Business Owner-ul
  4. 2. Intreprinzatorul si managerul
  5. 3. Aspecte privind profilul intreprinzatorului
  6. 4. Cei "zece factori D" pentru intreprinzatori
  7. 5. Motive pentru a fi intreprinzator
  8. III. Caracteristicile intreprinzatorului
  9. IV. Concluzii
  10. V. Bibliografie

Extras din proiect

Caracteristicile intreprinzatorului

Cuvinte cheie: intreprinzator, caracteristicile intreprinzatorului, abilitati personale, competente profesionale, motivatie

Rezumat: Crearea si dezvoltarea unei intreprinderi presupune existenta unei oportunitati favorabile pe piata de care sa profite viitorul intreprinzator. Acesta trebuie sa conceapa un nou produs, un nou proces de productie sau sa realizeze o inovatie, asumandu-si totodata trei functii majore: purtator de risc si incertitudine, inovator respectiv, conducator si organizator al intreprinderii. Motivatia crearii unei intreprinderi este determinata de o serie de factori precum: factori genetici, factori familiali, factori educationali, exprientele anterioare, factori organizationali sau de mediu, dupa ce, in prealabil are loc evaluarea riscului. In cadrul acestei lucrari se prezinta pasii pe care trebuie sa ii parcurga un viitor intreprinzator pornind de a caracteristicile esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca.

I. Introducere. Conceptul de intreprinzator

In intreprinderea mica si chiar mijlocie, rolul intreprinzatorului este de necontestat, in primul rand, pentru ca el este si manager. In acest fel, el influenteaza intr-o foarte mare masura, performantele respectivei intreprinderi. Intreprinzatorul este actorul principal, factorul activ si determinant. In sens larg, conceptul de intreprinzator reprezinta numele dat in teoria economica proprietarului-manager al unei firme. Logica economica sugereaza ca fundament, in cazul definirii notiunii de intreprinzator, tocmai identificarea concreta a rolului acestuia in cadrul firmei.

In viziunea lui Schumpeter, intreprinzatorul este persoana care realizeaza un nou produs sau un nou proces de productie, printr-o noua combinatie a factorilor de productie, in esenta printr-o inovatie.

Sunt avute in vedere cinci tipuri de inovatii:

a) Oferirea unui nou produs

b) Realizarea unei metode de productie mai eficace in cazul unui bun deja existent

c) Descoperirea unei noi metode de organizare si conducere

d) Utilizarea unor noi surse de materii prime

e) Descoperirea si cucerirea de noi piete.

Teoria lui Schumpeter este imbunatatita de Leibenstein care delimiteaza doua tipuri de intreprinzatori:

a) Inovatorul, care realizeaza prin inovatii noi combinatii ale factorilor de productie

b) Intreprinzatorul, care se caracterizeaza printr-o functie manageriala si care, reuseste, mai mult sau mai putin cu succes, sa realizeze combinari traditionale.

Se poate face o distintie de termeni dintre proprietarul unei intreprinderi mici si mijlocii si intreprinzator, astfel:

a) Proprietarul este persoana care creaza si conduce o intreprindere pentru a-si promova scopurile personale. Intreprinderea va fi principala sa sursa de venit, consumandu-i majoritatea timpului si efortului.

b) Intreprinzatorul este persoana care influenteaza si conduce o intreprindere, avand drept scop central profitul si cresterea. Este caracterizat prin comportament inovativ si prin folosirea principiilor managementului strategic.

Totusi, nu orice proprietar-manager al unei intreprinderi poate fi considerat intreprinzator. Daca latura inovatoare a activitatii sale nu apare, el poate fi considerat doar administrator. Prin urmare, se contureaza trei directii fundamentale:

- Intreprinzatorul pasiv- este cel care doar reactioneaza si raspunde la semnalele pietei, in acest fel facilitand procesele de piata.

- Intreprinzatorul activ - este cel care, prin activitatea si managementul aplicat, cauzeaza imbunatatiri de natura graduala asupra produselor si proceselor existente.

- Intreprinzatorul inovator este cel care cauzeaza dezvoltarea economica prin introducerea de inovatii, care schimba, in mod fundamental, alocarea factorilor de productie.

Exista doua abordari ale procesului de analiza a intreprinzatorilor: cea clasica, bazata pe valorile individuale ale intreprinzatorilor, si cea bazata pe contextul social, in care intreprinzatorii isi desfasoara activitatea.

II. Profilul intreprinzatorului

Dupa cum se stie, nu oricine poate fi intreprinzator, pentru a reusi fiind necesare anumite abilitati si calitati. Prin urmare, s-ar putea presupune ca exista un profil psihologic al intreprinzatorului.

1. Intreprinzatorul si Small Business Owner-ul

Entrepreneurship-ul face diferenta intre intreprinzator si patronul unei mici afaceri. Toate firmele mici si noi au probleme si caracteristici asemanatoare, dar nu toate se subscriu entrepreneurship-ului. O persoana care deschide un mic magazin de cartier nu este un intreprinzator real, chiar daca infiinteaza o noua intreprindere. Acesta desfasoara o activitate similara cu cea a multor altor persoane, ramanand un patron al unei firme de tip small business.

Un patron al unei firme mici isi infiinteaza si conduce firma cu scopul de a-si atinge obiectivele personale. Afacerea este o extensie a nevoilor, obiectivelor si personalitatii fondatorului. Pentru acesta dezoltarea firmei nu este cel mai mare obiectiv. Spre deosebire de acesta, intreprinzatorul isi construieste afacerea pentru a o extinde si pentru a obtine profit. Intreprinzatorul este si foarte inovator, el creeaza produse noi, identifica piete noi si utilizeaza strategii moderne de management.

2. Intreprinzatorul si managerul

Un intreprinzator nu poate fi disociat de stiinta managementului, cu atat mai mult cu cat implementarea in activitatea practica, de zi cu zi, a atributiilor ce ii revin acestuia sunt indisolubil legate de functiile managementului.

In multe calitati ale personalitatii intreprinzatorii si managerii se aseamana. Dar acestia se si deosebesc, de exemplu prin sistemul lor de valori si prin felul lor de a aplica stiinta si abilitatile lor. Intreprinzatorii se bazeaza, de mult prea multe ori, pe intuitia lor si convingerile lor subiective. Acestia sunt deseori mai individualisti, flexibili si mai oportunisti decat managerii, care sunt supusi reglementarilor organizatiilor birocratice.

In ceea ce priveste procesul decizional, managerii, in calitate de administratori si intreprinzatori, au premise total diferite. Se considera ca intreprinzatorii dispun de valori mai puternice decat managerii si anume:

-Commitment

-Vointa de a crea

-Originalitate

-Obtinerea performantei

-Orientarea spre client

-Flexibilitate

Bibliografie

1. Adrian Dumitru Tantau - Entrepreneurship. Gandeste inovator si pragmatic, Editura CH Beck, Bucuresti, 2011

2. Mihai Popescu, Economia afacerilor-note de curs, Suceava 2016

3. Economia intreprinderii, suport de curs USV, 2012

4. Sursa online: http://intreprinzatori.ro/intreprinzatorul/intreprinzatorul-de-succes/, ulttima accesare: 20.01.2017

Preview document

Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 1
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 2
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 3
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 4
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 5
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 6
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 7
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 8
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 9
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 10
Caracteristicile întreprinzătorului - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Caracteristicile intreprinzatorului.docx

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea spiritului întreprinzător în contextul economiei românești

Introducere În întrega lume, o importanţă din ce în ce mai mare o reprezintă noile programe legate de afaceri ceea ce presupune a organiza şi a...

Întreprinzătorul

Întreprinzatorul Orice persoana, femeie sau barbat, batrân sau tânar, având idei în legatura cu modul în care se poate face “ceva” mai bine...

Managerii, întreprinzătorii și liderii

I. Managerii Calitatea procesului de management si implicit rezultatele obţinute de o organizaţie depind de mangerii care desfăşoară aceste...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Microeconomie

TEMA NR. 1 1.PROBLEMELE FUNDAMENTALE ALE ECONOMIEI POLITICE 1.Întrebarile fundamentale pe care (si) le pune teoria economica 2.Nevoile economice...

Microeconomie

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN OBIECTUL ŞI METODA ECONOMIEI CA ŞTIINŢĂ 1.1. Obiectul de studiu al economiei. Microeconomia şi macroeconomia,...

Economia Întreprinderii

Capitolul 1 TEORIA FIRMEI-SUPORTUL EXISTENTEI MICROECONOMIEI Firma (întreprinderea) este considerata celula de baza în mecanismul complex al...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Cadrul Legal al IMM-urilor în România

Motto: "Nu poti invata pe nimeni nimic. Poti doar sa ajuti oamenii sa descopere." Galileo Galilei CAP. I. INTRODUCERE ÎN STUDIUL IMM-URILOR....

Proiectarea și organizarea întreprinderii S.C. BaseCamp S.R.L.

1 Etapele infiintarii unei intreprinderii 1.1 Intreprinderea Întreprinderea este orice formă de organizare a unei activități economice, autonomă...

Profilul Întreprinzătorului Român

1. Accepţiunile termenului de ,,întreprinzător’’ - Întreprinzătorul este cel care îşi asumă riscuri, pregătind inovaţia; el “întreprinde”. Această...

Caracteristicile întreprinzătorului

1. Motivatia intreprinzatorului In procesul crearii si dezvoltarii intreprinderilor, intreprinzatorul este actorul principal, factorul activ si...

Întreprinzătorul - Promotorul Afacerilor

A fi întreprinzător este o experienţă unică, provocatoare, cu satisfacţii deosebite, însă uneori şi cu mari frustrări. Pentru a derula afacerea,...

Economia și gestiunea întreprinderii

70. Adaptarea întreprinderilor la schimbare se numeşte: R: e Flexibilitate de răspuns 72. Analiza financiară a întreprinderii are ca scop: R:...

Managementul IMM-urilor

1.1 Premisele managementului intreprenorial Abordarea managementului intreprenorial se poate realize in mai multe moduri. Premisele la care se...

Inițierea în afaceri

CAPITOLUL I. AFACEREA ŞI ROLUL EI ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1. SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORICUL AFACERILOR ŞI DEFINIREA NOŢIUNII DE AFACERE Originea...

Ai nevoie de altceva?