Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 2746
Mărime: 2.22MB (arhivat)
Publicat de: Petre Miron
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE – ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Cuprins

  1. 1. Piata carnii in Uniunea Europeana pag 3
  2. 2. Piata carnii in Romania pag 4
  3. 3. Cercearea calitativa a pietei carnii din Romania:
  4. • Obiectivele cercetarii pag 6
  5. • Ipotezele cercetarii pag 6
  6. • Modelul chestionarului pag 6
  7. 4. Analiza si interpretarea rezultatelor cercetarii pag 8
  8. 5. Anexa: rezultatele chestionarului

Extras din proiect

Piata carnii in Uniunea Europeana

Carnea a fost din cele mai vechi timpuri unul din produsele de baza in alimentatia oamenilor, fie ca au vanat riscandu-si vietile sau au invatat sa creasca animalele pe care le puteau consuma, acestia au avut nevoie de substantele nutritive pe care le ofera carnea.

Astazi carnea este in continuare o prioritate in dieta majoritatii, chiar daca nu mai trebuie decat sa mergem la magazin pentru a ne procura acest produs, iar lipsa de efort se observa in siluetele tot mai greoaie.

In Uniunea Europeana pe piata carnii se subventioneaza producatorii, comerciantii, procesatorii si exportatorii.

Piata carnii de vita, oaie si capra cuprinde: animalele vii; carnea refrigerată şi congelată; carnea afumată, marinată, uscată si în saramură; seul; produsele care conţin carne sau măruntaie în stare conservată, procesată sau ambalată.

Reglementările pe piata carnii de vita, oaie si capra sunt: achiziţiile de intervenţie; subvenţionarea depozitarii; primele directe pentru subvenţionarea venitului; import-exportul;

Beneficiarii acestor reglemantari sunt: producatorii (primesc prima directă); procesatorii si comerciantii (primesc prima de achiziţii si depozitare); exportatorii (primesc prima pentru export).

In Uniunea Europeana productia de carne de vita a inregistrat scaderi in fiecare dintre ultimii patru ani, coborand de la 8 milioane de tone in 2007 pana la 7,7 milioane de tone in 2010, o reducere de aproape 5%.

Scaderea are loc pe fondul cresterii costurilor de intretinere a animalelor si ca urmare a preturilor mici pe care le ofera procesatorii. Analistii estimeaza ca productia totala de carne de vita din Uniunea Europeana va continua sa scada urmand sa atinga 7,6 milioane de tone in 2014.

In privinta productiei de carne de pasare se estimeaza sa creasca cu 7% de la 11660000 de tone metrice (MMT) în 2009 pana la 12.46MMT până în 2020, potrivit Comisiei Europene pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurala raportul Perspective ale pietelor si veniturilor agricole în Uniunea Europeana 2010-2020 Consumul de carne de pasare ar putea creste cu mai mult de sase procente, de la 23.25 kg pe cap de locuitor în 2009, la 24.72 kg pe cap de locuitor în 2020. Până în 2016, UE ar deveni un importator net de carne de pasare importurile urcand la 845 de mii de tone metrice (MT) si exporturile scad pană la 810,000 MT. Aceste previziuni se bazeaza pe ipoteze specifice referitoare la conditiile macroeconomice, comert politica de mediu şi agricole, conditiile meteorologice si de evolutia pietei internationale.

Piata carnii in Romania

In Romania s-au produs in primele noua luni ale anului trecut 213.000 tone de carne de vita, conform MADR. Astfel Romania ar detine o cota de 2,7% din piata carnii de vita la nivelul Uniunii Europene. Totusi, efectivele de bovine din Romania se incadreaza in trendul european inregistrand scaderi in ultimii trei ani. Daca in perioada 2001-2007 efectivele de bovine din Romania s-au situat in jurul valorii de 2,8 milioane de capete, incepand de anul urmator acestea s-au redus ajungand la 2,4 milioane de capete in 2010, o scadere de aproape 12% in patru ani.

In privinta carnii de pasare, consumul intern pare sa fi ramas destul de stabil la 11.6MMT Consumul de carne de pasare pe cap de locuitor este previzionat sa stea la 24.7 kg în 2020, mai mult cu 6% decât nivelul din 2009. Acest lucru se compara cu 15.4 kg de carne de vita si manzat, si mai putin de 2 kg de carne de oaie si capra. Cu toate acestea, perceptia consumatorilor de carne cu privire la impactul acestora asupra mediului si a ingrijorarilor privind bunastarea animalelor ar putea influenta cererea.

Producatorii romani de carne prefera sa exporte in Occident, unde gasesc o piata de desfacere mai generoasa, lasand piata locala la mana importatorilor. Expertii din piata, afirma ca situatia este cauzata de puterea de cumparare redusa, care nu permite romanilor sa cumpere alimente de calitate.

Anul trecut, spre exemplu, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, Romania a exportat 58.500 de tone de carne si preparate din pui, in valoare de 81,5 milioane de euro si a importat cantitati de doua ori mai mari, de 93.500 tone, in valoare de 114,9 milioane de euro.

"Daca va uitati in structura exporturilor, veti descoperi ca cele mai multe vizeaza produse de calitate superioara, de la piept de pui la diverse produse procesate - semipreparate, specialitati", afirma omul de afaceri.

Cele mai multe importuri de carne de pui vizeaza pulpe si aripioare.

"Romanii prefera aceste produse in principal din cauza pretului mai mic. Occidentalii nu le prea mananca. La noi, insa, din cauza saraciei, se mananca orice, asa ca imporuturile ieftine sunt favorizate", mentioneaza Ilie Van.

Practic, firmele romanesti prefera sa iasa la export unde castiga bani buni, decat sa isi adapteze oferta pentru piata locala. "Afara, consumatorii se uita in primul rand la calitatea produsului, la nivelul de grasime, si apoi la pret. La noi e tocmai invers", explica reprezentantul patronatului.

Situatia este oarecum similara si in piata carnii de porc. Anul trecut, in Romania s-au taiat 2,73 milioane de porci, care insa nu au acoperit decat 54% din necesarul de carne. Restul de 46% a fost adus din import.

"Din import vine in special carne de lucru, pentru ca occidentalii nu consuma, spre exemplu, ceafa de porc, ciolane, slanina etc", explica Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatul Roman al Carnii de Porc.

"Spre deosebire de piata carnii de pui, acolo unde avem exporturi importante, la carnea de porc acestea sunt destul de reduse, cel putin pe piata europeana. Oportunitatile de export sunt in tari precum China sau Rusia", a spus Tudor.

El a mai aratat ca in Occident, obiceiurile de consum sunt ceva mai diferite fata de Romania. Acolo nu se consuma atata ceafa de porc, piept de porc, slanina, organe sau ciolane. "Acestea sunt insa cautate la noi, atat in industria de preparare cat si in consumul obisnuit, avand in vedere preturile foarte mici", a explicat expertul

Preview document

Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 1
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 2
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 3
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 4
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 5
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 6
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 7
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 8
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 9
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 10
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 11
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 12
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 13
Cercetarea calitativă asupra pieței cărnii - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Calitativa asupra Pietei Carnii.docx
  • Cercetarea Calitativa asupra Pietei Carnii.pptx

Alții au mai descărcat și

Piața produselor farmaceutice din România

Introducere Industria farmaceutica romaneasca este intr-o continua schimbare datorita noilor oportunitati ce apar pe piata. Odata cu numarul tot...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia creșterii animalelor - ovine - rasa țurcană

I.Introducere 1.Importanta cresterii animalelor Istoria civilizatiei este asociata indeaproape cu animalele domestice. La aparitia...

Ai nevoie de altceva?