Cererea de monedă și inovația financiară

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16165
Mărime: 181.39KB (arhivat)
Publicat de: Laura Gherasim
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Rezumat pag 2
  2. Introducere pag 3
  3. Cap. I CEREREA DE MONEDĂ
  4. 1.1 Fundamentarea teoretică a cererii de monedă pag 4
  5. 1.2 Piața financiară și echilibrul monetar în teoria economică pag 12
  6. Cap II INOVAŢIA FINANCIARĂ
  7. 2.1 Fundamentele teoretice ale inovaţei financiare pag 22
  8. 2.2 Inovația financiară – trăsărură caracteristică a sistemelor financiare contemporane pag 31
  9. Concluzii pag 39
  10. Bibliografie pag 41

Extras din proiect

Rezumat

În contextul actual al economiei de piaţă concurenţiale din ţara noastră, lucrarea de faţă se doreşte a fi un ghid foarte util pentru a înţelege legătura existentă între cererea de monedă a statului şi inovaţia financiară ca şi trăsătură caracteristică a sistemelor financiare contemporane.

O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, problema stabilităţii şi întăririi monedei noastre naţionale este nu numai actuală, dar şi de o mare acuitate politică, economică şi socială Intr-un astfel de context, existenta inovaţiilor financiare este omniprezenta, contribuind la instabilitatea funcţiei cererii de monedă, întreţinând fluctuaţiile vitezei de circulaţie a monedelor, făcând mai dificilă prevederea mişcărilor pe termen scurt a acestora.

În principiu, inovaţia financiară creşte eficienţa sistemului financiar (permiţând încorporarea tehnologiilor financiare performante, stimulând concurenţa, ameliorând alocarea resurselor), dar aceasta poate fi în acelaşi timp şi cauza unei anumite fragilităţi a sistemului.

Prin urmare, suntem obligaţi în permanenţă să veghem asupra corelării stricte a circulaţiei monetare cu necesităţile reale ale economiei, pentru că numai astfel se poate sprijini stabilitatea monedei şi, implicit, se crează premisele creşterii economice şi a derulării unui comerţ eficient, mai ales a celui exterior.

Pentru aceasta, în ţările cu economie de piaţă dezvoltată, moneda naţională şi activitatea de creditare realizată prin intermediul băncilor joacă un rol determinant în desfăşurarea proceselor economice, în reglarea circuitelor economice la nivel micro- şi macroeconomic, a lichidităţii operatorilor economici, a economiei în ansamblul său.

INTRODUCERE

În economiile contemporane, derularea relaţiilor comerciale şi a altor raporturi de piaţă este strâns legată de existenţa instrumentelor şi a mijloacelor de plată. Acest lucru impune manifestarea pregnantă a cererii de monedă.

Pe fondul presiunilor inflaţioniste, s-au accentuat şi presiunile la nivelul cererii de monedă, Banca Centrală fiind obligată să selecteze acea cerere viabilă care, prin acoperirea ei, să nu genereze noi tensiuni la nivelul preţurilor din economie.

Vorbind despre cererea de monedă, J.M.Le Page arată că noţiunea de cerere de monedă nu are nimic concludent. Macroeconomia contemporană o utilizează pentru a putea defini o piaţă a monedei, altfel spus, locul de confruntare al monedei oferite de autorităţile monetare şi al încasărilor dorite de agenţii economici. Variaţiile venitului nominal, ale preţurilor şi ale ratelor dobânzilor sunt rezultatul acestor confruntări.

Altfel spus, sectorul nonbancar (agenţii economici, populaţia), dar nu numai acesta (deoarece şi statul este un mare solicitant de monedă, precum şi sistemul bancar) este cel care, prin acţiunile sale, conduce la stabilirea echilibrului pe piaţa monetară.

Termenul cerere de monedă exprimă atât un concept, cât şi o funcţie. Definiţia conceptului pune în evidenţă noţiunea de încasare monetară, iar funcţia asociată cererii de monedă rezultă din interpretarea modernă a ecuaţiei cantitative.

Deşi moneda face parte din viaţa noastră de zi cu zi şi toată lumea o cunoaşte şio utilizează, puţine alte definiţii au iscat controverse mai mari. Atât definiţia, cât şi funcţiile monedei diferă ca abordare de la un autor la altul.

Caracterul complex al monedei a fîcut necesară instituirea, încă de la apariţia acesteia, a unor organism abilitate cu atribuţii în domeniul reglementării emisiunii monedelor naţionale şi al circulaţei lor la nivel intern şi internaţional.

Formele actuale de organizare a circulaţiei monetare din diverse ţări, dar şi pe plan internaţional, reprezintărezultatul unui proces continuu de transformări şi inovaţii în plan monetar, proces care a constat, pe de o parte, în disocierea treptată a aurului de la baza sistemelor băneşti, iar pe de altă parte, în dematerializarea instrumentuluimonetar.

Inovaţiile contemporane în plan financiar şi monetar au o semnificaţie foarte complexă şi conduc la estomparea din ce în ce mai puternică a graniţei dintre monedă şi celelalte active financiare.

Analiza cererii de monedă în cadrul diferitelor teorii monetare pune în evidenţă motivele care se solicită şi se deţine moneda. În practică, cunoaşterea cererii de monedă prezintă importaţă pentru autoritatea monetară în vederea orientărilor acţiunilor sale pentru asigurarea stabilităţii monedei naţionale.

În cele ce urmează vom aborda atât aspectele teoretice ale cererii de monedă, cât şi manifestarea acestui fenomen în economia României.

CAPITOLUL I

CEREREA DE MONEDĂ

1.1 FUNDAMENTAREA TEORETICĂ A CERERII DE MONEDĂ

Bazele analizei cererii de monedă din punct de vedere teoretic le-au constituit lucrarea „Teoria Generală” a lui J.M.Keynes, care, chiar dacă nu abordează în mod evident cererea de monedă, vorbeşte, în fapt, de acelaşi lucru prin utilizarea conceptului preferinţa pentru lichiditate. Aceasta este, la urma urmei, cea care influenţează nivelul ratei dobânzii de pe piaţă şi, mai departe, investiţiile la nivel macroeconomic şi, implicit, nivelul venitului.

Seria de legături existente între variabilele macroeconomice evidenţiază, în fapt, canalele de transmitere al politicii monetare; altfel spus, interacţiunea dintre oferta de monedă şi cererea pentru monedă. Această interacţiune evidenţiază cantitatea de monedă pe care agenţii pieţei (fie că este vorba de agenţi economici, fie că este vorba de populaţie şi de stat, în calitatea sa de debitor net la nivelul economiei – în ultima perioadă-) doresc să o deţină la un anumit moment.

Analiza cererii de monedă ridică două probleme:

Preview document

Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 1
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 2
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 3
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 4
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 5
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 6
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 7
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 8
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 9
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 10
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 11
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 12
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 13
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 14
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 15
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 16
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 17
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 18
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 19
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 20
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 21
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 22
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 23
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 24
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 25
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 26
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 27
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 28
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 29
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 30
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 31
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 32
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 33
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 34
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 35
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 36
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 37
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 38
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 39
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 40
Cererea de monedă și inovația financiară - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Cererea de Moneda si Inovatia Financiara.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Regimul Juridic al Contractului de Credit Bancar

CAPITOLUL I CONSIDERENTE PRELIMINARII I.1 Noţiunea creditului. I.1.1 Istoric. Noţiunea de credit vine de la latinescul “creditum”care înseamna...

Piața monetară din Republica Moldova

Introducere Actualitatea temei. Piaţa monetară este o componentă esenţială a pieţei capitalurilor şi are un rol deosebit de important în derularea...

Cererea de Monedă

INTRODUCERE O problemă fundamentală a economiei monetare este procesul de formare a cererii de monedă.Noţiunea de „cerere de monedă”este relativ...

Premise pentru aderarea României la zona euro

I. NECESITATEA INTRODUCERII MONEDEI UNICE EUROPENE Euro reprezintă moneda unică europeană, adoptată până în momentul de faţă de către 17 state...

Reglementări privind contractul de credit bancar

Noţiunea creditului. Noţiunea de credit vine de la latinescul “creditum”care înseamna împrumut şi reprezintă nu alceva decât acea relaţie între...

Teoria Monetară Keynesiană și Neokeynesiană

Introducere Analiza monetară ocupă un loc important în toate lucrările lui Keynes, însă gândirea acestuia a evoluat sensibil în cursul timpului....

Inovația financiară. forme. cauze. consecințe

Cap. I : Consideratii generale asupra pietei financiare. Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de...

Gestiunea bazei monetare

I. CUVINTE CHEIE Cuvinte cheie propuse : - Masă monetară - Bază monetară; - Agregat; - M1,M2,M3 II. OBIECTIVELE STUDIULUI Obiectivele...

Ai nevoie de altceva?