Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2844
Mărime: 22.98KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Nicolae
Puncte necesare: 6
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor -Administratie Publica-

Cuprins

  1. Cap.1.Particularitatile deciziei administrative 3
  2. 1.1.Concept 4
  3. 1.2.Cerintele deciziei administrative 4
  4. Cap.2.Tipologia deciziilor administrative 6
  5. Cap.3.Concluzii 13
  6. Cap.4.Bibliografie 14

Extras din proiect

Orice activitate umană, ca totalitate a manifestărilor de conduită, pe plan concret sau mental, se realizează pe baza intenţiei şi a deciziei subiectelor de a efectua acea activitate.

In orice sistem socio-economic,in care exista si actioneaza societatea cooperativa,decizia reprezinta actul esential cel mai reprezentativ si principalul instrument de construire a viitorului.In procesul de management,consideram ca decizia este motorul oricarei activitati socoi-economice si se afla in relatie directa cu exercitarea fiecareia din functiile managementului si cu toate elementele ce definesc leadership-ul.

Decizia constituie forma sintetica a actului de conducere.Orice decizie presupune o selectie constienta din mai multe variante de actiune si in acelasi timp o orientare catre unul sau mai multe scopuri.

In general,in literatura de specialitate,decizia este definita ca un act esential al conducerii pentru rezolvarea unei probleme date,care se infaptuieste prin alegerea constienta,din mai multe variante de actiune posibile,a aceleia ce permite utilizarea rationala a resurselor umane, materiale, financiare si informationale in vederea realizarii scopului propus, cu cea mai ridicata eficienta economico-sociala.Particularizand,decizia administrativa reprezinta procesul rational de alegere a unei variante decizionale, din mai multe posibile, in vederea realizarii unui obiectiv al administratiei publice.O decizie trebuie sa cuprinda cel putin patru elemente esentiale:

- Factorii cu impact asupra alegerii unei anumite solutii;

- Selectia uneia din cel putin doua variante de actiune;

- Existenta uneia sau mai multor obiective de realizat;

- Prezenta unuia sau mai multor decidenti.

Pentru ca decizia administrativa sa asigure realizarea cu maximum de eficienta a scopului propus, este necesar sa raspunda unor cerinte, dintre care cele mai importante pot fi considerate:

a)Sa fie fundamentata jurdic,stiintific si social.

Fundamentarea stiintifica a deciziei asigura inlaturarea practicismului,rutinei,intamplarii,

improvizatiei,subiectivismului si constituie momentul esential al acesteia.Procesul complex de fundamentare a deciziilor consta in prelucrarea informatiilor in scopul furnizarii decidentului a elementelor necesare luarii hotararii.

De asemenea, se impune ca orice hotarare sa fie luata in conformitate cu cerintele generale ale cetatenilor,ale legislatiei in vigoare si sa fie create toate conditiile in vederea transpunerii in practica.Fundamentarea juridica a deciziei administrative este o conditie sine qua non pentru aplicarea ei.

b)Sa fie rezultatul echipei manageriale si sa stimuleze initiativa cetatenilor.

Managementul modern determina lucrul in echipa ,in care liderul are rol catalizator.In cadrul administratiei, echipa trebuie sa atraga si cetatenii in fundamentarea si elaborarea deciziilor.Deciziile de grup sunt mai bine intelese de oameni, iar acceptarea acestora este mai mare cand participa la luarea deciziilor.

c)Sa fie pragmatica si simpla

Orice decizie administrativa trebuie sa aiba o utilitate practica.Pentru aceasta este necesara o evaluare complexa si completa a situatiei economico-sociale din unitatea administrativ-teritoriala, care sa tina seama de problemele specifice locale, corelate cu cele nationale.Actele normative cu impact pe intreg teritoriul tarii vor relationa obiectivele generale ale macrosistemului cu cele specifice ale microsistemului administrativ.Simplitatea deciziei prezinta importanta intrucat creste operativitatea in procesul executiei iar decidentii actioneaza in timp util.De asemenea, simplitatea impune ca decizia sa aiba o succesiune logica.

d)Sa fie oportuna

Decizia administrativa trebuie sa fie luata de organul potrivit la momentul potrivit.Organele administratiei locale cunosc cel mai bine nevoile sociale locale.Trebuie mentionat ca in luarea deciziilor organele locale tin seama de actele normative elaborate de administratia centrala,care la randul ei se consulta direct cu reprezentantii de la nivel local.

e)Sa aiba caracter sistemic

Decizia administrativa va fi integrata in sistemul deciziilor administrative adoptate anterior.In felul acesta dispar suprapunerile si contradictiile dintre diferitele decizii.Caracterul sistemic asigura coerenta deciziei administrative.

Preview document

Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 1
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 2
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 3
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 4
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 5
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 6
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 7
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 8
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 9
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 10
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 11
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 12
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 13
Clasificarea deciziilor din administrația publică și interdependența lor - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Clasificarea Deciziilor din Administratia Publica si Interdependenta Lor.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul procesului decizional în administrația publică

1.Notiuni introductive 1.1 Conceptul de administratie publica Termenul de “administratie” provine din limba latina, “administer” traducandu-se...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?