Coca-Cola

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3138
Mărime: 77.87KB (arhivat)
Publicat de: Costache Leonte
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Pirvu
Universitatea din Piteşti, Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea: Economie şi finanţe europene , anul I.

Cuprins

  1. Capitolul I. Descrierea companiei 4
  2. I.1 Scurt istoric 4
  3. I.2 Obiectul de activitate 4
  4. I.1.1 Compania Coca-Cola in Romania 5
  5. I.3 Misiunea 6
  6. I.4 Structura organizatorica si personalul Companiei Coca-Cola HBC Romania 6
  7. I.5 Încadrarea în gradul de transnaţionalitate 7
  8. Capitolul 2: Analiza indicatorilor de performanţă financiară, în perioada 2010-2015 8
  9. 2.1 Idicatorii de eficienţă ai activităţii companiei transnaţionale Coca-Cola 8
  10. 2.1.1 Rata profitului brut 8
  11. 2.1.2 Rentabilitatea 9
  12. 2.1.3 Efectul de pârghie sau multiplicatorul capitalului 10
  13. 2.2 Indicatorul de lichiditate 11
  14. 2.2.1 Lichiditatea creditelor 11
  15. 2.3 Indicatorul de solvabilitate 12
  16. 2.3.1 Gradul de acoperire a capitalului propriu prin patrimoniu 12
  17. Capitolul III: Perspectivele de dezvoltare a pietei intreprinderii 13
  18. Bibliografie 15

Extras din proiect

Capitolul I. Descrierea companiei

I.1 Scurt istoric

Povestea băuturii legendare incepe la data de 8 mai 1886 in Atlanta, Georgia cand farmacistul John Styth Pemberton inventeaza in curtea casei sale, intr-un vas de alarma, o noua bautura carbogazoasa ce urma sa devina faimoasa racoritoare Coca-Cola. Afacerea insa nu atinge cote mari, vanzarile ajungand doar la noua porţii pe zi. In 1888 afacerea este cumparat de G. Candler care in scurt timp intensifica vanzarile si deschide (prin asociere cu alti investitori) “The Coca-Cola Company”- capitalul initial fiind de 100.000$, marca fiind inregistrata la data de 31 ianuarie 1893. Candler promoveaza intens produsul distribuind suveniruri, calendare, evantaie, ceasuri , etc. In scurt timp bautura facuta din frunze de coca si boabe de cola ajunge sa depaseasca granitele Americii cucerind usor, usor piata mondiala. In 1973 Coca-Cola era singura companie care putea vinde bauturi racoritoare in Republica Chineza. In 1991 Coca-Cola cucereste si piata din Romania, firma ”mama” deschide prima sucursala in Bucuresti. Acum firma si-a deschis noi sucursale in Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea, Vatra Dornei .

I.2 Obiectul de activitate

Obiectul de activitate al Companiei Coca Cola îl constituie producerea, distribuirea şi vinderea unui sortiment variat de băuturi non-acloolice carborante sau necarborante cum ar fi:

• Sucuri şi nectaruri;

• Ape minerale naturale;

• Ceaiuri şi cafea;

• Băuturi sportive şi băuturi energizante;

• Băuturi îmbogăţite cu vitamine şi minerale.

Cele mai vândute produse ale Comapniei Coca-Cola sunt : Coca-Cola, Fanta şi Sprite.

Coca-Cola a început să-şi realizeze reţeaua sa globală în anii ’20. Fiind acum prezentă în peste 200 tări şi producând sute de milioane de porţii pe zi, sistemul Coca-Cola a aplicat cu succes o formulă simplă la scară globală: crearea unui moment răcoritor contra unei sume de bani foarte mică - de sute de milioane de ori pe zi. Coca-Cola Company şi reţeaua ei de îmbuteliatori cuprind cel mai sofisticat şi atotpătrunzător sistem de producţie şi distribuţie din lume. Sistemul unic din lume a făcut din Compania Coca-Cola prima întreprindere de băuturi răcoritoare din lume. Compania vinde aproape jumătate din toate băuturile răcoritoare ce se consumă în întreaga lume. Nici o altă companie nu vinde nici jumătate din această cantitate. Pe măsură ce sistemul continuă să creeze o industrie de băuturi răcoritoare pe pieţele ce se află în dezvoltare, poziţia de frunte a companiei va lua tot mai mare amploare. Politica agresivă de promovare dusă s-a făcut remarcată şi prin numeroasele panouri publicitare şi semne care au invadat oraşele. Nivelul taxelor locale pentru acest tip de reclamă este redus în comparaţie cu cel din Occident. Astfel, firma şi-a permis să realizeze o publicitate stradală atât de agresivă. Un alt avantaj oferit de lipsa legilor în acest domeniu îl constituie neimpozitarea premiilor acordate în cadrul concursurilor organizate de firmă. Acţiunea de sponsorizare reprezintă pentru Companie un sprijin financiar acordat unor activităţi în special sportive, în contrapartidă cu creşterea notorietăţii sau a unui beneficiu pe planul imaginii sale, pe care se bazează foarte mult. Momentele acestea fac din Coca-Cola cel mai omniprezent produs de consum din lume.

I.1.1 Compania Coca-Cola in Romania

Statut juridic

Nume sau denumire: COCA-COLA HBC ROMANIA S.R.L.

Statut juridic: companie

Cod unic de inregistrare: 474152

Nr.inmatriculare: J40/12179/1991

Descriere Coca-Cola HBC Romania: compania este specializata in imbutelierea si distributia bauturilor racoritoare din aceasta gama.

Din anul 1991, de cand si-a inceput activitatea in Romania, Coca-Cola a introdus pe piata majoritatea bauturilor racoritoare cu recunoastere internationala, dar a si creat, special pentru consumatorii romani, marci dedicate conform preferintelor locale.

Incepand cu cele mai inalte standarde de calitate a produselor si pana la normele etice aplicate cu strictete in afaceri, sistemul Coca-Cola construieste incredere si intareste relatia cu toti partenerii sai.

Sistemul Coca-Cola este format din Compania Coca-Cola si imbuteliatorii sai. Fiecare componenta adauga valoare procesului si contribuie la succesul său.

Furnizorii contribuie cu materiale cum sunt ingredientele, ambalajele si mijloacele de transport.

Compania Coca-Cola, realizeaza concentratul de bauturi racoritoare, formuleaza standarde de calitate si marketing si aduce experienta strategica.

Imbuteliatorul produce si distribuie produsele. Clienti ofera accesul la consumatori.

Consumatorii isi manifesta dorinta lor de a cumpara produsul, alaturi de aprecieri privind gradul in care produsele noastre satisfac sau nu nevoile lor.

Legatura stransa cu piata romaneasca se traduce in principal prin parteneriatele comerciale dezvoltate in Romania. Peste doua treimi din materiile prime necesare procesului de productie, precum si o importanta parte din servicii (publicitate, relatii publice, transport sau distributie) sunt achizitionate de la furnizori romani. Printr-una dintre cele mai extinse retele de desfacere din tara, produsele Coca-Cola sunt disponibile in present in peste 70.000 de puncte de vanzare din Romania.

In cei 18 ani de cand Sistemul Coca-Cola este prezent pe piata din Romania, investitiile facute in economia romaneasca se ridica la 400 de milioane de euro, platind in fiecare an taxe in valoare de 40 milioane Euro, peste 70% din materiile prime necesarului de productie (sticle, etichete, frigidere etc), precum si servicii (agentii de media, relatii publice, transport), ce sunt achizitionate din Romania, de la furnizori romani.

Romania are o contributie majora, constanta pe parcursul anilor trecuti la mentinerea si imbunatatirea rezultatelor financiare ale grupului Coca-Cola HBC, fapt confirmat si de raportarile facute investitorilor

Ca parte a politicii sale de dezvoltare, Coca-Cola isi promoveaza consecvent principiile si valorile pe piata romaneasca, oferind permanent partenerilor de afaceri si consumatorilor romani produse si servicii de cea mai buna calitate, respectand in acelasi timp obiceiurile si cultura comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Succesul avut de Coca-Cola in Romania se datoreaza, intr-o buna masura, popularitatii de care marca se bucura inca inainte de a intra oficial pe piata si capacitatii companiei de a implementa, dupa lansarea in tara, un sistem de imbuteliere si distributie bine pus la punct. Dupa ce au facut cunostinta cu aceasta bautura, romanii au fost cuceriti de gustul unic al bauturii. Nimic nu se aseamana la gust cu Coca-Cola. Insa gustul nu este totul. Conteaza foarte mult legatura care se creeaza intre aceasta marca si consumator. De aceea, Coca-Cola a incercat sa intre in viata fiecaruia intr-un mod cat mai placut. Unul dintre pasii facuti de Coca-Cola, in Romania, pentru a se apropia de consumatori a fost facut in 1996, cand compania s-a asociat pentru prima data cu sarbatorile de pasti. Compania este considerata de foarte mult timp o marca dedicata intregii familii, iar Pastele este una dintre ocaziile in care familiile se reunesc pentru a celebra acest eveniment.

Intreaga istorie a Coca-Cola in Romania poate fi urmarita, in mod original, prin promotiile si campanile publicitare care ii puncteaza evolutia. Mesajele lor au vorbit despre Coca-Cola si valorile cu care se identifica: momente de neuitat in compania celor dragi, sarbatorite cu o racoritoare delicioasa si plina de savoare, rece ca gheata, care aminteste intotdeauna ca viata are gust. Coca-Cola se regaseste in aventurile celor tineri, in implinirile maturilor, in amintirile celor care calatoresc si in prieteniile care se leaga pentru totdeauna, pentru ca face parte din povestea tuturor si a fiecaruia in parte.

Bibliografie

1. http://documents.tips/documents/caracterizarea-pietei-prezent-si-perspective-a-firmei-coca-cola.html;

2. http://www.coca-cola.ro/ro/home/;

3. http://doingbusiness.ro/financiar/raport/947929/coca-cola-hbc-romania-srl/;

4. https://ro.scribd.com/doc/309755798/Analiza-Economica-Si-Financiara-Pentru-Firma-Coca-Cola.

Preview document

Coca-Cola - Pagina 1
Coca-Cola - Pagina 2
Coca-Cola - Pagina 3
Coca-Cola - Pagina 4
Coca-Cola - Pagina 5
Coca-Cola - Pagina 6
Coca-Cola - Pagina 7
Coca-Cola - Pagina 8
Coca-Cola - Pagina 9
Coca-Cola - Pagina 10
Coca-Cola - Pagina 11
Coca-Cola - Pagina 12
Coca-Cola - Pagina 13
Coca-Cola - Pagina 14
Coca-Cola - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Coca-Cola.docx

Alții au mai descărcat și

Evoluții recente ale companiilor transnaționale în economia mondială

INTRODUCERE Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este...

Analiza cash flowurilor unei societăți

INTRODUCERE Varietatea si complexitatea aspectelor legate de buna gestionare a trezoreriei întreprinderii creeaza un amplu câmp de analiza si...

Coca cola - mai mult decât o bautură, o legendă

Introducere În acest proiect am ales să vorbesc despre Compania Coca Cola, o companie cunoascută numai după nume și brand de 95% din populația...

Analiza economică și financiară pentru firma Coca-Cola

CAPITOLUL I BAZA DE INFORMAȚII 1.1 Prezentarea societății SC.Coca-Cola HBC.SRL România este cea mai mare companie din industria băuturilor...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Investiții Internaționale

TEMA I. INVESTIŢIILE STRĂINE – PREZENTARE GENERALĂ 1. Investiţiile străine – delimitări conceptual-metodologice. Tipuri de investitori. 2. Rolul...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politică de distribuție a Coca Cola HBC SRL

Coca Cola a reusit sa-si faca simtita prezenta pe piata internationala printr-o serie de promovari masive ale bauturilor racoritoare carbogazoase;...

Adaptarea societăților transnaționale la specificul cultural al mediului de afaceri din România

INTRODUCERE Asistăm, în ultima vreme, la o dezvoltare şi transformare fără precedent a lumii în care trăim. Aproape totul se schimbă, se...

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Politica promoțională a firmei Coca Cola

INTRODUCERE Această lucrare a fost realizată cu scopul de a analiza componenţa promoțională a mixului de marketing din cadrul companiei Coca-Cola....

Cercetare de marketing - Coca Cola Cherry

Capitolul 1 Prezentarea pietei, a firmei si a produsului 1.1 Coca Cola – prezentarea companiei 1.1.1 Profilul companiei Coca Cola Piata...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Aspecte ale publicitatii, ale comunicării și ale promovării în cadrul companiei Coca-Cola

ARGUMENT Coca-Cola este astăzi, indiscutabil, un adevărat mit al mărcilor, un simbol al mondializării și al societății de consum. Băutura și...

Linii de îmbuteliere Coca Cola

1.1. Coca-Cola, o marca americana, dar imbuteliata de greci Unul dintre cele mai valoroase branduri din lume, Coca-Cola, este prezent pe piata...

Ai nevoie de altceva?