Comerț electronic - actualitate și perspectivă

Proiect
8.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 32998
Mărime: 1.11MB (arhivat)
Publicat de: Andrian Morar
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nelu Florea
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR Specializarea: Management – ID

Cuprins

  1. MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI 5
  2. CAPITOLUL 1 COMERŢUL - ACTIVITATE DE BAZĂ A ECONOMIEI NAŢIONALE 6
  3. 1.1 CONCEPTE 6
  4. 1.2 EVOLUŢIE ÎN SPAŢIU ŞI TIMP 7
  5. 1.3 FUNCŢIILE ACTIVITĂŢII DE COMERŢ 13
  6. CAPITOLUL 2 COMERŢUL ELECTRONIC – FORMĂ MODERNĂ A AFACERILOR 17
  7. 2.1 EVOLUŢIE ŞI CONCEPTE DE COMERŢ ELECTRONIC 17
  8. 2.2 ARHITECTURA MODELULUI DE COMERŢ ELECTRONIC 22
  9. 2.3 DEFINIŢII ŞI TEHNOLOGII ALE COMERŢULUI ELECTRONIC 24
  10. 2.4 MODELE E-BUSINESS 26
  11. CAPITOLUL 3 CADRUL LEGISLATIV ŞI SISTEME ELECTRONICE DE PLATĂ 31
  12. 3.1 REGLEMENTĂRI LEGISLATIVE PRIVIND COMERŢUL ELECTRONIC 31
  13. 3.2 AUTORITĂŢI ŞI COMPETENŢE ÎN DOMENIUL 34
  14. 3.3 BANII ELECTRONICI ŞI SISTEME ELECTRONICE DE PLATĂ 36
  15. 3.4 TRANZACŢII BANCARE ELECTRONICE 48
  16. 3.5 SERVICII PUBLICE DE PLĂŢI ELECTRONICE – E-GUVERNARE 53
  17. CAPITOLUL 4 AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE COMERŢULUI ELECTRONIC 56
  18. 4.1 AVANTAJE ÎN RAPORT CU ACTIVITATEA DE COMERŢ CLASIC 56
  19. 4.2 DEZAVANTAJE ÎN RAPORT CU ACTIVITATEA DE COMERŢ CLASIC 58
  20. CAPITOLUL 5 COMERŢ ELECTRONIC ACTUALITATE ŞI PERSPECTIVĂ 60
  21. 5.1 METODOLOGIA CERCETĂRII 60
  22. 5.2 PREZENTAREA DOMENIULUI DE ACTIVITATE ANALIZAT 61
  23. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 77
  24. BIBLIOGRAFIE 79
  25. ANEXE 82
  26. Anexa 1 – GLOSAR DE TERMENI 82
  27. Anexa 2 – ORGANIGRAME 83
  28. Anexa 3 – CHESTIONAR PRIVIND ELEMENTE DE COMPORTAMENT ÎN PROCESUL DECIZIONAL AL CONSUMATORULUI 84
  29. LISTA FIGURILOR
  30. Figura 1.1 Circulaţia mărfurilor 14
  31. Figura 2.1 Distribuţia utilizatorilor de internet Europa / restul lumii 17
  32. Figura 2.2 Clasament al primelor 10 ţări europene dupa numărul de utilizatori (miloane) 18
  33. Figura 2.3 Structura economiei digitale 23
  34. Figura 2.4 Schema unui sistem electronic de plăţi 25
  35. Figura 2.2 Clasificarea modelelor e-business 27
  36. Figura 2.3 Model e-business 28
  37. Figura 3.1 Imagine Arhitecturală a unui SEP 37
  38. Figura 3.2 Pagina de deschidere a site-ului www.e-guvernare.ro 53
  39. Figura 5.3 Pagina de deschidere a site-ului www.fotopipe.ro 62
  40. Figura 5.1 Pagina de deschidere a site-ului www.eflamingo.ro 62
  41. Figura 5.2 Pagina de deschidere a site-ului www.emag.ro 63
  42. Figura 5.7 Distribuţia încasătilor după modalităţi de plată eMAG,Fotopipe (2007) 64
  43. Figura 5.8 Factori de influenţă in procesul de vânzări 66
  44. Figura 5.9 Repartiţia vânzărilor pe grupe de produse şi mărci eMAG, Fotopipe (2008) 66
  45. Figura 5.10 Pondere în vânzări a primelor trei mărci eMAG (2007) 67
  46. Figura 5.11 Pondere în vânzări a primelor mărci Fotopipe (2008) 67
  47. Figura 5.10 Grafic cu raportul vizitatori/cumpărători ai site-ului www.fotopipe.ro (2007-2009) 68
  48. Figura 5.11 Graficul vizitatorilor site-ului www.flamingo.ro (2007-2009) 68
  49. Figura 5.11 Efectul google AdWords în urma unei cautari folosind cuvintele cheie “sony lcd” 69
  50. Figura 5.4 Organigrama S.C. Emag International S.A. 83
  51. Figura 5.5 Organigrama Flamingo International S.A. 83
  52. Figura 5.6 Organigrama S.C. Fotopipe S.R.L. 83

Extras din proiect

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI

Potrivit Web Internet Archive, primul magazin online din România a fost lansat de către PC Net în 1997 şi se numea CyberShop.ro, acesta comercializând CD-uri cu muzică. La scurt timp, ia startul eShop.ro, primul magazin care introduce conceptul de coş de cumpărături – ce-i drept, într-o variantă rudimentară din punct de vedere al uzabilităţii.

În aceeaşi perioadă apar primii concurenţi, Romanian Music Online cu AllOnline.ro, dar putem observa şi o diversificare a pieţii. În septembrie 2001 putem remarca lansarea site-ului emania.ro considerat şi primul succes remarcabil. Evident fiind un domeniu cu o tentă aparent tehnică primele categorii de produse erau electrocasnice, IT, suport media etc. Totuşi, de aici şi până la apariţia site-urilor de licitaţii on-line (okazii.ro lansat in 2000) sau chiar anticariate on-line nu a fost decât un pas.

Multă vreme s-a considerat că o gamă de produse nu vor putea ajunge pe piaţa “e”, produsele alimentare, cele uşor perisabile etc. Avem astăzi suficienţi consumatori de pizza care o comandă pe internet. De la flori până la echipament şi tehnologie militară, astăzi le putem găsi cu usurinţă pe internet.

Prin 1994, odată cu apariţia DNT, unul din primii provideri de Internet din Iaşi, accesul la acestă imensă reţea, a devenit posibil şi pe plan local. Astfel, am reuşit să accesez primele magazine de comerţ electronic şi totodată să conştientizez enormul avantaj pe care acestea îl conferă. În acel moment infrastructura informatică, legislaţia ca şi alte domenii erau încă în fază incipientă. Datorită ocupaţiei şi a experienţei profesionale am avut posibilitatea de a fi la curent cu principalele transformări care au condus la apariţia infrastructurii tehnologice, una din componentele necesare derulării activităţilor de comerţ electronic. Pe parcurs, şi celelalte impedimente întâmpinate de comercianţi au fost înlăturate, astfel că în momentul de faţă consider că există suficiente resurse şi condiţii satisfăcătoare pentru buna desfăşurare a activităţii de comerţ electronic.

Totuşi apariţia magazinelor de comert electronic rezolva doar o parte a problemei. Cea a ofertei. Consumatorul nu a întărziat să apară, ce e drept mai timid la început, utilizând internetul ca pe o sursă de informaţii, iar magazinele online pe post de cataloage de produse. După ce obţinea suficiente date despre produsul dorit mergea şi îl comanda la magazinele tradiţionale uneori trebuind să aştepte zile, săptămâni până acestea îl puteau furniza în timp ce ahiziţia online ar fi diminuat semnificativ acest interval.

În prezent, comerţul electronic este obiectul unor studii economice, sociale, stiiţifice, iar unul dintre motivele principale a fost determinat tocmai de lipsa unor răspunsuri clare la diferite întrebări apărute pe parcurs. Dinamica deosebită a componentelor ce caracterizează comerţul electronic a constituit o altă provocare care m-a determinat în alegerea temei.

Capitolul 1

COMERŢUL - ACTIVITATE DE BAZĂ A ECONOMIEI NAŢIONALE

1.1 CONCEPTE

„Comerţul reprezintă schimbul de produse prin cumpărarea şi vânzarea lor; ramură a economiei în cadrul căreia se desfăşoară circulaţia mărfurilor” .

Etimologic, termenul de comerţ vine din cuvantul latin comercium, prin care se desemna schimbul efectuat cu ceva sau cu cineva.

Noul Dicţionar explicativ al limbii române furnizează următoarele definiţii:

“1. Activitate economică de valorificare a mărfurilor prin procesul de vânzare-cumpărare; negoţ;

2. Ramură a economiei naţionale în care se realizează circulaţia mărfurilor.”

Dicţionarul de sinonime indică pentru comerţ: negoţ, negustorie.

După dicţionarul Wikipedia , prin comerţ se înţelege schimbul voluntar (trading) între două entităţi al unor bunuri valoroase, comerţul fiind conceptul central din care a derivat capitalismul şi toate celelalte sisteme economice, iar prin comercializare înţelegandu-se procesul de transformare a unui bun sau serviciu într-o valoare echivalentă (mai preţioasă).

În ansamblu, noţiunea de comerţ are un conţinut complex:

• defineşte o funcţie economică stabileşte o relaţie între cumpărarea de bunuri (materii prime sau produse), servicii şi vânzarea lor, conservând caracteristicile fizice, dar în condiţii convenabile consumatorilor.

• în acelaşi timp aceeaşi noţiune defineşte profesiunea unui corp de agenţi economici care acţionează în cadrul pieţei, asigurând actele de schimb.

• sub aspect juridic, noţiunea de comerţ defineşte transferul titlurilor de proprietate asupra bunurilor sau serviciilor, precum şi prestaţiile de servicii realizate între diferitele stadii ale producţiei sau direct între producător şi consumator care, de asemenea, se consideră că reprezintă acte de comerţ .

• din perspectiva teoriei economice, comerţul este asociat cu schimbul oneros.

• din perspectiva teoriei distribuţiei (mişcare fizică [şi economică] a bunurilor materiale şi serviciilor spre consumatorul/ utilizatorul final) şi a marketingului, concept înrudit comerţului, este acela de verigă a canalului de distribuţie sau a lanţului de aprovizionare, unde comerţul este în poziţie de intermediar, distingându-se activităţile de intermediere cu ridicata şi cu amănuntul.

• din perspectiva structurilor economiei naţionale, există două reprezentări: una care porneşte de la calificarea activităţii drept activitate de comerţ şi una care se referă la gruparea actorilor (persoane fizice, întreprinderi) care au comerţul ca activitate principală.

Datorită complexităţii domeniului se poate menţiona faptul că un dicţionar de comerţ ar trebui să se ocupe de larga diversitate de instituţii şi domenii care servesc economia prin facilitarea în orice fel a distribuţiei bunurilor, serviciilor si totodată a accesului la ele.

Alain Samuelson îl citează pe Adam Smith arătând că acesta din urmă identifică o dublă relaţie între diviziunea muncii şi schimb. Pe de o parte, schimbul este la originea diviziunii muncii: „Această diviziune a muncii este consecinţa necesară a unei anumite înclinaţii naturale a tuturor oamenilor: acea predispoziţie care îi determină să traficheze, să facă troc şi să schimbe un lucru pentru o altă bogăţie.” Pe de altă parte diviziunea muncii progresează, amplificând piaţa, respectiv proporţiile schimbului în societate. Prima dintre aceste aserţiuni, fondată pe ideea că oamenii urmăresc să-şi satisfacă interesele prin intermediul celorlalţi, prin schimb, a generat conceptul de „Homo Economicus”, puternic exploatat ulterior de către Vifredo Pareto. Astfel comerţul este considerat un element central al existenţei sociale. Cum arăta tot Adam Smith: „Fiecare om devine un fel de negustor şi societatea însăşi devine o societate comerciantă” . Potrivit lui Alain Samuelson, pentru Adam Smith şi discipolii săi analiza societăţii din punctul de vedere al economiei politice se rezumă la explicarea modului în care funcţionează schimbul, aceasta având ca o consecinţă secundară şi faptul că bunurile nu mai sunt considerate ca satisfăcând trebuinţe de consum, ci, ca mijloace de a obţine alte bunuri.

Preview document

Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 1
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 2
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 3
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 4
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 5
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 6
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 7
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 8
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 9
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 10
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 11
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 12
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 13
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 14
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 15
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 16
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 17
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 18
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 19
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 20
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 21
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 22
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 23
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 24
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 25
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 26
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 27
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 28
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 29
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 30
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 31
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 32
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 33
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 34
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 35
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 36
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 37
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 38
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 39
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 40
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 41
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 42
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 43
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 44
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 45
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 46
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 47
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 48
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 49
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 50
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 51
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 52
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 53
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 54
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 55
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 56
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 57
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 58
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 59
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 60
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 61
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 62
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 63
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 64
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 65
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 66
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 67
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 68
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 69
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 70
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 71
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 72
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 73
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 74
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 75
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 76
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 77
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 78
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 79
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 80
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 81
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 82
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 83
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 84
Comerț electronic - actualitate și perspectivă - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Comert Electronic - Actualitate si Perspectiva.doc

Alții au mai descărcat și

Comerțul Electronic între Provocări și Responsabilități

Vorbind despre comertul electronic ca despre o noua economie, ne referim la o lume în care oamenii lucreaza cu creierul în defavoarea mâinilor. O...

Dezvoltarea Serviciilor de Comerț Electronic în România

CAP. I – Noţiuni introductive privind comerţul electronic şi afacerile electronice Lucrarea tratează o problemă de mare actualitate, şi anume, cea...

Studiu de Fezabilitate - SC Dante Interantional SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA.. AGENTULUI ECONOMIC 1.Date despre solicitant 1.1 Denumirea firmei S.C. Dante Interantional S.R.L. 1.2 Numarul si data...

Comerțul Electronic

Introducere „ Orice afacere în ziua de astăzi concurează în doua lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă și să le atingă...

Comerțul electronic versus comerțul tradițional la SC eMAG Internațional SA

Scurta prezentare a companiei eMAG International Compania eMAG, detinuta in prezent in proportie de 51% de catre Asesoft Distribution, restul...

Criptomonede

FINANCIAR Ce sunt criptomonedele? Cei mai mulți dintre noi când auzim de criptomonede imediat facem trimitere către monedele electronice, această...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Comerțul electronic în România din perspectiva integrării în UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Rolul Internetului în Dezvoltarea Afacerilor Electronice în Societatea Informațională

Capitolul 1 : Introducere în comerţul electronic De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi servicii a cunoscut mai multe forme. Dacă...

Piața Virtuală a Produselor Chimice și Petrochimice în România

Prin prezenta declar că Lucrarea de licenţă cu titlul “Piaţa virtuala a produselor chimice şi petrochimice în România şi perspectivele acesteia de...

Strategii de distribuție fizică, logistică, adoptate de organizație

INTRODUCERE În vreme ce previziunile economice sunt pesimiste, în schimb cele demografice sunt promițătoare, astfel că, până în 2020, numărul...

Internetul și Impactul Său Asupra Economiei de Piață

Introducere ,,Internetul și impactul său asupra economiei de piață” este o lucrare deosebit de actuală, care corespunde cu cerințele studenților...

Societatea Informațională și Noua Economie în Republica Moldova

Introducere Una dintre problemele actuale ale perioadei de tranziţie în Republica Moldova este cea a apariţiei noii economii şi problema...

Internet Banking - Implementarea și Administrarea unei Afaceri Electronice

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Societatea informaţionalã – concept, tendinţe. Trecerea de la era industrialã la era informaţionalã. Încã de la...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

Ai nevoie de altceva?