Comertul Electronic in Romania din Perspectiva Integrarii In UE

Imagine preview
(8/10 din 15 voturi)

Acest proiect trateaza Comertul Electronic in Romania din Perspectiva Integrarii In UE.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 86 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: indrumator-Bucsa Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

CAPITOLUL 1. 4
COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 4
1.1. Definirea activitatii de comert 5
1.2. Definirea comertului electronic 10
1.3. Avantajele si dezavantajele comertului electronic 12
1.4. Infrastructura comertului electronic 14

CAPITOLUL 2. 31
COMERTUL ELECTRONIC ÎN UNIUNEA EUROPEANÃ 31
2.1. Sisteme de plati 31
2.1.1. Sisteme de plati în Internet bazate pe carduri bancare 31
2.1.2. Sistem on-line de plata cu moneda electronica 35
2.1.3. Sisteme de micro-plati 39
2.1.4. Plati prin cecuri electronice 42
2.2. Sisteme de livrari 46

CAPITOLUL 3 49
COMERTUL ELECTRONIC ÎN ROMÂNIA 49
3.1. Particularitatile comertului electronic în România 49
3.1.1. Legislatie 50
3.1.2. Infrastructura 59
3.1.3. Promovare 65
3.2. Tendinte de dezvoltare în contextul integrarii 66
3.2.1. Gradul de pregatire a României pentru adoptarea comertului electronic 68
3.2.2. Potentialul de dezvoltare a comertului electronic prin prisma infrastructurii tehnologice si informationale 68
3.2.3. Potentialul de dezvoltare a comertului electronic din perspectiva infrastructurii de servicii 70
3.2.4. Considerente de politica economica 71
3.3. Studiu de caz 74

CONCLUZII SI PROPUNERI 83

BIBLIOGRAFIE 87

Extras din document

CAPITOLUL 1.

COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII

1.1. Definirea activitatii de comert

„Comertul reprezinta schimbul de produse prin cumpararea si vânzarea lor; ramura a economiei in cadrul careia se desfasoara circulatia marfurilor” . Primele manifestari ale schimbului au aparut odata cu ideea de proprietate.Pentru satisfacerea trebuintelor existentei, oamenii au început sa schimbe între ei produse agonisite din mediul înconjurator ori facute prin munca lor. Trocul reprezinta cea mai primitiva forma de schimb. Cresterea nevoilor oamenilor si amplificarea relatiilor dintre ei au impus anumite forme de organizare, prin care se asigurau conditiile pentru a se putea întâlni un numar mare de indivizi la anumite perioade de timp si in locuri determinate. Asa au aparut târgurile, care au jucat un rol însemnat în nasterea si îmflorirea comertului.

Evolutia de ansamblu a economiei mondiale, scoate în evidenta ca, peste tot în lume, comertul, în special, a devenit, în mod progresiv, un sector economic foarte dinamic, aparatul comercial cunoscând profunde mutatii pe toate planurile: metode de vânzare, forme de distributie, repartitie geografica a managementului întreprinderilor. De asemenea, se constata ca respectiva activitate – comertul cu amanuntul – ca ultima veriga a lantului care duce pe producator spre consumatori, este foarte sensibil si vulnerabil la evolutia mediului ambiant, dovedind însa o mare capacitate de a se adapta la noile conditii ale pietei.

În cadrul circuitului comercial al produselor, un rol important revine comertului cu amanuntul, ca veriga intermediara în fluxul relatiilor producator – consumator. Cunoasterea multiplelor aspecte pe care le ridica ansamblul proceselor ce dau profilul acestei activitati, ofera atât orientarea , cât si instrumentul de actiune de care au nevoie întreprinderile din domeniul circulatiei marfurilor.

Comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta în a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor sau utilizatorilor finali, în cantitati mici si în stare de a fi întrebuintate.

Economia moderna a generat însa noi exigente fata de comertul cu amanuntul, determinându-l ca fata si alaturi de vânzarea propriu-zisa, sa includa în preocuparile sale ti realizarea unor servicii care sa conduca la îmbunatatirea sistemului de satisfacere a nevoilor consumatorilor sau utilizatorilor finali si implicit la cresterea gradului de satisfactie a acestora. Este vorba atât de servicii pe care le pot realiza însasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi cele de consulting, ajustajul unor produse, cât si de o serie de servicii ce sunt asigurate împreuna cu alte unitati de specialitate cum sunt cele privind asigurarea transportului marfurilor la domiciliul consumatorului, instalarea si garantie postcumparare, asistenta sociala, diverse servicii personale.

Un studiu realizat în anul 1987, de catre o comisie de specialitate a ONU, preciza, cu privire la activitatile de comert, câteva aspecte deosebit de importante care pot reprezenta adevaratele elemente cadru pentru urmarirea evolutiei comertului cu amanuntul în preajma anilor 2000. Dintre acestea, un interes deosebit, prezinta:

- recunoastere rolului comertului ca determinant în evolutia economica a diferitelor tari;

- dinamizarea puternica a comertului de catre tehnica electronica si îndeosebi de cea informativa, ce va favoriza modalitati rapide de informare si plata, în raporturile sale cu cumparatorii;

- penetrarea informaticii va modifica gestiunea functiilor vânzarii;

- cartile de credit vor modifica sistemul de raporturi atât cu cumparatorii cât si cu sistemele bancare;

- comertul cu amanuntul va cunoaste puternice influente din partea unor revolutii geografice atât de ordin tehnologic cât si de ordin politic;

- influente care vor modifica concomitent, circuitele economice si fluxurile de cumparatori;

- formele de organizare ale ansamblului de activitati ce dau profilul de organizare ale comertului cu amanuntul se vor caracteriza prin ritmuri rapide, atât sub aspectul evolutiei, cât si sub aspectul conducerii acestora;

- atributiile asa-zise “generaliste” vor cunoaste un ritm mai slab de dezvoltare.

Comertul cu amanuntul a fost puternic influentat, în ceea ce priveste evolutia sa, de o multitudine de fenomene, fiecare dintre acestea punându-si amprenta pe anumite laturi ale acestuia. Asemenea fenomene împartite în doua categorii:

- unele care tin de cumparator;

- altele generate de însasi activitatea comerciala.

În ceea ce priveste influentele care vin din partea cumparatorilor, ele sunt generate de mutatiile intervenite în structura pe vârste a populatiei, în cresterea puterii de cumparare si în transformarile continue care intervin în modul de viata.

Modificarea structurii pe vârste a populatiei genereaza, îndeosebi, prin gusturile si inovatiile fiecarei categorii de consumatori, în mod continuu, noi exigente cu privire la evolutia comertului, în sensul modernizarii sale sub toate formele.

Sporirea puterii de cumparare favorizeaza evolutia comertului cu amanuntul, atât prin redimensionarea si restructurarea nevoilor de consum ale populatiei cât si prin disponibilizarea si facilitarea unor cai de satisfacere a nevoilor respective.

În ceea ce priveste transformarile intervenite în modul de viata, acestea au la rândul lor multiple influente asupra evolutiei de perspectiva a comertului cu amanuntul.

Trebuie avut în vedere:

- urbanizarea crescânda a mediului rural,

- aparitia unor orasele satelit în preajma marilor aglomeratii urbane etc.

fenomene care genereaza o noua orientare a relatiei comerciale stabile cât si necesitatea apelarii la noi metode de vânzare pentru acoperirea unor astfel de zone.

Referitor la fenomenele generate de însusi sistemul de distributie al marfurilor, de subliniat ca acestea pot fi grupate, la rândul lor în:

- fenomene de ordin managerial;

- fenomene de ordin material;

- fenomene de ordin comercial.

Aspectele de ordin managerial au în vedere penetrarea si extinderea continua, în cadrul comertului cu amanuntul, a unor metode moderne de gestiune a stocurilor, a noi sisteme de aprovizionare, precum si influenta puternica a informaticii de activitate manageriala.

Pe plan material, fenomenele se refera la:

- îmbunatatirea sistemelor si mijloacelor de transport;

- mecanizarea si automatizarea manipularii de marfuri;

- aparitia de noi materiale si tipuri de ambalare a marfurilor, care permit tehnologii moderne de prezentare si etalare a marfurilor si chiar de vânzare a produselor.

Fenomenele de ordin comercial, ca factor de influenta au în vedere trecerea la aplicarea pe scara larga a tehnicilor de marketing, realizarea diferitelor studii de piata si de motivatie, în vederea cunoasterii si atragerii clientilor, perfectionarea sistemului de prezentare a marfurilor, utilizarea design-ului si merchandising-ului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic in Romania din Perspectiva Integrarii In UE.doc