Comparație între 2 județe - Iași și Alba

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4884
Mărime: 83.11KB (arhivat)
Publicat de: Ieremia Spiridon
Puncte necesare: 8
Proiectul a fost realizat pentru disciplina Dezvoltare regionala si rurala si contine o analiza comparativa intre cele doua judete.

Extras din proiect

Regiunea de Nord-Est

Parte a provinciei istorice Moldova, regiunea nord-estica a Romaniei este o zona in care istoria, cultura si traditia sunt prezente si completeaza mediul natural, deosebit de atragator. Ea a fost multa vreme considerata o zona indepartata si misterioasa a Europei, dar in curand va constitui granita estica a Uniunii Europene si a NATO.

Din perspectiva geografica, linia peisajului variaza de la lanturile muntoase impadurite din Vest, spre podisurile line din centru si apoi catre campii in Est, cu lacuri, vii si zone agricole extinse.

Principalele orase:

Iasi, puternic centru industrial si totodata unul dintre cele mai importante centre universitare, de cultura, arta, traditie si spiritualitate din Romania, a fost vreme de secole capitala Moldovei.

Bacau, renumit in Evul Mediu ca punct vamal si centru comercial, in prezent este de asemenea un important centru industrial si universitar, cu o economie puternica, dinamica si cu numeroase investitii straine.

Suceava si Piatra Neamt, orase industriale, dar care nu si-au pierdut din farmecul istoric, au devenit centrele unei industrii turistice in dezvoltare si importante puncte de plecare in calatoria spirituala de vizitare a manastirilor sau pentru plimbarile montane pe care le ofera Carpatii.

Botosani si Vaslui, vechi centre comerciale si agricole, aceste orase au fost martori ai unor importante evenimente istorice si loc de origine pentru artisti, scriitori si muzicieni romani celebri.

In prezent Botosani si Vaslui sunt centre importante pentru dezvoltarea regionala, in ceea ce priveste industria textila si prelucratoare.

Datorita costurilor scazute si a fortei de munca bine calificata, Regiunea Nord-Est este una din cele mai avantajoase zone pentru investitii din Europa.

Geografia judetului Iasi

Situat în partea de nord-est a României, Judetul Iasi este marginit la vest de râul Moldova si la est de râul Prut (care constituie si granita cu Republica Moldova). Cu o suprafata de 5476 Kmp, Iasul este un judet mediu ca întindere, reprezentând 2,3% din suprafata tarii (ocupând locul 23 între celelalte judete ale României).

Organizarea administrativa a judetului Iasi cuprindea la 1.VII.2005 un numar de 2 municipii (Iasi si Pascani), 2 orase (Hîrlau si Târgu Frumos), 94 comune si 420 sate. Resedinta judetului este municipiul Iasi, unul dintre cele mai importante orase ale României (cu o populatie la 1iulie 2003 de 313444 locuitori, acesta ocupa locul II dupa municipiul Bucuresti.

Populatia Judetului Iasi la 1 iulie 2005 era de 813943 locuitori, reprezentând 3,8% din populatia totala a României (Judetul Iasi ocupând locul 3, dupa municipiul Bucuresti si Judetul Prahova); din totalul populatiei, 46,2% locuieste în mediul urban, iar 53,8% în mediul rural.

Relieful judetului este deluros. Partea centrala si nord-estica este dominata de dealuri si podisuri interfluviale joase, udate de râurile Bahlui si Jijia, având versanti afectati de alunecari de teren si lunci inundabile. Partea de vest cuprinde culmi deluroase si platouri înalte (de peste 400 m), având si zone reprezentate de luncile râurilor Siret si Moldova. Partea de sud are un relief înalt si masiv (350  450 m), strabatut de afluentii râurilor Bârlad si Vaslui.

Clima este temperat  continentala, cu variatii ale temperaturii între -360C + 400C, media anuala în perioada 1901  1990 fiind de +9,50C.

Reteaua hidrografica este formata din râuri cu dimensiuni variabile si iazuri rezultate din lucrarile hidroameliorative efectuate pentru evitarea inundatiilor si pentru stocarea excesului de apa necesara în perioadele secetoase.

Resursele naturale ale judetului sunt de interes local ( nisipuri, pietrisuri, argile, ape minerale etc.). Vegetatia naturala este specifica silvo  stepei, iar cea silvica este reprezentata de paduri de foioase. Fauna include specii de interes cinegetic: capra rosie, mistretul, lupul, vulpea, iepurele, pasari de penaj s.a.

Bogatia solului este data de existenta a peste 381 mii ha teren agricol, din care: 66,4% teren arabil; 28,2% pasuni si fînete; 5,4 % vii si livezi; padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera însumeaza peste 98 mii ha, iar apele si baltile, peste 12 mii ha (în anul 2004).

Obiective culturale si turistice

Tinutul Iasi, mentionat astfel la 1716 în scrierile lui Dimitrie Cantemir, a cunoscut o istorie cu perioadele zbuciumate si epoci de o reala stralucire, despre care amintesc numeroase cronici, vestigii si monumente.

Marturii ale existentei si evolutiei sale istorice se desprind din descoperirile arheologice de la Cucuteni, care în mil. III  II înainte de Christos au format aici una din cele mai stralucite culturi neolitice din Europa.

Înca din evul mediu, localitatile Iasi, Hîrlau si Târgu Frumos erau renumite pentru curtile domnesti construite din piatra, iar începând din sec.XVI Iasul devine cetatea de scaun a domnilor Moldovei.

La Iasi a consfintit Mihai Viteazul la 1600 unirea celor trei tari românesti, Iasul a dat semnalul Revolutiei Române de la 1848 si tot la Iasi a fost ales la 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, preludiu al marelui act istoric de unire a principatelor.

Oras al primei scoli de ingineri (1814) si al primei universitati din tara (1860), prin numeroasele sale obiective istorice, culturale si economice, Iasul detine în egala masura statutul de oras  muzeu, prestigios centru universitar si importanta zona economica, constituind o atractie deosebita pentru cei interesati de cultura, turisti, studenti, cercetatori si oameni de afaceri.

Iasul reprezinta în cultura României un loc de exceptie, atât prin traditie, cât si prin existenta unor institutii de cultura si arta de valoare nationala si internationala, cum ar fi: Teatrul National Vasile Alecsandri, Filarmonica Moldova, Opera Româna, Academia de arte George Enescu, Teatrul pentru copii si tineret Luceafarul, Complexul muzeal Moldova (cu sediul în Palatul Culturii) si Muzeul literaturii române (ambele cu un numar impresionant de muzee, case memoriale, situri istorice si arheologice de faima europeana si mondiala), numeroase monumente arhitectonice si de cult (Biserica Trei Ierarhi  ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Sfântul Nicolae  ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfânt, Mânastirile Cetatuia, Galata, Golia, Frumoasa, ridicate de alti importanti domnitori ai Moldovei, Catedrala Mitropolitana  unul din cele mai mari lacasuri de cult ortodox din România etc.).

În judet functioneaza, de asemenea,un mare numar de biblioteci, uniuni de creatie, edituri, reviste, posturi de radio si televiziune. Unitatile de cercetare stiintifica si de învatamânt superior, sunt printre cele mai numeroase si mai importante din tara.

Preview document

Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 1
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 2
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 3
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 4
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 5
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 6
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 7
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 8
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 9
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 10
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 11
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 12
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 13
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 14
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 15
Comparație între 2 județe - Iași și Alba - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre 2 Judete - Iasi si Alba.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Monografia Sociologică și Dezvoltarea Rurală

INTRODUCERE Chiar dacă şi-a sporit securitatea militara ca membră a NATO şi UE, România a ramas la fel de expusă ca în vremurile molimelor şi...

Spațiul Rural

Introducere Etimologic cuvântul rural provine din latinescul rurs, ruris si semnificã culturã, câmpuri, teritoriu ocupat, locuit, amenajat si...

Spațiul rural, funcțiile spațiului rural

Spaţiul rural este un concept deosebit de complex fapt ce a generat o mare diversitate de păreri privind definirea, sfera de cuprindere şi...

Ai nevoie de altceva?