Competență, competiție, piața competițională

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9887
Mărime: 47.83KB (arhivat)
Publicat de: Filip Oliver Bunea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mateescu Liviu Mihai

Cuprins

  1. 1. Scurta descriere a fenomeului – temei de proiect
  2. a. Competitie, piata competitionele
  3. b. Competenta
  4. Analiza competentelor functionale
  5. 2. Implicarea problemei asupra Romaniei
  6. 3. Implicarea problematicii in Uniunea Europeana
  7. a. Strategia de la Lisabona
  8. b. Factori de competitivitate
  9. c. Competentele si institutiile U.E.
  10. d. Competivitatea Turismului din Romania
  11. in cadrul Uniunii Europene
  12. e. Competivitatea industriei informatice din Romania in cadrul Uniunii Europene
  13. 4. Analiza fenomenului pe baza consideratiilor propii
  14. a. Competivitatea in turism - Elemente determinante ale competitivitatii in turism
  15. - Competitivitatea unei destinatii turistice
  16. - Competitivitatea produselor turistice
  17. b. Analiza competitivitatilor firmei turistice
  18. c. Studiu de caz: HOTEL ELIZEU
  19. 5. Concluzii
  20. Bibliografie

Extras din proiect

1) Scurta descriere a fenomenului - temei de proiect

a. Competitia, piata competitionala

Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar şi pentru viaţa socială, deoarece ea reprezintă factorul motor care motivează, atât afacerile, cât si existenţa oamenilor.

Concurenţa sau competiţia presupune existenţa a două sau mai multe întreprinderi care activează în cadrul unei pieţe pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienţi în vederea atingerii unor obiective propuse. Ca urmare, concurenţa îi determină pe agenţii economici să se orienteze către consumatori, mai precis către nevoile acestora, încercând să le satisfacă cât mai bine prin oferirea unor produse sau servicii diferenţiate faţă de cele ale celorlalţi competitori. Acest lucru presupune adoptarea unui anumit comportament concurenţial, comportament care se manifestă în relaţiile de concurenta.

Competiţia este un mijloc eficient de a elimina profiturile excedentare realizate de către unii agenţi economici, de a aloca resursele pentru anumite utilizări necesare societăţii, de a determina firmele să producă bunuri de calitate la costuri reduse şi în cantităţile dorite de consumatori, de a stimula introducerea inovaţiilor tehnologice. De aceea, competiţia trebuie văzută ca un proces dinamic cu efecte benefice asupra economiei în ansamblul său.

Piata: grup de oameni sau companii care impartasesc o nevoie sau o dorinta similara si care s-ar putea sa vrea si sa fie capabili sa se angajeze intr-un proces de schimb pentru a-si satisface nevoia/dorinta. Relatiile pe piata sint concurentiale.

Competitivitatea este o conditie a succesului pe piata. Intr-o piata foarte competitiva cheltuielile de publicitate si cheltuielile cu forta de vanzare vor creste in timp.

Un segment de piaţa consta intr-un grup omogen de consumatori, (conform unor anumite criterii alese) având nevoi similare.- ex. Piata Competitionala.

"Competitia este expresia activa si manifestarea practica a tensiunii existente intre mediul interior al individului si mediul sau exterior", in timp ce competitivitatea "este capacitatea individului ori a grupului de a livra performanta in cursul competitiei sau in eventualitatea competitiei, de a se situa intr-o pozitie cat mai buna in raport cu competitorul, de a-l «invinge», in sensul raportarii la un criteriu de performanta dat si urmarit de toti competitorii". Prin urmare, competitia este in mod evident un dat obiectiv al mediului si este exterioara individului care este pus in situatia de competitie fara voia lui, in timp ce competitivitatea mai mare sau mai mica este o trasatura interioara a individului, un dat al sau, care ii defineste personalitatea. Prof. dr. Dan Voiculescu

In perioada actuala, întreprinderea îsi desfasoara activitatea într-un mediu concurential intern si extern deosebit de puternic. Confruntarea pe diferite piete este deosebit de dura iar competitia trebuie privita la dimensiunile sale reale, fara a avea o viziune prea optimista, întrucât numai în modul acesta se vor putea lua toate masurile ce se impun pentru a asigura securitatea si dezvoltarea firmelor, indiferent de sectorul de activitate.

Orice agent economic îsi doreste sa produca cât mai multe produse/servicii pe care sa le comercializeze si astfel sa câstige, sa se dezvolte. Insa, pentru a se impune pe o piata concurentiala, agentul economic trebuie sa obtina produse/servicii competitive care sa se vânda în cantitati cel putin comparabile cu celelalte produse/servicii concurente.

Problema competitivitatii este una actuala, care trebuie abordata nu numai la nivel microeconomic, dar si macroeconomic, deoarece, în prezent, din pacate, se manifesta o lipsa de competitivitate a produselor/serviciilor românesti atât pe piata interna cât si pe cea externa si în consecinta a economiei nationale.

Competitivitatea sugereaza siguranta, eficienta, calitate, productivitate ridicata, adaptabilitate, reusita, management modern, produse superioare, costuri scazute. Forta competitiva a unei firme rezida în avantajele competitive si în competentele distinctive pe care le poseda în raport cu alte firme concurente. Pentru a considera o firma competitiva este necesar sa se efectueze o analiza riguroasa atât a firmei respective cât si a mediului de activitate a acesteia.

Competitivitatea unei firme consta in capacitatea sa de a-si mari veniturile ca urmare a cresterii vanzarilor si/sau marjelor de profit pe pietele in care concureaza cu scopul de a castiga pozitii cat mai bune pe acestea sau de a-si apara pozitiile detinute.

M.Porter considera ca “avantajul competitiv este factorul-cheie pentru o firma sa atinga performanta pe pietele competitionale si nu poate fi înteles daca privim firma ca pe un întreg ”. In viziunea lui, sistemul de determinanti ai avantajului competitiv vizeaza teoria investitiilor si inovatiilor. In contextul noii economii si al societatii cunoasterii, competitivitatea si avantajul competitiv capata noi abordari. Astfel, competitivitatea presupune o concentrare a eforturilor spre investitiile în capital fizic (noi echipamente, cladiri etc.), investitii în capital uman, în tehnologii performante si îmbunatatirea celor existente precum si în sporirea productivitatii si îmbunatatirea legaturilor de productie.

Competitivitatea de piata are ca elemente componente pretul si calitatea. Preul în sens larg difera de pretul nominal, doar în masura în care o firma ofera unele facilitati de plata, devenind astfel mai atractiva decât o alta firma ce are acelati pret nominal, ori în cazul unor valute neconvertibile, când pretul real sufera schimbari prin conversia netransparenta a valorii pe care o reprezinta. Calitatea în sens larg contine însa multi factori impliciti, pe lânga indicele de calitate fizica a produsului respective, cum ar fi: calitatea livrarii, accesibilitatea produsului, calitatea serviciilor post – vânzare, specificitatea produsului. De asemenea productivitatea este un factor a carui influenta asupra puterii competitive este evidenta. Alaturi de acesta, un rol important îl are factorul informational care se refera atât la mediul competitiv ( consumatori, competirori, produs, piata resurselor materiale si de forta de munca, cadrul normative), precum si la mediul intern al firmei (pozitia competitiva reala a firmei, resursele neutilizate, punctele forte si punctele slabe ale firmei, cât si gradul de utilizare a potentialului uman).

Un alt factor de competitivitate este dimensiunea sau scara întreprinderii. Existenta unuia sau mai multor competitori de mari dimensiuni pe o anumita piata altereaza conditiile competitiei, ei dorind sa-si impuna superioritatea, transformând avantajul cantitativ în unul calitativ. Managementul este un alt factor capital al competitivitatii, factor ce trebuie sa îndeplineasca simultan functia de conducere tactica si cea de conducere strategica. Lipsa calitatilor manageriale elimina din competitie atât firmele care nu se bazeaza pe viziuni strategice, cât si firmele care nu pot înainta din cauza lipsei unui pragmatism în managemetul tactic.

b. Competenta

- Din unghiul de vedere al locului de munca: Capacitatea unei persoane de a realiza activitatile de munca la nivelul calitativ cerut

- Din unghiul de vedere al procesului de formare: Abilitatea de a utiliza cunostintele, deprinderile si atitudinile asociate acestora intr-o situatie de munca rutiniera si/sau schimbatoare.

Preview document

Competență, competiție, piața competițională - Pagina 1
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 2
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 3
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 4
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 5
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 6
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 7
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 8
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 9
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 10
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 11
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 12
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 13
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 14
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 15
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 16
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 17
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 18
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 19
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 20
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 21
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 22
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 23
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 24
Competență, competiție, piața competițională - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Competenta, Competitie, Piata Competitionala.doc

Te-ar putea interesa și

Stațiunea

CAP. I PREZENTAREA DESTINAŢIEI I.1. Prezentare generală Comuna Bălţăteşti este consemnată documentar la începutul secolului al XVIII-lea, fiind...

Competență, competiție, piață competițională

I. DEFINIREA ȘI DESCRIEREA CONCEPTULUI 1. Competiția, piața competițională Concurenţa reprezintă confruntarea deschisă a agenţilor economici în...

Management Strategic

Capitolul 1. Management strategic: concept, necesitate, proces 1.1. Evoluţia conceptelor strategie şi management strategic După cel de al doilea...

Managementul Proiectelor

SECTIUNEA II MANAGEMENTUL PROIECTELOR – COORDONATE FUNDAMENTALE, CONCEPTE, NOTIUNI, TIPOLOGII, CARACTERISTICI SPECIFIC MANAGEMENTULUI PROIECTELOR...

Ai nevoie de altceva?