Comportamentul Consumatorului - Balsam de Rufe

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Comportamentul Consumatorului - Balsam de Rufe.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1 PREZENTAREA PRODUSULUI- BALSAM DE RUFE
2.PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE
2.1 Identificarea nevoii de cumparare
2.2 Cautarea informatiilor
2.3 Analiza alternativelor
2.4 Efectuarea cumparaturii
2.5 Evaluarea post-vanzare
3.ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI UNILEVER
4. TENDINTE PRIVIND COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI
DE BALSAM DE RUFE

Extras din document

COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI PENTRU

GRUPA DE PRODUSE BALSAM DE RUFE

1.PREZENTAREA PRODUSULUI

Avand in vedere concurenta tot mai puternica de pe piata, pentru producatori, pe langa gasirea unor solutii cat mai eficiente pentru reducerea costurilor de productie are o tot mai mare importanta cunosterea profilului consumatorului, a caracteristicilor si a comportamentului de consum, a motivelor care stau la baza cumpararii.

Fiind o consecinta a dezvoltarii economice si sociale cunoasterea comportamentului consumatorului de catre producatori si vanzatori a devenit o necessitate, ignorarea acesteia reflectându-se în reducerea cotei de piata si în scaderea vânzarilor.

Cine „spala“ piata

Balsamurile de rufe au fost introduse pentru prima oara pe piata la inceputul anilor ‘50, in SUA, imediat dupa aparitia detergentilor sintetici. Unul dintre “pionierii” acestei categorii, un produs comercializat pe scara larga, a fost Downy, inventat de Procter&Gamble, in urma cu 46 de ani. Lenor, apartinand aceleiasi companii, a fost primul balsam de rufe de pe piata europeana, fiind lansat in Germania, in anul 1963.

Inainte de anii ‘90, in Romania nu se stia aproape nimic despre aceste produse. Situatia s-a schimbat radical odata cu intrarea pe piata a unor branduri renumite, care au beneficiat atat de renumele unor mari companii producatoare de detergenti, cat si de un suport constant de marketing. In scurt timp, romanii s-au familiarizat cu aceasta categorie de produse, un rol esential jucandu-l reclamele TV si din revistele pentru femei, precum si promotiile. Astazi, orice gospodina stie ca balsamul confera rufelor proprietati antistatice, le catifeleaza si parfumeaza si mentine timp indelungat calitatea originala a tesaturilor

Dupa o perioada de declin intre anii 1998 si 2001, piata romaneasca de balsam de rufe a evoluat continuu, ajungind in 2006 sa creasca in valoare cu 15% fata de 2005, conform companiei de cercetare de piata ACNielsen, citata de Unilever. Se estimeaza ca aceasta dezvoltare va continua, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, pe fondul cresterii puterii de cumparare. Conform aceleiasi surse, piata romaneasca de profil a fost evaluata la aproximativ 124 de milioane de euro in 2006, an in care s-au vindut cu 10% mai multe sticle de balsam (aproximativ 40 de milioane de bucati fata de 35 de milioane in 2005). Daca in anii ‘90 consumatorii romani luau decizia de a cumpara un produs in principal in baza pretului, incepind din 2003 s-a observat o modificare si o apropiere de modul in care consumatorii din tarile vest-europene isi aleg produsele si anume tinind cont si de marca preferata. Consumul mediu anual pe locuitor de balsam de rufe a crescut de la 1,7 litri, in anul 2004, la 2,7 litri, in 2005, iar nivelul de penetrare in randul gospodariilor a ajuns, conform GfK, de la 50%, la 54%, in intervalul mentionat

Principalii jucatori care domina piata autohtona a balsamului de rufe sint Procter&Gamble, Unilever si Henkel. Cei trei producatori detineau in perioada noiembrie 2005 - octombrie 2006 aproximativ 95,9% in volum si 97,2% in valoare, potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare de piata MEMRB Romania. P&G (cu brandul Lenor) detine o cota de piata de aproximativ 50%, iar Unilever, cu brandul Coccolino, are o cota volumica de 32% din piata . Locul al treilea in piata il detine Henkel Romania (cu marca Silan) cu o cota valorica de peste 12%, potrivit datelor furnizate de companie. „Nu ne asteptam ca integrarea sa aiba un impact major asupra producatorilor de detergenti si balsam, deoarece cei trei mari competitori de pe piata sint companii multinationale, care au experienta procesului integrarii din alte piete“, afirma Brand Managerul Dero.

In primul rind : supermarketul

In detrimentul magazinelor alimentare mici, supermarketurile au crescut ca importanta in vinzarile de balsam de rufe, urcind in top si devenind una dintre cele mai frecventate locatii de unde consumatorii cumpara acest produs. Atit dupa volum, cit si dupa valoarea vinzarilor, importanta canalului s-a dublat in ultimii doi ani. Daca in perioada noiembrie 2004 -octombrie 2005 supermarketurile inregistrau 21% din volumul vinzarilor de balsam de rufe, in intervalul noiembrie 2005 - octombrie 2006 acestea inregistrau 47,8%, potrivit MEMRB.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului - Balsam de Rufe.doc

Alte informatii

comportamentul consumatorului nota 9 FEAA iasi