Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 22550
Mărime: 134.17KB (arhivat)
Publicat de: Florin Kovacs
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. univ. dr. Fratoştiţeanu Cosmin
facultatea din Craiova

Cuprins

  1. Introducere .2
  2. Cap. 1 CONCEPTUL DE CONCURENŢĂ ÎN TEORIA ŞI PRACTICA ECONOMICĂ
  3. 1.1.Definirea şi obiectivele concurenţei în gândirea economică clasică şi contemporană .4
  4. 1.1.1 Trăsăturile concurenţei contemporane 6
  5. 1.1.2 Teoriile contemporane privind concurenţa 8
  6. 1.2. Tipuri şi funcţii ale concurenţei 13
  7. 1.3. Structura pieţei şi tipurile de piaţă 23
  8. 1.4. Mecanismul concurenţei . 27
  9. Cap. 2 INFLUENŢA CONCURENŢEI ASUPRA EFICIENŢEI ŞI PROGRESULUI ECONOMIC
  10. 2.1. Aspecte metodologice privind eficienţa şi progresul economic 29
  11. 2.2. Implicaţiile concurenţei asupra eficienţei economice 31
  12. 2.3. Importanţa concurenţei în reglarea forţelor pieţei 34
  13. 2.4. Efecte pozitive generate de funcţionarea pieţelor concurenţiale 37
  14. Concluzii .40
  15. Bibliografie 43

Extras din proiect

Introducere

Concurenţa e factorul determinant, esenţial în succesul sau eşecul firmelor. Concurenţa determină oportunitatea acelor activităţi ale unei firme care pot contribui la performanţa acesteia, cum ar fi inovaţiile, o cultură unitară sau implementare judicioasă.

Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar şi pentru viaţa socială, deoarece ea reprezintă factorul motor care motivează, atât afacerile, cât si existenţa oamenilor. Este cert că omul, de când se naşte şi până moare, va încerca să se adapteze mediului natural, social şi economic în care trăieşte, ceea ce presupune că va trebui să cunoască ce înseamnă competiţia. În primul rând, va concura cu sine însuşi, pentru a-şi depăşi limitele şi pentru a se situa într-o poziţie favorabilă în societate. Apoi, va trebui să concureze cu alţi competitori, evidenţiindu-şi anumite abilităţi, care îi vor permite situarea pe o poziţie avantajoasă. Dacă ne referim la sfera economică, un agent economic va trebui să se raporteze permanent la ceilalţi competitori de pe piaţă, jocul competiţiei fiind cel care va determina locul competitorilor în cadrul pieţei. Desigur, că nu hazardul va fi cel care va determina această poziţie ocupată în cadrul unei pieţe, ci toate resursele şi competenţele de care dispune un agent economic şi pe care le utilizează în lupta pentru câştigarea unei poziţii dominante pe piaţă.

Dacă concurenţa este sau nu benefică pentru societate se poate afla numai în măsura în care, pe ansamblul economiei, deci la nivel macroeconomic, se înregistrează o creştere semnificativă de la o perioadă la alta, iar la nivelul unei unităţi economice, deci la nivel microeconomic, se observă câştigarea unei poziţii competitive mai bune faţă de perioada anterioară. Se ştie că datorită concurenţei existente într-o economie de piaţă vor exista întotdeauna şi învingători dar şi învinşi. Astfel, învingătorul, întreprinderea sau organizaţia în cauză, va considera benefică concurenţa, deoarece i-a permis să-şi mobilizeze toate eforturile, resursele şi abilităţile de care dispune pentru a atinge o poziţie competitivă superioară prin obţinerea unui avantaj competitiv cert faţă de ceilalţi competitori. Odată cu atingerea unei poziţii de lider sau challanger pe o anumită piaţă de referinţă, agentul economic trebuie să fie conştient că lupta concurenţială nu s-a terminat.

El va trebui să continue să se adapteze la mediu concurenţial, să fie flexibil la noile modificări din mediul la care se raportează, să caute noi strategii competitive, cu alte cuvinte să fie permanent “în alertă”, să caute noi soluţii, să inoveze chiar, astfel încât să-şi poată păstra poziţia câştigată.Este evident că pentru un agent economic situat în poziţia de “învins”, concurenţa va fi mai puţin benefică, deoarece aceasta l-a eliminat, el nereuşind să câştige un loc în cadrul pieţei de referinţă. Dar, poate paradoxal, ea poate deveni benefică, dacă acest agent economic va conştientiza că a piedut datorită propriilor greşeli, din care va trebui să înveţe pe viitor. Şi poate că aici intervine cel mai clar conceptul de strategie, dacă ne referim la felul în care sunt utilizate resursele existente, deoarece demersul strategic este singurul care determină rezultatele activităţii agentului economic.

Piaţa va fi dominată de cel care va şti să-şi folosească cel mai eficient resursele de care dispune, de cel care va şti să adopte o strategie competitivă avantajoasă. Un “învins” are poate şansa de a imita strategiile învingătorilor, în felul acesta putând reuşi să-şi recâştige o poziţie în cadrul pieţei respective.Am putea spune că cele mai importante mutaţii sunt cele legate de trecerea fostelor ţări socialiste de la un sistem economic centralizat către un sistem al economiei de piaţă. Acest sistem reprezintă o formă modernă de organizare şi funcţionare a economiei, caracterizat de faptul că agenţii economici îşi desfăşoară activitatea în mod liber, autonom şi eficient, în concordanţă cu cerinţele şi regulile dinamice ale pieţei, urmărindu-se valorificarea maximă a resurselor limitate existente pentru a satisface nevoile umane care sunt nelimitate.

În acest context, prezenta lucrare îşi propune să analizeze fenomenul concurenţei sub aspect teoretic şi metodologic. Conţinutul nu se doreşte a fi exhaustiv sau foarte cuprinzător, ci doar să surprindă elementele esenţiale.Plecând de la definirea conceptului, prezentarea formelor cunoscute ale fenomenului ,analizând principalele aspecte de studiu ale concurentei şi sintetizând ideile relevante din domeniu, lucrarea a încercat să evidenţieze paşii importanţi pe care o entitate nou-venită ar trebui să îi urmeze pentru a face faţă concurenţei existente şi a deveni eficientă.

În continuare voi prezenta cele doua capitole ale lucrării, cu detalierea aspectelor esenţiale care creionează firul conducător al temei propuse.

Capitolul I, Conceptul de concurenţă în teoria şi practica economică are un caracter introductiv şi realizează o trecere în revistă a abordărilor conceptuale ale pietei si concurenţei de-a lungul timpului, urmărind cristalizarea noţiunii până în prezent. În urma consultării surselor bibliografice privind reglementarea juridică a concurenţei am remarcat că nu există o definiţie legală a termenului, de la această „scăpare” nefăcând excepţie nici reglementările comunitare din domeniu. Importanţa concurenţei, formele de concurenţă sunt desfăşurate pe larg în acest capitol. Tot aici sunt analizate şi tipurile de concurenţă şi modul lor de funcţionare pe piaţă.

Capitolul II , Influenţa concurenţei asupra eficientei şi progresului economic are scopul de a prezenta interdependenţa dintr concurenta-eficienţă- progres economic.

„Competiţia conduce la continua perfecţionare şi eficientizare a producţiei. Ea determină producătorul să elimine risipa şi să scadă costurile, astfel încât să vândă la un preţ mai mic decât alţii. Îi elimină pe cei ale căror costuri rămân ridicate şi face astfel încât să concentreze producţia în mâinile acelora ale căror costuri sunt mai mici”

Clair Wilcox

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE CONCURENŢĂ ÎN TEORIA ŞI PRACTICA ECONOMICĂ

1.1 . Definirea şi obiectivele concurenţei în gândirea economică clasică şi contemporană

Alături de cerere, ofertă şi preţ, concurenţa este una dintre variabilele definitorii ale pieţei, o trăsătură esenţială a pieţei. Concurenţa reprezintă un comportament specific interesat al unor subiecţi de proprietate, care, pentru a-şi atinge obiectivele, intră în raporturi de cooperare şi confruntare cu ceilalţi, fiind expresia liberei iniţiative.

Concurenţa reprezintă atât o confruntare, cât şi o cooperare între agenţi economici, în vederea obţinerii unor condiţii mai bune de producţie, de vânzare, de achiziţie a bunurilor de consum, de efectuare a operaţiunilor băneşti, valutare, financiare. Este o întrecere pentru a obţine avantaje (sau măcar pentru a diminua probabilitatea producerii riscurilor). În concurenţă, fiecare acţionează din interes. De exemplu, cumpărătorul „aleargă” pentru a găsi vânzătorii cu preţul cel mai mic, calitatea cea mai bună, condiţiile cele mai favorabile de livrare a bunurilor de consum şi factorilor de producţie etc. Vânzătorii se întrec între ei pentru „banul clientului”, pentru a atrage cumpărători cât mai mulţi, cu forţă economică ridicată, stabili în achiziţii, receptivi la preţ şi alte favorabilităţi. Din această competiţie, în mod normal şi ca regulă, ies învingătorii cei mai buni.

Preview document

Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 1
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 2
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 3
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 4
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 5
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 6
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 7
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 8
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 9
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 10
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 11
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 12
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 13
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 14
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 15
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 16
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 17
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 18
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 19
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 20
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 21
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 22
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 23
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 24
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 25
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 26
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 27
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 28
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 29
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 30
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 31
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 32
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 33
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 34
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 35
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 36
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 37
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 38
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 39
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 40
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 41
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 42
Conceptul de Concurență în Teoria și Practica Economică - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Conceptul de Concurenta in Teoria si Practica Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice

INTRODUCERE Marketingul este un instrument al concurenţei, care reprezintă un factor esenţial al mediului înconjurător. La prima vedere, mărfurile...

Reglementarea concurenței

I. Continutul concurentei Concurenta nu are o definitie unanim acceptata, ea avand semnificatie in functie de context.Una dintre caracteristicile...

Existența echilibrului economic și comportamentul firmei în condiții de competiție perfectă, pe piața bunurilor și serviciilor

Concurenta perfecta se caracterizeaza prin faptul ca in economie exista un numar mare de agenti economici de ambele parti ale pietei (ofertanti si...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Protecția Concurenței Economice

Concurenta – coordonata a economiei de piata Concurenta reprezinta un factor de prima importanta, fiind o manifestare a economiei de piata,...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Introducere Competitia reprezinta un factor motor pentru dezvoltarea societatii economice. În acelasi timp, nu poate fi neglijata importanta...

Analiza cadrului managerial în cadrul SC X SA și implicațiile acestuia

Introducere Marimea si calitatea activitatii precum si modul de utilizare a resurselor economice de catre agentii comerciali se caracterizeaza...

Organizarea activității de marketing a întreprinderii comerciale

INTRODUCERE Tranziţia spre economia de piaţă, a generat şi continuă să genereze schimbări substanţiale ale cadrului de desfăşurare a activităţii...

Geneza liberalismului economic

Rezumat introductiv Liberalismul este o doctrină politică şi economică care proclamă principiul libertăţii politice şi economice a indivizilor şi...

Școala clasică - reprezentare și filosofia sa economică

1. Apariţia liberalismului clasic Perioada cuprinsă între secolele XVII-XVIII a fost marcată de importante schimbari în planul gândirii economice....

Marketing Electoral

Marketingul electoral în practica partidelor politice din Republica Moldova Fiind o ramura relativ noua, marketingul electoral s-a dezvoltat...

Teoria economică

Intruducere Lumea contemporană este în căutare de soluţii de creştere a eficienţei alocării resurselor, de îmbunătăţire a calităţii, de sporire a...

Economie comercială

Abordarea noţiunii de comerţ din diferite perspective Noţiunea de comerţ = sub aspect juridic, defineşte transferul titlurilor de proprietate...

Ai nevoie de altceva?