Concurență Neloială Practicată de ANTD

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2156
Mărime: 40.38KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Filip Iorgulescu
Acest proiect a fost realizat pentru seminarul de preturi si concurenta, fiind util in special studentilor din anul 3 de la ASE.Proiectul reprezinta un studiu de caz asupra concurentei neloiale in cadrul ANTD.

Cuprins

  1. Capitolul 1. Contextul legal şi factural 2
  2. Capitolul 2. Analiza 3
  3. 2.1 Piaţa relevantă 3
  4. 2.2 Practica anticoncurenţială 4
  5. Capitolul 3. Concluzii 7
  6. Bibliografie 8

Extras din proiect

Rezumat

Consiliul Concurenţei a amendat pe 26 martie 2008, în urma efectuării unor investigaţii, Asociaţia Naţională a Tehnicienilor Dentari (ANTD) cu suma de 19.993 lei , deoarece s-a constatat că aceasta a promovat practici anticoncurenţiale prin:

- Fixarea şi publicarea tarifelor de referinţă pentru lucrările de protetică dentară;

- Existenţa unor prevederi cu caracter anticoncurenţial ale Actului Constitutiv şi Statutului ANTD.

Capitolul 1. Contextul legal şi factural

Ca urmare a unei sesizări din partea Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, pe data de 11 iulie 2005 s-a declanşat o investigaţie având ca obiectiv eventuala încălcare a prevederilor Legii Concurenţei nr.21/1996 de către Asociaţia Naţională a Tehnicienilor Dentari prin fixarea unor preţuri etalon pentru lucrările de protetică dentară şi publicarea acestora în revista de specialitate “Tehnica dentară”.

ANTD a luat naştere în 2002 prin fuziunea Asociaţiei Colegiul Tehnicienilor Dentari cu Liberă Practică din România cu Asociaţia Naţională a Tehnicienilor Dentari din România-Arsdentis cu scopul unei reprezentări unitare pe plan intern şi internaţional în conformitate cu legea română în vigoare şi cu documentele sale constitutive.

ANTD, ca asociaţie profesională a tehnicienilor dentari, atât în perioada analizată cât şi după apariţia legii privind exercitarea profesiei de tehnician dentar (2007), nu are atribuţii specifice de reglementare a acestui sector sau de jurisdicţie profesională. Astfel, stabilirea şi publicarea unor tarife de referinţă pentru patetica dentară constituie o încălcare a art. 5 alin. (1) din lege conform căruia “ sunt interzise orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici sau asociaţii de agenţi economici, orice decizii de asociere sau practici concentrate între aceştia, care au ca obiect sau ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care urmăresc: a) fixarea concertată, în mod direct sau indirect, a preţurilor de vânzare ori de cumpărare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum şi a oricăror alte condiţii.”

Acţiunile anticoncurenţiale concrete întreprinse de ANTD au fost:

• Realizarea unui calcul de preţ profesionist, ceeea ce presupune activitatea sincronizată a unui softist cu a unui contabil şi a unei persoane din laboratorul dentar, responsabilă cu respectarea normelor de consum;

• Actualizarea listei de preţuri preferenţiale şi informarea pacienţilor asupra preţurilor de laborator;

• Apariţia în numărul 11 al revistei Tehnica Dentară a unui calcul de preţ profesionist şi metodologic de calcul însoţită de exemplu, menţionându-se şi faptul că “preţul de vânzare va trebui să se situeze cu cel puţin 130% faţă de preţul de producţie”.

Capitolul 2. Analiza

2.1 Piaţa relevantă

Conform prevederilor Instrucţiunilor cu privire la definirea pieţei relevante, în scopul stabilirii părţii substanţiale de piaţă, o piaţă relevantă cuprinde: o piaţă a produsului şi o piaţă geografică.

Piaţa relevantă a produsului include toate produsele şi/sau serviciile care sunt considerate de către consumatori ca interschimbabile sau substituibile datorită caracteristicilor, preţului şi utilizării date acestora. Având în vedere aceste aspecte, piaţa relevantă a produsului o reprezintă piaţa lucrărilor de protetică dentară (coroane, punţi, proteze parţiale şi totale etc.).

Piaţa relevantă geografică cuprinde aria în care sunt localizaţi agentii economici implicaţi în comercializarea produselor şi serviciilor incluse în piaţa relevantă a produsului, Având în vedere că ANTD era, pentru perioada analizată, unica asociaţie profesională de profil, se defineşte piaţa geografică ca fiind teritoriul României.

Preview document

Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 1
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 2
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 3
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 4
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 5
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 6
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 7
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 8
Concurență Neloială Practicată de ANTD - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • coperta.doc
  • Preturi si concurenta.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?