Conducerea corporativă

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 17702
Mărime: 116.17KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana C.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Componenta executiva,consiliul de administratie si consiliul de supraveghere

Numirea,revocarea sau demisia a unui membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere

In principiu,componenta unui consiliu de administratie sau a consiliului de supraveghere este comunicata in informatii periodice(de regula,astfel de informatii sunt incluse in raportul de gestiune,in raportul presedintelui in ceea ce priveste controlul intern si managementul riscului si in documentul de inregistrare).

In cazul in care un emitent doreste sa divulge astfel de informatii inainte de datele pentru dezvaluirea informatiei periodice,un comunicat de presa poate fi realizat de persoana in cauza si de cei cu pozitii ocupate petru a explica motivul pentru numirea,revocarea sau demisia celui in cauza.In practica,emitentii nu raspandesc astfel de comunicate de presa cu exceptia presedintelui consiliului ,un membru al consiliului care este un actionar strategic sau un expert financiar sau un expert contabil din comisia de audit.

In cazul in care consiliul de supraveghere sau consiliul de administratie propune pentru ca numirea sa fie supusa votului la intrunirea actionarilor,comunicatul de presa poate fi dezvaluit in urma intalnirii consiliului de administratie sau consiliului de supraveghere sau,in cele din urma,cand hotararea aprobata de actionari este divulgata.

In cazul deciziei luate de cele doua consilii, sau hotararea demisionarii,aceasta trebuie dezvaluita imediat dupa intalnirea consiliului de administratie sau a consiliului de supraveghere in care decizia a avut loc.

In cazul in care comitetul actionarilor decid revocarea unui membru a consiliului,acest lucru va fi comunicat imediat dupa intalnirea actionarilor in care hotararea afost aprobata.

Numirea,revocarea sau demisia directorului executiv sau a unui membru din consiliul de administratie

Comunicarile legate de un director executiv sau de un membru al consiliului de administratie sunt realizate in prezentarile de informatii periodice(aceasta informatie este,de fapt,inclusa in documentul de inregstrare si in raportul de gestiune provenit din Codul Comercial Francez).

Comunicarea imediata pe piata de catre emitenti pare cu toate aceste necesara in numirea,revocarea sau demisionarea directorului executiv sau a unui membru din consiliul de administratie.

In practica,in cazul numirii,comunicatul de presa raspandit de catre emitent,vor indica principalele functii indeplinite de catre directorul executiv sau de un membru al consiliului de administratie si pot prezenta diferite etape ale carierei sale profesionale,in contextul numirii sale,revocarii sau demisionarii.

Crearea unui comitet specializat

Toate companiile cotate pe o piata reglementata sunt obligate sa creeze un comitet de audit responsabil pentru monitorizarea procesului de pregatire a informatiilor financiare,eficacitatea controlului intern si a sistemelor de risc a managementului,auditul reglementar al declaratiilor financiare si independenta auditorilor.In ceea ce priveste comunicarea financiara,AMF a specificat ca,un comitet de audit trebuie sa se asigure ca procesul de preparare are loc anual,semestrial,si acolo unde este cazul ,un comunicat de presa trimestrial.

Exista exceptii,in ceea ce priveste societatile care au un consiliu ce indeplineste caracteristicile unui comitet de audit.Informatiile referitoare la crearea si realizarea unui comisii de specialitate este comunicat pietei in datele transmise periodic(raportul presedintelui care relateaza conditiile de pregatire si organizare al documentului de inregistrare a companiei).Comunicarea imediata pe piata nu este necesara.

Emitentul,totusi poate dori,sa comunice imediat crearea unei comisii de specialitate,in scopul de a demonstra punerea in aplicare a unor practici de guvernare corporativa.

Punerea sub acuzare,implicare sau condamnarea unui executiv intr-o afacere legala.

Informtiile referitoare la orice condamnare pronuntata impotriva unui executiv este,in principiu,comunicata in documentul de inregistrare.

In plus,de fiecare data ,cand unul dintre emitentii executivi face obiectul unui inculpat sau mai mult de atat el insusi este implicat intr-o afacere legala,emitentul poate evalua daca o asemenea dezvaluire pe piata este adecvata sau necesara.O astfel de decizie va fi bazata pe implicarea executivului daca este de asa natura sa aiba impact asupra capacitatii sale pentru indeplinirea functiilor sale sau asupra activitatii emitentului.

Activitatile executive,Consiliul de administratie sau Consiliul de supraveghere

In practica ,intalnirile consiliului de conducere sau administratie nu fac obiectul oricarei dezvaluiri publice.

Intalniri ale consiliului de adminstratie sau al consiliului de supraveghere si comitetul special

In cadrul informatiei periodice,intalnirile consiliului de administratie sau consiliului de supraveghere sau comitetul special trebuie sa fie comunicate in raportul presedintelui(in documentul de inregistrare,dupa caz)

In principiu ,emitentii difuzeaza doar un comunicat de presa dupa sedintele consiliului de administratie sau supraveghere legate de decizii importante care pot avea un impact semnificativ asupra preturilor actiunilor(aprobarea situatiilor financiare,o decizie de a transporta dintr-o tranzactie financiara).

Cu toate acestea ,o astfel de comunicare poate fi amanata,sub responsabilitatea emitentului,in cazul in care este un interes legitim si absenta comunicarii nu este susceptibila in a induce publicul in eroare.

In cazul in care in urma reuniunii consiliului nu se face referire la o astfel de decizie,imediata comunicare nu este necesara a fi facuta pe piata.

De regula documentul de inregistrare trebuie sa indice membrii,responsabilitatile si activitatile fiecarui consiliu.In cele din urma AFEP-MEDEF privind in guvenanta

Coprporativa in societatile cotate la bursa a fost revizuita in noiembrie 2015 non-directorilor executivi o intalnire periodica in afara prezentei executive sau interne.

Emitentii trebuie sa furnizeze conturi ale acesto intalniri sau sa adere la principiul"Respecta sau explica".

Preview document

Conducerea corporativă - Pagina 1
Conducerea corporativă - Pagina 2
Conducerea corporativă - Pagina 3
Conducerea corporativă - Pagina 4
Conducerea corporativă - Pagina 5
Conducerea corporativă - Pagina 6
Conducerea corporativă - Pagina 7
Conducerea corporativă - Pagina 8
Conducerea corporativă - Pagina 9
Conducerea corporativă - Pagina 10
Conducerea corporativă - Pagina 11
Conducerea corporativă - Pagina 12
Conducerea corporativă - Pagina 13
Conducerea corporativă - Pagina 14
Conducerea corporativă - Pagina 15
Conducerea corporativă - Pagina 16
Conducerea corporativă - Pagina 17
Conducerea corporativă - Pagina 18
Conducerea corporativă - Pagina 19
Conducerea corporativă - Pagina 20
Conducerea corporativă - Pagina 21
Conducerea corporativă - Pagina 22
Conducerea corporativă - Pagina 23
Conducerea corporativă - Pagina 24
Conducerea corporativă - Pagina 25
Conducerea corporativă - Pagina 26
Conducerea corporativă - Pagina 27
Conducerea corporativă - Pagina 28
Conducerea corporativă - Pagina 29
Conducerea corporativă - Pagina 30
Conducerea corporativă - Pagina 31
Conducerea corporativă - Pagina 32
Conducerea corporativă - Pagina 33
Conducerea corporativă - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Conducerea corporativa.docx

Te-ar putea interesa și

Particularități ale sistemului de management al calității în domeniul bancar

În actualul peisaj economico-social din țara noastră - marcat de instabilitatea vieții sociale și economice, de afirmarea unor noi "reguli de joc"...

Guvernarea corporativă

Actuala tendinta in conducerea societatilor pe actiuni este guvernanta corporativa. In universul economic al zilelor noastre, corporatia este forma...

Conceptul de Guvernanță Corporativă

CONCEPTUL DE GUVERNANŢĂ CORPORATIVĂ În zilele noastre, informarea este în centrul finanţelor şi contabilităţii. Raportarea financiară este cheia...

Corporațiile Conduc Lumea

Sub incidenţa unui viitor care pare să ofere perspective tot mai sumbre asupra oamenilor şi copiilor lor, se creează o stare crescândă de frustrare...

Principiile codului de guvernanță corporatistă pentru emitenții de valori mobiliare

1. Codul de guvernanta corporatista 2. Principiile Codului de Guvernanta Corporatista 3. Concluzii 4. Bibliografie 1. Codul de guvernanta...

Piețe de Capital și Burse de Valori

1. PIEŢE FINANCIARE 1.1. Rolul şi tendinţele pieţei financiare Piaţa financiară joacă un rol important în atingerea şi menţinerea echilibrului...

Management Financiar

1.1.Managementul financiar: definiţie, obiective, atribuţii, funcţii În condiţiile economiei de piaţă, eficienţa unei întreprinderi depinde într-o...

Ai nevoie de altceva?