Contractul de Leasing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 4 fișiere: doc, ppt
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 24726
Mărime: 2.59MB (arhivat)
Publicat de: Florentina C.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dindire Laura
UNIVERSITATEA PITEŞTI FACULTATEA : FINANŢE CONTABILITATE SPECIALIZAREA: CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE pag 3
  3. CAPITOLUL I - APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA LEASINGULUI
  4. 1. Istoricul şi definirea leasingului pag 5
  5. 2. Formele leasingului pag 11
  6. 3. Asemănări şi deosebiri între leasing şi credit, respectiv între leasing
  7. şi închiriere pag 23
  8. CAPITOLUL II - STRUCTURA CONTRACTULUI DE LEASING
  9. FINANCIAR
  10. 1. Definirea şi structura operaţiunilor de leasing financiar pag 26
  11. 2. Executarea contractului de leasing financiar pag 31
  12. 3. Efectele şi încetarea contractului de leasing financiar pag 35
  13. 3.1. Drepturile şi obligaţiile părţilor contractante pag 36
  14. 3.2. Riscul contractului de leasing pag 43
  15. 3.3. Încetarea contractului de leasing pag 44
  16. CAPITOLUL III - "LEASINGUL ÎN ROMÂNIA"- Studiu de caz
  17. 1. Apariţia leasingului în România pag 46
  18. 2. Derularea operaţiunilor de leasing la S.C. Transilvania Leasing
  19. I.F.N. - S.A. pag 48
  20. 2.1. Administrarea instituţiei financiare nebancare pag 48
  21. 2.2. Activitatea de creditare pag 50
  22. 2.3. Criza economică şi financiară pag 51
  23. 3. Structura pieţei de leasing în România pag 53
  24. CONCLUZII ŞI PROPUNERI pag 59
  25. BIBLIOGRAFIE pag 63
  26. ANEXE

Extras din proiect

INTRODUCERE

În orice societate, economiile şi investiţiile au jucat un rol deosebit de important, atât la nivel macroeconomic cât şi la nivelul fiecărei persoane sau agent economic. Desigur, există un ansamblu de factori care influenţează deciziile fiecărei persoane sau agent economic de a renunţa la un câştig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile în prezent) în favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate în viitor), însă procesele de economisire sunt prezente într-o măsură mai mare sau mai mică, pe termene mai lungi sau mai scurte şi moduri foarte variate la nivelul fiecărei persoane, fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au însă un rol important şi la nivelul întregii economii naţionale.

Desigur, alegerea căilor celor mai potrivite de economisire şi investiţie se poate dovedi a fi un proces dificil, având în vedere o serie de factori precum multitudinea instrumentelor disponibile, instabilitatea pe care o traversează anumite pieţe, recesiunea economică, etc. În aceste condiţii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care să ofere o păstrare în siguranţa cea mai deplină a acestor economii, dar şi multiplicarea lor în timp, devenind practic dintr-un instrument de economisire unul de investire. Decizia reprezintă un proces dinamic de interacţiune a tuturor participanţilor confruntaţi cu o politică de alegere, un proces de selecţie a unui răspuns dintr-un ansamblu de răspunsuri potenţiale.

Unul din principalele motive pentru care leasingul este o alternativă financiară atât de populară în lume, este acela care sintetizează de fapt “filosofia” leasingului: nu proprietatea asupra mijloacelor fixe ci utilizarea lor efectivă este aceea care aduce la profit.

Leasingul este o soluţie care permite depăşirea neajunsurilor şi obţinerea în folosinţă, cu un minim de capital investit a unor echipamente moderne, performante, care măresc eficienţa şi atrag mărirea volumului afacerii şi al activităţii, ceea ce înseamnă în final mai mult profit.

Interesul practic al leasingului este de a asigura finanţarea integrală prin fonduri împrumutate a unei investiţii fără ca beneficiarul să constituie măsuri asiguratorii; prin aceasta leasingul se distinge de tradiţionala creditare a investiţiilor, unde întreprinderea beneficiară suportă o parte din valoarea investiţiei. De aceea leasingul – ca tehnică de finanţare – vizează, în primul rând, întreprinderile care urmăresc lărgirea activităţii şi ridicarea performanţelor, iar pe plan mai general, asigură progresul tehnic.

Am încercat să fac o cercetare asupra leasingului, pentru a înţelege cauzele dezvoltării rapide a acestei tranzacţii, de ce se spune că leasingul este o tranzacţie de sine stătătoare şi care sunt elementele care îl diferenţiază de celelalte modalităţi de investire cunoscute. De asemenea am căutat să văd care sunt noutăţile interesante ale acestei noţiuni, căutând o anumită explicaţie pentru eventuala supremaţie a acestei variante de investiţie faţă de celelalte alternative posibile, însă trebuie arătat faptul că şi leasingul are limitele si riscurile sale.

În continuarea lucrării am analizat particularităţile şi avantajele leasingului, de asemenea am făcut comparaţie între diferitele posibilităţi de investiţie şi am prezentat diferitele variante de leasing. Pentru a arăta care este importanţa industriei leasingului în România, parcurg condiţiile existente pentru dezvoltarea acestuia, efectuând o abordare financiară a leasingului.

CAPITOLUL I

APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA LEASINGULUI

1. Istoricul şi definirea leasingului

Rădăcinile leasingului sunt extrem de adânci, urme rudimentare ale acestor operaţiuni găsim încă de la începutul omenirii. Încă din antichitate, în ţări orientale ca Mesopotamia, Egipt apar forme apropiate ale acestor tipuri de operaţiuni. Fiind în concordanţă cu activităţile preponderente din acea perioadă, obiectul acestor operaţiuni îl constituiau uneltele necesare practicării agriculturii, iar subiecţii ereau, pe de-o parte, clasele bogate şi, pe de altă parte, agricultorii cărora li se „închiriau” unelte, pământ, etc. Astfel încă din antichitate s-au observat beneficiile obţinute prin folosinţa unui bun, având mai puţină importanţă cine deţine titlul de proprietate.

Leasingul îşi află rădăcinile în forma arhaică a creditului pe care o constituia în dreptul roman „fiducia”: împrumutătorul îşi rezerva pentru garanţia creanţei sale proprietatea unui lucru. Există o mare asemănare a leasingului şi în special a modalităţii „sale and lease-back” cu forma arhaică a gajului din dreptul roman „fiducia cum creditare” În cadrul operaţiunii „fiducia cum creditare”, împrumutatul (fiduciant) transfera proprietatea unui bun mobil sau imobil în patrimoniul împrumutătorului (fiduciar) cu titlu de garanţie a împrumutului primit. La rândul său, fiduciarul se obliga să-i restituie bunul după înapoierea datoriei. În practică, datorită necesităţilor economice sau sociale, împrumutatul păstra în mod frecvent folosinţa bunului vândut.

În epoca modernă, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, aveau loc în S.U.A. primele operaţiuni care prefigurau leasingul. În 1877 aparatele de telefon au fost închiriate abonaţilor, iar acest contract avea să fie denumit „lease” Cam în aceeaşi perioadă, o operaţiune similară lease-back-ului avea loc în Ohio. Operaţiunea consta în vinderea unui imobil către o bancă, cu titlu de garanţie (trustee), imobil ce urma să fie exploatat de vânzător în regim de „lease” timp de 99 de ani, după care utilizatorul avea opţiunea cumpărării bunului.

Leasingul (lease financing) s-a folosit în S.U.A. în anii 30 pentru finanţarea bunurilor imobile. La începutul anilor ‘50, el a început să fie folosit şi ca instrument de finanţare a echipamentelor mobiliare. Operaţiunile de lease financing s-au dezvoltat foarte mult după al II-lea război mondial şi datorită încurajărilor pe care S.U.A. le-au dat prin facilităţile fiscale. Leasingul echipamentelor (finance equipment leasing) a apărut în 1952, odată cu primele societăţi specializate de leasing.

Preview document

Contractul de Leasing - Pagina 1
Contractul de Leasing - Pagina 2
Contractul de Leasing - Pagina 3
Contractul de Leasing - Pagina 4
Contractul de Leasing - Pagina 5
Contractul de Leasing - Pagina 6
Contractul de Leasing - Pagina 7
Contractul de Leasing - Pagina 8
Contractul de Leasing - Pagina 9
Contractul de Leasing - Pagina 10
Contractul de Leasing - Pagina 11
Contractul de Leasing - Pagina 12
Contractul de Leasing - Pagina 13
Contractul de Leasing - Pagina 14
Contractul de Leasing - Pagina 15
Contractul de Leasing - Pagina 16
Contractul de Leasing - Pagina 17
Contractul de Leasing - Pagina 18
Contractul de Leasing - Pagina 19
Contractul de Leasing - Pagina 20
Contractul de Leasing - Pagina 21
Contractul de Leasing - Pagina 22
Contractul de Leasing - Pagina 23
Contractul de Leasing - Pagina 24
Contractul de Leasing - Pagina 25
Contractul de Leasing - Pagina 26
Contractul de Leasing - Pagina 27
Contractul de Leasing - Pagina 28
Contractul de Leasing - Pagina 29
Contractul de Leasing - Pagina 30
Contractul de Leasing - Pagina 31
Contractul de Leasing - Pagina 32
Contractul de Leasing - Pagina 33
Contractul de Leasing - Pagina 34
Contractul de Leasing - Pagina 35
Contractul de Leasing - Pagina 36
Contractul de Leasing - Pagina 37
Contractul de Leasing - Pagina 38
Contractul de Leasing - Pagina 39
Contractul de Leasing - Pagina 40
Contractul de Leasing - Pagina 41
Contractul de Leasing - Pagina 42
Contractul de Leasing - Pagina 43
Contractul de Leasing - Pagina 44
Contractul de Leasing - Pagina 45
Contractul de Leasing - Pagina 46
Contractul de Leasing - Pagina 47
Contractul de Leasing - Pagina 48
Contractul de Leasing - Pagina 49
Contractul de Leasing - Pagina 50
Contractul de Leasing - Pagina 51
Contractul de Leasing - Pagina 52
Contractul de Leasing - Pagina 53
Contractul de Leasing - Pagina 54
Contractul de Leasing - Pagina 55
Contractul de Leasing - Pagina 56
Contractul de Leasing - Pagina 57
Contractul de Leasing - Pagina 58
Contractul de Leasing - Pagina 59
Contractul de Leasing - Pagina 60
Contractul de Leasing - Pagina 61
Contractul de Leasing - Pagina 62
Contractul de Leasing - Pagina 63
Contractul de Leasing - Pagina 64
Contractul de Leasing - Pagina 65
Contractul de Leasing - Pagina 66
Contractul de Leasing - Pagina 67
Contractul de Leasing - Pagina 68
Contractul de Leasing - Pagina 69
Contractul de Leasing - Pagina 70
Contractul de Leasing - Pagina 71
Contractul de Leasing - Pagina 72
Contractul de Leasing - Pagina 73
Contractul de Leasing - Pagina 74
Contractul de Leasing - Pagina 75
Contractul de Leasing - Pagina 76
Contractul de Leasing - Pagina 77
Contractul de Leasing - Pagina 78
Contractul de Leasing - Pagina 79
Contractul de Leasing - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • ANEXA III.doc
  • ANEXE 1,2,.doc
  • Contractul de Leasing.doc
  • Contractul de Leasing.ppt

Alții au mai descărcat și

Finanțarea prin leasing

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. Leasingul este o modalitate de finantare a societatilor comerciale care doresc sa achizitioneze utilaje si...

Leasingul ca Formă de Finanțare

Capitolul 1 Leasingul – aspecte generale 1.1. Istoricul operaţiunilor de leasing Rădăcinile leasingului sunt foarte adânci. Astfel, încă din...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Contract de Leasing

In prezent, leasingul este una dintre cele mai folosite forme de finantare, accesibile deopotriva persoanelor juridice si persoanelor fizice,...

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul - Operațiune Modernă de Finanțare a Activității Economice

INTRODUCERE Progresul tehnic, în principal, dar şi dezvoltarea rapidă a comerţului şi deci a raportului dintre cerere şi ofertă, a determinat...

Contractul de Leasing, Report și Factoring

CAPITOLUL I Introducere în studiul dreptului 1.1.Organizarea ştiinţelor juridice în sistemul ştiinţelor Relaţiile în care intră oamenii sunt...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Contractul de leasing - Speță privind contractul de leasing

I. Noțiuni introductive privind contractul de leasing 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing Contractul de leasing nu este...

Ai nevoie de altceva?