Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 8800
Mărime: 2.96MB (arhivat)
Publicat de: Stanca Mihalcea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cap. 1: Analiza - Istoricul cotei unice 4
  2. Cap. 2: Cota unica versus cota progresiva 7
  3. Cum arată reformele fiscale în ţările care au adoptat cota unică? 10
  4. Estonia 10
  5. Lituania 11
  6. Letonia 11
  7. Slovacia 11
  8. UE nu vrea uniformizarea cotei unice 13
  9. Cum s-a modificat percepţia asupra cotei unice la nivel local, din 2005 până azi 14
  10. Cap. 3: Motivele introducerii cotei unice de impozitare in Romania 15
  11. Pozitia României 16
  12. Avantajele aduse de cota unica in Romania 16
  13. Caracteristicile cotei unice de impozitare 19
  14. Cap. 4: Cât de aspră este impozitarea în România? 20
  15. Cap. 5: PRESIUNEA FISCALA IN ROMANIA 25
  16. Măsurarea presiunii fiscale 25
  17. Modalitati de exprimare a presiunii fiscale si factorii de influenta 30
  18. Tipurile presiunii fiscale : 30
  19. Factorii de influenta a presiunii fiscale 31
  20. Efecte provocate de cresterea presiunii fiscale 31
  21. Efectul presiunii fiscale asupra veniturilor statului 33
  22. Legatura dintre rata impozitarii si veniturile obtinute de stat de pe urma colectarii impozitelor 35
  23. Concluzii 37
  24. Bibliografie 38

Extras din proiect

CAP. 1: ANALIZA - ISTORICUL COTEI UNICE

Cota unică de impozitare – denumită în literatura anglo-saxonă „flat tax“ – se referă la acelaşi nivel de impozitare pentru persoane fizice şi pentru companii, prin urmare vorbim de o rata unică de impozitare pentru toate tipurile de venit.

Cercetările empirice arată că adoptarea unei cote mai mici ca valoare este puternic corelată cu gradul de plată a taxelor, cu cât cota este mai mică, cu atât este mai mare probabilitatea de a fi colectată. Experţii vorbesc de un trend în privinţa introducerii cotei unice, ce se manifestă consistent şi coerent, şi ce porneşte din estul Europei, mergând spre vestul Continentului.

Cota unica de impozitare presupune acelasi rag de impozitare pentru persoane fizice si companii, deci un sistem de impozite corelate, cu rata unica de impozitare, pentru toate tipurile de venituri obtinute din diferite activitati. Succesul regimului cotei unice de impozitare depinde, se pare, de nivelul acestei rate: cu cat aceasta este mai mica, cu atat este mai eficienta colectarea ei.

Desi s-a constatat ca o rata mai mica de impozitare conduce, in general, la sporirea gradului de plata a taxelor respective, impozitele mai scazute pot conduce, dupa stabilizarea apetitului de plata al celor impozitati, la scaderea veniturilor la Bugetul de stat.

Cota unică nu este o inovaţie în politica fiscală, ci doar apare astfel, după un secol de impozitare progresivă a veniturilor. Ea mai era practicată doar în câteva mici state sau jurisdicţii fiscale, precum Hong Kong, Guersney sau Jersey. Ideea unei impozitări proporţionale (opuse celei progresive) a fost relansată în anii ’60 când Milton Friedman (1962) a propus pentru SUA un impozit federal de 23,5%. Hayek (1960) a adus şi el argumente împotriva ideii că impozitarea progresivă ar fi indispensabilă pentru a asigura redistribuirea veniturilor în favoarea celor săraci. Ulterior, Milton şi Rose Friedman (1979) vor pleda pentru un impozit federal de 20% asupra veniturilor persoanelor fizice. Hall şi Rabushka au făcut o propunere similară. Impozitarea în cotă unică nu a reţinut atenţia multor cercetători nici măcar după ce Ţările Baltice au adoptat această formă de impozitare la mijlocul anilor ’90. Acestea erau trei mici ţări care tocmai îşi câştigaseră independenţa, iar exemplul lor nu a fost urmat de nici un alt stat, până în 2001. Trecerea Federaţiei Ruse la cota unică a fost un punct de cotitură: începând din acel moment, aproape în fiecare an, cel puţin o ţară a adoptat cota unică. Astfel, ceea ce până atunci părea doar un „experiment Baltic“ putea fi considerat ca începutul unei revoluţii fiscale.

Cota unica de impozitare la nivelul de 17% a fost propusa in SUA, in 1996, de catre miliardarul Steve Forbes. Odinioara o fantezie a ideologilor pietei libere, cota unica incepe sa se impuna din ce in ce mai mult nu numai in constiinta liderilor UE, ci si in realitatea faptica propriu-zisa. Cota unica ar fi o solutie chiar si pentru economiile dezvoltate, scria din vara lui 2005, „Sunday Times”. In toamna aceluiasi an, „Wall Street Journal Europe” sublinia ca noile state membre ale UE au inceput sa adopte un sistem fiscal mai simplu, format dintr-o singura taxa, care exercita presiuni asupra vechii Europe.

Argumentele in favoarea taxei unice sunt directe si convingatoare. In primul rand, adoptarea ei va duce la simplificarea sistemului fiscal care va fi, astfel, mai usor de administrat si inteles.

Taxa unica de impozitare este mai simpla, mai eficienta si stimuleaza economia; acestea sunt concluziile unui studiu intreprins de englezul George Osborne. „Este vorba chiar de o competitie in domeniul fiscal”, spunea Erik Nielsen, economist in cadrul Bancii de Investitii Goldman Sachs, referindu-se la jocul de a atrage noi companii in mecanismul economic, prin stabilirea unui nivel mai scazut al taxelor in comparatie cu tarile vecine. „Cred, de asemenea, ca aceasta tendinta reflecta o schimbare de atitudine in Europa, catre o acceptare mai restransa a unor rate de impozitare ridicate”, a mai spus el. Eamon Bultler, director la Adam Smith Institute din Londra, a subliniat ca tarile Europei de Est stau marturie a incasarilor suplimentare la buget datorate taxei unice, care „schimba comportamentul” platitorului de taxe.

Avand in vedere aceste legitati in plata impozitelor, tarile membre UE, precum Germania, Italia, Austria, Finlanda, Danemarca si Grecia, au decis reducerea taxelor si impozitelor pe care le platesc cetatenii si firmele din tarile respective, in vederea stimularii investitiilor si a cresterii consumului. Valul introducerii cotei unice de impozitare s-a experimentat si se experimenteaza de la Estul catre Vestul european: cota unica de impozitare a fost aplicata pentru prima data in Estonia (1991), fiind urmata de Letonia (1994), Lituania (1994), Rusia (2001), Serbia (2003), Ucraina (2003), Slovacia (2004), Georgia (2004) si Romania (2005). Comisia Europeana considera ca nu este necesara deocamdata uniformizarea sistemelor de impozitare ale statelor membre UE. Daca transpun si implementeaza corect reglementarile adoptate la nivel comunitar, statele membre sunt libere sa aleaga sistemul de impozitare pe care il considera cel mai potrivit situatiei lor economice.

Cota unica de impozitare pare sa fie responsabila pentru cresterea economica pe care tarile central si est-europene au inregistrat-o in perioada imediat urmatoare introducerii ei, precum si pentru noile locuri de munca pe care aceste tari le-au creat. Unii analisti sustin ca impactul pozitiv al acestui regim fiscal este exagerat si se bazeaza, in primul rand, pe mana de lucru ieftina si calificata sau pe pozitia geografica, mai degraba, decat pe cota unica de impozitare. Este insa foarte clar ca reducerea taxelor elibereaza, pentru persoanele fizice si juridice, fonduri care pot fi cheltuite pe bunuri de larg consum, pot fi realizate noi investitii sau noi locuri de munca. Cota unica de impozitare, mai mica decat cota de impozitare din tara de origine atrage si noi investitii straine. Problema este ca aceasta cota unica de impozitare sa fie destul de scazuta pentru a fi acceptata din punct de vedere politic, dar si destul de ridicata pentru a asigura buna functionare a economiei.

Preview document

Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 1
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 2
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 3
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 4
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 5
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 6
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 7
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 8
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 9
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 10
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 11
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 12
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 13
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 14
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 15
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 16
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 17
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 18
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 19
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 20
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 21
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 22
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 23
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 24
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 25
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 26
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 27
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 28
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 29
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 30
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 31
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 32
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 33
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 34
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 35
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 36
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 37
Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Cota Unica de Impozitare versus Cota Progresiva de Impozitare.docx

Alții au mai descărcat și

Efectele Cotei Unice de Impozitare

I.EFECTELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoaneleor fizice si...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

Cap 1. INTRODUCEREA COTEI UNICE DE IMPOZITARE Introducerea cotei unice, prezinta asa dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, un avantaj direct si...

Te-ar putea interesa și

Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România

Politica fiscală este o politică conjucturală, o politică ce poate fi folosită doar pe termen scurt, în cazul în care în economie apar dezechilibre...

Studiu privind Structura și Evoluția Impozitelor Directe în România în Perioada 2003-2008

CAPITOLUL I ROLUL IMPOZITELOR ÎN ASIGURAREA RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE 1.1 POLITICA FISCAL - BUGETARĂ Viziunea Guvernului României în...

Evoluția și structura impozitelor directe în România

INTRODUCERE Impozitele îndeplinesc un rol important pe plan financiar, economic şi social, diferit de la o etapă de dezvoltare a economiei la...

Cota unică și inflația

INTRODUCERE Cadrul politicii monetare consta în aranjamentele institutionale prin care sunt adoptate si aplicate deciziile de politica monetara....

Reforma Impozitării Veniturilor Persoanelor Fizice în România

CAPITOLUL 1 -Aspecte generale privind venitul impozabil al persoanelor fizice- 1.1 Scurt istoric si principalele tendinte ale evolutiei...

Impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țările arabe și analiza de impact

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. TEHNICI DE IMPUNERE A VENITULUI PERSOANELOR FIZICE Materializare a...

Fiscalitatea în România

1. Aspecte generale privind fiscalitatea Ceea ce deosebeste o ţară aflată în progres de una aflată în declin este, în bună măsură, preferinţa...

Activitatea de Investiții sub Impactul Fiscalitații la un Agent Economic

INTRODUCERE Acestă lucrare are ca temă “Activitatea de investiţii sub impactul fiscalităţii la un agent economic” prin care se urmareşte...

Ai nevoie de altceva?