Criza Economică și România

Proiect
8.2/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 22578
Mărime: 94.99KB (arhivat)
Publicat de: Marga Carp
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Popescu

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I. Criza economică mondială 4
  3. 1.1.Scurt istoric 4
  4. 1.2.În zilele noastre 5
  5. Capitolul II. Criza economică şi România 8
  6. 2.1.Evoluţia crizei în România-2008 8
  7. 2.2.Criza economică judeţ cu judeţ 11
  8. 2.3.Criza afectează toate domeniile 12
  9. 2.4.Criza internă: cauze şi soluţii 14
  10. Capitolul III. România în 2009 18
  11. 3.1.Sectoarele economiei româneşti afectate de actual criză 18
  12. 3.2.Piaţa imobiliară în declin 14
  13. 3.3.Cum să acţionezi în perioada crizei 14
  14. Capitolul IV.Evoluţia crizei româneşti în ultima lună 25
  15. Capitolul V.Cinci motive pentru care iubim criza 47
  16. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

De ce ne-am ales aceasta tema? De ce sa nu facem o astfel de alegere, atata timp cat de o buna bucata de vreme, este un subiect care a facut inconjurul lumii, ajuns si in Romania pe primele pagini ale cotidianelor si ca principal subiect de discutie pentru toate canalele de televiziune din tara. Acest controversat subiect l-am dezvoltat si noi, in lucrarea de fata – “Criza economică şi România” pentru ca l-am considerat a fii deosebit de important si de actualitate.

Prin aceasta lucrare nu am prezentat un plan anti-criza insa am expus o serie de masuri care pot determina aplanarea acestui fenomen precum stimularea cresterii economice, protejarea cetatenilor si crearea de locuri de munca. Am evidentiat principalele piete care sunt afectate de criza economica, acestea debutand cu piata imobiliara, piata auto, lista ce continua pana la domeniul invatamantului. Totodata am reliefat cauzele majore ale acesteia, am criticat guvernul pentru deficitul bugetar de peste 3%, valoare monumentala ce a fost obtinuta anul anterior. Si nu in ultimul rand am prezentat influentele crizei asupra majoritatii judetelor din Romania.

Luand ca principala sursa un studiu efectuat de Century 21 pentru ultimul trimestru al anului trecut, am analizat starea pietei imobiliare care se afla intr-un declin nu prea curand reversibil. Despre trendul pietei imobiliare din 2009, atat in ceea ce-i priveste pe marii dezvoltatori, cat si pe micii intreprinzatori din domeniu, analistii considera ca acesta va evolua in functie de accesul la finantare. Astfel diferenta dintre cele doua categorii sta in accesul de finantare, iar marii dezvoltatori vor fi avantajati pentru ca au avut si vor avea acces la bani (surse proprii, fonduri de investitii, credite bancare, s.a.).

Spre finalul lucrarii ne-am axat pe o analiza a celor intamplate in tara noastra de-alungul lunii in curs. Pentru aceasta analiza am pus in evidenta principalele evenimente ce au caracterizat fiecare zii a lunii martie, asadar am expus tendintele crizei in perioada 01.03.2009 – 30.03.2009, perioada ce s-a dovedit a fii deosebit de activa din perspectiva subiectului abordat.

CAP. 1 CRIZA ECONOMICĂ MONDIALĂ

1.1 SCURT ISTORIC

Pe la inceputul toamnei lui 2007 intreaga lume a fost zguduita de vestea care anunta ca o renumita banca de investitii din America, Lehman Brothers, a dat faliment. La ceva timp, bursa din America se loveste de o scadere drastica a actiunilor. Acesta a fost inceputul… Banci si burse din America de Sud, Belgia, Tokio, Frankfurt, Londra, Paris, Luxemburg, Dublin trec printr-o perioada dificila. Omenirea a mai cunoscut o perioada asemanatoare in 1929 cand intregul Glob trecea printr-un declin economic si financiar de proportii.

Multi oameni privesc aceste evenimente ca un deja-vu. De ce? Pentru ca, de-a lungul timpului, omenirea a mai trecut prin astfel de momente. Amintim criza economica care a dezechilibrat lumea in anii ‘30 sau lunga stagnare economica traita de Japonia in 1989.

Desi in anii ‘20 economia americana cunostea o extraordinara prosperitate, la numai 8 ani distanta incep sa apara primele semne ale marelui dezastru economic. Impinse de momentul prosperitatii, intreprinderile fac imprumuturi masive pe termen scurt fiind convinse ca vor reusi sa ramburseze banii. Din pacate, calculele nu s-au potrivit cu evolutia pietei economice din acele vremuri. In luna octombrie a anului 1929 a avut loc crahul de pe Wall Street, cel mai mare colaps din istoria bursei de valori din New York. Scaderea brusca a actiunilor a dus la o criza finaciara ce a avut ca rezultat falimentarea multor banci. In jur de 5000 de banci au dat faliment in America in timpul marii crize economice. De aici pana la inchiderea fabricilor si la cresterea numarului de someri a mai fost un singur pas. Efectele devastatoare nu s-au limitat doar asupra Americii, ci state puternic dezvoltate ca Germania si Austria inregistrau in 1932, 6 milioane de someri, cam o treime din forta de munca. Nici Anglia nu a scapat. In Franta, criza s-a declansat cativa ani mai tarziu si a durat aproape 6 ani. Cehoslovacia cunoaste o scadere de 40% a productiei industriale, iar in Romania, exportul de grau si titei scade cu 57.6%. URSS a fost singura tara care nu a fost afectata de acest declin mondial pentru ca s-a izolat de restul Europei. Desi s-au inregistrat falimentari de banci si un numar substantial de someri si in tarile nordice (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia), guvernele au creat programe economice cu ajutorul carora au depasit mai usor aceasta perioada. Dintre acestea, Suedia s-a evidentiat cel mai mult, in aceasta perioada punandu-se bazele asa numitului „model suedez”, un model politic, economic si mai ales social. Suedia, pe perioada criezei economice, a fost considerata America Europei.

Cum era de asteptat nici Romania nu a fost ocolita. Intre 1929 si 1933 a fost afectata productia agricola, incapabila sa concureze cu cea din America sau Canada unde preturile de cost erau reduse datorita folosirii masinilor agricole. Apogeul crizei economice in Romania a fost atins 1933 cand s-au inregistrat 300.000 de someri. Marele dezavantaj al Romaniei a fost faptul ca, in momentul crizei, avea o datorie externa foarte mare si, pe langa aceasta, a mai facut inca 4 mari imprumuturi externe. Acesta a insemnat un control strain asupra finantelor tarii si, implicit, reveniri economice si financiare mult mai lente fata de alte state.

Marea depresiune, asa cum este cunscuta criza economica din 1929, a dezechilibrat intreaga lume si s-a incheiat in mod diferit in fiecare tara. Preocuparea principala a guvernelor europene a fost salvarea monedei nationale si intocmirea de programe de refacere. Tarile care au reusit sa iasa primele din aceasta criza s-au ales cu dictatori ca Hitler, Mussolini sau Stalin care, cativa ani mai tarziu, au „pregatit” cel de-al doilea Razboi Mondial.

Intorcandu-ne in prezent si analizand ceea ce se intampla pe plan mondial, ne este greu sa nu observam cateva asemanari izbitoare: falimentarea bancilor de investitii, scaderea actiunilor bursei de valori, SUA, ca declansator al crizei, perioada de prosperitate urmata de declin financiar si economic si, nu in ultimul rand, luna octombrie.

Sa fie oare un paradox, o lege nescrisa care confirma ca istoria se repeta sau ca dupa orice moment de varf apare unul de declin? Probabil ca, in functie de cum ne afecteaza aceste evenimente, asa gasim si explicatiile. Interesanta din acest punct de vedere este o afirmatie a lui Irvin Kahn, supravietuitor al mai multor colapsuri bursiere: “Oamenii sunt lacomi. Si de foarte multe ori lacomia este mai puternica decat teama”.

Preview document

Criza Economică și România - Pagina 1
Criza Economică și România - Pagina 2
Criza Economică și România - Pagina 3
Criza Economică și România - Pagina 4
Criza Economică și România - Pagina 5
Criza Economică și România - Pagina 6
Criza Economică și România - Pagina 7
Criza Economică și România - Pagina 8
Criza Economică și România - Pagina 9
Criza Economică și România - Pagina 10
Criza Economică și România - Pagina 11
Criza Economică și România - Pagina 12
Criza Economică și România - Pagina 13
Criza Economică și România - Pagina 14
Criza Economică și România - Pagina 15
Criza Economică și România - Pagina 16
Criza Economică și România - Pagina 17
Criza Economică și România - Pagina 18
Criza Economică și România - Pagina 19
Criza Economică și România - Pagina 20
Criza Economică și România - Pagina 21
Criza Economică și România - Pagina 22
Criza Economică și România - Pagina 23
Criza Economică și România - Pagina 24
Criza Economică și România - Pagina 25
Criza Economică și România - Pagina 26
Criza Economică și România - Pagina 27
Criza Economică și România - Pagina 28
Criza Economică și România - Pagina 29
Criza Economică și România - Pagina 30
Criza Economică și România - Pagina 31
Criza Economică și România - Pagina 32
Criza Economică și România - Pagina 33
Criza Economică și România - Pagina 34
Criza Economică și România - Pagina 35
Criza Economică și România - Pagina 36
Criza Economică și România - Pagina 37
Criza Economică și România - Pagina 38
Criza Economică și România - Pagina 39
Criza Economică și România - Pagina 40
Criza Economică și România - Pagina 41
Criza Economică și România - Pagina 42
Criza Economică și România - Pagina 43
Criza Economică și România - Pagina 44
Criza Economică și România - Pagina 45
Criza Economică și România - Pagina 46
Criza Economică și România - Pagina 47
Criza Economică și România - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Criza Economica si Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Criza economică în România

MOTIVATIE Unul din subiectele ce vor face inconjurul lumii pentru ceva vreme de azi inainte este reprezentat de criza economica. Criză economică...

Crize financiare

Cuvânt de început, Deşi crizele pot fi asociate cu liberalizarea financiară, dovezile empirice sugerează faptul că ele sunt un fenomen complex,...

Criză financiară - concept, cauze și efecte

Trebuie spus că în evoluţia noastră crizele pot fi definite ca fiind situaţii caracterizate de o instabilitate pronunţată, sunt deci însoţite de o...

FMI

CAPITOLUL 1 : Un scurt istoric al apariţiei FMI 1.1.Necesitatea apariţiei FMI După primul război mondial statele europene au întâmpinat mari...

Crize Economice și Politici Anticrize

Introducere Orice cunoaştere după natura sa este istorică, iar activitatea oamenilor se bazează pe experienţa generaţiilor precedente. Principiul...

Echilibrul Economic în România

Am ales această temă, din cauza importanţei şi locul pe care îl deţin acestea orice economie de pe glob. Lucrarea de faţă este structurată pe trei...

Criza economică și România

Criza economică pe care România începe să o traverseze este cu precădere o criză internă, determinată de mixul greşit de politici macroeconomice...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Criza economică în România

MOTIVATIE Unul din subiectele ce vor face inconjurul lumii pentru ceva vreme de azi inainte este reprezentat de criza economica. Criză economică...

Criza economică în România

Capitolul I.Aspecte generale ale crizei economice in Romania Criza economica pe care Romania incepe sa o traverseze este cu precadere o criza...

Criza economică mondială și efectele asupra României

INTRODUCERE Anul 2009 atât de imprevizibil, precum capitalismul însuşi. Mânaţi de prosperitate şi de instinctul de a evolua rapid, oamenii au fost...

Criza economică internațională - studiu de caz - SUA și România

A. ARGUMENT Pentru multi oameni actuala criza economica a venit ca o sageata din albastrul cer. Intre timp, experti din intreaga lume au avertizat...

Economie mondială - România

1. Descrierea Romaniei 1.1. Asezare România este organizata din punct de vedre politic ca republica fiind un stat situat în Europa, la...

Criza economică din anii 1929-1933 în România - infuența crizei mondiale și situația economico-socială a țării noastre

INTRODUCERE Perioada interbelica reprezinta pentru România o „epoca“ de mari prefaceri politice, economice si sociale, dar si de dezvoltare...

Efectele crizei economice asupra pieței muncii

1. Introducere “Trei giganti americani din domeniul financiar-bancar se clatina. Bursa de la Bucuresti a avut cea mai mare scadere din debutul...

Criza Economică și Creditul în România

INTRODUCERE Întreprinderile aflate într - o economie de piaţă se confruntă la un moment dat cu diverse probleme financiare, dar şi cu...

Ai nevoie de altceva?