Criza Greciei

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 10973
Mărime: 2.51MB (arhivat)
Publicat de: Geanyna G.
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ PROGRAMUL DE STUDII: ADMINISTRAREA AFACERILOR EUROPENE, ANUL I, SEM II

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Prezentarea Greciei
  3. II. Contextul economic al Greciei înainte de a intra în criză
  4. III. Evoluţia crizei din Grecia
  5. III.1 Etapele crizei elene
  6. III.2 Păreri vizavi de cauzele declanşării crizei din Grecia
  7. IV. Măsurile de austeritate – mijloc de ieşire din impas a economiei greceşti
  8. Concluzii
  9. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Principalul eșec al economiei mondiale din ultimele decenii ţine în continuare capul de afiș al știrilor şi publicațiilor: problemele economiilor naționale şi conflictele între state continuă să se înmulțeasca, ieșirea din această situație întarzie să apara iar, în acest timp, deficitele şi datoriile statelor continuă să crească.

Prin elaborarea acestei lucrări îmi propun să analizez declinul economic al Greciei prin înțelegerea contextului european şi cauzelor interne care au dus la apariția acestui fenomen, dar şi analizarea dacă Grecia ar mai trebui menţinuta în Zona Euro.

Dacă falimentul faimoasei bănci americane de investiții Lehman Brothers din 2008 a zguduit sistemul financiar şi implicit întreaga economie a Statelor Unite ale Americii, în Europa semnalul de alarma era tras de Grecia, care anunţa încălcarea Pactului European de Stabilitate prin falsificarea rapoartelor oficiale privind deficitul bugetar şi datoria publică.

Spre deosebire de situaţia actuaă în care ieşirea din Zona Euro a unei ţări cu probleme bugetare grave reprezintă un subiect aprins, cu puţin timp în urma ipotezei divizării Zonei Euro era complet exclusă în mediile oficiale.

Criza financiară din Grecia are rădăcini încă din 1998, când U.E. a cerut ţărilor membre să prezinte raportul cu privire la îndeplinirea criteriilor de convergenţă;la acel moment, Grecia era ţara cu cel mai mare deficit bugetar, cu o inflaţie mare, cu datorie public mare, precum şi o rată a dobânzii pe termen lung mare şi a fost singura ţară membră U.E care nu a trecut la euro. În următoarea perioadă, Grecia a realizat mai multe tranzacţii de tip currency swaps cu Goldman Sachs, astfel declarând o datorie public mai mică, precum a şi raportat multe alte cheltuieli guvernamentale mai mici decât erau în realitate. Franţa şi Germania au reacţionat puternic dar diferit la actuala criză din Grecia şi s-au propus soluţii diferite. În prezent Guvernul de la Atena se străduie să dea curs solicitărilor venite dinspre Uniunea Europeană care îi cer să pună ordine în politica fiscală şi să treacă la măsuri drastice de austeritate. Planul de salvare a Greciei prevedea ca Fondul Monetar Internaţional să participe, la nevoie, la acordarea de posibile credite în valoare de miliarde, alături de U.E.

I. Prezentarea Greciei

Grecia, sau Republica Elenă, este o ţară din sud-estul Europei, situată în Peninsula Balcanică, la sud de Bulgaria, Macedonia şi Albania, şi la vest de Turcia. Are un litoral de 13.676 km la mările Egee, Ionică şi Mediterană. Această ţară este una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă, datorită staţiunilor de o frumuseţe iesită din comun, a numărului mare de insule, dar şi a faptului că litoralul grecesc oferă unele dintre cele mai frumoase locuri pentru relaxare şi distracţie, dat fiind şi faptul că marea este foarte limpede şi pe alocuri are nuanţa turcoaz.

Considerată de mulţi drept leagănul civilizaţiei occidentale, Grecia are o istorie lungă şi bogată, care şi-a răspândit influenţa pe trei continente. Ca atare, este locul de naştere al democraţiei, filozofia de Vest, Jocurile Olimpice, literatura de Vest, a istoriografiei, ştiinţe politice, principalele principii ştiinţifice şi matematice, şi drama de Vest, inclusiv atât tragedie cât şi comedie.

Templele se impun prin simplitate şi perfecţiune artistică ca şi sculpturile şi picturile. Literatura greacă este plină de nume cu greutate: Homer, Hesiod, Eschil, Pericle, Sofocle, Euripide, Aristofan. Filozofii greci sunt şi ei reprezentativi: Tales din Milet, Heraclit, Pitagora, Socrate, Platon, Diogene, Aristotel. Istoria este ilustrată de Herodot, Tucidide. Muntele Athos, simbol al creştinismului, este un permanent loc de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga lume.

Grecia este o ţară dezvoltată, membră a Uniunii Europene începând cu 1981, membră al Uniunii Economice şi Monetare al Uniunii Europene începând din 2001, NATO din 1952, the OCDE din 1961, un membru fondator al Cooperării Economice pentru Marea Negră şi un membru al ASE din 2005.

Atena este capitala, iar Salonic, Patras, Heraklion, Larissa, Volos, Ioannina, Kavala, Rodos, Chania şi Serres sunt unele din marile orase alte ţării.

Localizare: Republica Elenă este situată in Sud-estul Europei, în extremitatea sudică a Peninsulei Balcanice. Se învecinează la nord cu Albania, Macedonia, Bulgaria şi Turcia, pe o lungime totală de graniţă de 1.228 km., la est cu Marea Egee, la sud cu Marea Mediterană şi la vest cu Marea Ionică. Lungimea de coastă este de 13.676 km

Suprafaţă: Total: 131.940 km2, din care 13.676 km2 acoperiţi de apă.

Relief: Grecia continentală are un ţărm sinuos cu golfuri şi peninsule, masivele muntoase ocupă cca. 4/5 din teritoriu iar câmpiile ocupă suprafeţe însemnate în partea de nord. Grecia insulară cuprinde cca. 2 000 de insule grupate în arhipelagurile Sporade, Ciclade, Ionice, din care sunt locuite permanent 700.

Climă: Clima este mediteraneană, cu veri toride (temperaturi medii în iulie: 27°C), temperate de brize pe litoral şi de altitudine în restul ţării. Iernile sunt umede, blânde (temperaturi medii în ianuarie: 10°C), ploioase în sud şi aspre, cu zăpezi, în munţii din nord.

Populaţie: 10.601.527 locuitori. Speranţa de viaţă de 78,44 ani (bărbaţi 75,89 ani, femei 82 ani) este cea mai mare din tarile Uniunii Europene.

Fus orar: GTM+2.

Limba oficială: Greaca.

Capitala: Atena –3.096.000 de locuitori. Datorită extinderii Atenei şi Pireului (peste 1.500.000 locuitori), s-a format aglomerarea urbană Atena - Pireu, care, împreună cu locuitorii din împrejurimi (consideraţi că locuiesc în zona rurală a Atticii), numără peste 5 milioane de locuitori (circa 50% din întreaga populaţie a Greciei).

Împărţire administrativă: Grecia este formată din 10 regiuni împărţite în 51 de districte şi o regiune autonomă.

Ziua naţională: 25 martie – aniversarea proclamării independenţei (1821).

Alte sărbători naţionale care sunt zile nelucrătoare: 1 Ianuarie, 6 Ianuarie, 25 Martie, 28 Aprilie, 24 Iunie, 15 August, 8 Septembrie, 28 Octombrie, 25-26 Decembrie, 31 Decembrie şi trei zile de Paşte.

Religie: ortodoxă (97,6%), musulmană (1,3%), romano-catolică (0,4%), protestantă (0,1%), altele (0,6% - categorie în care sunt incluşi şi evreii). Biserica Ortodoxă a Greciei este autocefală, dar indisolubil legată doctrinar de Biserica de la Istanbul (Constantinopol), Patriarhia Ecumenică.

În Peninsula Halkidiki, în partea de sud-est a Macedoniei, se află Muntele Sfânt (Athos), o comunitate mânăstirească autonomă. Conform autorităţilor elene, Muntele Sfânt (Agion Oros) este considerat o comunitate “alcătuită din mânăstiri ale Bisericii Ortodoxe Elene”, numele de “schit românesc”, “mânăstire rusească” etc. reprezentând doar preponderenţa călugărilor români, respectiv ruşi, aflaţi în schitul sau mănăstirea respectivă.

Diaspora elenă : Este estimată la 5.607.000, din care: 3.000.000 în S.U.A., 700.000 în Australia, 600.000 în ţările din spaţiul ex-sovietic., 350.000 în Canada, 300.000 în Germania, 212.000 în Marea Britanie, 100.000 în Africa de Sud, 35.000 în Franţa, 25.000 în Bulgaria, 21.000 în Italia, 14.000 în România, 8.000 în Suedia ş.a.m.d. Diaspora elenă este foarte bine organizată şi activă. În afara Secretariatului General pentru Diaspora funcţionează un Consiliu al Diasporei Elene şi un Parlament Mondial al Elenismului.

Moneda naţională: Începând de la 1 ianuarie 2002, Grecia a aderat la moneda unică euro €.

Imnul naţional: „Ymnos eis tin Eleftherian” (Odă Libertăţii), pe versurile cunoscutului poet

Dionysios Solomos, este considerat a fi cel mai lung imn naţional, cu 158 de strofe. Inspirat de Revoluţia greacă de la 1821, declarat imn naţional în 1864. Adoptat şi de Republica Cipru ca imn naţional.

Drapel: Nouă dungi orizontale de dimensiuni egale, dispuse alternativ în culorile alb şi albastru. În partea stângă sus, o cruce albă, într-un pătrat albastru reprezintă ataşamentul statului grec faţă de religia ortodoxă şi recunoaşterea rolului ortodoxiei în formarea statului grec modern

Membră: Eurozone, NATO, EBRD, EIB, IBRD, IMF, IMO, Interpol, OECD, UN, UNCTAD, UNESCO, WHO, WTO, CERN.

Preview document

Criza Greciei - Pagina 1
Criza Greciei - Pagina 2
Criza Greciei - Pagina 3
Criza Greciei - Pagina 4
Criza Greciei - Pagina 5
Criza Greciei - Pagina 6
Criza Greciei - Pagina 7
Criza Greciei - Pagina 8
Criza Greciei - Pagina 9
Criza Greciei - Pagina 10
Criza Greciei - Pagina 11
Criza Greciei - Pagina 12
Criza Greciei - Pagina 13
Criza Greciei - Pagina 14
Criza Greciei - Pagina 15
Criza Greciei - Pagina 16
Criza Greciei - Pagina 17
Criza Greciei - Pagina 18
Criza Greciei - Pagina 19
Criza Greciei - Pagina 20
Criza Greciei - Pagina 21
Criza Greciei - Pagina 22
Criza Greciei - Pagina 23
Criza Greciei - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Criza Greciei.ppt
  • Criza Greciei.doc

Alții au mai descărcat și

Criza economico-financiară actuală și implicațiile acesteia asupra piețelor emergente

INTRODUCERE ACTUALITATEA TEMEI LUCRĂRII Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să...

Economia Greciei

Cap. I Prezentarea generala a tarii Grecia, cunoscuta oficial ca Republica Elena, este situata la granita sudestica a Europei. In nord se...

Criza economică din Grecia

1. Cum s-a ajuns la criza Greciei? Recesiunea economica de pe plan mondial si-a cunoscut inceputurile in criza creditelor ipotecare din Statele...

Criza Financiară din Grecia

La începutul anului 2010, temerile privind datoriile guvernamentale au crescut în unele țări din Europa, incluzând Grecia, Irlanda, Italia, Spania...

Aderarea Greciei la Uniunea Europeană

Contextualizare Uniunea Europeană, rezultatul „unui lung proces de cooperare şi integrare” al cărei scop este „de a organiza relaţiile dintre...

Raportul Juridic Fiscal

CAPITOLUL II RAPORTUL JURIDIC FISCAL 2.1. Noţiune. În noţiunea de aşezare a impunerii se includ toate operaţiunile necesare pentru stabilirea...

Integrarea economică europeană

I. Fundamentele teoretice ale integrării Abordarea conceptuală a integrării economice are, deocamdată, drept reper de facto unic exemplul...

Economie Europeană

PARTEA I FUNDAMENTE TEORETICE SI PRAGMATICE ALE INTEGRARII EUROPENE I. Fundamentele teoretice ale integrarii Abordarea conceptuala a integrarii...

Te-ar putea interesa și

Criza economică în România

MOTIVATIE Unul din subiectele ce vor face inconjurul lumii pentru ceva vreme de azi inainte este reprezentat de criza economica. Criză economică...

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Activitatea bancară la nivel internațional intreprinsă de băncile din Grecia

1. Bănci de renume în Grecia Grecia a înregistrat o încetinire economică bruscă după o perioadă de creştere robustă, banca centrală estimând o...

Cadrul General al Apariției Crizei Actuale

În momentul de faţă, suntem martorii celei mai spectaculoase crize, din 1930 încoace. Preţurile cresc exponenţial sau scad inexplicabil de mult,...

Criza datoriilor suverane

Datoria suverana reprezinta totalul datoriilor statului catre creditorii de la care s-a imprumutat. Datoria publica totala reprezinta totalitatea...

Analiza poliții fiscal bugetare a Greciei 2008-2018

Introducere: Grecia este o tara situata in sudul Europei, capitala este Atena, fiind cel mai mare oras. Conform recensamantului din anul 2011...

Management Intercultural - Grecia

1. Date generale (indicatori geo-demografici, economici) O țară cu o bogată istorie, o îmbinare între antic și modern prin ruinele la tot pasul și...

Ai nevoie de altceva?