Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11591
Mărime: 68.67KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Minu
Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune
Academia de Studii Economice, Bucuresti
Specializare: Contabilitate Internațională

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Dezbateri asupra rolului profesiei contabile și a provocărilor contabile în contextul crizei economice la nivel internațional
  3. 1. Rolul profesiei contabile în prevenirea unei noi crize
  4. 1.1.Rolul Auditorului
  5. 1.2. Sarcinile auditorului și comunicarea
  6. 2. FASB si IASB
  7. 2.1. Organismul FASB- Standarde contabile neclare și emise cu întârziere
  8. 2.2. Pașii făcuți de IASB ca răspuns la criză financiară globală
  9. 2.3. Grupul consultativ pe probleme legate de criza financiară - Financial Crisis Advisory Group (FCAG)
  10. 3. Comisia Europeana - Cartea verde „Politica de audit: lectiile crizei”
  11. 4.. Dezbaterile cu privire la valoarea justă
  12. 5. Organismele internaționale – scurtă prezentare
  13. II. Dezbateri asupra rolului profesiei contabile și a provocărilor contabile în România
  14. 1. Profesia contabilă între reglementare și interesul public
  15. 1.1. Imaginea fidelă
  16. 1.2. Criza economică din România
  17. 1.3. Măsurile luate pentru a combate criza economică
  18. 2. Rolul profesiei contabile în România
  19. III. Servicii contabile și de audit pe timp de criză
  20. IV. Concluzii

Extras din proiect

Key works: profesia contabilă, FASB, standarde internaționale, criza economică, audit

Introducere

Profesia contabilă este responsabilă pentru furnizarea informaţiilor necesare pentru a lua decizii corecte. Pentru a promova difuzarea de informaţii de înaltă calitate, organismele de standardizare se luptă în mod constant pentru a menţine standardele actualizate cu evoluția piețelor.

La nivel global, profesia contabilă se află în proces de reorganizare şi restructurare, în scopul adaptării la cerinţele economiei mondiale. Criza economică şi financiară actuală accelereaza acest proces şi determină organismele profesionale de la nivel global şi naţional să găsească noi căi şi mijloace pentru îndeplinirea misiunii lor.

Măsurile adoptate în Europa si în lume imediat după criza financiară s-au axat pe nevoia stringentă de stabilizare a sistemului financiar. Faptul că multe bănci au confirmat pierderi uriaşe între 2007 si 2009 din poziţiile bilanţiere si extrabilanţiere pe care le deţineau pune sub semnul întrebării atât modul în care auditorii au reuşit să furnizeze clienţilor lor raporturi „curate” pentru perioada respectivă, cât şi caracterul adecvat al actualului cadru legislativ. Este aşadar oportun ca rolul şi domeniul de aplicare al activităţii de audit să fie aduse în discuţie şi analizate în contextul general al reformei reglementare a pieţei financiare.

Odată cu recenta criză financiară, contabilitatea la valoarea justă a ajuns sub control. Unii critici merg atât de departe încât să dea vina pe contabilitatea la valoarea justă pentru întreaga criză. Experții susţin că valoarea justă sporeşte transparenţa unei companii.

In aceste conditii organismele normalizatoare nationale si internationale analizeaza ariile în care standardele de raportare financiară ar fi putut să aducă mai multă transparență să ajute sau să anticipeze criza sau să îi răspundă mult mai repede precum si arii potențiale care necesită atenție în viitor din partea IASB și FASB să evite perturbări pe piața de capital.

Măsurile de luat trebuie să aibă ca obiective salvarea a ceea ce se mai poate salva, priorităţile la nivel global, revizuirea standardelor si a raspunsului la timp al profesionistilor contabili in fata provocarilor economice prin adaptare si dezvoltare gama de servicii oferite, recapatarea increderii si transparentei situatiilor financiare.

I. Dezbateri asupra rolului profesiei contabile și a provocărilor contabile în contextul crizei economice la nivel internațional

1. Rolul profesiei contabile în prevenirea unei noi crize

Într-o dezbatere desfășurată la 6 Aprilie 2011, privind rolul profesiei contabile în prevenirea unei noi crize, președintele PCAOB și fostului șef al SEC au adus în discuție întrebări precum:

a. Profesia contabilă a reacționat așa cum se aștepta - a protejat investitorii?

b. Auditorii și-au îndeplinit îndatoririle pe parcursul crizei financiare așa cum era așteptat?

c. Societățile de audit au oferit rapoarte corecte, independente și cu informații relevante investitorilor

d. Auditorii au avertizat din timp investitorii și celelalte părți interesate?

e. Standardele contabile și situațiile financiare au oferit investitorilor, creditorilor și celorlalte părți interesate măsuri de protecție adecvate și informații corecte și de încredere?

1.1. Rolul Auditorului

Ca să ne răspundem la întrebările de mai sus legate de răspunsul auditorilor la criza economică trebui să cunoaștem ce responsabilități au aceștia. Auditul independent oferă investitorilor o asigurare rezonabilă – ridicată însă nu absolută – ca situațiile financiare sunt corecte și complete conform unui prag de materialitate.

Responsabilitatea pentru situațiile financiare ale unei companii este a managementului. În schimb, comitetele de audit sunt responsabile pentru supravegherea controalelor interne, raportarea financiară și procesul de audit extern.

Este important de menționat că nu auditorii financiari au creat criza financiară. Ei nu au condus companiile implicate, nu au contractat credite nerambursabile și cu siguranța nu au întocmit situațiile financiare prezentate investitorilor.

Totuși auditorii au un rol extrem de important ca păzitori ai piețelor de capital.

Auditorii au eșuat însă să transmită informațiile de care ei dispuneau către investitori, contribuind astfel la o criză de încredere in profesia contabila.

1.2. Sarcinile auditorului și comunicarea

O analiza a elementelor care motivează comportamentul auditorului este în desfășurare. Într-adevăr PCAOB a inspectat auditurile desfășurate la mai multe companii care ulterior au falimentat sau au primit fonduri de recapitalizare din partea statului. In câteva cazuri echipele de supraveghere ale PCAOB au descoperit erori semnificative ale echipelor de audit pe baza cărora s-a tras concluzia ca firma de audit a eșuat sa își susțină opinia. Astfel de audituri sunt acum subiect al investigațiilor PCAOB și pot conduce la acțiuni disciplinare împotriva firmelor sau a indivizilor implicate/i.

Nu ar trebui atunci să fie o surpriza că atât în SUA cât și peste hotare investitorii se întrebă ce au făcut auditorii, unde au fost să sesizeze amenințările? Descoperirile PCAOB și altor organisme au ridicat întrebarea dacă auditorii au acționat ca examinatori obiectivi ai raportărilor financiare. Alți au pus la îndoială și dacă auditorii au menținut nivelul cerut de scepticism profesional în timpul misiunii de audit. Pe de altă parte, alți investitori se întreabă care este valoarea fundamentală a unui audit și dacă misiunile de audit sunt relevante.

Opiniile cu privire la imposibilitatea continuării desfășurării activității au fost rare, deși ulterior companiile respective au dat faliment sau au primit sprijin guvernamental. De asemenea auditorii au eșuat sa avertizeze cu privire la datoriile extrabilanțiere care ar fi trebuit să fie evidențiate în situațiile financiare. Rapoartele de audit emise la începutul anului 2009 , când eram amenințați că sistemul financiar era pe punctul de declin total, nu au conținut nici o informație adițională sau alarme în comparație cu acelea și rapoarte de audit emise pentru anul 2006, un an de creștere economică.

Ca și în cazul standardelor FASB, nu este prima dată în care se constată lipsa comunicării auditorilor cu investitorii. Un studiu al PCAOB a arătat ca 45% dintre respondenți cred că actualele rapoarte de audit nu dau informații valoroase și complete pentru a înțelege situațiile financiare. 73% dintre respondenți parcurg superficial raportul în căutarea de abateri de la opinia necalificată.

În opinia auditorilor, criza financiară a fost cauzată in principal de modelele de afaceri. Standardele de contabilitate au jucat un rol critic in expunerea consecintelor acestor modele de afaceri eșuate, incluzând scăderea valorii activelor.

Bibliografie

1. “Accounting's Role in Financial Crisis.” Interview. Video blog post. www.cnbc.com. 9 Oct. 2009. Web. 30 Jan. 2011

2. “Economic Crisis and Accounting Evolution” Gregory B. Waymire, Emory University - Department of Accounting

3. „Role of accounting in the global financial crisis. Assumptions and realities”, EuroEconomica 2011

4. “The Role of the Accounting Profession in Preventing Another Financial Crisis” Testimony of Leslie F. Seidman, Chairman Financial Accounting Standards Board

5. “The Role of the Accounting Profession in Preventing Another Financial Crisis” Statement of James Doty, Presedinte al PCAOB, 6 Aprilie 2011

6. Testimony Concerning “The Role of the Accounting Profession in Preventing Another Financial Crisis” by James L. Kroeker Chief Accountant U.S. Securities and Exchange Commission

7. www.fasb.org

8. www.ifrs.org

9. www.ceccar.ro

10. www.cafr.ro

11. www.ccfiscali.ro

12. http://www.doingbusiness.ro/financiar/raport/536105/bdo-audit-srl/

13. http://www.ccfiscali.ro/

14. http://www.bdo.ro/

Preview document

Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 1
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 2
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 3
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 4
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 5
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 6
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 7
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 8
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 9
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 10
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 11
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 12
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 13
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 14
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 15
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 16
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 17
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 18
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 19
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 20
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 21
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 22
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 23
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 24
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 25
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 26
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 27
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 28
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 29
Cum răspunde profesia contabilă la actuala criză economică - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Cum raspunde profesia contabila la actuala criza economica.doc

Alții au mai descărcat și

Profesia contabilă în lume și în alte țări

Abstract Profesia contabilă impune profesioniștilor contabili să aibă calități esențiale cum sunt: știința, competența și conștiința....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?