Danemarca - economie europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9791
Mărime: 79.41KB (arhivat)
Publicat de: Atena Diaconu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. I. Aderarea Danemarcei la Uniunea Europeană ……………………………………………………………..4
  2. I.1 1972 Danemarca se alatură CE dupa un referendum 4
  3. I.2 1992 – 1993 Referendumurile pentru pentru Tratatul de la Maastricht 5
  4. II. Alte actiuni ale Danemarcei in istoria Uniunii Europene 7
  5. III. Despre Economie 8
  6. III. 1 Politici economice 9
  7. III.2 Principalele aspecte din dezvoltarea economica din 1960 9
  8. IV. Cateva date generale despre economia Danemarcei 14
  9. V. Antreprenoriat si competente esentiale 16
  10. V.1 Dezvoltarea produselor de software 16
  11. V.2 Fotonice 16
  12. V.3 Comunicatiile mobile si wireless 17
  13. VI. Competente 17
  14. VI.1 Danemarca albastra 18
  15. VI.2 Vant 18
  16. VI.3 Aparate auditive 19
  17. VI.4 Electronice 20
  18. VI.5 Blanuri 20
  19. VI.6 Apa 21
  20. VI.7 Tehnologii de incalzire/racire 21
  21. VI.8 Produsele lactate 22
  22. VI.10 Turism de afaceri (comercial) 23
  23. VI.11 Otel inoxidabil 23
  24. VI.12 Industria medicala 24
  25. VI. 13 Textile 25
  26. VI.14 Industria din largul coastelor 25
  27. VI.15 Industria productiei de mobila 26
  28. VI.16 Transport 26
  29. VI.17 Bio informatia 27
  30. VI.18 Tehnologia de senzori 27
  31. VI.19 Produse organice 28
  32. VI.20 Invatarea si joculLearning and play 28
  33. VII. Maersk – companie daneza de transporturi 29
  34. VIII. Bibliografie 31

Extras din proiect

I. Aderarea Danemarcei la Uniunea Europeană

Cand Europa avea deja o identitate proprie si avea un curs deja stabilit va adera si Danemarca. Aici vom prezenta evenimente premergatoare procesului de aderare si actiuni realizate in cadrul Uniunii Europene.

In 1945 Danemarca devine o membra a Natiunilor Unite si rupand o traditie indelungata de neutralitate, adera la NATO in 1949. in 1960 ,Danemarca devine parte a Asociatiei Europene de Liber Schimb , parasita in 1972 pentru a se alatura Comunitatii Europene. Danemarca a oferit independenta Islandei in 1944, si autonomie Insulelor Feroe in 1948 si Groenlandei in 1979. in 1982 a venit la putere coalitia de centru dreapta, primul guvern conservativ din 1894.

1972 Danemarca se altura CE dupa un referendum

1992 Intr-un referendum Danemarca voteaza “NU” pentru Tratatul de la Maastricht. (ce dorea o UE mai federalizata).acest vot negativ a cutremurat CE.

1993 Un nou referendum asupra Tratatului de la Maastricht – permitand Danemarcei sa nu accepte unele puncte precum moneda comuna, cetatenia, politica de aparare si politie – a fost organizat si Danemarca a votat « Da ».

I.1 1972 Danemarca se alatură CE dupa un referendum

Vazuta dinafara, politica fata de UE a Danemarcei poate parea contradictorie, cu combinatiile sale de elemnte active si pasive si cu impletirea unei politici prudente cu una externa adeseori activista in alte arii de activitate, precum securitatea si sprijinul dezvoltarii. Opinia publica daneza asupra UE a fost in ultimul deceniu in apropierea mediei, cu toate ca fusese considerata mai negativa. Traditia daneza de a tine un referendum asupra noilor tratate privind renuntarea suveranitatii, arata ca opinia publica afecteaza politica europena a Danemarcei, mai direct decat in celelalte tari membre UE.

Fundalul acestei situatii este articolul 20 din Constitutia din 1953 ,privind renuntarea la suveranitate in fata organizatiilor internationale: Folketingul poate adopta cu o majoritate de 5/6, dar daca majoritatea in favoarea a ceva este mai mica, trebuie ratificat printr-un referendum.

La referendumul din 1972 asupra calitatatii de membra CE , a Danemarcei, 63,3 % au votat pentru si 36,7% impotriva aderarii in cea mia clara forma de exprimare a opiniei din istoria UE. La referendumul din 1986 asupra Actului Unic European- care in realitate devenise un nou referendum asupra calitatii de membru- 56,2% au votat pentru.

I.2 1992 – 1993 Referendumurile pentru pentru Tratatul de la Maastricht

Odata cu alegerile electorale din 1988, s-a ajuns la un acord intern asupra Tratatului Nord-Atlantic si asupra problemelor de securitate iar rolul Danemarcei in Uniunea Europeana a devenit o problema politica cheie. Danemarca este rezultatul a doua referendum-uri (2 iunie 1992, 18 mai 1993) pentru Tratatul de al Maasticht,asupra Uniunii Europene, cu patru puncte neacceptate:apararea comuna, moneda comuna, cetatenia europeana si anumite aspecte de cooperare legislativa, inclusiv legea de intrare in vigoare.

In Danemarca tratatul Uniunii Europene a fost respins intr-un referendum sustinut in iunie 1992. Folketing-ul, parlamentul danez a prezentat in decembrie, Consiliului European din Edinburg, un document, Danemarca in Europa, ce insuma vederile de impotrivire ale danezilor asupra evolutiei Tratatului de la Maasticht si printre acestea institutia de cetatenie a uniunii.

Consiliul Europena , pentru a usura sarcina danezilor de a accepta tratatul, a reafirmat oficial ca cetatenia europeana nu inlocuieste cetatenia nationala,si respectul UE pentru identitatea nationala a tarilor membre.

Delegatia daneza a aprobat o declaratie unilaterala ce cuprindea o mare parte a elementelor fazei sale de euroscepticism in privinta cetateniei europene:

„(…) cetatenia uniunii este un concept politic si legal ce difera complet de conceptia de cetatenia in sensul in care este descris in Constitutia Regatului Danemarcei si in sistemul legislativ danez(…)

Nici o dispozitie a tratatului nu implica, nici nu prevede un angajament ce tinde sa creeze o cetatenia a uniunii echivalenta cu o cetatenie a unei natiuni-stat.(…)

Cetatenia uniunii nu garanteaza delok vreunui rezident al altui stat membru , dreptul de a obtine cetatenie daneza sau orice alt drept, datorie, privilegiu sau avantaj ce vine din Constitutia si legile daneze.”

Viitorul ceteteniei europene va depinde de evolutia opiniei publice a statelor membre intre aceste 2 vederi opuse.

Deci problemele privind calitatea de membru au disparut din agenda politica si dezbaterilor au fost inlocuite de esenta si implicatiile acestei calitati, in primul rand dpdv al asa numitului proces de unificare. Aceasta problema a fost exprimata dramatic in iunie 1992, cand o majoritated e 50,7% au respins Tratatul de la Maastricht. Guvernul si Folketingul au reactionat adoptand un « Compromis National » cerand eliminarea unor puncte din tratat pentru Danemarca si a cerut cresterea deschiderii si democratiei Uniunii. Cererile au fost discutate pe larg in Consiliul European convocat la Edinburg in dec 1992 si ulterior ratificate printr-un referendum in mai 1993 cu o majoritate de 56,7%.

Preview document

Danemarca - economie europeană - Pagina 1
Danemarca - economie europeană - Pagina 2
Danemarca - economie europeană - Pagina 3
Danemarca - economie europeană - Pagina 4
Danemarca - economie europeană - Pagina 5
Danemarca - economie europeană - Pagina 6
Danemarca - economie europeană - Pagina 7
Danemarca - economie europeană - Pagina 8
Danemarca - economie europeană - Pagina 9
Danemarca - economie europeană - Pagina 10
Danemarca - economie europeană - Pagina 11
Danemarca - economie europeană - Pagina 12
Danemarca - economie europeană - Pagina 13
Danemarca - economie europeană - Pagina 14
Danemarca - economie europeană - Pagina 15
Danemarca - economie europeană - Pagina 16
Danemarca - economie europeană - Pagina 17
Danemarca - economie europeană - Pagina 18
Danemarca - economie europeană - Pagina 19
Danemarca - economie europeană - Pagina 20
Danemarca - economie europeană - Pagina 21
Danemarca - economie europeană - Pagina 22
Danemarca - economie europeană - Pagina 23
Danemarca - economie europeană - Pagina 24
Danemarca - economie europeană - Pagina 25
Danemarca - economie europeană - Pagina 26
Danemarca - economie europeană - Pagina 27
Danemarca - economie europeană - Pagina 28
Danemarca - economie europeană - Pagina 29
Danemarca - economie europeană - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Danemarca - Economie Europeana.DOC

Alții au mai descărcat și

Cazul țărilor nordice privit din perspectiva economică

Prin Ţǎrile Nordice înţelegem regiunea din nordul Europei formatǎ din Danemarca, Finlanda, Islanda, Suedia, Norvegia şi teritoriile asociate lor...

Raport de țară - Italia

I. Prezentare generala Italia, oficial Republica Italiana (proclamata in 1946) este un stat suveran, amplasat in Peninsula italica, cu capitala la...

Economie europeană - Danemarca

1. Prezentare generala 1.1. Date geografice Danemarca are o suprafata de 43.094 kmp, fiind formata din peninsula Jutlanda si din alte 406 insule,...

Economie europeană - Danemarca

1. Analizati principalele tinte asumate de catre o tara membra UE in privinta Strategiei Europa2020. In tabelul alaturat se poate observa ca...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Corelații macroeconomice ale integrării

Toate lucrurile din lume au un scop. Şi această lucrare de diplomă s-a născut cu un scop anume. Scopul era Diploma de licenţă, obţinerea acesteia...

Impactul fondurilor europene

Capitolul 1. Cadrul european de implementare a Fondurilor Europene 1.1 Elemente care au contribuit la constituirea Uniunii Europene de azi De-a...

Fonduri UE pentru țările candidate

Fonduri ale Uniunii Europene pentru ţările candidate I. Prezentare generala a Uniunii Europene 1.Scurt istoric al Uniunii Europene Gândirea...

Danemarca

Introducere Motivul pentru care am ales această ţară îl reprezintă faptul că Danemarca este o ţară aproape perfectă, unde populaţia să se bucură...

Economie europeană - Danemarca

1. Prezentare generala 1.1. Date geografice Danemarca are o suprafata de 43.094 kmp, fiind formata din peninsula Jutlanda si din alte 406 insule,...

Economie mondială

Capitolul I Fundamentele economiei mondiale 1.1. Formarea economiei mondiale Condiţia esenţială a formării economiei mondiale o constituie...

Economie europeană - Danemarca

1. Analizati principalele tinte asumate de catre o tara membra UE in privinta Strategiei Europa2020. In tabelul alaturat se poate observa ca...

Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene

1.Noţiuni generale 1.1 Simbolurile Uniunii Europene Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro şi Ziua...

Ai nevoie de altceva?