Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 16987
Mărime: 88.79KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I 7
  3. CONCEPTUL DE DATORIE PUBLICĂ 7
  4. 1.1. Noţiuni generale 7
  5. 1.2. Datoria publică a României. 9
  6. CAPITOUL II 14
  7. DATORIA PUBLICĂ EXTERNĂ 14
  8. 2.1. Particularităţile împrumuturilor externe. 14
  9. 2.2. Conceptul de datorie externă. 17
  10. 2.3. Indicatori privind datoria externă. 18
  11. 2.4. Datoria externă a ţărilor în curs de dezvoltare. 21
  12. 2.5. Criza datoriei externe a ţărilor în curs de dezvoltare. 23
  13. CAPITOLUL III 28
  14. DATORIA EXTERNĂ A ROMÂNIEI 28
  15. 3.1. Datoria publică externă a României între anii 1935 – 1938. 28
  16. 3.1.1. Anul 1935. 28
  17. 3.1.2. Anul 1936. 31
  18. 3.1.3. Anul 1937. 32
  19. 3.1.4. Anul 1938. 33
  20. 3.1.5. Privire de ansamblu pe perioada 1934 – 1938. 34
  21. 3.2. Perioada 1950 – 1989. 36
  22. 3.3. Datoria externă în perioada de tranziţie. 42
  23. CONCLUZII 47
  24. BIBLIOGRAFIE 49

Extras din proiect

INTRODUCERE

Din dezvoltarea şi modernizarea vieţii economico-sociale în cele opt decenii de la formarea statului naţional: 1859-1938, România a înfăptuit transformări radicale pe calea civilizaţiei moderne, a fost o dezvoltare istorică comprimată pe care statele occidentale au parcurs-o într-o perioadă de câteva ori mai lungă.

Din cauza grăbirii şi condensării proceselor transformatoare, cât şi din alte cauze interne şi externe, evoluţia diferitelor sectoare a avut situaţii diferite, iar la sfârşitul anului 1938 organismul economic naţional prezenta mari inegalităţi şi contraste în privinţa nivelului tehnic şi tehnologic, al productivităţii muncii, nivelului de organizare şi eficienţă socială, a veniturilor categoriilor sociale.

Cu toate acestea, în general, rezultatele dobândite în plan istoric au fost remarcabile. În mai puţin de un secol românii:

- au modificat radical statutul politic şi social al ţării;

- au constituit statul naţional modern – 1859;

- au obţinut după două decenii independenţa politică şi suveranitatea statală – 1877;

- au întregit naţiunea în hotarele ei istorice – 1918 prin Unirea la patrie a provinciilor româneşti, foste sub stăpânirea imperiilor austro-ungar şi ţarist sporind patrimoniul economic al ţării.

În acest relativ scurt interval istoric de numai trei generaţii s-a realizat:

- prefacerea sistemului social-economic feudal, printr-o perioadă de tranziţie de jumătate de secol, în sistem modern preponderent burghez şi economie privată;

- transformarea structurilor economice seminaturale ale ţării în structuri marfare dominate de capital;

- transformarea profitului general agrar al producţiei sociale în profit agrar – industrial.

S-a modificat şi potenţialul de producţie al ţării, sporind în această perioadă de câteva ori şi ridicând nivelul economiei româneşti. În 1938 acesta se exprima, în comparaţie cu perioada de început a modernizării ţării, prin extinderea suprafeţelor şi producţiei agricole de 3-4 ori, în care predominau cu patru cincimi cerealele.

Industria mecanizată, aproape inexistentă la începutul anilor 70 ai secolului XIX, devine a doua ramură de producţie materială a ţării după agricultură, această ramură înregistrează cea mai mare creştere. În anii interbelici producţia industrială se amplifică de 2, 3 ori după terminarea refacerii cu un ritm mediu anual de peste 5%.

Astfel, contribuţia diferitelor sectoare la venitul naţional se modifică în favoarea celor neagricole.

Tabelul nr.1.

Ramura/anii 1900 1938

Agricultură şi silvicultură 70 38,5

Industrie 15 30,8

Construcţii 3 4,4

Transporturi şi telecomunicaţii 4 6,5

Bănci 6 14,9

Altele 1 4,9

Agricultura îşi diminuează substanţial ponderea în produsul nou creat, în vreme ce industria, construcţiile, serviciile şi celelalte ramuri îşi aduc un aport sporit la valoarea producţiei sociale. Ramurile neagricole îşi măresc contribuţia de la 29% la 61,9% formând astfel argumentul economic al caracterului schimbat al economiei româneşti la sfârşitul deceniului 4 al secolului XX.

Cu toate schimbările pozitive produse, caracterul slab dezvoltat al economiei marca întreaga viaţă economică social-internă şi externă a ţării, cu rezonanţe directe în nivelul general de civilizaţie materială a societăţii româneşti faţă de societăţile occidentale dezvoltate.

În 1947, economia României era slab dezvoltată şi avea profil predominant agricol, cu randamente scăzute. Starea de atunci a economiei reflectă, pe de o parte, evoluţia ei anterioară, frânată de numeroşi factori interni şi externi, iar pe de altă parte, distrugerile şi pierderile pricinuite de cea de-a doua conflagraţie mondială.

Ulterior, pe baza principiilor socialismului marxist, evoluţia economiei româneşti s-a înscris în tendinţele istorice ale dezvoltării sociale, şi, într-un termen relativ scurt, profilul său a devenit industrial-agrar. S-au parcurs multe etape de progres material, pe care ţările occidentale le înregistraseră cu mult timp înainte, şi în 1989 nivelul dezvoltării economice al României era cu mult superior celui din trecut.

Edificatoare în acest sens sunt procesele economice şi datele statistice privind evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali. Producţia industrială era de cca. 44 ori mai mare în 1989 comparativ cu 1950. datele relevă că producţia industrială antebelică, afectată sensibil de război, fusese deja realizată înainte de 1950.

S-a dezvoltat producţia de resurse energetice şi de energie electrică, metalurgia feroasă şi neferoasă, industria chimică (inclusiv a îngrăşămintelor) şi a materialelor de construcţii şi s-a asimilat producţia de instalaţii şi utilaje tehnologice, de material rulant şi de altă natură, care, în trecut, se procurau din ţările dezvoltate europene şi neuropene. Cu titlu de exemplu, menţionăm producţia de instalaţii şi utilaje pentru extracţia şi procesarea ţiţeiului, locomotive electrice şi Diesel, tractoare şi combine agricole, autocamioane şi autobuze, autoturisme de oraş şi de teren, aparate de radio şi TV.

Producţia industrială s-a realizat cu deosebire pe piaţa internă. Totodată, piaţa externă a cunoscut o mare extindere; în U.R.S.S. şi celelalte ţări socialiste, în ţările în curs de dezvoltare, cu deosebire din orientul mijlociu şi apropiat, precum şi în ţările occidentale, într-o pondere mai mică până în 1964 şi mai mare ulterior. România a construit în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în cele arabe, numeroase fabrici de ciment, rafinării pentru petrol, lucrări hidrotehnice, spitale, şcoli şi locuinţe.

După 1989 s-au făcut multe aprecieri asupra industriei României din anii socialismului şi implicit asupra locului ei în economia europeană. Multe aprecieri, inclusiv din partea unor lideri de partid care declară că sunt de centru-stânga, se plasează pe poziţii extremist negativistă.

S-a susţinut că industria românească ar fi o grămadă de fier vechi, că baza materială lăsată moştenire de regimul socialist este o grămadă de balast şi că ar fi fost mai bine ca ea să nu existe. În acest cadru, în lucrarea „Istoria românilor. De la origini până în zilele noastre” (ediţia a III-a, Humanitas, 1992), Vlad Georgescu afirmă: „În chip paradoxal, 40 de ani de dezvoltare socialistă au dus România din rândul ţărilor în curs de dezvoltare în cel al ţărilor subdezvoltate”.

Fără îndoială, economia socialistă şi mecanismul său de funcţionare au frânat progresul tehnic, s-a înăbuşit iniţiativa cadrelor de conducere a unităţilor economice şi a forţei de muncă, iar productivitatea muncii şi nivelul de trai s-au menţinut la cote scăzute în raport cu cele din ţările cu economie de piaţă dezvoltată.

Acesta nu poate însă să fie un argument pentru ignorarea schimbărilor pozitive în structura şi nivelul de dezvoltare a economiei româneşti în anii socialismului. Orice om, cât de cât obiectiv, nu poate nega faptele şi datele privind evoluţia industriei, agriculturii, turismului, învăţământului, ocrotirii sănătăţii etc.

Desigur, dacă aprecierile privind economia românească în 1989 au la bază criterii politice şi ideologice, fie de dreapta sau de stânga, ele nu pot face altceva decât să prezinte deformat realitatea. Aceasta este fie înfrumuseţată, fie negată complet, lucru care nu aduce folos cunoaşterii istoriei.

Aprecierile extremiste, complet negative privind economia socialistă a României, ar putea să rezulte şi din amploarea şi persistenţa greutăţilor şi disfuncţionalităţilor economice care au survenit după 1989, şi care au determinat o scădere drastică a nivelului de trai al populaţiei.

Potrivit datelor din lucrarea Băncii Mondiale „World Development Indicators 1999”, proporţia populaţiei României aflată sub pragul sărăciei a crescut de la 6% în 1987 – 1988 la 39% în 1993 –1995. În acest context, potrivit unui sondaj de opinie din iunie 1999, deci la zece ani de tranziţie la economia de piaţă, 67% din cetăţeni considerau, în ciuda gravelor carenţe ale dictaturii, că înainte de anul 1990 o duceau mult mai bine decât în prezent.

Cum s-a gestionat criza şi tranziţia la economia de piaţă şi ce s-a întâmplat cu economia naţională a României după 1989, cu baza ei materială, cu producţia industrială sau producţia agricolă, precum şi cu situaţia din celelalte ramuri de activitate este o altă problemă şi nu face obiectul studiului de faţă.

În perioada postbelică, economia României s-a dezvoltat, aşa cum s-a arătat, într-un ritm foarte înalt, s-a asigurat industrializarea ţării şi extinderea celorlalte ramuri şi sectoare de activitate.

Preview document

Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 1
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 2
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 3
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 4
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 5
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 6
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 7
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 8
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 9
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 10
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 11
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 12
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 13
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 14
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 15
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 16
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 17
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 18
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 19
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 20
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 21
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 22
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 23
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 24
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 25
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 26
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 27
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 28
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 29
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 30
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 31
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 32
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 33
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 34
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 35
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 36
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 37
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 38
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 39
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 40
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 41
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 42
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 43
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 44
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 45
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 46
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 47
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 48
Datoria externă a României. Istorie și contemporaneitate - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Datoria Externa a Romaniei. Istorie si Contemporaneitate.doc

Alții au mai descărcat și

Datoria Publică a României

1.Prezentare generală Nu întotdeauna, resursele financiare interne ale statului acopera şi nevoile de finanţat ale acestuia; pentru realizarea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Universul pastelurilor în creația lui Vasile Alecsandri

Introducere Caracteristica generală a lucrării Pastelul este o creaţie lirică descriptivă în versuri în care se înfaţişează un tablou din natură...

Proiect cultural - festivalul Lada de Zestre a Sacelenilor - reînvierea tradițiilor de pe meleagurile sacelene

Proiect cultural „Festivalul «Lada de zestre a săcelenilor» (reînvierea tradiţiilor de pe meleagurile săcelene)” 1. TITLUL PROIECTULUI -...

Datoria Externă a României

INTRODUCERE Datoria externă face parte în economia contemporană, pentru multe ţări, dintre resursele exogene ale dezvoltării, nefiind un fenomen...

Partidele Parlamentare și Alianțele Politice după Alegerile din 2000

INTRODUCERE Evenimentele din decembrie 1989, în urma cărora regimul comunist s-a prăbuşit, antrenând cu sine şi dispariţia unui întreg sistem de...

Formarea Statelor Medievale Românești

FORMAREA STATELOR MEDIEVALE ROMÂNESTI Premisele formarii statelor medievale românesti. Odata cu desavâr¬sirea procesului de formare a poporului...

Conceptul de partid politic - concepte și funcții

Existenta partidelor politice, partidismul, ca fenomen politic, reprezinta un element esential al unei vieti democratice. Între partidism si...

Analiza Presiunii Fiscale în România

INTRODUCERE "Spiritul unui popor, nivelul cultural, structura socială, faptele politice, toate acestea şi încă multe altele se pot regăsi în...

Monedă și credit

1. CARACTERIZAREA GENERALA A ECONOMIEI DE PIATA 1.1. CONCEPTUL DE ECONOMIE DE PIATA Economia de piata este o forma moderna de organizare a...

Ai nevoie de altceva?