Decontările cu bugetul statului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 20588
Mărime: 108.70KB (arhivat)
Publicat de: Iustin Jean Butnaru
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

INTRODUCERE

Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a tehnologiilor, adâncirea diviziunii sociale a muncii, lărgirii pieţei, amplificării schimburilor de marfuri intermediate de bani dincolo de graniţele statului, extinderea şi diversificarea tranzacţiilor cu efecte comerciale şi hărţii de valoare, apar tot mai frecvent situaţii în care acelaşi individ se află în legatură politică, economică sau socială faţă de doua sau mai multe state.

În condiţiile economiei contemporane, circulaţia liberă a capitalurilor este o realitate, iar numeroase persoane fizice şi juridice desfăsoară activităţi diverse, din care obţin venituri sau deţin averii în mai multe ţări.

Întrucât fiecare dintre statele în cauză poate revendica jurisdicţia fiscală, parţială sau totală asupra persoanelor în cauză, acest fapt generează coexistenţa mai multor sisteme fiscale complementare, determinând astfel o dubla sau uneori multiplă impozitare a veniturilor respective.

Cunoaşterea temeinică a practicii fiscale internaţionale are o importanţă deosebită în realizarea procesului de lărgire a cooperării ecoomice şi financiare dintre acestea. Dubla impunere juridică poate deveni la un moment dat, o piedică în amplificarea relaţiilor economice,financiare,de credit dintre diferite ţări.

Astfel dubla impunere reprezintă o problemă mondială perpetuă, ce generează creşterea presiunii fiscale şi apariţia evaziunii fiscale, frânează desfăşurarea activităţii economice, diminuează atractivitatea investiţională şi, ca rezultat, minimizează resursele financiare atrase de la agenţii economici în bugetul de stat.

Practica economico-financiară arată că unii agenţi economici, nu constituie în mod corect obligaţiile lor fiscale faţă de autorităţile publice sau nu virează la timp sumele datorate, adesea din motivul că nu cunosc prevederile actelor normative care reglementează aceste obligaţii.

Lucrarea abordează şi o serie de probleme din domeniul fiscalităţii, privind impozitul şi taxele locale.

Fiind concepută pentru a se adresa unui cerc atât de larg de cititori având la bază cărţi de specialitate, această lucrare mă va ajuta în viitoarea profesie pe care doresc să o practice.

CAP I. DECONTĂRILE CU BUGETUL PUBLIC

1.1. Aspecte generale privind impozitele şi taxele mobilizate la bugetul public

Caracterizare generală

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei parţi din veniturile şi/sau averea persoanelor juridice la dispoziţia statului, în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Cu alte cuvinte,rolul cel mai important al impozitelor se manifestă în plan finaciar, ele constituind mijlocul principal de procurare a resurselor financiare publice necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice, fară obligaţia din partea statului de a presta plătitorului un serviciu echivalent direct si imediat.

Taxele sunt plaţi efectuate de diferite persoane fizice şi/sau juridice pentru serviciile specifice prestate plătitorului de către instituţiile sau autorităţile publice.

Trăsăturile impozitelor:

• au caracter obligatoriu- în sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusa tuturor persoanelor fizice şi /sau juridice care realizează venit dintr-o anumita sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care conform legii , datorează impozit. Dreptul de a introduce impozitele îl are statul şi el se exercită, de cele mai multe ori, prin intermediul puterii legislative, iar uneori şi, în alte condiţii, prin organele de stat locale. Parlamentul se pronuntă în legatură cu introducerea impozitelor de stat de importantă natională (generală), iar organele de stat local pot introduce unele impozite în favoarea unităţii administrative-teritoriale. În România, conform Constituţiei, consiliile locale sau judeţene stabilesc impozitele şi taxele locale, în limitele şi condiţiile legii.

• se încasează cu titlu definitiv şi nerambursabil- în sensul că impozitele sunt plaţi care se fac de către stat definitive şi în schimbul acestora, plătitorii impozitelor nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egală sau apropiată cu suma plătită. Sarcina achitării impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice şi/sau juuridice care realizează venit dintr-o anumită sursă prevazută de lege. Această sursă este, pentru muncitori şi funcţionari-salariul, pentru agenţii economici-profitul, pentru proprietarii funciari-renta, pentru deţinatorii de hârtii de valoare (acţiuni, obligaţiuni etc.) – veniul produs de acestea (diviende, dobânzi etc.) venitul obţinut de proprietari, uzufructuri şi alţi deţinatori legali din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, venitul obţinut din drepturi de proprietate intelectuală etc. micii meseriaşi şi liber profesioniştii suportă impozitele din venitul realizat de pe urma activitaţii desfasurate.

Elementele impozitului

Pentru ca prin impozite să se poată realiza obiectivele financiare, economice şi sociale urmărite de stat la introducerea lor, este necesar ca reglementările fiscale să fie cunoscute şi respectate atât de organele fiscale, cât şi de contribuabili. Drept urmare, în legile prin care se instituie impozite se precizează persoanele în sarcina cărora cade plata impozitelor, materia supusă impunerii, mărimea relativă a impozitului, termenele de plata, sancţiunile ce se aplică persoanelor fizice şi/sau juridice care nu-şi onorează obligaţiile fiscale la termenele stabilite, sustrag materia impozabilă de la impunere şi incalcă alte dispoziţii ale reglementărilor fiscale.

Preview document

Decontările cu bugetul statului - Pagina 1
Decontările cu bugetul statului - Pagina 2
Decontările cu bugetul statului - Pagina 3
Decontările cu bugetul statului - Pagina 4
Decontările cu bugetul statului - Pagina 5
Decontările cu bugetul statului - Pagina 6
Decontările cu bugetul statului - Pagina 7
Decontările cu bugetul statului - Pagina 8
Decontările cu bugetul statului - Pagina 9
Decontările cu bugetul statului - Pagina 10
Decontările cu bugetul statului - Pagina 11
Decontările cu bugetul statului - Pagina 12
Decontările cu bugetul statului - Pagina 13
Decontările cu bugetul statului - Pagina 14
Decontările cu bugetul statului - Pagina 15
Decontările cu bugetul statului - Pagina 16
Decontările cu bugetul statului - Pagina 17
Decontările cu bugetul statului - Pagina 18
Decontările cu bugetul statului - Pagina 19
Decontările cu bugetul statului - Pagina 20
Decontările cu bugetul statului - Pagina 21
Decontările cu bugetul statului - Pagina 22
Decontările cu bugetul statului - Pagina 23
Decontările cu bugetul statului - Pagina 24
Decontările cu bugetul statului - Pagina 25
Decontările cu bugetul statului - Pagina 26
Decontările cu bugetul statului - Pagina 27
Decontările cu bugetul statului - Pagina 28
Decontările cu bugetul statului - Pagina 29
Decontările cu bugetul statului - Pagina 30
Decontările cu bugetul statului - Pagina 31
Decontările cu bugetul statului - Pagina 32
Decontările cu bugetul statului - Pagina 33
Decontările cu bugetul statului - Pagina 34
Decontările cu bugetul statului - Pagina 35
Decontările cu bugetul statului - Pagina 36
Decontările cu bugetul statului - Pagina 37
Decontările cu bugetul statului - Pagina 38
Decontările cu bugetul statului - Pagina 39
Decontările cu bugetul statului - Pagina 40
Decontările cu bugetul statului - Pagina 41
Decontările cu bugetul statului - Pagina 42
Decontările cu bugetul statului - Pagina 43
Decontările cu bugetul statului - Pagina 44
Decontările cu bugetul statului - Pagina 45
Decontările cu bugetul statului - Pagina 46
Decontările cu bugetul statului - Pagina 47
Decontările cu bugetul statului - Pagina 48
Decontările cu bugetul statului - Pagina 49
Decontările cu bugetul statului - Pagina 50
Decontările cu bugetul statului - Pagina 51
Decontările cu bugetul statului - Pagina 52
Decontările cu bugetul statului - Pagina 53
Decontările cu bugetul statului - Pagina 54
Decontările cu bugetul statului - Pagina 55
Decontările cu bugetul statului - Pagina 56
Decontările cu bugetul statului - Pagina 57
Decontările cu bugetul statului - Pagina 58
Decontările cu bugetul statului - Pagina 59
Decontările cu bugetul statului - Pagina 60
Decontările cu bugetul statului - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Decontarile cu Bugetul Statului.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Decontărilor cu Bugetul Statului

INTRODUCERE Reforma contabilă din ţara noastră a început odată cu adoptarea Legii Contabilităţii nr. 82 / 1991, ale cărei prevederi – privind...

Implementarea unei Strategii de Resurse Umane

CAPITOLUL I I.1. IMPORTANŢA ELABORĂRII STRATEGIEI DE PERSONAL PENTRU ORGANIZAŢIE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse,...

Organizarea contabilității la prefectura Maramureș

1.1.IMPORTANŢA ŞI ROLUL PREFECTURII CA ORGAN DESCENTRALIZAT AL GUVERNULUI. Administraţia publică, în orice societate , fie ea clasică , fie...

Contabilitatea Imobilizărilor Corporale la Instituțiile Publice

INTRODUCERE Lucrarea intitulată „Contabilitatea imobilizărilor corporale la instituţii publice” este structurată pe trei capitole. În Capitolul I...

Contabilitatea decontărilor cu personalul la SC Elmi 94 SRL

CAPITOLUL I : PREZENTAREA SOCIETATII S.C. ELMI 94 S.R.L. PREZENTAREA SOCIETATII S.C. ELMI 94 S.R.L. In vederea efectuarii de acte de...

Contabilitatea decontării cu bugetul statului

CAPITOLUL I Aspecte generale privind impozitele şi taxele mobilizate la bugetul de stat 1. Structurã şi caracteristici ale impozitelor şi taxelor...

Contabilitatea decontărilor cu terții

1.Introducere Prin categoria de decontari cu tertii sunt delimitate toate datoriile si creantele fata de terte persoane. De asemenea, sunt incluse...

Contabilitatea Decontărilor cu Bugetul Statului

Argument Desfășurarea activității agenților economici, generează în mod implicit datorii față de bugetul statului precum și unele creanțe privind...

Ai nevoie de altceva?