Derivate Financiare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Derivate Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. NYSE – Euronext

NYSE Euronext este cel mai mare grup bursier, acesta s-a format în anul 2006 prin fuziunea a două burse, și anume: New York Stock Exchange și Euronext. În continuare voi prezenta cele două burse înaintea fuziunii.

Bursa de la New York (NYSE) este o bursă de valori din New York , aceasta a fost fondată în anul 1795, însă a fost activată în această formulă începând cu anul 1817. Dacă vorbim despre capitalizarea de piață în dolari americani putem preciza faptul că NYSE este prima bursă de valori a lumii, iar dacă ne referim la numărul de companii listate (2764 ) este pe locul doi în topul burselor din întreaga lume. Conform unei estimări din 31 decembrie 2006 New York Stock Exchange are o capitalizare globală de piață de 25 trilioane dolari americani .

În ceea ce privește modul de tranzacționare putem spune că procesul de licitație a fost automatizat în anul 1995 prin utilizarea calculatoarelor fără fir. Astfel că, acest sistem a permis comercianților să primească și să execute ordine în format electronic cu ajutorul rețelei wireless. Începând cu data de 24 ianuarie 2005 toate stocurile NYSE pot fi comercializate electronic, iar în primele trei luni ale anului 2007, 82% din volumul total a fost efectuat pe cale electronică.

Cea de-a doua bursă care face parte din grup este Euronext . Aceasta este prima bursă europeană și s-a creat prin fuziunea Bursei de la Amsterdam (AEX), Bursei de la Bruxelles (BXS) și Paris Bourse, la data de 22 septembrie 2000. Această fuziune a fost prima din lume a trei burse ce provin din trei țări diferite. Două săptămâni mai târziu, în 3 octombrie 2000 Euronext publică primii săi indici bursieri: Euronext 100 și Next 150. În cadrul acestei burse mai operează și Bursa din Lisabona și piața de instrumente financiare derivate Euronext.LIFFE din Londra .

Așa cum am precizat și la început, în aprilie 2007 a avut loc fuziunea între Bursa Euronext și Bursa New York Stock Exchange. Acest grup nou format este cel mai important grup bursier și cel mai lichid din lume.

Piețele bursiere din 6 țări pe care le regrupează sunt:

• New York Stock Exchange – cea mai mare piață de acțiuni din lume;

• Euronext – cea mai mare piață de acțiuni din zona Euro;

• Liffe – principala piață de derivate din Europa în ceea ce privește valoarea schimburilor;

• NYSE Arca Option – o platformă de negociere a opțiunilor care a cunoscut cea mai mare creștere în Statele Unite ale Americii.

NYSE Euronext oferă investitorilor, emitenților și instituțiilor financiare o gamă largă de produse și servicii financiare, și anume: acțiuni, contracte la termen și opțiuni, ETF-uri, obligațiuni, date despre piață și soluții tehnologice.

Pe piaţa NYSE Euronext sunt cotate peste 4000 de societăţi, având o capitalizare bursieră globală de 20.900 miliarde de €, respectiv 30.500 miliarde $, la data de 31 decembrie 2007. Acest lucru reprezintă o sumă de peste 4 ori mai mare decât capitalizarea bursieră a oricărui alt grup bursier. Pieţele care fac parte din grupul NYSE Euronext înregistrează o valoare medie a schimburilor de aproximativ 103 miliarde de €, resprectiv 141 miliarde de $ pe zi, la 31 decembrie 2007, adică mai mult de o treime din schimburile de pe pieţele mondiale. NYSE Euronext face parte din indicele S&P500 și este singura bursă de acțiuni ce aparține indicelui S&P100.

Fisiere in arhiva (1):

  • Derivate Financiare.docx

Bibliografie

Codruța Maria Făt ”Contracte futures și opțiuni”, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007, pag.35România – aspecte economice principale”
Maria Prisacariu, Silviu Ursu, Alin Andrieș ”Piețe și instrumente financiare”, Ed. Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2008, pag.329
***
www.nyse.com
http://www.nysedata.com/nysedata/
www.euronext.com
https://europeanequities.nyx.com/

Alte informatii

Universitatea Babeș-Bolyai Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor