Despre Socialism și Capitalism

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 140 în total
Cuvinte : 99169
Mărime: 259.28KB (arhivat)
Publicat de: Mia Timiș
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. I. Date Generale 2
  2. II. Capitalism și socialism 6
  3. III. Socialismul rusesc 14
  4. IV. Socialismul social-democrat 26
  5. V. Socialismul conservator 42
  6. VI. Socialismul ingineriei sociale 62
  7. VII. Justificarea capitalismului 81
  8. VIII. Fundamente ale socialismului 94
  9. IX. Producţia capitalistă 109
  10. X. Problema bunurilor publice 122

Extras din proiect

I. Date Generale

Unul dintre principalele scopuri ale acestui tratat este acela de a dezvolta şi de a explica instrumentele conceptuale şi argumentative, de ordin economic şi moral, care sunt necesare pentru a analiza şi a evalua orice tip empiric de sistem politic sau social, pentru a înţelege sau a estima orice proces de schimbare socială, şi pentru a explica sau a interpreta similarităţile, la fel ca şi diferenţele de structură socială între două sau mai multe societăţi diferite, oricare ar fi acestea. La sfârşitul acestui tratat, ar trebui să devină evident faptul că doar prin intermediul unei teorii economice sau morale, care nu este ea însăşi derivată din experienţă, ci mai degrabă porneşte de la o propoziţie logic incontestabilă (care este un lucru foarte diferit de o “axiomă postulată arbitrar”) şi ajunge într-o manieră pur deductivă (folosindu-se poate, în plus, de anumite asumpţii empirice sau testabile empiric) la rezultate care sunt ele însele inatacabile din punct de vedere logic (şi care de aceea nu necesită nici un fel de testare empirică), va fi posibilă organizarea sau interpretarea unei mase altfel haotice, hiper-complexe de fapte sau opinii izolate şi lipsite de legătură despre realitatea socială, cu scopul de a forma un sistem conceptual economic sau moral care să fie coerent şi adevărat. Speranţa mea este de a putea demonstra faptul că, în lipsa unei astfel de teorii, economia şi filosofia politică nu pot fi considerate altceva decât o bâjbâială prin întuneric producătoare, în cel mai bun caz, de opinii arbitrare despre ceea ce ar fi putut să cauzeze cutare sau cutare lucru, sau despre ceea ce este mai bun sau mai rău decât alte lucruri: adică opinii ale căror contrarii pot fi în general susţinute la fel de bine (ceea ce înseamnă că, într-un sens strict, nu pot fi susţinute deloc).

În particular, va fi dezvoltată o teorie a proprietăţii şi a drepturilor de proprietate. Va fi demonstrat faptul că socialismul, care nu este în nici un caz o invenţie a marxismului secolului al XIX-lea, ci este cu mult mai vechi, trebuie să fie conceptualizat ca o interferenţă instituţionalizată cu proprietatea privată şi cu cerinţele ei, sau ca o agresiune împotriva acestora.

Capitalismul, pe de altă parte, este un sistem social bazat pe recunoaşterea explicită a proprietăţii private şi a schimburilor contractuale non-agresive între posesorii de proprietăţi private. După cum va deveni clar pe parcursul acestui tratat, implicită în această remarcă este opinia că trebuie să existe, prin urmare, diferite tipuri şi grade ale socialismului şi capitalismului, adică diferite grade în care drepturile de proprietate ale persoanelor sunt respectate sau ignorate. Societăţile nu sunt pur şi simplu capitaliste sau socialiste. Într-adevăr, toate societăţile existente sunt într-o oarecare măsură socialiste. (Chiar şi Statele Unite, în mod sigur o societate relativ mai capitalistă decât majoritatea celorlalte, sunt, aşa cum se va vedea, surprinzător de socialiste şi devin tot mai mult astfel pe măsura trecerii timpului.) Prin urmare, unul dintre scopurile acestei lucrări este de a demonstra că gradul total de socialism, adică gradul total de interferenţă cu drepturile de proprietate într-o ţară dată, explică avuţia totală a acesteia.

Cu cât o ţară este mai socialistă, cu atât mai stânjenit va fi procesul de producere a noii avuţii şi de conservare a celei existente, şi cu atât mai săracă va rămâne sau va deveni acea ţară. [1] Faptul că Statele Unite sunt, în general, mai bogate decât Europa de Vest, iar Germania de Vest mult mai bogată decât Germania de Est poate fi explicat prin gradul mai scăzut de socialism al acestor ţări, la fel cum poate fi explicat faptul că Elveţia este mai prosperă decât Austria, sau faptul că Anglia, care în secolul al XIX-lea era cea mai bogată ţară din lume, a decăzut acum până la a fi numită, pe bună dreptate, o ţară cu un ritm scăzut de dezvoltare.

Dar nu mă voi fi ocupa exclusiv de efectele asupra bogăţiei totale, nici doar de latura economică a problemei. În primul rând, pentru analiza diferitelor tipuri de socialism pentru care există exemple reale, istorice (exemple care, bineînţeles, adesea nu poartă numele de “socialism”, ci primesc o denumire mai atrăgătoare [2]), este important să se explice de ce, şi în ce fel, orice intervenţie, mică sau mare, indiferent unde s-ar produce, dă naştere unui efect particular de subminare a structurii sociale, efect pe care un observator superficial şi lipsit de pregătire teoretică, orbit de o consecinţă “pozitivă” imediată a unei anumite intervenţii, s-ar putea să nu îl perceapă. Cu toate acestea, efectul negativ există şi, după o oarecare întârziere, va cauza probleme într-un alt loc din ţesătura socială, mai numeroase sau mai severe decât cele rezolvate anterior prin intervenţia iniţială. Astfel, de exemplu, efectele pozitive extrem de vizibile ale politicilor socialiste cum ar fi “mâncare ieftină”, “chirii mici”, diverse “gratuităţi”, nu sunt lucruri venite din cer, fără legătură cu nimic altceva, ci mai degrabă fenomene care trebuie să fie plătite într-un fel sau altul: prin hrană mai puţină şi de o mai proastă calitate, prin crize de locuinţe, prin mahalale şi cocioabe, prin corupţie şi cozi şi, mai departe, prin standarde de viaţă mai scăzute, prin acumularea redusă a capitalului şi/sau prin consumul sporit de capital. Nici măcar un fapt mult mai puţin evident, dar aproape întotdeauna menţionat ca “pozitiv” - un sentiment sporit al solidarităţii între oameni, valoarea mai înaltă ataşată lucrurilor cum ar fi familia, rudele sau prietenii, care este observat la est-germani în comparaţie cu vest-germanii mai “individualişti” şi mai egoişti - nu este un fapt simplu, izolat şi neanalizabil. Astfel de sentimente sunt rezultatul unui sistem social de crize constante şi de şanse mereu reprimate ale indivizilor de a-şi îmbunătăţi situaţia prin propriile mijloace. În Germania de Est, pentru a duce la bun sfârşit cele mai simple activităţi de rutină, cum ar fi o reparaţie la casă, pentru care în alte ţări nu este nevoie decât de un telefon, depinzi în mare măsură de relaţiile “personale” (în comparaţie cu relaţiile impersonale de afaceri); iar acolo unde viaţa ta “publică” este pusă sub observaţia constantă a “societăţii”, pur şi simplu eşti nevoit să te retragi în viaţa privată.

Preview document

Despre Socialism și Capitalism - Pagina 1
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 2
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 3
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 4
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 5
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 6
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 7
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 8
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 9
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 10
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 11
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 12
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 13
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 14
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 15
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 16
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 17
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 18
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 19
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 20
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 21
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 22
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 23
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 24
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 25
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 26
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 27
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 28
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 29
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 30
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 31
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 32
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 33
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 34
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 35
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 36
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 37
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 38
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 39
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 40
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 41
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 42
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 43
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 44
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 45
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 46
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 47
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 48
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 49
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 50
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 51
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 52
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 53
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 54
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 55
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 56
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 57
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 58
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 59
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 60
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 61
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 62
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 63
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 64
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 65
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 66
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 67
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 68
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 69
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 70
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 71
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 72
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 73
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 74
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 75
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 76
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 77
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 78
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 79
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 80
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 81
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 82
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 83
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 84
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 85
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 86
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 87
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 88
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 89
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 90
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 91
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 92
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 93
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 94
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 95
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 96
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 97
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 98
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 99
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 100
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 101
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 102
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 103
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 104
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 105
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 106
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 107
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 108
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 109
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 110
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 111
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 112
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 113
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 114
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 115
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 116
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 117
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 118
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 119
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 120
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 121
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 122
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 123
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 124
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 125
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 126
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 127
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 128
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 129
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 130
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 131
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 132
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 133
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 134
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 135
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 136
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 137
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 138
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 139
Despre Socialism și Capitalism - Pagina 140

Conținut arhivă zip

  • Despre Socialism si Capitalism.doc

Alții au mai descărcat și

Apariția și evoluția asigurărilor sociale în România

INTRODUCERE Asigurarile sociale constituie unul din mijloacele de garantare si realizare a drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Ele sunt o...

Capitalismul mondial în secolul XXI - analiză comparativă

Rezumat Capitalismul este un sistem politico-economic bazat pe proprietatea privata si pe obtinerea profitului In care este important sa se tina...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Socialismul

DOCTRINELE SOCIALISMULUI ASOCIAŢIONIST Primii socialişti ai secolului al XIX-lea credeau în puterea absolută a voinţei umane în schimbarea...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Partide Politice în Regimurile Democratice

PERSPECTIVE ROMANESTI IN POLITICA SOCIALA. Ultimul capitol al acestui studiu este consacrat evolutiilor din zona politicii sociale în România...

Capitalismul și Dușmanii Săi

Date despre autor Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973), economist şi filozof politic austriac - american, fiu al unei familii...

Capitalismul și dușmanii săi

1. DATE PERSONALE Ludwig von Mises "Drumul spre înţelegerea liberalismului nu poate fi uşurat pentru nimeni, fiindcă important nu este ca oamenii...

Ludwig von Mises - Capitalismul și dușmanii sâi

Introducere Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973) este un reprezentant de seama al Scolii austriece de economie. Cartea...

Recenzie Capitalismul și Socialismul

Ludwig von Mises Născut la 29 septembrie 1881, în oraşul Lemberg, pe atunci parte a imperiului Austro-Ungar, marele economist Ludwig von Mises s-a...

Politici economice - gânduri pentru cei de azi și cei de mâine

Ludwig von Mises (29 septembrie 1881 – 10 octombrie 1973) este reprezentantul cel mai de seama al Scolii austriece de drept si economie. În opera...

Societatea perfectă de John Kenneth Galbraith - recenzie

John Kenneth Galbraith este autorul unor teorii socio-economice extrem de provocatoare ce au stârnit, de-a lungul ultimilor decenii, interesul atật...

Politici economice - gânduri pentru cei de azi și cei de mâine - Ludwig von Mises

“Politici economice.Gânduri pentru cei de azi si cei de mâine.” reprezinta forma pe care soţia distinsului economist, Ludwig von Mises, a reuşit să...

Ai nevoie de altceva?