Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate

Proiect
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 90 în total
Cuvinte : 25512
Mărime: 208.83KB (arhivat)
Publicat de: Toma Chelaru
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jalencu Marian
Lucrarea propune o temă , a cărei subiect este extrem de actual în condiţiile crizei economice, întrucît inovarea şi creativitatea a devenit vitală pentru orice companie în orice ţară. Republica Moldova care este una din cele mai vulnerabile ţări în condiţiile crizei economice, de aceea scoaterea IMM din impas poate fi realizată doar prin intermeiul unei gîndiri creative care să stimuleze idei noi de gestionare şi de evitare a insolvabilităţii. O dată cu diversificarea nevoilor consumatorilor, a tehnologiilor moderne şi a concurenţei, inovaţia sau crearea de produse noi a devenit vitală pentru orice companie.Firma trebuie să ştie cum să administreze produsele pe parcursul ciclului lor de viaţă, de la creare , creştere, pînă la maturitate şi declin, atunci cînd apar produse noi care satisfac mai bine nevoile clienţilor.

Extras din proiect

Actualitatea temei. Lucrarea propune o temă , a cărei subiect este extrem de actual în condiţiile crizei economice, întrucît inovarea şi creativitatea a devenit vitală pentru orice companie în orice ţară. Republica Moldova care este una din cele mai vulnerabile ţări în condiţiile crizei economice, de aceea scoaterea IMM din impas poate fi realizată doar prin intermeiul unei gîndiri creative care să stimuleze idei noi de gestionare şi de evitare a insolvabilităţii.

O dată cu diversificarea nevoilor consumatorilor, a tehnologiilor moderne şi a concurenţei, inovaţia sau crearea de produse noi a devenit vitală pentru orice companie.Firma trebuie să ştie cum să administreze produsele pe parcursul ciclului lor de viaţă, de la creare , creştere, pînă la maturitate şi declin, atunci cînd apar produse noi care satisfac mai bine nevoile clienţilor.

Procesul de inovare sau, pe scurt, inovarea este o succesiune de activităţi pe care le desfăşoară conducerea unei firme pentru a realiza produse şi servicii noi, destinate vânzării. În acelaşi timp, tot în categoria proceselor de inovare sunt cuprinse şi activităţile de extindere a pieţelor, de îmbunătăţire a funcţionării aprovizionării, a proceselor de producţie, a întreţinerii echipamentelor, a canalelor de distribuţie, a service-ului şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea activităţilor administrative şi de conducere a firmei. Altfel spus, orice schimbare realizată în firmă cu scopul de a îmbunătăţi situaţia ei economică, poziţia ei pe piaţă, condiţiile de muncă ale personalului,sau,protejarea,mediului,înconjurător,constituie,parte.integrantă.a.procesului.de.inovare.

Din această încercare de a redefini inovarea în condiţiile economice actuale, rezultă nevoia schimbării opticii personalului firmei faţă de inovare, dar mai ales modul de a privi inovarea al celor care răspund direct de prosperitatea firmei, adică, al managerilor ei. Din propunerea de definiţie a inovării prezentată mai sus, se poate uşor constata legătura directă care există între activităţile de inovare şi cele de marketing ale unei firme. În acelaşi timp, se pare că înnoirea produselor şi a pieţelor pe care sunt acestea distribuite nu sunt suficiente; mai trebuie schimbate procesele tehnologice, metodele de muncă, relaţiile de muncă, relaţiile firmei cu exteriorul ei, în special cu acţionarii, cu finanţatorii, cu furnizorii şi, nu în ultimul rând, cu clienţii. Schimbarea acestor procese o vom numi inovarea proceselor, adică, îmbunătăţirea tuturor proceselor care se desfăşoară într-o firmă şi pe care le vom numi procesele afacerii. Acestea sunt cele care asigură supravieţuirea şi dezvoltarea firmei. Motivul este simplu, firma formează o entitate care funcţionează într-un mediu dat şi ea trebuie privită şi condusă ca un întreg.

Scopul tezei constă în tălmăcirea inovării şi a creativităţii ,evidenţiind avantajele firmei care aplică tehnici şi metode inovante pentru a deveni mai competitive şi mai atractive pe piaţă.

Obiectivele tezei :

- a prezenta consideraţiile teoretice privind inovarea şi creativitatea;

- a identifica noi modalităţi de generare a cretivităţii personalului întreprinderii;

- a evidenţia trăsăturile definitorii ale unui manager inovativ;

-a caracteriza afacerea firmei “Primex-Com” S.R.L. , depistînd principalele avantaje şi lacune;

-proiectarea unei activităţi inovative, aducătoare de profit.

Structura tezei: lucracrea este întitulată: „Dezvoltarea afacerii întreprinderii prin inovare şi creativitate.” Constituie o abordare teoretica şi practică a inovării şi creativităţii în cadrul întreprinderii (Primex-Com S.R.L.) , structurată în 4 capitole fiecare divizat în 3 subcapitole.

Capitolul I:Aspecte teoretice cu privire la creativitate şi inovare. Constituie o abordare teoretică asupra inovovării şi creativităţii, a metodelor ce sunt folosite de către manageri pentru stimularea creativităţii personalului.Tot aici sunt prezentate cîteva măsuri de încurajare şi eficientizare a procesului creativ.

Capitolul II: Analiza economico-financiară a activităţii întreprinderii “Primex-Com”S.R.L.

Însuşi din titlul se subînţelege conţinutul capitolului dat. Este data o scurtă prezentare a firmei Primex- Com S.R.L., tot aici sunt analizaţi principalii indicatori economici şi financiari. În subcapitolul 2.3. este analizată structura organizatorică a firmei.

Capitolul III: Inovarea şi creativitatea în cadrul SC “Primex-Com”S.R.L.

In cadrul acestui capitolul mi-am propus să analizez gradul de implementare a inovării şi creativităţii în cadrul firmei Primex-Com, luînd ca puncte de reper trei sfere: personalul, promovarea şi sfera de activitate.

Capitolul IV: Proiect de inovare a sferei de activitate:”Producerea pachetelor pentru ambalarea seminţelor agricole”

Acest capitol reprezintă un proiect inovativ pentru firma Primex-Com, o analiză aprofundată a pieţei de desfacere şi a clientelei în sfera agricolă.Toate ideile sunt argumentate prin calcule exacte, ceea ce conferă proiectului credibilitate , iar managerilor firmei Primex-Com dorinţa de a-l implimenta.

Încheiere: Cuprinde un şir de concluzii cu privire la rolul inovării şi creativităţii în activitatea întreprinderii.

Literatura de referinţă care a stat la baza cercetării:

1.Gestiunea Inovaţiei - Băloiu L.M., Frăsineanu I., Ed. Eficient 1995

2.Management inovaţional- Prof.univ.dr.L.M. BALOIU; Conf.univ.dr.ing.Ioan FRASINEANU; Conf.univ.dr.ing.Corina FRASINEANU, editura Eficient 1997

3. Inovare ;i creativitate- Lect.univ.dr.Corina FRASINEANU, Lect.univ.dr.Ioan FRASINEANU , ed.Eficient 1997

4. Creativitate şi inovare- Conf.univ.dr.Cristina ALPOPI

5. Principiile Marketingului - Kotler Philip, Saunders J., Armstrong G., Wong V.Editura Teora, Bucureşti 1999

CAPITOLUL I: ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA CREATIVITATE ŞI INOVARE

1.1. Noţiuni introductive despre inovare şi creativitate

Toatã analiza noii revoluţii industriale ce caracterizeazã finalul secolului nostru se sprijinã de fapt pe un singur cuvând: nou. Lucrãm cu ramuri industriale, tehnologii şi materiale noi, creem produse noi, dupã o concepţie nouã, produse care sã rãspundã gustului fiecãruia şi care sã îndeplineascã funcţii noi, din ce în ce mai sofisticate, reorganizãm firma pe baze noi, care sã rãspundã nevoilor de protecţie a mediului. Cuvântul nou a dobândit în ultimele decenii ceva magic. Dar cum se poate creea noul, fãrã de care o firmã pare de acum învechitã ? Folosind permanent inovarea, termen care aparţine de fapt aceleaşi familii de cuvinte. In domeniul industrial, inovarea s-a impus nu atât ca urmare a invenţiilor promovate de autorii lor entuziaşti cu nenumãrate sacrificii, cât datoritã unor restricţii de ordin economic şi social.

La ora actualã, nevoia de inspiraţie (inovare, creativitate) este din ce în ce mai

mare, tendinţã care va creşte de altfel în viitorii ani în defavoarea muncii de rutinã. O

exprimare plasticã a celor afirmate aici se regãseşte într-o diagramã foarte interesantã,

(Fig. 1.-1) propusã de profesorul japonez Kano şi cunoscutã ca "Diagrama Kano".

Preview document

Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 1
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 2
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 3
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 4
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 5
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 6
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 7
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 8
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 9
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 10
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 11
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 12
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 13
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 14
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 15
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 16
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 17
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 18
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 19
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 20
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 21
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 22
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 23
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 24
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 25
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 26
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 27
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 28
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 29
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 30
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 31
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 32
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 33
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 34
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 35
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 36
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 37
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 38
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 39
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 40
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 41
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 42
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 43
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 44
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 45
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 46
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 47
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 48
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 49
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 50
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 51
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 52
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 53
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 54
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 55
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 56
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 57
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 58
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 59
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 60
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 61
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 62
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 63
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 64
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 65
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 66
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 67
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 68
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 69
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 70
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 71
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 72
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 73
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 74
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 75
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 76
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 77
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 78
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 79
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 80
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 81
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 82
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 83
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 84
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 85
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 86
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 87
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 88
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 89
Dezvoltarea Afacerii Întreprinderii prin Inovare și Creativitate - Pagina 90

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Afacerii Intreprinderii prin Inovare si Creativitate.doc

Alții au mai descărcat și

Aplicarea Tehnicilor de Stimulare a Creativității Personalului în Firmă

Introducere Obţinerea unor rezultate calitative superioare în activitatea economică şi socială impune utilizarea optimă a tuturor resurselor....

Metode de stimulare a creativității în managementul inovațional

Metoda de stimulare a creativitatiit reprezintă o îmbinare multiplă şi coerentă de principii, idei, orientări, procedee şi studii de caz în care...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Implicațiile Tehnologiilor Web în Domeniul Afacerilor Economice

CAPITOLUL 1. Mediul de afaceri modern şi sistemele informaţionale 1.1 . Influenţa mediului de afaceri digital asupra firmelor Secolul 21 a...

Analiza mediului concurențial al firmei

Introducere Prin mediul extern al întreprinderii se întelege ansamblul factorilor externi al acesteia, factori a caror existenta este susceptibila...

Metodologia și evaluarea comerțului exterior al Republici Moldova

Introducere In Republica Moldova, se simte о lipsa acuta de literatura stiinţifica şi elaborari metodice privitoare la aspectele metodologice ale...

Căi de Perfecționare a Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor din România

Capitolul 1. Caracterizarea principalelor categorii de servicii pentru întreprinderi Serviciile domină toate sectoarele economice, care devin...

Creșterea competitivității economice

1. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA SECTORUL PRODUCTIV 1.1 Factori de competitivitate Cresterea economica durabila si îmbunatatirea standardului de viata...

Metode și tehnici utilizate în managementul inovării și transferului tehnologic

1. Introducere și importanța managementului inovării cu referiri la domeniul automotive 1.1. Importanța managementului inovării în organizația...

Prezentarea unei Game de Produse în Cadrul unei Firme

I. Introducere Prezentul proiect cuprinde o caracterizare a reformei proprietatii prin prisma privatizarii : etapele, dilemele si efectele...

Funcțiunea de cercetare-dezvoltare și managementul activității creativ-inovative - Genentech

Caracteristica esenţială a organizaţiilor moderne o reprezintă amploarea fără precedent a proceselor consacrate creării şi implementării noului în...

Ai nevoie de altceva?