Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3865
Mărime: 720.56KB (arhivat)
Publicat de: Robert R.
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. Introducere 3
  3. Capitolul II
  4. Prezentare generala 3
  5. Capitolul III
  6. Diagnosticul economic pentru anii 2000-2006 4
  7. Capitolul IV
  8. Studiu de caz 10
  9. 4.1. Toponimia orasului Ramnicu Valcea 10
  10. 4.2. Diagnosticul demografic 11
  11. 4.3. Diagnosticul economic 11
  12. 4.4. Diagnostic social 12
  13. 4.5. Diagnosticul infrastructurii 13
  14. 4.6. Diagnosticul ecologic 13
  15. Anexe 17

Extras din proiect

Capitolul 1

Introducere

Sud-Vest este o regiune de dezvoltare a României, creată în 1998. Ca şi celelate regiuni de dezvoltare, nu are puteri administrative, funcţiile sale principale fiind co-ordonarea proiectelor de dezvoltare regională şi absorţia fondurilor de la Uniunea Europeană. Regiunea de dezvoltare Sud-Vest este alcătuită din 5 judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Este numită uneori şi Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia pentru că este alcătuită în proporţie de 82,4% din regiunea istorică Oltenia.

Aceasta regiune a Romaniei detine un potential economic deosebit. Este cea mai mare producatoare de energie electrica din tara, distribuind aproximativ ¾ din totalul necesar de energie, relieful este echilibrat cuprinzand munti(turism si potential hidroenergetic), campii (suprafete agricole importante pentru pomicultura, cereale), dispune de importante zacaminte de petrol, carbine, gaze naturale, izvoare minerale si termale, roci de constructie, sare.

Situatii bune(Puncte tari). Regiunea dispune de o suprafata agricola totala de peste 1.8 mil ha, reprezentand 12,3% din totalul tarii. Zone de concentrare a industriei moderne: Slatina aluminiu, cu numeroase investitii de capital international, Rm Valcea (chimie), Turnu Severin si Craiova (constructii de masini). Regiunea Sud - Vest Oltenia oferă, prin varietatea formelor de relief de care beneficiază, resurse naturale diverse, deosebit de valoroase. Fluviul Dunarea, o resursa importanta pentru industrie, turism, pescuit.

Situatii rele(Puncte slabe). Insuficienta si standardul scazut al infrastructurii turistice si de agrement, calitatea slaba a serviciilor din turism. Densitatea populatiei se afla sub media pe tara cu un numar relativ mare de sate si localitati mici. Calitatea scazuta a infrastructurii de sanatate, nu numai in mediul rural, dar chiar si in orase. Probleme serioase cu saracia din mediul rural si servicii sociale precare.

Capitolul 2

Prezentare generala

Regiunea Sud-Vest, cu o suprafata de 29.212 km2 cuprinde cinci judete: Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj si coincide, in mare, cu vechea regiune istorica Oltenia. Se invecineaza cu Bulgaria, Serbia si cu regiunile Sud Muntenia, Centru si Vest.

In 2005, Regiunea Sud-Vest Oltenia avea, o populatie de 2.306.450 locuitori (10,67% din populatia totala a tarii), cu densitatea sub media nationala (79,3 locuitori/km2 fata de 90,9 locuitori/km2 ). Structura rural-urban a populatiei este de 52,5% vs. 47,5% (Romania – 45,1% vs. 54,9%), cele mai rurale judete fiind Olt (59,4%), Valcea (54,8%) si Gorj (53,1%).

Relieful regiunii are o distributie relativ echilibrata, cuprinzand munti, campii, dealuri si podisuri. In zona de nord a Olteniei, relieful este muntos si deluros (Carpatii si zona subcarpatica), predominand padurile si pasunile alpine. Zona de campie este specializata, in principal, in cultura de cereale. Reteaua hidrologica, alcatuita in principal din Fluviul Dunarea, raurile Olt si Jiu, confera regiunii rolul energetic principal in Romania (71,57% din totalul productiei hidroelectrice).

Solurile cernoziomice fertile din sudul regiunii oferă condiţii favorabile dezvoltării agriculturii. În ultima perioadă, neavând acoperit necesarul de apă şi pentru a compensa lipsa temporară de ploi, au fost construite mai multe sisteme complexe de irigaţii, în special în sud, o zonă afectată mai des de seceta de durată.

Munţii, acoperiţi de păduri şi păşuni alpine, constituie un important potenţial turistic şi hidroenergetic, încă insuficient folosit.

Vegetaţia forestieră ce acoperă teritoriul regiunii este formată din foioase (stejar, fag, ulm, carpen, frasin, paltin, tei ş.a.), până la 1000 - 1400 m şi conifere (brad, molid, pin, zadă ş.a.), până la 1800 m.

Reteaua de localitati este constituita din 40 orase, dintre care 11 cu rang de municipiu si 408 comune ce cuprind 2066 de sate. Cele mai importante orase sunt Craiova (300.182 locuitori), Ramnicu-Valcea (111.701 locuitori), Drobeta Turnu-Severin (109.444 locuitori), Targu Jiu (96.318 locuitori) si Slatina (80.282 locuitori). Dintre orasele mici (sub 20.000 locuitori), numeroase nu au o structura si dezvoltare corespunzatoare: Vanju Mare, Dabuleni, Scornicesti etc.

Preview document

Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 1
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 2
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 3
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 4
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 5
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 6
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 7
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 8
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 9
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 10
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 11
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 12
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 13
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 14
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 15
Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Economic Regiunea Sud-Vest Oltenia.doc

Ai nevoie de altceva?